233 találat a(z) biztosított cimkére

Itt a válasz, mikor kell biztosítottként bejelenteni a foglalkoztatottat Cikk

Az utóbbi időben több kérdés is érkezett arra vonatkozóan, hogy adott foglalkoztatottat mikortól (tehát milyen dátummal) kell biztosítottként bejelenteni.

Új szabályok a táppénz megállapításában Cikk

A táppénzre vonatkozó szabályok folyamatosan változnak. Az elmúlt pár évben módosultak a táppénzjogosultságra, a táppénzfolyósítás idejére, az ügyintézésre, a táppénz megállapítására és a jogalap nélkül felvett táppénz visszakövetelésére vonatkozó szabályok és határidők.

Ügyvezető járulékkötelezettsége Kérdés

Kanadai-magyar állampolgár két magyar társaságban tag. Az egyikben 100 százalékos tulajdonos és ügyvezető, a másikban 50 százalékos tulajdonos, és szintén ügyvezető. A járulékot munkaviszony alapján ez utóbbiban fizette meg. Az ügyvezető kitelepült Kanadába, és az ottani vállalkozásában ügyvezetőként dolgozik tovább. Kanadában jövedelme van, és biztosított is. Itthon az 50 százalékos tulajdonrész megtartása mellett lemondott az ügyvezetői tisztségéről, személyesen már nem működik közre, hiszen nincs is Magyarországon. A 100 százalékos tulajdon mellett az ügyvezetői tisztségét továbbra is megtartja. Taj kártyája és lakcímkártyája továbbra is megvan. A kérdés, hogy Magyarországon melyik vállalkozásban, és milyen jogcímen van járulékkötelezettsége? Ha nincs egyikben sem, milyen igazolást kell ehhez beszerezni a kanadai jogviszonyáról? Ha itthon semmilyen járulékkötelezettsége nincs, akkor kell-e neki fizetni magánemberként a 7110 forintot, hisz a lakcímkártyát nem akarja leadni? Kérem, hogy a jogszabályhelyeket is adják meg a válaszukban. Köszönettel.

Kft.-tag tb-kötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Meglévő kft.-ben szeretne a tulajdonos felesége tulajdonostárs lenni. A feleség Ausztriában biztosított (ausztriai lakcíme van, de magyar állampolgár). Kérdésem az lenne, hogy így neki milyen járulékfizetési kötelezettsége lenne Magyarországon, ebből a jogviszonyból? Az ausztriai biztosítási jogviszonyt milyen formában igazolja le a könyvelés felé? Bognárné

Mebízási díj hosszabb időszakra Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az a kérdésem, hogy lehet-e megbízási szerződést kötni magánszeméllyel határozott időtartamra – akár egy évre vagy tovább –, ha a megbízott a megbízási díjat csak a megbízás lejártát követően kapja meg egy összegben? A magánszemély főállásában biztosított. A megbízási díj havi szinten nem kerülne kifizetésre, de ha elosztjuk a megbízás összegét és a megbízás időtartamát, akkor jelen megbízás keretében is biztosítottnak fog minősülni. Problémát jelenthet-e, hogy a megbízási díjat nem havonta, hanem egy összegben fizetik ki? Köszönöm a választ!

Biztosított-e a megbízott? Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2016. 09. 01-én egy rendező megbízási szerződést kötött egy alapítvánnyal színdarab betanítására 400 ezer forint megbízási díjért. A szerződés szerint a teljesítés a színdarab első színpadra állításának napja. A kifizetés a teljesítést követő napon történik. A teljesítés 2017. 06. 14-én megtörtént. A megbízás időtartama 287 nap volt (122 nap 2016-ban,165 nap 2017-ben). Egy napra eső megbízási díj 1394 forint, ebből 10 százalék költséghányaddal a jövedelem 1255 forint. Kérdésem, hogy a megbízott biztosítottnak minősül-e ebben az esetben? Kell-e levonni tőle járulékokat? Az 1255 forint napi jövedelem összegét a kifizetéskor, 2017.06.15-én hatályos 1275 forint/nap jövedelemhez kell viszonyítani ahhoz, hogy eldöntsük, a jogviszony biztosítási kötelezettség alá esik-e? Ez esetben a kifizetés nem biztosításköteles, csak személyi jövedelemadót vonunk belőle, mert 1275 forint x 287 nap = 365 925 forint több, mint 400 000 x 0,9 = 360 000 forint Vagy az 1255 forint napi jövedelmet a 2016. 09. 01-2016. 12. 31. közötti időszakra a 2016-ban hatályos 1110 forint napi jövedelemhez kell viszonyítani, majd 2017.01.01-től 2017.06.14-ig az 1275 forinthoz, ekkor a kifizetés már biztosításkötelessé válik, és járulékokat kell levonni az egész időszak vonatkozásában? Mert 1110 forint x 122 nap + 1275 forint x 165 nap = 345 795 forint, ami kevesebb, mint 400 000 x 0,9 = 360 000 forint? Ön szerint melyik variációval kell kiszámolni, hogy mennyi az a 287 napra eső jövedelem, ami még nem esik biztosítási kötelezettség alá? (Minimálbér 30 százalékáról szóló szabály.)

Megbízó és megbízott: ezeket az adókat és járulékokat kell fizetni Cikk

Megbízási jogviszonyból származó díj közterheiről feltett olvasói kérdésre Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Megbízási díj – kivaalap Kérdés

Tisztelt Szakértő Hölgy/Úr! Azt szeretném megtudni, hogy az a megbízási díj, amely nem éri el a minimálbér 30 százalékát – ezáltal nem minősül a megbízásos személy biztosítottnak – a kiva alapját képezi-e? Köszönettel: Kauker Zsoltné

Munkaerő-piaci járulék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy megbízási szerződéssel, ha valaki biztosítottá válik, és nincs főfoglalkozása, a munkáltatójának kell-e a megbízási díjából munkaerő-piaci járulékot vonni?

Hol biztosított az USA-ból Magyarországra küldött munkavállaló? Itt a válasz Cikk

Tájékoztatót tett közzé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok kormányai között létrejött szociális biztonsági egyezmény kiküldetési szabályairól.

Válaszol a NAV: gyakori kérdések az őstermelők járulékkötelezettségéről Cikk

Kinek kell járulékbevallást benyújtani, mire kell figyelni a kitöltéskor, ki biztosított, ki nem, lehet-e érvényesíteni a családi járulékkedvezményt? – egyebek között ezekre a kérdésekre ad választ összefoglaló tájékoztatójában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Tb 2017 érettségi után Kérdés

A fiam most érettségizik, meddig van tb-je, ha tovább tanul? Idén májusban tölti be a 20. életévét.

Egészségügyi szolgáltatási járulék, külföldön biztosítottnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lányom Ausztriában dolgozik, ott biztosított, s jelenleg kismama. Ott is szeretne szülni, de a szülés előtti időszakban a két hónap szülési szabadságot részben itthon szeretné tölteni. Ha esetleg itthonléte alatt kellene kórházba mennie, az európai egészségbiztosítási kártyája alapján ellátják-e vagy jelentkezzen be egészségügyi szolgáltatási járulékra? Köszönöm válaszát: Aggódó Anyuka

Kereseti korlátok: itt vannak a jogszabályok, amelyeket sokan keresnek Cikk

A jogalkalmazói bizonytalanság egyik gyakori oka, hogy az adott élethelyzetre nincs konkrét jogszabályi hely, és a helyes eljárást a jogszabályból csak közvetve tudjuk levezetni. A következőkben a keresőtevékenység korlátozása tekintetében hozunk erre néhány példát.

Sajátos tb-szabályok a mezőgazdasági őstermelőkre Cikk

A biztosítási kötelezettség elbírálása során számos érdekes szabállyal találkozhatunk (például a munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban állók jövedelemhez köthető biztosítási összeghatára, a rokkantsági ellátásban részesülő kisadózó vállalkozó egészségi állapotától függő státusza), de ezek közül a legizgalmasabbak a mezőgazdasági őstermelőkre vonatkozó szabályokhoz köthetők.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Jövedéki adó

Gombás Otilia

szakértő

J&J Center Kft.

Mikorra könyveljem?

Pölöskei Pálné

adószakértő

Tárgyi eszköz számviteli elszámolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close