214 találat a(z) előlegszámla cimkére

Irodabérleti díj számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A vállalkozás irodabérleti szerződést kötött egy másik, Magyarországon bejegyzett vállalkozással. A bérleti díjat a szerződésben éves időszakra (január 1. - december 31.) euróban határozták meg azzal a kikötéssel, hogy azt előre, legkésőbb december 31-éig megfizeti. A bérlő a bérleti díjat 2016. évre előre megfizette november 23-án. Kérdésem: mi a helyes számlázási mód, ki kell állítani előlegszámlát 11.23-ára és utána egy végszámlát december 31-ére? Végszámla esetén milyen árfolyammal számoljunk? Köszönöm válaszukat.

Állattartás bérmunkában Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Az áfatörvény 59. paragrafusában szereplő előleggel kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni. Ügyfelem bérnevelésben libát nevel. A szerződés szerint is és valójában is helyzet a következő: Egy integrátor cég április környékén kihelyezi a kis libákat és a tápot. A kis liba és a táp a szerződés szerint is az integrátor cég tulajdonában marad mindvégig. A jószágok és a táp nincs átszámlázva ügyfelem részére. Majd augusztus környékén az integrátor cég elviszi a nagy felnevelt libákat. Ügyfelem ekkor kiállítja a bérnevelésről a szolgáltatói számlát. Önök szerint ilyen esetben kell-e év elején előlegszámlát kiállítani?

Fizikailag nem teljesült előlegszámla áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni. Cégünk körülbelül háromnegyed éve anyagokra előleget fizetett, az anyagok leszállítása a mai napig nem történt meg, mert a cég fizetésképtelenné vált, a kapcsolatot nem vette fel velünk ebben az ügyben. Ügyvédi úton indítottunk eljárást az előleg visszaszerzése miatt, ami most ott tart, hogy közjegyző által érvényesítjük a követelésünket. A számla a mai napig nem lett jóváírva. A számla befogadásakor az áfa összege levonható áfaként került a bevallásba. Az lenne a kérdésem, hogy mikor rendezzem az áfát, azaz mikor valljam be az áfa összegét fizetendő áfaként: amikor a perelt összeg a számlánkra beérkezik, vagy valamilyen módon érjük el azt, hogy a számlát jóváírják? A számla jóváírása befolyásolhatja-e a peres ügyek lefolyását? Előre is köszönöm a válaszukat! Üdv: Lendvainé

Bankba érkező előre utalás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy szabályos annak a bankszámlára érkező összegnek a könyvelése, amelyet egy rendezvényszervező cég előre utalással kér bankszámlájára befizetni a résztvevőktől a belépő jegyekért? A belépő jegyeket a rendezvény helyszínén adja át. Kell-e ezekről az összegekről előlegszámlát kiállítani – mivel azokat a teljesítés előtt kifizetik –, majd végszámlát kiállítani magánembereknek, akik alapjáraton nem kérnek számlát a szolgáltatásról? Tulajdonképpen a belépő jegy árát készpénzben fizetnék, de a helyfoglalás miatt kényszerül a cég előre utalással azt elkérni. A bankba érkező összegeket készpénzbefizetésként átvezetési számlára könyvelem, és a pénztárban szerepeltetem a rendezvény összes bevételét áfásan. Szabályos ez így? Vagy minden összegről kell készüljön előleg-, illetve végszámla kimenő számlaként, és akkor a bankból kiegyenlítésre kerül, amikor befizették az összeget? Köszönöm a választ előre is!

Mikrogazdálkodó társasági adó önrevíziója Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném a segítségét kérni: Mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámolót választó kft. előző évi könyvelésében az alábbi hibát tártuk fel: Előlegszámlát bocsátott ki, melyet nem a vevőtől kapott előlegen szerepeltetett, hanem az értékesítés nettó árbevételét növelte. Ennek következtében több lett a nyeresége, több társasági és iparűzési adó lett megfizetve. Ezen összeg meghaladja a mérlegfőösszeg 2 százalékát. A kérdésem arra irányulna, hogy középső oszlopos mérlege nincs, viszont kell-e társaságiadó-bevallást önrevízióval módosítani, vagy az idei eredményemet csökkenthetem, és a 2015. évi társaságiadó-bevallásban összevontan kell szerepeltetni? Válaszát előre is köszönöm!

Dupla számlázási munka vár arra, aki előre kéri a szolgáltatás díját Cikk

Olvasónk azoknak az ügyfeleinek tartja meg a tanácsadást, akiknek a részvételi díja a tanácsadásra kijelölt napot megelőző napon megérkezik a számlájára. dr. Kelemen László adószakértőnk ad iránymutatást, hogyan kell számlázni ebben az esetben.

Hűtőház építése fordított adózással Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem, szíveskedjen az alábbi ügyben állásfoglalást adni: Egy kft. építésiengedély-köteles hűtőházat épített. Itt a fordított adózást alkalmazzuk. Többször történt előlegfizetés a kivitelezési díjra, melyről a kivitelező előlegszámlákat bocsátott ki. Helyesen járunk-e el ebben az esetben, ha a fordított adózás alá eső előlegszámlákat a vevői és a szállítói oldalról az áfabevallásban nem szerepeltetjük? Amikor a hűtőház építése befejeződött, akkor a kivitelező kibocsátotta a teljes ellenértékről a számlát, az előlegszámlákat levontuk. Ebben az esetben a teljes ellenértéket a szállítói oldalról az áfabevallás 29. és 66. sorában szerepeltetjük, figyelembe véve, hogy a fordított adózásnál az adófizetési kötelezettség mikor keletkezik az áfatörvény 60. §-a szerint. Helyesen alkalmaztuk-e így? Példa: 1 évig épült a hűtőház, havonta 20-30 millió forint előleget fizetett ki a megrendelő, a kivitelezési díj pedig 120 millió forint. Válaszát előre is köszönöm! Tóth Mária

Helyes számlázási gyakorlat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Befogadtuk egy üzleti partnerünk számláját, aki egy megállapodott munkát két részszámlában számlázott le. Ez így jó is, megállapodásunk alapján joga volt részszámla kibocsátására. Azonban a partner a második részszámlát (mely tehát a munka utolsó fázisának leszámlázása – más körülmények között végszámlának mondanám) úgy állította ki, hogy feltüntette a számlán a teljes szerződésszerű összeget, melyből levonta a számlán az első részszámla összegét, és így kapta meg a kiegyenlítendő különbözetet, mely nyilván összegében helyesen a maradék tételt tartalmazta. Felhívtuk a partner figyelmét arra, hogy a számlázási gyakorlata helytelen, mert a végszámlából csak az előlegszámlákat lehetne levonni (ha egyáltalán lennének), a részszámlákat nem. Ezeket csak egymás után ki kell állítani, és semmit sem kell levonni semmiből a részszámlázás esetén. A partner elfogadta a véleményünket, de megjegyezte, hogy ez pusztán egy ilyen gyakorlat, náluk eddig máshogy szokták, úgy, ahogy ő csinálta, összegileg meg úgyis mindegy. Elgondolkodtam ezen, és kérném, adja meg nekem, hogy hol van az feltüntetve, hogy a legtöbbünk által helytelennek ítélt gyakorlat valóban helyes? Vagy én látom rosszul az esetet? Hiszen végeredményét tekintve igaza van a partnernek, nem változtat semmin ez a (számomra) furcsa gyakorlat. Köszönöm.

Iskolai étkeztetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégem az alábbi programot dolgozta ki az iskolai étkeztetésre. Internetes felületen működik, minden szűlő saját kóddal tud a megrendelésre belépni. Az irányadó hónapot megelőzően feltölti a várható fizetendő összeget bankkártyával. Erről a hó végén előlegszámla készül. Következő hónap végén a tényleges fogyasztásról kap számlát, melyből az előleg levonásra kerül. Az előlegszámla 27 százalékos áfával készül. A végszámla, mivel tartalmazhat a' la carte étkezést is, többféle áfakulcsal készülhet, de az előleg levonása természetesen 27 százalékos áfával történik. Kérdésem: helyesen járunk el, hogy a megelőző hónapban kiállított előlegszámlát (teljesítés még nincs) beállítjuk fizetendő áfaként, a következő hónapban pedig már csak a differencia kerül az áfabevallásba? Köszönettel: D-S. A.

Devizás előleg beszámítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném állásfoglalásukat kérni, esetleges törvényi hivatkozással. Két belföldi, adóalany társaság közötti szerződés értelmében a teljesítést idegen pénznemben (euróban) számlázzák ki. A szerződés pénzügyi ütemezése szerint két előleg került kifizetésre. Az első előleg teljesítési időpontja 2015. 06. 04., a második előlegé 2015. 08. 31. Ezekről a számla kiállítása megtörtént. A végszámla teljesítési időpontja: 2015. 09. 29. Kérdésem arra vonatkozik, hogy a végszámlán feltüntetett, forintban kifejezett áfa összegének megállapítása hogyan történik? A számla befogadójánál az előlegszámláknál és a végszámlánál alkalmazott árfolyamokból adódó árfolyamkülönbözet hogyan befolyásolja a bevallásban feltüntetett, előzetesen felszámított áfát? Válaszát előre is köszönöm.

Előleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném mielőbbi szíves válaszát. Társaságunk a vevők által fizetendő előlegről egy értesítést küld a vevő részére, mely a fizetendő összeg nagyságát tartalmazza. Az ez alapján átutalt összegről a banki jóváírással egyidőben előlegfizetési számlát állítunk ki, melyet a vevő részére megküldünk. Gyakorlatilag ez minősül előlegbekérő bizonylatnak. Az előleg könyvelése a bankkivonat alapján történik. A tényleges teljesítést követően állítjuk ki a számlánkat a megtörtént gazdasági eseményről. Ezen számla tartalmazza az előírásoknak megfelelően az értékesített termék adatait stb. A számla végösszege az alábbiak szerint van részletezve: számla nettó értéke, általános forgalmi adó, bruttó érték, majd a befizetett, figyelembe vehető előleg bruttó összege mínusz előjellel. Így a fizetendő összeg a számla utolsó sora. Az előlegfizetési számla kiállításával egyidejüleg úgynevezett előlegtörténeti lista áll rendelkezésünkre, melyből pontosan megállapítható a vevőktől kapott előleg, illetve a végszámla kiállításakor a számlázási rendszer automatikusan felkínálja a lehetőséget, hogy kívánjuk-e az adott számlánál figyelembe venni a befizetett előleget. Köszönettel várom mielőbbi válaszát, hogy ezen számlázási mód megfelel-e a törvényi előírásnak.

Euróban kapott előleg áfaelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két Magyarországon bejegyzett belföldi cég euróban számláz egymásnak. 2015. 06. 22-én kiállítottak előlegszámlát (ami a teljes összeg 100 százaléka). Az árfolyam ezen a napon: 313,71 forint volt. Ha az előleg 1 000 euró, a nettó forintérték: 313 710 forint, az áfa pedig 270 euró, ami 84 702 forintnak felel meg. Könyvelése: T 311 (Vevő) - K 45 (Vevőtől kapott előleg) 1 270 euró 398 412 Ft T 36 (Áfa technikai) - K 467 (Fiz.áfa) 270 euró 84 702 Ft A végszámla teljesítési időpontja 2015. 08. 04-e, ezen a napon az árfolyam 310,20 forint volt. Pénzmozgással nem jár a végszámla, hiszen az előleg 100 százalék volt. Kérdés, hogyan kell ennek a forintértékét meghatározni és lekönyvelni? Az előlegszámla visszakönyvelését és a végszámla könyvelését szeretném kontírszámokkal és forintösszegekkel. Válaszát előre is köszönöm.

Áfaelszámolás bizonylata Kérdés

Értékesítettünk egy nagyösszegű berendezést. A vevő fizetett előleget. Előlegfizetés után kiderült, hogy NHP pénzügyi lízing keretében vásárolja meg. A bank teljes összegű számlát kért, melyből nem vonhattuk le az előleget, csak megjegyzésben szerepel. A bank ennyivel kevesebbet is utalt számunkra. Mi a háromoldalú szerződésre hivatkozva rendeztük az áfát. A vevő szerint neki hiányzik egy bizonylat, az előlegszámlát állítsuk ki mínusz előjellel. Mi a teendő?

Téves előlegszámla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelem kapott 3 millió forint előleget. Az előlegszámlát 3 001 010 forintról állította ki, mert így volt kerek szám a számlaérték áfa nélkül. Múlt hónapban – mert havi áfás – 20-a előtt szembesültem a helytelen előlegszámlával. Megbeszéltem vele, hogy elmegy a partnerhez, és kijavítják a számlát, mert ő sem tudja lekönyvelni a helytelen összeget. A számla "kézi" számla volt, tehát javítható. Ezt nem tette meg ügyfelem, mert nem vette fel a telefont a könyvelő. Mi elküldtük az áfabevallást 3 millió forint előleges számlával, tehát nem a 3 001 010 forintos kiállított számlával, partnerünk viszont annak ellenére, hogy csak a 3 millió előleget utalta el, beállította az áfabevallásába a nagyobb összeget. Hogyan járunk el helyesen, ha szeretnénk javítani? 1. Küldök egy stornószámlát, és egy helyes számlát? A számlatömbben előrehaladtunk a dátummal, tehát augusztusi lehet a számla kelte, a teljesítési dátum marad június. Megtehetem, hogy nem önellenőrzöm a saját bevallásomat kétszer? 2. Mi van akkor, ha így hagyom, kérem a különbözetet, én önellenőrzöm, mert nem azt az összeget szerepeltettem, ami a számlán szerepel, hanem azt az összeget, amely összeg megjelent a bankszámlán?

Díjbekérő vs. előlegszámla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozó táplálkozási tanácsadással foglalkozik. A szolgáltatás megrendelésével a vevőnek át kell utalni az ellenértéket. A írott anyag elkészítésére a vállalkozónak maximum 30 napja van. Kell-e előlegszámlát adnia ebben az esetben? Mikor állítsa ki a számlát? Utaláskor, vagy amikor elküldi az anyagot? Köszönöm a segítséget! Vágner Emília

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számlázás

Bunna Erika

adótanácsadó

Áfa-önellenőrzés

Bunna Erika

adótanácsadó

Egyszemélyes kft. ügyvezető jogviszonya

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close