434 találat a(z) egyszerűsített foglalkoztatás cimkére

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Egyszerűsített foglalkoztatottak esetében történt az a sajnálatos tény, hogy a jelenléti ívben szereplő munkakezdés picivel korábbi volt, mint a bejelentés időpontja. A munkaügyi felügyelőség ezért ezen napokat munkaviszonynak minősítette, és kérte a munkaszerződéseket. A kérdésem, hogy nem lesz ebből a későbbiekben gond azoknak, akik egyébként 8 órás munkaviszonyban állnak más cégnél, vagy éppen munkanélküliek. Ebben az esetben gondolom, ha már így minősítették a napokat, nem lehet megbízási szerződést kötni?

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszerűsített foglalkoztatás keretében nemzetközi sofőrt szeretnénk foglalkoztatni. Az alkalmazott sofőrök bérpótlékokat és 40 euró külföldi napidíjat is kapnak. Az egyszerűsített foglalkoztatás keretében, a nemzetközi sofőri tevékenységre tekintettel, kell-e külföldi napidíjat megállapítani? A bért az általános szabályok szerint kell megállapítani? Köszönettel: Filip Emese

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszerűsített foglalkoztatás keretében szeretnénk alkalmazni egy munkavállalót, napi 20 ezer forintért. Kérem, erősítsen meg, hogy jól értelmezem-e a szabályokat: 1. A cég az egy napi munkáért kifizetett munkabérből a minimálbér napi összegének a kétszeresét meghaladó mértékű kifizetést a jövedelem megállapításakor költségként nem veheti figyelembe, illetve az nem minősül a vállalkozási tevékenység érdekében felmerülő egyes költségnek, ráfordításnak, azaz jelen esetben 122 000x2/172x8óra=11 352 forint/nap beleszámít a költségbe és a fenmaradó 8648 forint/nap nem. 2. A munkavállalónak kifizetett 20 000 forint/nap miatt kell szja-bevallást benyújtania a 20 000-122 000/172x0,87x8 óra=15 056-t összegről, aminek vonzata 16% szja és 27% EHO? A 46. NAV füzetek 7. pontjánál egy kis (18) megjegyzés miatt számomra nem egyértelmű, ami az alábbi törvényre hivatkozott. „Megállapította az egyes adótörvények és azokkal összefüggő más törvények, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló 2010. CXX. törvény módosításáról szóló 2014. évi LXXIV. törvény 58. §-a, hatályos 2015. január 1-jétől Válaszát előre is köszönöm!

1042E javítása? Kérdés

Egyszerűsített foglalkoztatás bejelentésénél kettő dolgozónál ugyanaz az adóazonosító jel került rögzítésre. A NAV felszólított hiánypótlásra, felhívtam őket, hogy biztosan jól csináljam meg, azt a választ kaptam, hogy mivel az adóazonosító jel a rossz, a név a helyes, ezt így nem lehet javítani. Ebben az esetben semmit sem kell tennem a felszólításra? Mi a helyes teendőm ebben az esetben, illetve abban az esetben, ha véletlenül túlléptük a 15 napos foglalkoztatási határt havi szinten?

Egyszerűsített, illetve alkalmi foglalkoztatás közterhei Kérdés

Kérdésem, hogy milyen közterhek terhelik az egyszerűsített foglalkoztatást, az alkalmi munkavállalói foglalkoztatást? Továbbá a 15 nap/hó és 90 nap/év az egy foglalkoztatóra vagy egy foglalkoztatottra vonatkozik? Vagyis egy személy több foglalkoztatónál lehet-e alkalmi munkavállaló? Milyen adóterhet jelent, ha egy személy alkalmi jövedelme meghaladja az évi 840 ezer forintot? Várom segítő válaszukat, ugyanis a korábbi kérdésemre az ügyvédnö nem erre válaszolt!

Egyszerüsített foglalkoztatás, napi díj Kérdés

Elszámolható-e nemzetközi napidij, napidíj az egyszerüsített foglalkoztatás keretében foglalkoztatott teherautó-vezető részére?

Egyszerűsített, illetve alkalmi foglalkoztatás Kérdés

Kérdésem, hogy milyen közterhek terhelik az – egyszerűsített foglalkoztatást, – az alkalmi munkavállalókénti foglalkoztatást? Továbbá a 15 nap/hó és 90 nap/év az egy foglalkoztatóra vonatkozik, vagy a foglalkoztatottra? Vagyis egy személy több foglalkoztatónál lehet-e alkalmi munkavállaló? Milyen adóterhet jelent, ha egy személy ilyen jövedelme meghaladja az évi 840 ezer forintot? Várom segítő válaszukat, köszönettel.

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Cégünknél munkaidőkeretben foglalkoztatjuk a munkavállalókat. Beosztás szerinti munkaidejük 12 óra. Ha egyszerűsített foglalkoztatás keretében is szeretnénk munkavállalókat foglalkoztatni, és csak 1 napra, abban az esetben a 8 órán felüli idő túlórának számít-e?

Egészségügyi szolgáltatási járulék egyszerűsített foglalkoztatott után Kérdés

Havi átlagban 12 napot egyszerűsített foglalkoztatottként dolgozó munkavállalónak mennyi egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie havonta, ha más állása nincs? Azokat a napokat levonhatja-e a havi összegből, amelyeken dolgozik?

Kisegítő családtag Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy kft. (családi vállalkozás, ruhakereskedelemmel foglalkozik), ahol anyuka tag és ügyvezető, apuka és egy gyermek csak tag. Hogyan dolgozhatnak? Pontosítok kérdésemen: ha apuka, aki csak tag, hogyan vehet részt a vállalkozásban? Esetleg ha csak alkalmanként dolgozik, megbízási díjjal és a jövedelme nem éri el a mindenkori minimálbér 30-ad részét, be sem kell jelenteni a T1041-es nyomtatványon csak egy megbízási szerződéssel biztosítani az ellenőrzések miatt? Van egy 2. gyermek, ő dolgozhat-e kisegítő családtagként a családi kft.-ben? ...Nyilván csak alkalomszerűen. Vagy javasolt lehet alkalmanként az egyszerűsített foglalkoztatás? Felmerül egy másik kérdéskör, az üzlet a raktáraival együtt több mint 200 négyzetméter. Vasárnaponként csak a tulajdonosok dolgozhatnak? És itt ugye visszakanyarodunk az első kérdéskörhöz. köszönöm a segítségüket

Egyszerűsített foglalkoztatott bére Kérdés

Tisztelet Szakértő! Iskola (egyházi fenntartású intézmény) vagyunk, és az egyik pedagógusunk heti két alkalommal dolgozik itt egyszerűsített foglalkoztatás keretében. Szeretném megkérdezni, hogy a bérét, ami adott napra 15 000 forint, levonás nélkül kell a dolgozónak utalni? Az összes levonást kiváltja az 1000 forint közteher? Köszönöm válaszát!

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemélyként két vállalkozásnál van lehetőségem alkalmi munkavégzésre. Délelőtt 4 órát az egyik cégnél, délután 4 órát a másik cégnél tudnak munkát adni. A munkavégzés szakképesítést igényel, és a délelőtti munka díja 5 500 forint, a délutáni munka díja 6 000 forint. Kérdésem: hogyan kell az szja-bevallásnál a mentesített összeget kiszámítani, külön-külön napnak vagy egy napnak számít-e a két munkáltatónál töltött idő, vagyis össze kell számítani a két munkáltatónál töltött délelőtti és délutáni munkavégzést? Válaszukat köszönöm.

Pedagógus egyszerűsített foglalkoztatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Általános iskola vagyunk. Egyik pedagógusunkat egyszerűsített foglalkoztatás keretében foglalkoztatjuk heti kettő napon (kedden és csütörtökön). Azt szeretném kérdezni, hogy ilyenkor minden napra külön kell a formaszerződést kitölteni? A bérét hó végén egyben lehet-e utalni? Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Szakértő! Kérdés

Civil szervezet egyszerűsített foglalkoztatás keretében kíván belga biztosítottat foglalkoztatni. A foglalkoztatott a belga hatóságtól megigényelte az A1-es igazolást. Ennek hatására az ottani hatóság kérte, hogy ki lesz a kifizető, mert kezdeményezi a kifizető regisztrációját mint olyan munkaadót, aki belga biztosítottnak kiván munkabért fizetni, és utána a belga jogszabályoknak megfelelő járulékkokat szeretné megkapni. Az efo törvény szerint történő kifizetés Magyarországon nem eredményez biztosítási jogviszonyt. Kérheti-e a belga állam ennek ellenére a kifizetett munkabér utáni járulékokat? Köszönöm válaszukat!

Mezőgazdasági idénymunka, szabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt olvasom, hogy egyszerűsített foglalkoztatás esetén is jár a szabadság. Hogyan történik ennek a dokumentálása? T1042E-n bejelenteni nem kell, hiszen nem dolgozik? Vagy mivel a szabadság is része a munkaviszonynak, jelenteni kell a T1042E-n és a szabadság is bele kell férjen az évi 120 napba? Köszönöm

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelőként termőföld értékesítése

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Áfaarányosítás őstermelő esetében

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Üzletrészeladás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close