211 találat a(z) cég cimkére

Szerencsejáték Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőben szeretnék segítséget kérni: egy társaság a pénzével játszhat-e szerencsejátékot például lottó, tipp-mix? A "bizonylaton", amit adnak az ilyen üzletekben, nem szerepel név. Segítségét előre is köszönöm. Üdvözlettel:hfejes

Áfamentes tevékenység Kérdés

Hol tudom ellenőrizni cég, egyéni vállalkozó adószámát, akik mentesek az áfafizetési kötelezettség alól (tárgyi, vagy alanyi mentes), hogy valós vállalkozásról van-e szó? Cégnél segít az ingyenes céginformáció, de egyéni vállalkozónál problémám van. Köszönettel

Ingatlan bérbeadás TEÁOR ’08 6820 esetén Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy kft. bérel egy lakást magánszemélytől, és ezt bérbe adja. El lehet a cégnek számolni a lakásba megvett bútorokat, kiegészítőket, kisebb javítások, egy későbbi festés költségeit? Ha igen, akkor a 100 ezer forint alatti tárgyi eszközök egy összegben elszámolhatók-e? A 100 ezer forint feletti tárgyi eszközök minden esetben csak 14,50 százalékos kulccsal íródhatnak le? Ha a cég (2-es, áfás adószámos) a bérleti díjról számlát állít ki, azt minden esetben 27 százalék áfa terheli, ha belföldi / külföldi magánszemélynek, ha belföldi cégnek / uniós külföldi cégnek / 3. országbeli külföldi cégnek adja ki? Ha a cég fizető-vendéglátás keretében szeretné kiadni ezt a lakást, akkor megfelelő a TEAOR ’08 5520 (Üdülési, egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatás), ha nem, akkor milyen TEAOR ’08-as tevékenységi körrel kell rendelkeznie ehhez? Ez esetben a cég választhatja-e a tételes átalányadózást ((szobák száma x 38 400 forint/év) vagy ezt az adózási módot csak magánszemély választhatja? Ha a cég a kereskedelmi szálláshely szolgáltatásról (fizető vendéglátásról) számlát állít ki, akkor azt 18 százalék áfa terheli (áfatörvény 3/A melléklet, áfatörvény 82. § 3. bek.) ? Válaszukat előre is köszönöm!

Könyvkiadás támogatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem szíves segítségét: magánszemély írt egy szakkönyvet, amihez támogatókat (jellemzően cégeket) keres. Esetleg a támogatást nyújtó cég alkalmazhat ez esetben bármilyen kedvezményes költségelszámolást (adóalap-csökkentést), hátha úgy jobban tudna támogatókat szerezni? Valamint, amennyiben sikerül támogatáshoz jutnia nevezett magánszemélynek, úgy nála –magánszemélyként – keletkezik adóteher (szja, eho, tb)? Válaszát előre is megköszönve tisztelettel maradok!

Magánszemély bérleti díjának adóztatása kinek a feladata? Kérdés

Magánszemély részére bérleti díjat ítéltek meg, melyet végrehajtás útján teljesítettek. Annak okán, hogy a bírói végzés nem rendelkezett az szja levonásáról kérdésem, hogy az összeg adóztatását és az adóztatás jelentésének kinek kell eleget tennie? A bérleti díjról kinek kell a számlát bekérnie a magánszemélytől? A bírói ítélet erre nem tért ki. Kérdésem: a bérleti díjat hogyan adóztassa az a cég, ahol ez elszámolásra kerül? És hogyan jelentse a NAV felé ?

Cégautóadó-fizetési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy kft. magánszemély tulajdonában lévő autót használ cégben taxiként, de nem fizet bérleti díjat utána, akkor kinek kell megfizetni a cégautóadót, a magánszemélynek, vagy a cégnek? Az üzembentartó a cég, a tulajdonos a magánszemély. Előre is köszönöm a választ.

Már csaknem tízezer céget alapítottak idén Cikk

Többéves cégalapítási rekord dőlhet meg idén, a kereskedelemben még az építőiparnál is nagyobb a vállalkozói kedv. Annak ellenére is felülreprezentált a központi régió, hogy szűkösek a fejlesztési források – írja a vg.hu.

Ezek a számviteli és adózási feladatok a cég megszűnésekor Cikk

A számviteli és adózási, adóbevallási kötelezettségek részben eltérőek attól függően, hogy a megszűnés jogutódlással történik vagy jogutódlás nélkül, illetve, hogy a jogutód nélküli megszűnés végelszámolás vagy felszámolás.

Cégek közötti kölcsön Kérdés

Dolog adásvételére vonatkozó folyamatos áruszállítás van két cég között. Telephelybővítés céljából az eladó kölcsönt szeretne nyújtani a vevőjének. Ez üzletszerűnek minősül-e abban az esetben, ha 4 évvel korábban már más vevőnek nyújtott hasonló kölcsönt. Kötelező-e az ügyleti kamat? Kiköthet-e az eladó (kölcsönnyújtó) kizárólagosságot a vevő (adós) részére, amely alapján a futamidő alatt csak tőle vásárolhat árut?

Emelkedett az elindult felszámolási eljárások száma Cikk

Az elmúlt évben közel 40 ezer vállalkozás szűnt meg Magyarországon, 14 százalékkal kevesebb, mint 2016-ban, ugyanakkor az elindult felszámolási eljárások száma emelkedett – áll a Coface nemzetközi hitelbiztosító MTI-hez eljuttatott elemzésében.

Ezekre figyeljen cég és cég, cég és magánszemély közötti kölcsönöknél Cikk

Összeszedtük, hogy az egyes jogszabályok milyen előírásokat tartalmaznak a cégek közötti, továbbá a cégek és magánszemélyek viszonylatában adott/kapott kölcsönökre.

Cégeladás haszonnal, hol adózik? Kérdés

Magyar állampolgárként az Egyesült Királyságban élek, dolgozom, adózok és részesülök tb-ellátásban. Magyarországi kft.-ben tulajdonrészem van, melyet haszonnal tudnék most értékesíteni. Keletkezik-e a jövedelem (haszon) után adófizetési kötelezettség Magyarországon? Válaszukat előre is köszönöm.

Céges ingatlan elajándékozásának adóvonzata Kérdés

Tisztelt adószakért! Egy betéti társaság a tulajdonában lévő "lakóház" megnevezésű ingatlanját elajándékozná a bt. két tulajdonosának, akik közül az egyik (a beltag) személyesen közreműködő társas vállalkozó jogviszonnyal rendelkezik, a másik (a kültag) pedig munkaviszonyban áll a bt.-vel. Az ingatlan beszerzése anno ugyanezen két magánszemélytől történt áfamentesen. 1. Megteheti-e ezt a betéti társaság mindenféle következmény nélkül? 2. Az illetéken kívül milyen adó-, esetleg járulékfizetési kötelezettsége keletkezik a magánszemélyeknek, milyen alap után? 3. A betéti társaságnál a térítés nélküli átadás milyen adófizetéssel jár? Válaszukat előre is köszönöm!

Céges személyautó eladása Kérdés

Üdvözlöm! Van egy céges autónk a kft.-ben, melyet az autót ténylegesen használó egyik tulajdonos tag, aki egyben a cég ügyvezetője is, meg szeretne vásárolni a cégtől. Az ügyvezetőnek 52 százalékos többségi szavazata van a cégben, és egyszerű többséggel a taggyűlés határozatképes. Az autó eladási ára az eurotax rendszer szerint lenne meghatározva. Kérdésem a következő: 1. Szükséges-e a másik tulajdonos tag (két tulajdonos tag van a kft.-ben) beleegyezése az autó értékesítéséhez vagy ezt eldöntheti az ügyvezető egy személyben, és 2. szükséges-e taggyűlésen határozni az eladásról abban az esetben, ha az autót a cég egyik tulajdonosa szeretné maga megvásárolni? Köszönettel: Ágnes

10 jó tanács, hogyan építhet sikeres céget Cikk

Egy céget felépíteni, fenntartani, esetleg folyamatosan fejleszteni nagyon nehéz feladat, csak igen keveseknek sikerül. Hazánkban tíz vállalkozásból hat az első néhány évben tönkre megy. Az idősebb cégvezetők a marketinggel, a fiatalok a cégfelépítéssel nem foglalkoznak eleget – véli Mészáros György, a Magyar Vállalatvezetők Üzleti Közösségének (MVÜK) alapítója.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cégautó értékesítése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlan áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Lakásingatlan-hányadok értékesítése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs