16 találat a(z) elektronikus számlázás cimkére

Ezek a változások várhatóak az elektronikus számlázásban Cikk

A számlaforgalom valós idejű ellenőrzése nem idegen a magyar vállalkozásoknak, de nem is ez lesz a legnagyobb kihívás abban az uniós jogszabálycsomagban, melynek bevezetésére több lépésben a következő években kerül sor 2028-ig. Az elvárások teljesítéséhez nem elég a jó szándék, rengeteg cég lesz, ahol a működést is jelentősen át kell majd alakítani ‒ hívta fel a figyelmet Nyári Zsolt, a BDO Magyarország K-X Tanácsadó Kft. partnere és okleveles adószakértője.

Ultrakonzervatív a magyar vállalkozások számlázási gyakorlata Cikk

A magyar vállalatok számlázási gyakorlata még többnyire az évtizedekkel ezelőtt kialakított számviteli szabályokon és mindennapos rutinon alapszik, amit ma kiegészít a szkennelés és a PDF számlaképek e-mailen történő továbbítása a Grant Thornton globális üzleti- és adótanácsadó cég magyarországi irodájának tapasztalatai szerint. Az e-számlázás további népszerűsítésére van szükség, mert ezzel komoly pénzügyi megtakarítást és hatékonyságnövelést érhetnek el a magyar vállalatok, nem beszélve arról, hogy a kevesebb papír felhasználásával környezetvédelmi erőfeszítéseket is tehetnek.

Tállai: új világ jön a NAV-nál áprilistól Cikk

Április 1-jétől új időszámítás veszi kezdetét a vállalkozások adóügyintézésében, miután március 31-én véget ér a kötelező online számlaadat-szolgáltatásra történő zökkenőmentes átállásra biztosított, három hónapos szankciómentes időszak – hívja fel a figyelmet Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára.

Online adatszolgáltatás – túl a 150 milliomodik online számlán Cikk

Beérkezett a 150 milliomodik online számla az adóhivatalhoz csaknem két és fél évvel az online számlarendszer indulását követően – tájékoztatta az MTI-t Izer Norbert a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Elektronikus számlázás egy kattintással – véget érhet jövőre a papírszámlák kora Cikk

Számlánként akár hétszáz forintot is spórolhat az a vállalkozás, amely elektronikus számlázásra tér át a papírszámláról – mondta az MTI-nek Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Online számlaadat-szolgáltatás: július 1-jétől 3 hónapos szankciómentes-időszak, de feltételekhez kötött Cikk

Július 1-jétől több mint egymillió vállalkozás egymás közötti ügyletének a számlaadatait látja az adóhivatal. Okostelefon használatával ingyenesen és néhány kattintással állítható ki a számla a NAV Online Számlázó programjának új mobilalkalmazásával. A zökkenőmentes átállást pedig a július 1-től szeptember 30-ig tartó szankciómentes-időszak biztosítja – tájékoztatta az MTI-t Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Elektronikus számlázás Kérdés

Jó napot kívánok! Pénztárgépre kötelezettek vagyunk. Ebben az esetben is át kell állni az elektronikus számlázásra? Köszönöm gyors válaszukat!

Kérdések és válaszok az elektronikus számlázásról és aláírásról Cikk

A koronavírus-járvány sújtotta időkben kényszer szülte lehetőségként adódik a cégek számára az elektronikus számlázásra, illetve a dokumentumok elektronikus aláírására való áttérés. Cikkünkben összefoglaljuk az ehhez kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat.

Megjelent a júniusi VálaszAdó Cikk

A bevallási és a beszámolókészítési feladatok végeztével új, halaszthatatlan teendőjük van a vállalkozásoknak.

Számla pdf-ben Kérdés

Tisztelt Szakértők! Beszállítónk szeretne pdf-számlákat elektronikus úton kézbesíteni. A pdf-számla nem tartalmaz hiteles elektronikus aláírást. A beszállító adott egy nyilatkozatot, mely a következőt tartalmazza: papíralapú pdf-számlát bocsát ki, melynek kézbesítési módja elektronikus (?). Az általuk kibocsátott pdf-számla nem igényel sem a kibocsátáskor, sem a befogadáskor elektronikus aláírást. Egy zárt számlázási rendszerből generálják a pdf-számlát, amit e-mailen keresztül juttatnak el számunkra, s ezt kinyomtathatjuk magunknak. Hivatkoznak a NAV oldalán található Információs füzetekre (Ált.forg.adó 8. oldala), amely szerint elektronikus számlának minősül a kizárólag e-mailben megküldött számla, függetlenül attól, hogy a bizonylat adatai közvetlenül a számlázó programból kerülnek az elektronikus üzenetbe, vagy papír alapú számla szkennelt változataként. Befogadhatjuk-e ezeket a számlákat? Eddigi ismereteim alapján pdf-számlát csak hiteles elektronikus aláírással fogadhatok el, vagy távszámlát (amit az értékesítő által biztosított tárhelyről tudok letölteni), vagy EDI-on érkező számlát, ha megfelelek a megőrzésre vonatkozó előírásoknak. Köszönöm válaszukat előre is! Üdv: Zsuzsa

Elektronikus számlázás befogadói oldalról Kérdés

A c. cikkel kapcsolatban érdeklődnék, hogy befogadói oldalról milyen követelményeknek kell eleget tenni elektronikus számlázás esetén? Szervezetünk jelenleg iktatószámmal látja el az elektronikusan megkapott bizonylatokat (ez a fajl elnevezésében jelenik meg, tehát nem irjuk bele a pdf dokumentumba), eltároljuk azokat az emaileket is, amelyben megküldtek az adott pdf dokumentumot, és egy excelben rögzitjük az iktatószámot és a szállító fő adatait. Ugyanakkor időbélyegzővel nem látjuk el a dokumentumokat. Ez az eljárás helyes-e?

E-számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő üzenetet kaptam az egyik ügyfelemtől (nyitottak egy új alszámlát a számlavezető bankjukban, a devizanem USD): "a számlázó szoftverben felveszek egy új számlatömböt is. Úgy tudom, hogy ezt be kell jelenteni valahol. Kérem, hogy ezt legyen szíves megtenni!" Ez a cég programozással foglalkozik, saját fejlesztésű számlázó programot használ, melyet értékesít is. Hol kell ezt bejelenteni, és milyen nyomtatványon, a "számlázó" nyomtatványon? Mire kell ügyelnem könyveléskor, mi lesz a kimenő számla bizonylata? Válaszát előre is köszönöm.

Kéményseprők számlázása 2014-ben Kérdés

Tisztelt Szakértők! Az egységes közszolgáltatói számlaképről szóló 2013. évi CLXXXVIII. törvény alkalmazásával szükséges a számlát kiállítani januártól a kéményseprő cégeknek is, egy idézet a számlázás magyarázatából: "A számlakibocsátás időpontja Amennyiben a Tv. melléklete szerinti számla kibocsájtására a helyszínen lehetőség van (az előre elkészített számla minden adata megfelelő, csak a keltezés és aláírás kitöltése válik szükségessé), úgy az a helyszínen átadható. Ez gondolom arra vonatkozik, ha készpénzfizetési számlát bocsájtunk ki? Nálunk egy évben akár 19 000 számla is kibocsátásra kerülhet. Ezt nyilvántartani és követni lehetetlen. Hogyan lehetne megoldani a számlázást elektronikusan, mint egy számlázó program, ahol a programból lehet pontos és hiteles adatokat lekérni? Viszont a számlákat előre szükséges kinyomtatni, hogy a kéményseprőknek át tudjuk adni. A számla dátuma utólag kerülne a számlára kézzel, ahogy az a magyarázatban is található. Aztán hetente egyszer számolnánk el a számlával és a pénzzel. Köszönöm a segítséget.

Erre is rászállhat a NAV Cikk

Noha január 1-je óta a törvény már nem írja elő, hogy digitális aláírásra lenne szükség az elektronikusan érkező számlák hitelességéhez, a szakmai fórumokon továbbra is erős megosztottság érezhető, hogy ilyen számlák befogadása esetén van-e félnivalójuk az adóhivataltól. A Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz fordul hivatalos állásfoglalásért az egyik legrégebbi elektronikus számlázási szolgáltató, a Billzone.eu.

E-számla: mit fogad el a NAV? Cikk

Az Európai Bizottság korábban deklarált szándéka szerint 2020-ra 20 százalékos elektronikus számla penetrációt szeretne elérni az Unióban. Nálunk mit ellenőriz az adóhivatal?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadó főállásban vagy mellékállásban

Lepsényi Mária

adószakértő

Egyéni vállalkozó elhalálozása

Lepsényi Mária

adószakértő

Lakás bérbeadása

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 október
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5