104 találat a(z) díj cimkére

Védjegy megújítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk védjegy megújítási kérelmet adott be, mely alapján a megújítási díjat meg is fizette. Kérdésem, hogy a megfizetett díj számviteli elszámolása hogyan alakul? A nyilvántartott védjegy értékét növeli, vagy a szolgáltatás költségei között kell elszámolni? Várom szíves válaszukat!

Tanfolyamdíj elszámolása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kérem továbbítsák kérdésemet egy áfa szakértőhöz. Cégünk szakmai konferenciák, illetve néhány napos szaktanfolyamok szervezésével foglalkozik. A tanfolyamok, konferenciák részvételi díját előre kérjük befizetni. A kérdésünk egyrészt az, hogy mikor állítsuk ki erről a számlát, szükséges-e előlegszámla kiállítása? Ugyanakkor gyakori eset az is, hogy a díjat befizetők nem tudnak eljönni a tanfolyamra. Ilyenkor a díjat nem fizetjük vissza, hanem azt magunknál tartjuk és beszámítjuk egy későbbi konferencia részvételi díjába. Ebben az esetben hogyan történik a bizonylatolás? Előre is köszönöm válaszát.

10-15 ezer forinttal is drágulhat a kötelező biztosítás Cikk

Meglepően magas, akár kétszeres jövő évi díjjal bünteti némelyik biztosító a már meglévő ügyfeleit, ők vélhetően más társaságokhoz menekülnek majd – összegzi a kötelező gépjármű felelősségbiztosítási kampány első napján tapasztaltakat a CLB biztosítási alkusz.

Marad vagy vált? Érdemes lehet böngészni a kötelező biztosítási ajánlatokat Cikk

Bár csak hétfőtől ellenőrizhetik jövő évi kötelező díjaikat az autósok az összehasonlító portálokon, már több biztosítótársaság is kipostázta a jövő évi díjértesítő leveleit ügyfeleinek – áll a biztosítás.hu alkuszi portál közleményében. A portál szerint ezen társaságok arra számítanak, hogy ügyfeleik még a kampány, azaz a többi biztosító ajánlatának megismerése előtt befizetik hozzájuk jövő évi díjaikat.

Mától olcsóbb a távhő Cikk

Mától 3,3 százalékkal csökken a távhő díja - ezt írja elő a februárban elfogadott rezsicsökkentési törvény október 1-jén hatályba lépő szabálya.

Tisztelt Adózóna! Kérdés

Kft. tagja 36 órás munkaviszony mellett milyen jogviszonyban láthatja el az ügyvezetői tevékenységet úgy, hogy az ügyvezetésért díjazást nem kap? Ha nincs díjazása, kell-e járulék-minimumot fizetnie, ha igen, milyen összeg után, milyen mértékekkel? Ha a kft. ügyvezetést nyugdíjkorhatárt betöltött, öregségi nyugdíjban részesülő tag látja el, elláthatja-e az ügyvezetést ingyenesen, és ebben az esetben milyen járulék-fizetési kötelezettsége van? Amennyiben az ügyvezetői tevékenységet sem a 36 órás munkaviszonyban álló tag, sem a nyugdíjas tag nem láthatja el ingyenesen, mi a minimális összeg, ami után járulékot/adót kell fizetni a munkaviszony melletti, illetve a nyugdíj melletti ügyvezetés esetében, és mi a mértéke a fizetendő járulékoknak/adóknak? Válaszukat előre is nagyon köszönöm. Tisztelettel: Neff Tamásné

Tiszteletdíj Kérdés

Egy alapítvány kuratóriumi tagjai díjazás nélkül látják el feladatukat, mindegyikük 40 órás bejelentett munkaviszonnyal rendelkezik. Most egyszeri díjazásként, mindegyikük kap 100 ezer forintot. Jól gondolom, hogy ezen összeg 90 százaléka után csak szja-t és 27 százalék ehót vonunk, illetve fizetünk, vagy valamennyi járulékot le kell vonni tőlük és szociális hozzájárulási adót kell fizetni?

Lehet, hogy csak később kapja meg a pénzét bankjától Cikk

Több pénzügyi szervezet kérésére a Magyar Nemzeti Bank (MNB) úgy döntött, hogy a szervezeteknek az eredetileg előírt április 30. helyett május 31-éig kell visszafizetniük a fogyasztóktól jogszerűtlen díj- és költségemelésekkel elvont összegeket – közölte az MNB.

Hivatalosnak tűnő díjbekérés: ezekre figyeljen! Cikk

A vállalkozások kénytelen-kelletlen hozzászoktak, hogy rendre újabb fizetési kötelezettséget varrnak a nyakukba, ezért csak kevesen fognak gyanút, ha még újabbat kérnek tőlük. Összefoglaltuk, minek érdemes ilyenkor utánanézni.

Csak 6 hétnél hosszabb munka esetén fizetik a gyakornokokat, akkor is alul – változtatást követelnek Cikk

A gyakornoki fizetés törvényi szintű emelését kezdeményezi négy szakszervezeti szövetség ifjúsági tagozata a szakmai gyakorlatok rendszerének felülvizsgálatával együtt.

Szja-kötelezettség Kérdés

A príma díjasoknak kell-e szja-t, vagy más közterhet fizetni a díjjal járó összeg után? Mely kitüntetések dijazása von magával jövedelemadó-fizetési kötelezettséget? A választ köszönöm.

Banki ügyfelek: pénz áll a házhoz Cikk

Az MTI-nek nyilatkozó bankok határidőre visszafizetik az ügyfeleknek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában szereplő, jogsértőnek minősített díjakat. Bár a Magyar Bankszövetség több tagja is jelezte korábban, hogy megalapozatlannak tartja a büntetést és várhatóan bírósághoz is fordulnak, ez nem halasztó hatályú.

Ügyvezető díjazás nélkül Kérdés

Kérdésem az az lenne, hogy egy egyszemélyes társaság tagja, aki egyben az cég ügyvezetője is és 36 órát meghaladó munkaviszonnyal rendelkezik egy másik cégben, az ügyvezetést elláthatja díjazás nélkül? Ha az illető nem tag, csak ügyvezető és rendelkezik máshol 36 órát meghaladó munkaviszonnyal díjazás nélkül is végezheti ezt a tevékenységét? Ezekben az esetekben úgy tudom nem is terheli járulékfizetési kötelezettség. Válaszát megköszönve

Ingatlan-vásárlás: hogyan kell a hálózati csatlakozási díjat elszámolni? Cikk

Építkezéseknél és ingatlanoknál gyakran felmerül, hogy külön hálózati csatlakozási díjat kell fizetni ahhoz, hogy az építmény közműveit ki lehessen építeni. Ilyenkor felmerül, hogy ezt hogyan lehet elszámolni? Az is előfordul, hogy a közművesített telket, akár még a beruházás időszakában eladnak, ha megváltozik az üzleti helyzet. Olvasói kérdések nyomán vizsgáljuk, hogy történik ennek elszámolása a számvitelben és a társasági adóban jelent-e ez eltérést?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kettős állampolgár

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs