33 találat a(z) bizonylatolás cimkére

Áfaalap-csökkentés bizonylatolása, bevallása Cikk

Az áfatörvény 71. §-a határozza meg az azonnali (az ügylettel egyidejű) adóalap-csökkentési lehetőségeket, míg a 77. § az utólagos (azaz az ügylet megvalósítását követő) adóalap-csökkentési lehetőségeket. Ezen kérdéseket ötrészes cikksorozatban elemezzük.

Kereskedelmi "jellegű" értékesítés bizonylatolása számlával, pénztárgéppel Kérdés

Gépkocsival történő munkába járás bizonylatolása Kérdés

Eseti eladások bizonylatolása szakmai vásárokon Kérdés

Magánszemélytől kapott működési támogatás Kérdés

Végrehajtó iroda készkiadás bizonylat Kérdés

Védőszemüveg juttatásának bizonylata Kérdés

Rendezvényre eladott jegy visszaváltása: bizonylatolás Cikk

Hogyan kell bizonylatolni az online pénztárgéppel értékesített jegyek visszaváltását? – kérdezte az Adózóna olvasója. Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló válaszolt.

Ajándék üdítő a fogyasztás mellé: bizonylatolás Cikk

Hogyan kell bizonylatolni pénzárgépes értékesítésnél a kuponnal vett pizzához adott ajándék üdítőt? – kérdezte az Adózóna olvasója. Juhász Tibor okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő válaszolt.

Felvásárlási jegy Kérdés

Kérem segítségüket az áfatörvény 200. § (1) a) pontjának értelmezésében példán keresztül. 1. Egyéni vállalkozó állattenyésztéssel foglalkozik, az áfafizetést az általános szabályok szerint állapítja meg (-2-) , terményt vásárol etetésre (-1- adószámú) kompenzációs felárra jogosult őstermelőtől. Felvásárlási jegyen megvásárolhatja a terményt, a felszámított kompenzációs felárat visszaigényelheti? Ha nem, hogyan kell bizonylatolni a gazdasági eseményt?

Át nem vett rakomány értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy szállítmányozó cég, amely raklapokat vitt vissza a fuvart megrendelő cégnek. A megrendelő a raklapokat – azok minőségére hivatkozva – nem vette át és hiányként ki akarja számlázni a szállítmányozónak. A vita még mindig folyik, viszont a kamion nem állhatott tovább a rakományával, ezért a szállítmányozó eladta a raklapokat áfás számlával. Kérdésem az lenne, hogyan kell ezt az eseményt bizonylatolni, illetve könyvelni a szállítmányozó cégnél. Előre is köszönöm válaszát.

Adómentes cafeteria bizonylatolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünknél adómentes cafeteriaelemeket fogunk alkalmazni. A cafeteria-szabályzaton kívül milyen számviteli bizonylatolási kötelezettségünk van? Egy kockázati biztosítás és egy diákhitel-törlesztés a két elem. A kockázati biztosításnak lesz egy szerződése az biztos, és egy havi utalása. A diákhitel-törlesztés átvállalásának azonban csak egy banki utalása lesz. Az ügyfélszolgálaton azt mondták, nekik mindegy, ki fizeti a törlesztőt, ezt cégen belül kell bizonylatolni. Elegendő ebben az esetben a banki utalás? Köszönöm válaszukat.

Romániában végzett bérmunkához átadott anyag Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi – EU-s adószámmal rendelkező – vállalkozás romániai EU-s adószámmal rendelkező vállalkozással végeztet el bérmunkát. Kérdésem az, hogy a magyar fél által átadott anyagot, esetlegesen szerszámot hogyan, milyen módon kell a szállítás során bizonylatolni, és kell-e jelenteni valahol. A bérmunkához átadott anyag mint késztermék és az átadott szerszám kb. egy-két hónapon belül visszakerül Magyarországra. Köszönöm a válaszukat.

Perköltség bizonylatolása az ügyvéd/iroda részéről Kérdés

A bírósági eljárásban megítélt ügyvédi munkadíj – mely a perköltség része – kapcsán szeretnék hiteles és védhető szakmai álláspontot kapni. A perköltséget (amelynek nincs áfatartalma) a pervesztes fél fizeti meg a pernyertes félnek. A felek között nincs számlázás, a bírósági döntés az alapbizonylat. A kérdés az, hogy amennyiben a pernyertes fél és ügyvédje közötti megbízási szerződés alapján a megbízási díjon felül a perképviseletet ellátó ügyvédet illeti meg ezen – jogszabály alapján megítélt díj – vagyis kvázi a megbízási szerződésben engedményezi rá a perköltség ügyvédi munkadíj részét a pernyertes fél, akkor milyen módon szedheti be és kitől? Jogosult-e közvetenül az ítélet alapján a pervesztes féltől beszedni? Kell- e számlát kibocsátania a pernyertes megbízója felé? Kell-e áfát fizetnie ezen perköltség után annak ellenére, hogy Kúria döntés van arra, hogy nincs áfatartalma a perköltségnek? Milyen módon kell könyvelni ezt az ügyvédi irodában?

Kötelező szabályzatok Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tudomásom szerint a kötelező szabályzatok az alábbiak: számviteli politika, számlarend, bizonylati rend, pénzkezelési, leltározási, selejtezési és értékelési szabályzat. A kérdésem, hogy ez valóban így van-e, illetve hogy az egyéni vállalkozókra és a civil szervezetekre is ezek a szabályzatok vonatkoznak-e? Köszönöm a segítséget!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Évközben átalányadóról szja-ra váltás

Adózóna szerkesztőség

kérdések és válaszok

Ingatlanbérlet, rezsi elszámolása

Nagy Norbert

adószakértő

Egyesület végelszámolásának nyomtatványai II.

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs