54 találat a(z) borravaló cimkére

Borravaló Kérdés

Különbözet a pénztárgépben, borravaló: esettanulmány a Kúriától – videóval Cikk

A borravaló kezelésének szabályairól, valamint egy közösségi oldalon kirekesztő bejegyzéseket közzétevő pedagógus felmentéséről szól a Kúriai esetek videós kerekasztalbeszélgetés-sorozat két új epizódja.

Borravaló és felszolgálási díj: járulékfizetési szabályok Cikk

A régi Tbj. a 4. § k) pontjában határozta meg a járulékalapot képező jövedelem fogalmát, mely felsorolásban még mind a két, címben említett tétel szerepelt. Igaz (2005. évi jogszabályba történt beemelésüktől kezdve), bizonyos tekintetben „kakukktojásnak” tűntek, hiszen az általánostól eltérő járulékfizetési szabályok vonatkoztak rájuk.

Borravaló bankkártyával Kérdés

Borravaló bankkártyás fizetés esetén Kérdés

Borravaló elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy partnerünk kávézót üzemeltet. A vendégek a bankkártyával történő fizetés esetén is többször ajánlanak fel borravalót a megfelelő kiszolgálás díjazására, amit a végösszeghez számoltatnának hozzá különböző mértékben. Kérdésünk az, hogyan jár el a vállalkozó helyesen, hogyan tudja lebonyolítani mindezt bankterminálon keresztül, hogyan kerül ez lekönyvelésre, dokumentálásra, hogyan adózik, ha adóznia kell? További kérdés szintén a borravaló vonatkozásában, hogy készpénzben kapott borravalóra milyen elszámolási szabályok vonatkoznak, esetleges ellenőrzésnél mire kell figyelniük? Tisztelettel megköszönjük a válaszát előre is.

A HelloPay 20 millió forintos versenyhivatali bírságot kapott Cikk

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 20 millió forintra bírságolta a főleg fesztiválokon, vásárokon és vendéglátóhelyeken elérhető, készpénzmentes fizetési szolgáltatót, a HelloPay Zrt.-t, mivel jogsértőnek találta, hogy a társaság a termináljain alapbeállításként alkalmazta a 10 százalékos borravalót.

Kúria: elkülönítve kell tárolni a borravalót a pénztárgépben Cikk

A borravalót elkülönítve kell kezelni, ha bekerül a pénztárgépbe, s csak kivételes esetben térhet el a pénztár pénzkészlete a pénztárgép egyenlegétől a Kúria nemrégiben hozott elvi döntése szerint.

Borravaló Kérdés

Kedves Szakértő! Hónapok óta próbálok a PM-ből választ kicsalogatni azzal kapcsolatban, hogy hogyan kell kezelni a bankkártyás borravalót. Mert manapság már ez az aktuális kérdés. A bankkártyás borravaló át kell, hogy fusson a gazdasági társaság könyvein, így nem lehet azt mondani, hogy olyan, mint egy klasszikus borravaló, ami vagy létezik vagy nem, illetve az szja szófordulat sem teljesül, mely szerint közvetlenül adják a felszolgáló részére. Megítélésem szerint az áfa alapja esetén sem egyértelmű a bankkártyás borravaló kérdés, mert az áfa direktíva szerint az ellenérték, nem csak az, amit kötelezően fizetni kell a vevőnek (tudom vannak olyan szakmai vélemények amelyek egyértelműen arra az álláspontra álltak be, hogy a bankkártyás borravaló nem lehet az áfa alapja). Nekem van egy olyan érzésem, hogy nemzetgazdasági szinten már milliárdos tételről beszélünk (elég csak a zenei fesztiválokra gondolni, ahol már minden fizetés elektronikus) és így olyan jó lenne egy a minisztériummal közösen kidolgozott állásfoglalás. Esetleg Önnek van aktuális információja az adott témában. Segítségét előre is köszönöm Üdv Nagy Péter

Borravaló: ajándék, de mégsem az, így kell utána adózni Cikk

A borravaló hálát, elégedettséget kifejező olyan juttatás, amely az üzleti szokások alapján csaknem mindenütt előfordul, ahol a fogyasztó és az őt kiszolgáló személy közvetlenül kapcsolatba kerül egymással. A borravalót a közfelfogás ajándéknak tekinti, és sokan úgy vélik, hogy adózni sem kell utána, azonban ez nem minden esetben igaz.

Borravaló Kérdés

Tisztelt Szakértő! A borravalót lehet-e a 96-os számlaosztályba könyvelni? Áfát nem számítunk fel utána. Ellentétele az 54-es számlaosztály. Mivel a borravaló egy az egyben ki lesz fizetve a dolgozóknak. Ez adómentes bevétel? Járulékot kell-e utána fizetni? Segítségét köszönöm: Ildi

Adómentes-e a borravaló? Cikk

Helyes-e az a gyakorlat, hogy a cég az ügyfelektől kapott borravaló egy részét lekönyveli árbevételként, a másik részét pedig adómentes jövedelemként szétosztja dolgozói között? – kérdezte az Adózóna olvasója. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Borravaló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cukrászda vendégeinek felszolgálást nem biztosít, felszolgálási díjat nem vezetett be. A vásárlók a kiszolgáló eladóknak önként különböző összegű borravalót adnak, melyet a cukrászdában külön dobozban gyűjtik. A nap végén mi a teendő az összegyűlt összeggel, nyilván kell tartani, nyomon követni? Elvileg nem osztják szét a dolgozók között. A napi bevétel része lesz, pénztárgépbe be kell rögzíteni? Milyen adófizetési kötelezettség terheli? Szíves válaszát megköszönöm ! Zsmami

Kivaalap Kérdés

Tisztelt Szakértő! A "Borravaló és szervizdíj: különbségek adózásban és papírmunkában" válaszukban a következő szerepelt: A (szervizdíj) "felszolgálási díj járulékalapot képező jövedelem, mely után a foglalkoztató 15 százalék nyugdíjjárulékot fizet, ezen túlmenően személyi jövedelemadó nem terheli. A foglalkoztatottat adó- és járulékfizetési kötelezettség nem terheli" [Tbj. tv. 26. § (7)]. Tehát szochót nem kellett fizetni, mert a szochó alapja az Szja tv., mely szerint összevont adóalapba tartozó adó (adóelőleg) alap, de kivát kell? A szervízdíj egyenlő a felszolgálási díjjal, egyenlő a borravalóval? Válaszát előre is köszönöm

Borravaló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy cég, mely büfét üzemeltet. Az alkalmazottak a borravalót egy erre kijelölt "edénybe" teszik, így nem kerül bele a kasszába. A nap végén pedig elosztják a borravalót. Helyesen jár-e el a cég? Köszönettel: JT

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Láncügylet – áfastátusz

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Katás bt. eszközbérbeadást végezhet-e

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close