29 találat a(z) cukrászda cimkére

Kérdés

Tisztelt Szakértők! Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz, hogy segítséget kérjek a jogszabályok értelmezésében, sajnos még NAV-nál dolgozók is ellentmondásba keveredtek, ezért társaságunk önökhöz fordul tanácsért. Cukrászda jelenleg 27%-os áfával dolgozik, mondván, hogy abból baj nem lehet, ha többet fizetünk be adót, mint ha kevesebbet. Viszont feleslegesen sem szeretnénk fizetni. Összegyűjtöttük, hogy jogszabály-értelmezésünk és a NAV-tól kapott információk alapján melyik áfakulcs alá mit sorolhatunk be: 5%-os áfakulcs: étkezőhelyi vendéglátásban étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom után (saját készítésű cukrásztermékek és a helyben készített kávé, limonádé, facsart gyümölcslevek stb.), 18%-os áfakulcs: gabona, liszt, keményítő vagy tej felhasználásával készült termék, sütemények elvitelre történő értékesítése, 27%-os áfakulcs: cukrászati egyéb készítményekre (pl. fagylalt, pohárkrémek, gesztenyepüré stb.) elvitelre, minden más, ami a fenti kedvezmények alá nem esik. Kérem segítségüket, ha valamelyik pontot rosszul értelmeztük, akkor azt jelezzék felénk! Előre is köszönöm. Tisztelettel: ügyvezető

Kérdés

Egy cukrászműhelyben (cukrászüzemben) készülnek a sütemények, amelyeket később hűtőautóval a cukrászdába átszállítanak, amely városon belül, a belvárosban található. Alkalmazható-e a cukrászdában helyben felszolgált és elfogyasztott sütemények esetében a kedvezményes, 5%-os áfakulcs?

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cukrászda vendégeinek felszolgálást nem biztosít, felszolgálási díjat nem vezetett be. A vásárlók a kiszolgáló eladóknak önként különböző összegű borravalót adnak, melyet a cukrászdában külön dobozban gyűjtik. A nap végén mi a teendő az összegyűlt összeggel, nyilván kell tartani, nyomon követni? Elvileg nem osztják szét a dolgozók között. A napi bevétel része lesz, pénztárgépbe be kell rögzíteni? Milyen adófizetési kötelezettség terheli? Szíves válaszát megköszönöm ! Zsmami

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Sajnos nem találom sehol az áfatörvény legkorábbi alapváltozatát. Szükséges lenne tudnom, hogy melyik évben (egyetlen egy évben volt csupán) élhetett a cukrászdai termékek előállításával, illetve a cukrászdai vendéglátásban a kedvezményezett 19 százalékos kulccsal a vállalkozó? (Ez a bevétel egészére szóló átalány volt.) Emlékeim szerint 1990-ben volt egy kivételes év, melyet kevesen alkalmaztak, mert el volt dugva a törvényben. Lehet, hogy az évet illetően tévedek, ezért keresem magát az alaptörvényt. Kérem szíves segítségüket! Köszönettel

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cukrászdában felszolgált kávé, tea, limonádé 5 százalék áfa alá fog esni, és terheli a turisztikai hozzájárulás? Köszönettel.

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cukrászda helyben készített termékeket kínál, helyben fogyasztással vevőinek, pincér alkalmazott nincs, csak pultos kiszolgáló, aki leszedi az asztalokat, takarít, kiszolgál. Házhozszállítást is vállalnak. Saját meleg konyhás üzemmel rendelkezik, ahol a süteményeket és péktermékeket állítják elő. Előfordul, hogy másik cukrászda is rendel tőle nagyobb mennyiséget házhozszállítással. Kérdésem: mely esetekben használható az "étterem áfa" kedvezményes (2018. 01. 01-jétől) 5% kulcsa: 1. Elvitelre vásárol a vevő, vagy csomagolást kér az el nem fogyasztott ételre; 2. Magánszemély házhozszállítással rendel péksüteményt; 3. Másik cukrászda kér házhozszállítással termékeket. A házhozszállításért, valamint a csomagolásért plusz összeget nem számolnak fel. Szerintünk mindhárom eset az 55.30 1 SZJ számon, vagyis az 5610 tevékenység alatt végezhető. Felmerült az a kérdés is, hogy azon esetekben ahol az "étterem áfa" kedvezményes 5% áfakulcs nem használható, ott az Áfa tv. 82. § 3 bekezdés szerinti, vagyis 3/A melléklet szerinti 1901........1905 90 vtsz termék értékesítés továbbra is 18% áfakulccsal adózik? Válaszát előre is köszönjük.

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cukrászda helyben készített termékeket kínál, helyben fogyasztással vevőinek. Házhoz szállítást is vállal. Saját üzemmel rendelkezik, ahol a süteményeket és péktermékeket állítják elő. Előfordul, hogy másik cukrászda is rendel tőle nagyobb mennyiséget házhoz szállítással. Mindegyik esetben párosul a cukrászipari termékek értékesítéséhez szolgáltatás, vagy helyben fogyasztás vagy házhoz szállítás. Kérdésem: mely esetekben használható az "étterem áfa" kedvezményes (2018.01.01-től) 5% kulcsa: 1. Elvitelre vásárol a vevő, vagy csomagolást kér az el nem fogyasztott ételre; 2. Magánszemély házhoz szállítással rendel péksüteményt; 3. Másik cukrászda kér házhoz szállítással termékeket. A házhoz szállításért, valamint a csomagolásért plusz összeget nem kérnek. Mindhárom eset az 55.30 SZJ számon, vagyis az 5610 tevékenység alatt végezhető. Köszönettel.

Kérdés

Amennyiben több 27 százalékos termék értékesítése történik, akkor szabályosnak tekinthető-e, hogy a pénztárgépbe csak egy tételként rögzítik. Például cukrászdában csak 18 százalékos terméket értékesítettek, minden terméknek különböző egységára van. A végösszeg 3500 forint. Ezt a pénztárgépbe be lehet ütni úgy, hogy 1x3500 forint? Tapasztalatom szerint étteremben gyakran előfordul, hogy ezt így kezelik. Köszönettel.

Kérdés

Tisztelt Szakértő! A garantált bérminimummal kapcsolatosan lenne két kérdésem. – Taxis egyéni vállalkozóra vonatkozik-e kötelezően a garantált bérminimum alkalmazása? Hiszen neki is van szakirányú végzettsége, ami nélkül nem is taxizhatna. – Tulajdonosként személyesen közreműködik ügyfelem az általa működtetett cukrászdában. A süteményt vásárolják, a fagylaltot ő készíti. Szakmai végzettsége pék. Szeretném tudni, hogy jól gondolom-e, ez a végzettség megfelel a 21/2010. NFGM-rendeletben meghatározottnak? Ő az ügyvezető. Rá a garantált bérminimum kötelező-e? Pincér, illetve pultos munkakörben foglalkoztat munkavállalókat. Nem feltétlenül szakirányú végzettséggel. Az ő esetükben hogyan kell értelmezni a kétféle minimálbért? Ha a munkavállalónak van szakirányú végzettsége esetleg, akkor kötelező-e a garantált bérminimum, ha nincs, akkor sincs akadálya a foglalkoztatásnak, illetve a minimálbér alkalmazásának? Köszönöm válaszukat. Tisztelettel: Feketéné Németh Anna

Kérdés

Tisztelt Cím! Azzal a tiszteletteljes kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy legyenek szívesek megerősíteni az alábbi kérdés megválaszolásában. Adott egy cukrászdai üzem, amelynek van vendéglátó része is külön helyiségben asztalokkal, székekkel, felszolgálókkal. A 2017.01.01.-től hatályos áfaváltozások értelmében a vendéglátórészben értékesített - saját előállítású - cukrászdai késztermékek/sütemények helyben történő felszolgálása 18 százalékos adókulccsal adózik-e? Segítő válaszukat köszönöm.

Cikk

Felfüggesztette egy budapesti cukrászüzem működését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy múlt heti ellenőrzés során, ugyanis az üzemben jelöletlen alapanyagok, ismeretlen gyártási idejű félkész- és késztermékek, valamint súlyos higiéniai problémák voltak – közölte a Nébih kedden az MTI-vel. Az eljárásban érintett cukrászüzem a kormany.hu oldalon található „jogsértési lista” alapján a Goldmann és Társa Kft.

Kérdés

Egy kávézó kész süteményeket szerez be. 18 százalékos áfával állították ki a számlát a vállalkozó részére. Ő továbbértékesíti a termékeket, és a 18 százalékos áfakulccsal üti be a pénztárgépbe. Jól értelmeztük a törvényt? Válaszukat köszönjük.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Egyesület adománya utáni ajándékozási illeték

Pölöskei Pálné

adószakértő

Megvásárolt üzletrész árfolyama

Nagy Norbert

adószakértő

Fejlesztési tartalék felhasználása

Gyüre Ferenc

adótanácsadó, okleveles könyvvizsgáló

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2025 december
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink