173 találat a(z) előlegszámla cimkére

Áfa alanyi mentesből áfakörbe – előlegkezelés Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2013-ban alanyi adómentességet választó adóalany előlegszámlát bocsátott ki. 2014-ben, a végszámla kiállításakor, ezen adóalany a 6 millió forintos értékhatár túllépése miatt áfakörösnek minősül. Abban szeretném a segítéségét kérni, hogy ebben az esetben hogyan történik a végszámla kiállítása? Hogyan lehetséges az előleg visszavonása? Az alanyi mentes előleget esetleg vissza kellett volna vonni, mielőtt átlép az áfakörbe?

Július utáni számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Rendezvényszervező cég heti rendszerességgel megrendezésre kerülő üzleti találkozóit a partnerekkel előre történt írásos megállapodás alapján negyedéves szinten, a negyedév első hónapjában teljes összegben kiszámlázza. Eddig a teljesítés időpontja a banki teljesítés időpontjával egyezett meg. Az új törvény szerint ez előlegnek minősül, és ezért előlegszámlát kell kiállítani, majd a negyedév végén nullás végszámlát, (mint jeleztem, fix összegről van szó, tehát utólag nincs elszámolás, vagy összeg módosítás)? Azt olvastam, hogy a törvény bizonyos esetekben lehetőséget ad, hogy a nullás végszámla helyett az előleg kivezetésre kerüljön. Ezt a mondatot hogyan kell értelmezni? Ha igen, akkor rá kell-e írni valamilyen paragrafus hivatkozást, vagy más tájékoztatást a számlára? Azt semmiképpen nem tartanám normális dolognak, ha kétszer kellene ugyanarról az eseményről kiállítani számlát, könyvelni is kétszer kellene előleg és árbevétel tételeket (sok apró tételről van szó), de tudom, hogy a számviteli törvényeket nem az én felfogásomnak megfelelően állapítják meg. Nagyon megköszönném, ha válaszukban a paragrafusra hivatkozáson kívül magyarázattal is szolgálnának, ugyanis lehet, hogy én félreértek valamit, és az egyszerűből is bonyolultat csinálok. Válaszukat előre is nagyon köszönöm. Asbóth Istvánné

Július utáni számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Rendezvényszervező cég heti rendszerességgel megrendezésre kerülő üzleti találkozóit a partnerekkel megállapodás alapján negyedéves szinten előre kiszámlázza. A számla mindig az előlegbekérő alapján beérkezett banki teljesítés után készül el. Kérdésem az, hogy lehet-e ebben az esetben előlegszámla helyett végszámlát kiállítani, mivel azt olvastam, hogy a törvény bizonyos esetekben lehetőséget ad, hogy a nullás végszámla helyett az előleg kivezetésre kerüljön. Ezt a mondatot hogyan kell értelmezni? Ha igen, akkor rá kell-e írni valamilyen paragrafusra hivatkozást, vagy más tájékoztatást a számlára? Azt semmiképpen nem tartanám normális dolognak, ha kétszer kellene ugyanarról az eseményről kiállítani számlát (sok apró tételről van szó), de tudom, hogy a számviteli törvényeket nem az én felfogásomnak megfelelően állapítják meg. Nagyon megköszönném, ha válaszukban a paragrafusra hivatkozáson kívül magyarázattal is szolgálnának, ugyanis lehet, hogy én félreértek valamit, és az egyszerűből is bonyolultat csinálok. Válaszukat előre is nagyon köszönöm. Asbóth Istvánné

Őstermelő előlege a szja-bevallásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy őstermelő 2013-ban 800 ezer forint előleget vett fel egy olyan munkára, melynek végszámláját 2014-ben állították ki, ekkor történt meg a munka teljesítése. Ekkor kifizették a szerződésszerű összeg előleggel csökkentett értékét. Kérdésem az lenne, hogy a 800 ezer forint előleg 2013-ban adóköteles jövedelme-e az őstermelőnek, vagy addig, míg a végszámlát ki nem állítják, addig a Szja tv. 7. § (1) c alapján olyan összegnek kell tekinteni, mely visszaszolgáltatásra vár és a teljes (szerződésszerű összeg előlegestül) 2014-ben lesz adóköteles?

Tételes belföldi áfaösszesítő jelentés előleg- és végszámla esetében Kérdés

Tisztelt Szakértő és Fórumozók! Szeretnék segítséget kérni belföldi tételes áfaösszesítő jelentés kitöltésében – előleg és végszámla esetében mind a vevői és mind a szállítói oldalon. Hogyan kell kezelni az előleg és a végszámlát, ha: – azonos áfa-elszámolási időszakban valósult meg az előleg átvétel/átadás és a teljesítés is, – nem azonos áfa-elszámolási időszakban valósult meg az előleg átvétel/átadás a teljesítéstől. Végszámla alatt azt a számlát értem, mely az ügylet (termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás) teljes értékéből külön soron levonja az korábban megfizetett előleg összegét, így a fizetendő részben a kettő különbözete szerepel. Szeretném kérni, hogy konkrét példákon keresztül (eladói előlegátvétel, valamint vevői előlegátadás oldalról is) mutatsák be, hogy mi a teendő abban az esetben, ha az előleg áfaértéke eléri vagy meghaladja a 2 millió forintot, a teljesítés során értékesített termék/szolgáltatás áfaértéke pedig épp az előleg összegével egyenlő (azaz a végszámla nullás lesz), vagy a végszámla értéke nagyobb, mint nulla. Segítségüket előre is nagyon szépen köszönöm.

Forintszámla euróban kifizetve Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném segítségét: 2014. januárban nemzetközi konferenciát szerveztünk Budapesten. A résztvevőknek a díj előre utalása után (2013. decemberben és 2014. januárban) előlegszámlát állítottunk ki, majd a konferencia napjával egy végszámlát (0 fizetendővel, mivel az "előleg" a részvételi díj 100 százaléka volt). A részvételi díj adott volt, 36 ezer forint (amely tartalmazta az áfát is), a számlán (tájékoztató jelleggel) feltüntettük a díjat euróban is (120 euró). A résztvevők többsége külföldi volt, így 120 eurót utaltak az euró bankszámlánkra. Kérdéseim az alábbiak: - a bevételeinket és az áfát a számlákon szereplő forintösszeg szerint számoltuk el, helyes-e ez így? - a banki jóváíráskor kiegyenlítettük a vevő követeléseket forintban és az eurószámlán euróban elkönyveltük a növekedést - hogyan/mikor kell árfolyamkülönbözetet elszámolni? (Az eurószámláról az egyenleget egyösszegben vezettük át a forintszámlánkra.) Köszönettel: István

Pénztárgép előlegszámla áfája Kérdés

Tisztelt Adózóna Több ügyfelünk is rendelt az Alt Cash Kft.-től pénztárgépet. Az előleg áfáját levontuk tavaly. Most az ügyfeleink igényeltek támogatást. Így az előleg áfáját szerintem nem jogosan igényeltük vissza. A kérdésem a következő: kell-e önellenőrizni azon hónap áfabevallásait, amelyben az Alt Cash Kft. előlegszámlája után érvényesítettünk levonható áfát? Előre is köszönöm a válaszukat.

Előlegszámla Kérdés

Előlegszámlát hogyan kell kiállítani?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Minimum járulék

Széles Imre

tb-szakértő

Közhasznú nonprofit kft. beszámoló típus

Pölöskei Pálné

adószakértő

Egyszerűsített végelszámolásnál érvényes határidők

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close