51 találat a(z) borravaló cimkére

Borravaló bankkártyával Kérdés

Borravaló bankkártyás fizetés esetén Kérdés

Borravaló elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy partnerünk kávézót üzemeltet. A vendégek a bankkártyával történő fizetés esetén is többször ajánlanak fel borravalót a megfelelő kiszolgálás díjazására, amit a végösszeghez számoltatnának hozzá különböző mértékben. Kérdésünk az, hogyan jár el a vállalkozó helyesen, hogyan tudja lebonyolítani mindezt bankterminálon keresztül, hogyan kerül ez lekönyvelésre, dokumentálásra, hogyan adózik, ha adóznia kell? További kérdés szintén a borravaló vonatkozásában, hogy készpénzben kapott borravalóra milyen elszámolási szabályok vonatkoznak, esetleges ellenőrzésnél mire kell figyelniük? Tisztelettel megköszönjük a válaszát előre is.

A HelloPay 20 millió forintos versenyhivatali bírságot kapott Cikk

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 20 millió forintra bírságolta a főleg fesztiválokon, vásárokon és vendéglátóhelyeken elérhető, készpénzmentes fizetési szolgáltatót, a HelloPay Zrt.-t, mivel jogsértőnek találta, hogy a társaság a termináljain alapbeállításként alkalmazta a 10 százalékos borravalót.

Kúria: elkülönítve kell tárolni a borravalót a pénztárgépben Cikk

A borravalót elkülönítve kell kezelni, ha bekerül a pénztárgépbe, s csak kivételes esetben térhet el a pénztár pénzkészlete a pénztárgép egyenlegétől a Kúria nemrégiben hozott elvi döntése szerint.

Borravaló Kérdés

Kedves Szakértő! Hónapok óta próbálok a PM-ből választ kicsalogatni azzal kapcsolatban, hogy hogyan kell kezelni a bankkártyás borravalót. Mert manapság már ez az aktuális kérdés. A bankkártyás borravaló át kell, hogy fusson a gazdasági társaság könyvein, így nem lehet azt mondani, hogy olyan, mint egy klasszikus borravaló, ami vagy létezik vagy nem, illetve az szja szófordulat sem teljesül, mely szerint közvetlenül adják a felszolgáló részére. Megítélésem szerint az áfa alapja esetén sem egyértelmű a bankkártyás borravaló kérdés, mert az áfa direktíva szerint az ellenérték, nem csak az, amit kötelezően fizetni kell a vevőnek (tudom vannak olyan szakmai vélemények amelyek egyértelműen arra az álláspontra álltak be, hogy a bankkártyás borravaló nem lehet az áfa alapja). Nekem van egy olyan érzésem, hogy nemzetgazdasági szinten már milliárdos tételről beszélünk (elég csak a zenei fesztiválokra gondolni, ahol már minden fizetés elektronikus) és így olyan jó lenne egy a minisztériummal közösen kidolgozott állásfoglalás. Esetleg Önnek van aktuális információja az adott témában. Segítségét előre is köszönöm Üdv Nagy Péter

Borravaló: ajándék, de mégsem az, így kell utána adózni Cikk

A borravaló hálát, elégedettséget kifejező olyan juttatás, amely az üzleti szokások alapján csaknem mindenütt előfordul, ahol a fogyasztó és az őt kiszolgáló személy közvetlenül kapcsolatba kerül egymással. A borravalót a közfelfogás ajándéknak tekinti, és sokan úgy vélik, hogy adózni sem kell utána, azonban ez nem minden esetben igaz.

Borravaló Kérdés

Tisztelt Szakértő! A borravalót lehet-e a 96-os számlaosztályba könyvelni? Áfát nem számítunk fel utána. Ellentétele az 54-es számlaosztály. Mivel a borravaló egy az egyben ki lesz fizetve a dolgozóknak. Ez adómentes bevétel? Járulékot kell-e utána fizetni? Segítségét köszönöm: Ildi

Adómentes-e a borravaló? Cikk

Helyes-e az a gyakorlat, hogy a cég az ügyfelektől kapott borravaló egy részét lekönyveli árbevételként, a másik részét pedig adómentes jövedelemként szétosztja dolgozói között? – kérdezte az Adózóna olvasója. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Borravaló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cukrászda vendégeinek felszolgálást nem biztosít, felszolgálási díjat nem vezetett be. A vásárlók a kiszolgáló eladóknak önként különböző összegű borravalót adnak, melyet a cukrászdában külön dobozban gyűjtik. A nap végén mi a teendő az összegyűlt összeggel, nyilván kell tartani, nyomon követni? Elvileg nem osztják szét a dolgozók között. A napi bevétel része lesz, pénztárgépbe be kell rögzíteni? Milyen adófizetési kötelezettség terheli? Szíves válaszát megköszönöm ! Zsmami

Kivaalap Kérdés

Tisztelt Szakértő! A "Borravaló és szervizdíj: különbségek adózásban és papírmunkában" válaszukban a következő szerepelt: A (szervizdíj) "felszolgálási díj járulékalapot képező jövedelem, mely után a foglalkoztató 15 százalék nyugdíjjárulékot fizet, ezen túlmenően személyi jövedelemadó nem terheli. A foglalkoztatottat adó- és járulékfizetési kötelezettség nem terheli" [Tbj. tv. 26. § (7)]. Tehát szochót nem kellett fizetni, mert a szochó alapja az Szja tv., mely szerint összevont adóalapba tartozó adó (adóelőleg) alap, de kivát kell? A szervízdíj egyenlő a felszolgálási díjjal, egyenlő a borravalóval? Válaszát előre is köszönöm

Borravaló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy cég, mely büfét üzemeltet. Az alkalmazottak a borravalót egy erre kijelölt "edénybe" teszik, így nem kerül bele a kasszába. A nap végén pedig elosztják a borravalót. Helyesen jár-e el a cég? Köszönettel: JT

Boravalló bevallása Kérdés

Ügyfelemnek pizzériát üzemeltető kft.-je van. A borravalót be szeretné vallani, a kérdésem az, hogy a borravalóra is kell-e áfát számolni? Előre is köszönöm válaszukat.

Amikor a magánszemélynek kell fizetnie az ehót és a szochót Cikk

A személyi jövedelemadóról szóló törvény rögzíti, hogy ha a jövedelem után a magánszemély kötelezett a jelenleg 19,5 százalékos szociális hozzájárulási adó (szocho), illetve az ugyanekkora mértékű százalékos egészségügyi hozzájárulás (eho) megfizetésére (kivéve, ha az költségként elszámolható, vagy azt számára megtérítették), a megállapított jövedelem 84 százalékát kell jövedelemként figyelembe venni. Az említett előírás kapcsán érdemes tisztázni, mikor kell a magánszemélynek megfizetni az ehót és a szochót.

Erős csúsztatás a NAV-tól az ajándék adókötelezettségéről Cikk

A NAV honlapján olvasható a „Magánszemélyek közötti ajándékozás adó- és illetékvonzatának legfontosabb szabályai” című közlemény. Úgy tűnik, a legfontosabbak közül kimaradt a lényeg!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Áfa levonhatósága

Bunna Erika

adótanácsadó

Rokkantnyugdíjas ügyvezető

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close