29 találat a(z) bizonylatolás cimkére

Magánszemélytől kapott működési támogatás Kérdés

Végrehajtó iroda készkiadás bizonylat Kérdés

Védőszemüveg juttatásának bizonylata Kérdés

Rendezvényre eladott jegy visszaváltása: bizonylatolás Cikk

Hogyan kell bizonylatolni az online pénztárgéppel értékesített jegyek visszaváltását? – kérdezte az Adózóna olvasója. Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló válaszolt.

Ajándék üdítő a fogyasztás mellé: bizonylatolás Cikk

Hogyan kell bizonylatolni pénzárgépes értékesítésnél a kuponnal vett pizzához adott ajándék üdítőt? – kérdezte az Adózóna olvasója. Juhász Tibor okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő válaszolt.

Felvásárlási jegy Kérdés

Kérem segítségüket az áfatörvény 200. § (1) a) pontjának értelmezésében példán keresztül. 1. Egyéni vállalkozó állattenyésztéssel foglalkozik, az áfafizetést az általános szabályok szerint állapítja meg (-2-) , terményt vásárol etetésre (-1- adószámú) kompenzációs felárra jogosult őstermelőtől. Felvásárlási jegyen megvásárolhatja a terményt, a felszámított kompenzációs felárat visszaigényelheti? Ha nem, hogyan kell bizonylatolni a gazdasági eseményt?

Át nem vett rakomány értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy szállítmányozó cég, amely raklapokat vitt vissza a fuvart megrendelő cégnek. A megrendelő a raklapokat – azok minőségére hivatkozva – nem vette át és hiányként ki akarja számlázni a szállítmányozónak. A vita még mindig folyik, viszont a kamion nem állhatott tovább a rakományával, ezért a szállítmányozó eladta a raklapokat áfás számlával. Kérdésem az lenne, hogyan kell ezt az eseményt bizonylatolni, illetve könyvelni a szállítmányozó cégnél. Előre is köszönöm válaszát.

Adómentes cafeteria bizonylatolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünknél adómentes cafeteriaelemeket fogunk alkalmazni. A cafeteria-szabályzaton kívül milyen számviteli bizonylatolási kötelezettségünk van? Egy kockázati biztosítás és egy diákhitel-törlesztés a két elem. A kockázati biztosításnak lesz egy szerződése az biztos, és egy havi utalása. A diákhitel-törlesztés átvállalásának azonban csak egy banki utalása lesz. Az ügyfélszolgálaton azt mondták, nekik mindegy, ki fizeti a törlesztőt, ezt cégen belül kell bizonylatolni. Elegendő ebben az esetben a banki utalás? Köszönöm válaszukat.

Romániában végzett bérmunkához átadott anyag Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi – EU-s adószámmal rendelkező – vállalkozás romániai EU-s adószámmal rendelkező vállalkozással végeztet el bérmunkát. Kérdésem az, hogy a magyar fél által átadott anyagot, esetlegesen szerszámot hogyan, milyen módon kell a szállítás során bizonylatolni, és kell-e jelenteni valahol. A bérmunkához átadott anyag mint késztermék és az átadott szerszám kb. egy-két hónapon belül visszakerül Magyarországra. Köszönöm a válaszukat.

Perköltség bizonylatolása az ügyvéd/iroda részéről Kérdés

A bírósági eljárásban megítélt ügyvédi munkadíj – mely a perköltség része – kapcsán szeretnék hiteles és védhető szakmai álláspontot kapni. A perköltséget (amelynek nincs áfatartalma) a pervesztes fél fizeti meg a pernyertes félnek. A felek között nincs számlázás, a bírósági döntés az alapbizonylat. A kérdés az, hogy amennyiben a pernyertes fél és ügyvédje közötti megbízási szerződés alapján a megbízási díjon felül a perképviseletet ellátó ügyvédet illeti meg ezen – jogszabály alapján megítélt díj – vagyis kvázi a megbízási szerződésben engedményezi rá a perköltség ügyvédi munkadíj részét a pernyertes fél, akkor milyen módon szedheti be és kitől? Jogosult-e közvetenül az ítélet alapján a pervesztes féltől beszedni? Kell- e számlát kibocsátania a pernyertes megbízója felé? Kell-e áfát fizetnie ezen perköltség után annak ellenére, hogy Kúria döntés van arra, hogy nincs áfatartalma a perköltségnek? Milyen módon kell könyvelni ezt az ügyvédi irodában?

Kötelező szabályzatok Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tudomásom szerint a kötelező szabályzatok az alábbiak: számviteli politika, számlarend, bizonylati rend, pénzkezelési, leltározási, selejtezési és értékelési szabályzat. A kérdésem, hogy ez valóban így van-e, illetve hogy az egyéni vállalkozókra és a civil szervezetekre is ezek a szabályzatok vonatkoznak-e? Köszönöm a segítséget!

Bitcoin-bányászat adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem új tevékenységével kapcsolatban szeretnék kérdést feltenni, ami Bitcoin-bányászat lenne. Ennek lényege, hogy ügyfelem számítógépeket vásárol, melyek kizárólagos feladata a Bitcoin-adatbányászat, aminek "jutalmaként" Bitcoin fizetőeszköz íródik jóvá ügyfelem Bitcoin számláján. Ezt bármikor az aktuális átváltási árfolyamon dollárra válthatják, és így a társaság folyószámláján megjelenik az összeg. Kérdésem, hogy a Bitcoin-bányászat során mikor keletkezik bevétele a társaságnak? Amikor a Bitcoin jóváíródik a Bitcoin-számlán, vagy amikor a Bitcoint dollárra váltják és az a folyószámlán jelenik meg? A bizonylatolással kapcsolatosan is kérdéseim merültek fel, hiszen a Bitcoin egyfajta ellenérték, de számla kiállítására nem kerül sor és így áfa sem merül fel. Az áfabevallásban nem tudom sem termékértékesítésnek, sem szolgáltatás nyújtásnak besorolni. Van a Bitcoin-kérdéskörre elérhető adózási és számviteli gyakorlat?

Termőföld bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély ún. felesbérleti szerződéssel bérbe adja a tulajdonában álló termőföldet egy egyéni vállalkozónak. A bérbeadó a terményre nem tart igényt. A bérleti szerződés időtartama 5 évnél hosszabb időre szól (ami alapesetben adómentes bevételt jelentene a magánszemély bérbeadónál). Kérdéseim: – hogyan történik az ügylet bizonylatolása a bérlő, illetve a bérbeadó vonatkozásában? – a bérbeadónak keletkezik-e szja-kötelezettsége, ha igen, akkor mi a jövedelem-meghatározás menete? Köszönettel, várom szíves válaszukat.

Áruminta Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem egy kávégépeket és kávékapszulákat forgalmazó cég. Van egy üzletük, ahol az ügyfelek részére új ízű kapszulák esetén kóstolót biztosítanak. 1. Ez történhet úgy, hogy kihirdetnek havi egy alkalommal kóstoltatást, a másik eset pedig, amikor egy-egy új kapszula bevezetésekor az ügyfelek azt megkóstolhatják. 2. A kávégépeket nem csak megvásárolni lehet, hanem bérelni is, ilyen esetben mindig van egy kötelező fogyasztás (azaz kötelezően megvásárolandó kapszulamennyiség), a cég házhoz szállítja a gépet, a készüléket üzembe helyezi, bemutatja a használatát, kóstoltat. 3. Harmadik eset, hogy különböző rendezvényeken vagy nagyobb áruházakban a cég kihelyez egy kávégépet, a rendezvény, illetve az áruházak vásárlói részére ingyen kóstolást biztosít. 4. Illetve előfordul az is, hogy a rendszeres vásárlók részére egy új ízből termékismertetés céljából 1-1 csomag kávékapszulát ingyen ad. Mindhárom esetben bárki kóstolhat, a kóstoltatást üzletpolitikai/reklámcélból, a forgalom növelés érdekében, illetve a termék megismertetése céljából ingyenesen adják. Kérdéseink: – Hogyan kell az ingyenesen adott kapszulák beszerzését könyvelni, milyen adófizetési kötelezettség keletkezik utána? – Hogyan kell az ingyenesen adott kóstoltatást bizonylatolni, nyilvántartani, könyvelni, s szabályzatban kell-e rögzíteni? – Szeretnénk választ kapni arra, hogy hogyan kell eljárni a fenti kérdésekben 2016-ban, illetve hogyan kellett 2011-2015. között.

Forintban nyújtott tagi kölcsön visszafizetése valutában Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. tagja forintban tagi kölcsönt nyújtott társaságának, melyet később a valutapénztárból, euróban fizettek neki vissza. Mi a helyes bizonylatolás módja?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close