195 találat a(z) cég cimkére

A spanyol kormány megkönnyítette a cégek székhelyváltoztatását Cikk

A spanyol kormány megkönnyítette az országban működő cégek székhelyének belföldi megváltoztatását – jelentette be a spanyol gazdasági miniszter a kabinet pénteki ülését követő sajtótájékoztatón Madridban.

Kölcsön Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cég szeretne segíteni a dolgozójának lakásépítkezés miatt. A dolgozónak nagyobb összeget szeretne kölcsönadni, ezzel kapcsolatban milyen lehetőségei vannak a cégnek? S a cégnek milyen járulékos költségei keletkeznek, ha kölcsönszerződés keretében kölcsönad a dolgozójának? Még milyen lehetőségei lehetnek a cégnek? A cégvezető apukájának kellene az összeg, aki szintén a cégnél dolgozik. Osztalék is szóba jöhet esetleg ilyenkor, ha családon belül van a kölcsön?

Cégnek adott kölcsön Kérdés

Tisztelt Hölgyem, Uram! Egy kft.-nek egy 3. országbeli magánszemély (a magyar kft. többségi tulajdonosának édesapja) nagyobb összegű kölcsönt nyújtana euróban. A magyar vállalkozás évi 15 százalékos kamatot fizetne szintén euróban havi rendszerességgel. 1. Társasági adó vonatkozásában ez a mértékű kamat elismert költségnek minősül-e, vagy valamilyen szinten korrigálni kell az adóalapot, különös tekintettel arra, hogy közeli hozzátartozó nyújtja a kölcsönt és részére történik a kamat kifizetése. Be kell-e jelenteni a változásbejelentő nyomtatványon kapcsolt személyként a 3. országbeli magánszemélyt? 2. A magyar vállalkozásnak mint kifizetőnek a kamat kifizetését követő hó 12-éig kell-e szja-t és ehót levonnia, pontosan melyik nap milyen árfolyamon számolva az adó alapját? Melyik nyomtatványon (08-as melyik során) kell ezt havonta bevallania és az év lezárása után ennek a külföldi magánszemélynek kell-e 53-as bevallást benyújtania? Ha bevallások miatt adószámot is kérni kell a külföldi magánszemély részére, ezt mely nyomtatványon lehet megtenni? Kérem, mind a társasági adó, mind a személyi jövedelemadó és eho és egyéb általam esetleg nem ismert, de az esettel kapcsolatos egyéb adónem vonatkozásában írják meg a pontos teendőinket a kölcsön kamatával kapcsolatban. Köszönettel: Jáky György

Magánszemély lemondhat-e a kamatról? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk magánszemélytől kapott kölcsönt nagyobb összegben. Minden évben kiszámoltuk a jegybanki alapkamat+5 százalék kamatot. Mivel a kölcsönt adó rokon, és a kamat után fizetendő szja, illetve a céget terhelő 22 százalék eho olyan nagy összeg lenne, hogy ezt nem szeretné a cég sem és a kölcsönt adó sem. Így abban gondolkodnak, hogy a kölcsönt adó lemondana a kamatról. Megteheti-e ezt? Elegendő ehhez egy szerződésmódosítás? Van-e ennek a lemondásnak valamilyen adókövetkezménye akár a kölcsönt adó, akár a kölcsönt kapó cég részéről? Köszönjük szépen a tájékoztatást!

Villanyszerelők bejelentése Kérdés

Hivatkozva a 2017.07.31-ei tájékoztatásukra, hol lehetne erről bővebb információt kapni? Például pontosan hová, kinek, mit kell bejelenteni? Adott egy kft., aki villanyszerelési tevékenységet végez és villanyszerelőket alkalmaz. Ez esetben a cégnek, illetve a munkavállalóknak, esetleg egyéni vállalkozó alvállalkozóknak milyen kötelezettségei vannak a bejelentéssel kapcsolatban? Köszönettel: Léderer Györgyné

Céges ingatlan bérbeadásának áfa-megítélése Kérdés

Tisztelt Válaszadó! Zrt.-nek a fő tevékenységéből több száz millió forint árbevétele van évente. Saját ingatlan bérbeadásával is foglalkozik, melyet főleg magánszemélyek – szerződéssel – albérletbe vesznek ki. Természetesen 27 százalék áfával növelt számlát állítunk ki számukra minden hónapban. Az egyik tulajdonos olyan információval állt elő, hogy áfa nélkül kellene számláznunk, mert eltelt az a bizonyos 5 év, ami után kérhetjük az áfa mentességet! Nos, én úgy tudom értelmezni az idevonatkozó adó jogszabályokat (melyek elég szövevényesek, hisz főként a magánszemélyek bérbeadásával foglalkoznak, és nem cégekre vonatkozóan), hogy azok az adóalanyok, akik más egyéb gazdasági tevékenységet is végeznek a bérbeadáson kívül és a 2017-ben érvénybe lépett 8 millió forint nettó értékhatárt túl lépték, azoknak 27 százalék áfa-felszámítási köztelezettségük van. Kérem megtisztelő válaszát arra vonatkozólag, hogy jól értelmezem-e a zrt.-re vonatkozó bérbeadás 27 százalék áfa-megítélését? Tisztelettel várom sürgős válaszukat! Köszönettel!

Céges ügyfélkapu Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék segítséget kérni az új és kötelezően előírt céges ügyfélkapu értelmezésében. Én mint könyvelő vagyok regisztrálva az ügyfélkapun és hozzám vannak beregisztrálva cégek. Most minden cég vezetőjének kell ügyfélkaput nyitnia? Vagy mit kell tenni? Köszönöm a segítséget.

Bajban vannak a hazai takarítócégek Cikk

2014 óta mélyrepülésbe kezdtek a takarítással foglalkozó hazai vállalkozások és egyelőre nincs jele a kilábalásnak – hangsúlyozza Hantos Zoltán az OPTEN céginformációs szolgáltató projektmenedzsere.

Zuhan a külföldi érdekeltségű cégek aránya Cikk

Mind a 100 millió, mind az 1 milliárd Ft árbevétel feletti szegmensekben tovább csökken a külföldi cégek súlya Magyarországon – állítja sajtóközleményében az Opten.

Több az új cég idén, mint tavaly Cikk

Bár még nincs vége az évnek, a 2015-ös cégalapítási számokat úgy tűnik, sikerül majd felülmúlni 2016-ban – jelezte az Opten.

Goodwill Kérdés

Van egy cég, amelyet megvásárolnánk. Az szja és eho oldala számomra már tiszta, amennyiben szokásos piaci áron történik, akkor szja + a 14 százalékos eho van, aminek ugye van plafonja a 450 ezer forint…itt az szja az eladási ár és a jegyzett tőke különbsége. Az eho meg azon múlik, hogy beleférünk-e a szokásos piaci árba, mert ha nem, akkor 27 százalék az eho felső határ nélkül, tehát a teljes összegre…az szja törvény szerint alapvetően a saját tőkéig lehet elmenni a szokásos piaci árnál, illetve ha kellően alátámasztott, tehát szakmailag indokolt, akkor mehetünk e fölé is… A gondom ennek a másik oldalával van, a vevő oldalával…2016-tól a goodwillt egy picit újragombolták…e szerint, üzletrész adásvételre nem lehet goodwillt képezni, mert az a kiindulási pont, hogy a vételár a szokásos piaci ár…nincs e feletti rész, így nincs mit amortizálni, ugye mert az idei évtől került be az 5-10 év, tehát a szokásos piaci ár is visszatérülne a tao-ban, de így nem tud, mert nem értelmezhető a szokásos piaci ár feletti rész…ha jól értelmezem a törvényt és a cikkeket, amik megjelentek, abban az van, hogy üzletágvásárlásra, eszközvásárlásra vonatkozhat csak a goodwill, üzletrészre semmiképp…azért vagyok bajban, mert akkor itt ellentmondás van az szja és a tao törvény között…vagy rosszul értelmezek valamit? Köszönöm válaszát

Újabb rekord a cégeltakarításban Cikk

2016 harmadik negyedévében 11 306 céget törölt a cégbíróság, ez minden idők legrosszabb harmadik negyedéve.

Termőföld vagy ingatlan? Ezt kell vizsgálni a bérbeadásnál Cikk

Szántót adnának bérbe a tulajdonosok egy cégnek. Milyen közterhekre kell számítaniuk? Olvasói kérdésre Lepsényi Mária adószakértő válaszolt.

Nőtt a cégalapítási kedv, továbbra is tisztogat a cégbíróság Cikk

Több mint 13 ezer új céget alapítottak Magyarországon 2016 első félévében, ami 7,6 százalékos növekedést jelent előző év azonos időszakához képest. Ezzel párhuzamosan a megszűnő vállalkozások száma 5,7 százalékos csökkenéssel meghaladta a 24,5 ezret – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból.

Cégügyben megfordult a trend, de nem egészen Cikk

Több éves csökkenő tendencia fordult most meg azzal, hogy az új cégek száma 5,9 százalékkal növekedett az első hat hónapban Magyarországon a tavalyi első fél évhez képest, viszont továbbra is csökken a működő cégek száma a megszűnések nagy száma miatt – közölte Bisnode Magyarország Kft.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Földmunkák számlázása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

485/2020. kormányrendelet

Széles Imre

tb-szakértő

EU-n kívüli eszközbeszerzések

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close