194 találat a(z) előlegszámla cimkére

Devizás ügyletek előlegéhez kapcsolódó árfolyam Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi vállalkozás szintén belföldi vállalkozásnak devizában állít ki előlegszámlát. Ekkor a forintosításkor figyelembe vett árfolyam a pénzügyi teljesítés napi árfolyamával egyezik meg (ez is szerepel az előlegszámán a teljesítés időpontjaként). Kérdésem az lenne, hogy a tényleges teljesítést követően az előleg visszavonása az eredeti árfolyamon, vagy a tényleges teljesítés napján érvényes árfolyamon történik? Ha technikailag a végszámlában csak egy árfolyam (tényleges teljesítés napi) adható meg, akkor az előlegvisszavonást külön számlával érdemes kiállítani? Válaszát előre is köszönöm!

Számlázási gyakorlat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Számlázási gyakorlatban kérném a tanácsukat. Egy autó-felépítményeket gyártó cégtől, ha megrendelnek egy autót, előlegszámlát állít ki az eladó. A munka elvégzésekor azonban a végszámlát a lízing cég felé állítják ki, és a lízingcég az előleggel csökkentett összeget utalja a cég részére. A lízingcég nem engedi a számlán mínusszal feltüntetni az előleg összegét. Szerződés alapján összevezetjük az összegeket. A megrendelő részére azonban csak egy előlegszámlát állítanak ki. Ő hogyan tudja ezt kivezetni? Mi lenne a megfelelő számlázási gyakorlat? (A lízingcég nem fogadja el csak a teljes összegről a számlát, és az előleggel csökkentett összeget utalja.) Segítségüket előre is köszönöm.

Előre utalás számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az áfatörvény értelmében előleg átvételekor nem kell számlát kiállítani, ha az előleget fizető magánszemély és az átutalt összeg nem éri el a 900 ezer forintot. Ez esetben nyugtát kellene kibocsátani? Ha mégis számlát bocsátanak ki, akkor arra a banki jóváírást követően mennyi idő áll rendelkezésre? Mi a helyes számlázási szabály az internetes honlapon leadott megrendelések esetén, ahol a vevő – jelen esetben magánszemély – a megrendelt termék teljes ellenértékét a megadott bankszámlára átutalja, de a termék tényleges átadására csak később kerül sor? Köszönettel.

Kapott előleg a befizető halála esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk vevői olykor előleget fizetnek be a megrendelt termékekre, amelyről előlegszámlát állítunk ki. Egyik őstermelő vevőnknek is készült előlegszámla, aki a számla kiállítása óta elhalálozott. Kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben hogyan, és kivel kell elszámolnunk a befizetett előleggel? Ha van olyan családtag, aki továbbvinné a gazdálkodást, kaphat-e végszámlát a saját nevére, amelyen figyelembe vesszük a befizetett előleget? Ez esetben kérnünk kell-e valamilyen nyilatkozatot vagy hivatalos dokumentumot arról, hogy ő folytatja tovább a tevékenységet? Köszönöm mielőbbi válaszát.

Előlegszámla áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfaalany cég vásárol tárgyi eszközt, melyet üzleti célra hasznosít a későbbiekben. Az eszköz 30 százalékát előlegként előlegszámla birtokában átutalta a szállító részére. Az eszközt 3 hónap múlva leszállították, az elszámolószámlát kiállították a szállításkor. Kérdés, hogy az előlegszámla áfája levonásba helyezhető az előlegszámla időpontjában az előlegszámla, a szerződés és a banki átutalás birtokában? Tisztelettel: Kiss Anita

Előre fizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy cég előadást szervez, és korábban, a jelentkezéssel egy időben a résztvevők kifizetik a részvételi díj teljes összegét, mi a helyes eljárás a számlázásnál? Előlegszámlát kell-e kiállítani a részvételi díj beérkezésekor? Vagy elég a tényleges teljesítés napján számlát kiállítani, "pénzügyi rendezést nem igényel" megjegyzést feltüntetve? Válaszát előre is köszönöm!

EU-n kívülről történő termékbeszerzés Kérdés

A vállalkozás EU-n kívülről szerez be terméket. Előleget fizet rá, erről nem kap számlát. Kell-e áfát felszámítani a vállalkozásnak a fizetett előleg után, illetve, ha kell, levonható-e az áfa előlegszámla hiányában?

Foglaló áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk épiíési ingatlant vásárolt. Szerződés szerint előleget és foglalót is fizet, azonban csak az előleg összegéről állitottak ki előlegszámlát. Véleményem szerint a foglalóról is szükséges áfát is tartalmazó számlát kiállitani, mely pénzügyi teljesítéskor ugyancsak levonható áfaként működik. Megteheti-e az eladó, hogy nem állít ki számlát a foglaló összegéről? Válaszát előre is köszönöm.

Különbözeti áfa előlege Kérdés

Tisztelt Adózóna! Cégünk használt autók forgalmazásával foglalkozik. Az értékesítésre a különbözeti áfa elszámolást választottuk. Vevőnk előleget fizetett az egyik használt autóra. Kérdésünk, hogy szükséges-e számlát kiállítani az előlegről, vagy csak a végső értékesítésről? Ha kell előlegszámla, azon milyen áfaértéket kell szerepeltetni?

Lízingügylet előleg sztornó Kérdés

Tisztelt Hölgyem/Uram! Az alábbi kérdésben szeretném a segítségét kérni. Ügyfelem 2014. novemberben gépeladásra kötött megállapodást. A szerződés szerint a vevő a gépet lízingbe adja a lízingbevevőnek. A lízingbevevő ugyanebben a hónapban előlegbekérő alapján elutalja az előleg összegét, amiről ügyfelem előlegszámlát állít ki neki. Decemberben született megállapodás értelmében ügyfelemnek le kell sztornóznia az előlegszámlát, a jóváírt összeget pedig elismeri a vevő által fizetendő vételár részeként, vagyis azt a lízingbevevő a vevőre engedményezi. A kérdésem az, hogy mivel a megállapodás decemberi, a sztornó számla teljesítése is legyen decemberi, vagy pedig az előlegszámla időpontjával legyen azonos? Illetve a vevő részére ki kell-e állítani előlegszámlát, és ha igen, akkor a jóváírás, vagy az engedményezés időpontjára? Válaszát előre is köszönöm.

Foglaló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gazdasági társaság nyillászáró-értékesitéssel foglalkozik. A megrendelő foglalót fizet, melyről áfás számlát adunk, ezt figyelembe vesszük a végszámlánál. Helyes-e az áfa felszámítása, valamint a vevő, ha áfaalany, ez alapján visszaigényelheti-e az áfát ? Válaszát előre is köszönöm.

Üdülési jog térítés áfája Kérdés

Apartmanházat üzemeltető cég minden évben fenntartási költségtérítés címen az üdülési jog tulajdonosoktól év elején beszedi az arra az évre esedékes díjakat. Az üdülés jog tulajdonosa ezért a díjért év közben valamikor igénybe veszi az apartmant. Az eddigi gyakorlat szerint az év elején beszedett díjat a cég nem számlázta ki, hanem egy letéti számlát nyitott, ahol a beszedett díjat tartotta, és amikor a magánszemély igénybe vette a szolgáltatást (használta az apartmant) abban az időpontban számlázta ki felé a szolgáltatást, és természetesen fizette be az áfát. Áfa szempontból védhető-e ez a gyakorlat, illetve milyen feltételeknek kell megfelelni, hogy védhető legyen? Vagy a pénz befolyásakor előlegszámlát kellene-e kiállítani, és befizetni az áfát, majd a szolgáltatás igénybe vételekor kiállítani a végszámlát?

Tanfolyamdíj elszámolása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kérem továbbítsák kérdésemet egy áfa szakértőhöz. Cégünk szakmai konferenciák, illetve néhány napos szaktanfolyamok szervezésével foglalkozik. A tanfolyamok, konferenciák részvételi díját előre kérjük befizetni. A kérdésünk egyrészt az, hogy mikor állítsuk ki erről a számlát, szükséges-e előlegszámla kiállítása? Ugyanakkor gyakori eset az is, hogy a díjat befizetők nem tudnak eljönni a tanfolyamra. Ilyenkor a díjat nem fizetjük vissza, hanem azt magunknál tartjuk és beszámítjuk egy későbbi konferencia részvételi díjába. Ebben az esetben hogyan történik a bizonylatolás? Előre is köszönöm válaszát.

Meghiúsult szállásfoglalás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szállásadással foglalkozó vállalkozás előleget kapott leendő szállóvendégétől, melyről utólag előlegszámlát állított ki, 18 százalékos áfatartalommal. A szolgáltatás nem valósult meg, a vevő nem vette azt igénybe. A megfizetett előleg nem jár vissza neki. Hogyan járjunk el a megfizetett előleggel? Milyen végszámla készüljön? A számlán hány százalékos áfa szerepeljen? Válaszát köszönöm. Üdvözlettel: Hajdu Ilona

Előlegszámla és áfavisszaigénylés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk gépet vásárolt, melyhez két alkalommal előleget fizetett, ezekről előlegszámlát kapott. Az első előlegszámla áfatartalmát levontuk, a második előlegszámla áfatartalmát viszont nem, azt a végszámla alapján tettük meg. A végszámla összegéből a számlán levonásra kerültek az előlegek, így a fizetendő összeg 0. Az előlegszámla helyett lehet-e az áfalevonást, visszaigénylést a végszámla alapján gyakorolni?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyszerűsített foglalkoztatás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Mikor jár műszakpótlék?

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close