63 találat a(z) borravaló cimkére

Bankkártyás borravaló Kérdés

Borravaló készpénzben vagy bankkártyás fizetéssel. Az adózás szempontjából nem mindegy Cikk

A személyi jövedelemadóról szóló rendelkezései szerint már több éve adómentes bevétel lehet a borravaló címén megszerzett összeg. Az utóbbi években visszaszorulóban van a készpénzfizetés aránya, mind elterjedtebb az éttermekben, vendéglátóhelyeken is a bankkártyás fizetési mód. Ennek kapcsán felmerülhet, hogy az szja-törvény biztosította adómentesség alkalmazható-e a bankkártyával fizetett borravalóval összefüggésben.

Szervizdíj adózása Cikk

Sokan összekeverik a szervizdíj fogalmát a borravalóval – míg utóbbi teljesen önkéntes, addig az előbbi megfizetése rögzített tétel, a felszolgált ételek és italok kiszolgálásának díját jelenti. Juhász Tibor okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő olvasói kérdésre adott válaszából szemezgettünk.

Borravaló Kérdés

Borravaló Kérdés

Hellopay-borravaló Kérdés

Hello Pay borravaló Kérdés

Szervizdíj, borravaló Kérdés

Borravaló nyugtaadási kötelezettség mellett Kérdés

Borravaló Kérdés

Különbözet a pénztárgépben, borravaló: esettanulmány a Kúriától – videóval Cikk

A borravaló kezelésének szabályairól, valamint egy közösségi oldalon kirekesztő bejegyzéseket közzétevő pedagógus felmentéséről szól a Kúriai esetek videós kerekasztalbeszélgetés-sorozat két új epizódja.

Borravaló és felszolgálási díj: járulékfizetési szabályok Cikk

A régi Tbj. a 4. § k) pontjában határozta meg a járulékalapot képező jövedelem fogalmát, mely felsorolásban még mind a két, címben említett tétel szerepelt. Igaz (2005. évi jogszabályba történt beemelésüktől kezdve), bizonyos tekintetben „kakukktojásnak” tűntek, hiszen az általánostól eltérő járulékfizetési szabályok vonatkoztak rájuk.

Borravaló bankkártyával Kérdés

Borravaló bankkártyás fizetés esetén Kérdés

Borravaló elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy partnerünk kávézót üzemeltet. A vendégek a bankkártyával történő fizetés esetén is többször ajánlanak fel borravalót a megfelelő kiszolgálás díjazására, amit a végösszeghez számoltatnának hozzá különböző mértékben. Kérdésünk az, hogyan jár el a vállalkozó helyesen, hogyan tudja lebonyolítani mindezt bankterminálon keresztül, hogyan kerül ez lekönyvelésre, dokumentálásra, hogyan adózik, ha adóznia kell? További kérdés szintén a borravaló vonatkozásában, hogy készpénzben kapott borravalóra milyen elszámolási szabályok vonatkoznak, esetleges ellenőrzésnél mire kell figyelniük? Tisztelettel megköszönjük a válaszát előre is.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Iratselejtezés

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Átalányadó teszor

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Egyéni vállalkozás megszüntetése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs