8 találat a(z) egészségi állapot cimkére

Rehabilitációs, rokkantsági ellátás 2021 – mutatjuk kinek mennyi jár Cikk

A jelenlegi rokkantsági ellátórendszerben megállapítható rehabilitációs és rokkantsági ellátás összege az érintett megváltozott munkaképességű személy egészségi állapotától, valamint a havi átlagjövedelmének összegétől függ.

Keresetkorlát_2 Kérdés

Végkielégítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném segítségét kérni! Van egy munkavállalónk aki 2016.01.01-től dolgozik cégünknél. Ez a munkavállaló 2018.09.15-től táppénzen van folyamatosan és ennek 1 éves időtartam letelte után szeretne vissza jönni cégünkhöz dolgozni. Átszervezések, valamint egészségi állapota miatt nem tudunk neki munkát biztosítani. Ezért felmondanánk neki. Kérdésem, hogy ha az üzemorvos nem engedi dolgozni, felmondás esetén jár e neki végkielégítés? A táppénzes időszak miatt mennyi végkielégítés jár neki és a kiszámítás módja is érdekelne. Válaszát előre is köszönöm!

Rokkantsági ellátás módosítása: a valódi fizikai állapotot kell vizsgálni – mondta ki a Kúria Cikk

A Kúriához fordult egy megváltozott munkaképességű személy rokkantsági ellátásának csökkentése miatt, mivel e döntés során az eljáró szerv és a bíróság az érintett tényleges fizikai állapotát nem vizsgálta, hanem csak azt, hogy a jogszabályváltozások miatt javulás következett be. A Kúria tájékoztatót közölt az Mfv.III.10.265/2018. számú ügyben hozott határozatáról.

Rehabilitációs hozzájárulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2011. évi CXCI. törvény 22. § a) pontja alapján megváltozott munkaképességű személynek kell tekinteni azt a személyt, akinek az egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján 60 százalékos vagy kisebb mértékű. E törvényi rendelkezés alkalmazásához elegendő-e annak igazolása, hogy a foglalkoztatott magánszemély rehabilitációs ellátásban részesül (B1, C1 kategória), rokkantsági ellátásban részesül (B2, C2 kategória), vagy rehabilitációs kártyával rendelkezik (B1, C1 kategória)? Ezen ellátások folyósításának ugyanis minden esetben ugyanaz a feltétele, hogy az egészségi állapot 60 százalékos vagy annál kisebb, és a minősítést szakbizottság végzi el. Amennyiben az ellátások folyósításának igazolása nem elegendő a rehabilitációs hozzájárulás fizetési kötelezettség csökkentéséhez, akkor milyen hivatalos dokumentum beszerzése az elvárt a munkáltató részéről? Válaszát köszönöm!

Felmondás, táppénz Kérdés

Tisztelt Szakértő!Egy magánszemélynek volt egy utcai balesete, melynek következményeként 8 hónapig nem tudott dolgozni. 3 műtétje volt közben. Kozmetikusként (katás vállalkozóként dolgozott addig). A közmetikus szakmát nem tudta folytatni sérülése miatt. Szünetelteti most a vállalkozását és megpróbált elhelyezkedni más területen. Próbaidő alatt van most. Az orvosa most mégis lát lehetőséget az állapot javításán, műtétet javasol neki. Ha próbaidő alatt műtik, akkor a munkáltatójánál megszűnhet a munkaviszonya és kaphat-e táppénzt? Visszaállíthatja a katás vállalkozóját? Vagy ha a próbaidő után kerül táppénzre, akkor kaphat táppénzt? Katás vállalkozásánál volt 8 hónapig táppénzen. Kaphat még valamilyen formában táppénzt? Nagyon megköszönném a válaszukat:

Mt.-változás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Változott a munka törvénykönyve, segítségét szeretném kérni. "A munkáltató a munkavállaló egészségi állapotának változására tekintettel köteles a munkafeltételeket, a munkaidő-beosztást – a 6. §-ban foglaltak figyelembevételével – megfelelően módosítani." Állapotom átmenetileg (1-2 hónap) nem teszi lehetővé, hogy a telephelytől távolra kerüljek órákra, tehát az ottani látogatásoknak, ellenőrzési feladataimnak nem tudok eleget tenni, ezek fontosak. Munkám többi részét azonban el tudom látni (táppénzre nem kell mennem). Folynak az egyeztetések, lehet, hogy a munkáltatónak ezt plusz pénzből kell megoldania. E paragrafus alapján a munkáltató köteles változtatni akár a munkakörömön, akár a munkafeltételeken, a munkaidőbeosztásomon? Kell valamilyen vizsgálatra mennem? Mire számíthatok (esetleg el is bocsáthat a cég)? Köszönettel.

Ezektől függ a rehabilitációs és a rokkantsági ellátás összege Cikk

A rehabilitációs és a rokkantsági ellátás összege az egészségi állapottól és a korábban elért havi átlagjövedelem összegétől függ, de van minimuma és maximuma is. Ismertetjük a részleteket.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Osztalék

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Végrehajtónak járó költségek

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Munkabér átutalása más bankszámlaszámára

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close