42 találat a(z) betegség cimkére

Koronavírus: teljes válogatott karantén alatt Ausztráliában Cikk

Karantén alá helyezték Kína női labdarúgó-válogatottjának tagjait szerdán az ausztráliai Brisbane város egyik szállodájában az új típusú koronavírus okozta járvány miatt, olvasható az MTI oldalán.

Nem sikerült megállítani a terjedő koronavírus-fertőzést Cikk

Négyszáz fölé nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma Kínában, ahol a járvány már az ország 13 régióját elérte – közölte a Nemzeti Egészségügyi Bizottság kedd este.

Munkavállaló, aki a távollétét nem igazolta Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. egyik alkalmazottja 2019.07.06-tól 2019.09.06-ig nem jelezte a munkából való távolmaradásának okát. 2019. 07.16-án többszöri keresés után tértivevényes ajánlott levélben fel lett szólítva a távolléte igazolására. A levelet nem vette át, ezért 2019.07.22-én ki lett léptetve. Az igazolatlan időt fizetetlen távollétnek tekintettük. 2019.09.06-i levelében jelezte a munkáltatójának, hogy július 8-ától betegállományban van, ehhez mellékelt orvosi igazolásokat, és két napról kórházi igazolást is. Az orvosi igazolások július 31-éig szólnak. Az utolsón még nem szerepel az, hogy munkaképes. Valószínű, hogy jelenleg is még beteg. Kérem, szíveskedjen tájákoztatni bennünket, hogy a kft. helyesen járt-e el a dolgozó kiléptetését illetően? Válaszukat várva tisztelettel.

Egyéb okból fizetés nélküli szabadság Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy munkavállalónak külföldön történő betegápolása miatt fizetés nélküli szabadságot ad a munkáltató. Négy hónap után visszatér a dolgozó. Kérdésem, hogy ez idő alatt is jár neki a rendes szabadsága? Avagy lecsökken a fizetett szabadságának időtartama négy hónapra eső szabadsággal? Köszönöm válaszukat!

A súlyos fogyatékossági kedvezmény milyen igazolás alapján lehet igénybevenni Kérdés

Segítséget szeretné kérni a fogyatékossági kedvezmény igénybevételéhez. Egyik vállalkozónak a részmunkaidőben foglalkoztatott alkalmazottja 2012-től a rokkantsági ellátását rehabilitációs járadékként kapta tovább, jelenleg is. A kimutatott betegségek BNO F4120, I2500,I2550, M5180, J4590, H3500. A munkavállaló 2017-ben és 2018-ban heti 10 órát dolgozott. Nem jelentős összeg amit vissza tudna igényelni, de számára sokat jelentene. Kérdésem: elfogadható-e a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális szakértői bizottság szakvéleménye, vagy külön igazolást kérnie a betegségekről? Előre köszönöm a segítséget. Üdvüzlettel Kutasi Gabriella

Adókedvezmény betegségeknél: itt van a NAV tájékoztatója Cikk

A súlyosan fogyatékos magánszemélyek havonta 7450 forint adókedvezményt vehetnek igénybe a 2019-ben szerzett jövedelmük összevont adóalapjának adójából. A NAV honlapján ismerteti a kedvezmény feltételeit.

Beteg a nyugdíjas munkavállaló, hogyan igazolja a keresőképtelenséget? Kérdés

A Beteg a munkavállaló: így kell igazolni, nekik jár táppénz cikk nagyon részletes a táppénzjogosultság tekintetében. Sajnos nem tért ki arra, hogy 2019. január 1-jétől alkalmazásban álló öregségi nyugdíjban részesülő munkavállalónak milyen igazolást kell benyújtania a keresőképtelenségről a munkáltatójának. Betegség esetén a nyugdíjas igazolt nem fizetett távolléten van, amennyiben igazolja, hogy beteg volt. Válaszukat várom, üdvözlettel: Havasné

Kata – betegállomány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyugdíjas katás egyéni vállalkozó vagyok, csak én vagyok kisadózóként bejelentve. Mi történik, ha betegség miatt nem tudok dolgozni, háziorvosi vizsgálat alapján, vagy netán kórházi kezelés miatt? Ilyenkor szüneteltetni kell a vállalkozást, vagy hogyan kell igazolni, hogy beteg vagyok? Sajnos nálam ez mostanában akut probléma. Előre is köszönöm a választ. dr. Bikfalvi István

A szegényes étrend a megbetegedések egyik fő okozója Cikk

A szegényes étrend a megbetegedések egyik fő okozója világszerte, öt halálesetből majdnem egyért a nem megfelelő táplálkozás felelős – derült ki egy tanulmányból, amelynek készítői felhívást intéztek a világ kormányaihoz és vállalataihoz, hogy tegyenek többet az étkezési szokások javításáért.

Adományozás magánszemély részére Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cég pénzt szeretne juttatni az egyik tag beteg hozzátartozójának gyógykezelésére. Milyen módon tudja ezt megtenni, hogy minél kedvezőbb legyen az adóázása? Utalhatja-e közvetlenül a gyógykezelésre a magánszemélynek, vagy az egészségügyi intézménynek, vagy pedig valamilyen civil szervezeten keresztül tegye ezt meg? Válaszukat köszönöm. Némethné Takács Krisztina

Pusztító kór támad a Pécs környéki szőlősökben Cikk

Növény-egészségügyi zárlatot rendelt el ma a szőlő aranyszínű sárgaság fertőzése miatt Pécs déli városrészeiben és több szomszédos településen a Baranya Megyei Kormányhivatal (BAMKH).

Dolgozónk külföldön megbetegedett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Dolgozónk külföldi nyaralása alatt, Olaszországban, olyan súlyosan megbetegedett, hogy kórházba került, és még kómában is tartották. A beteg hozzátartozója szerint az olasz kórház fog majd egy igazolást kiadni – olasz nyelven –, de ez eddig még nem érkezett meg hozzánk. Kérdésem, hogy a cégnek, mint kifizetőhelynek, el kell-e számolnia az olasz kóházi időszakot úgy, hogy az igazolást olasz nyelven fogja megkapni? Köszönöm válaszát előre is. Görög Aranka

Betegállomány felmondási idő alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! 08.10.-én "Megállapodás munkaviszony megszüntetéséről közös megegyezéssel" dokumentum lett aláírva a munkáltató és munkavállaló részéről. Ebben szerepel, hogy a munkaviszony 09.10. napjáig tart, utolsó munkában töltött nap: 08.10. Erre az időre a munkabér és időarányosan járó szabadság számfejtésre, kifizetésre kerül. Most hozta a dolgozó az orvosi igazolásait: keresőképtelen: 08.13-08.17., majd 08.21-09.07. időszakban. Kérem, erősítse meg, hogy elszámoljuk a 15 munkanap betegszabadságot, táppénzt igénylünk 4 napra, (bár munkavégzési kötelezettsége nem volt), a maradék napokra pedig munkabért és arányos szabadságmegváltást számfejtünk? Köszönöm válaszát!

Nyugdíjmegállapítás Kérdés

1957. október 31-én született férfi neuropátiás-cukros (lábsérült); elmehet-e 65 éves kora előtt nyugdíjba, vagy részesülhet-e más ellátásban? Dolgozni korlátozottan tud, de a cég tagjaként (tulajdonos) fizeti a minimumjárulékot.

Kataalany táppénzes állományban Kérdés

Főállású egyéni vállalkozó, kataalany, régebb óta táppénzen van. A hivatal kiküldte a határozatot, hogy 2018. június 01-étől nem kap táppénzt, mivel a keretet kimerítette, de a rózsaszín táppénzes papírokat továbbra is kiállítja az orvos, mivel a vállalkozó továbbra sem tudja ellátni munkáját. Kérdés: ha nem kap táppénzt az egyéni vállalkozó a hivataltól, akkor meg kell fizetni az 50 000 forint tételes adót annak ellenére is, hogy nem tud munkát végezni? Szüneteltesse a vállalkozását?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Napelemrendszer-aktiválás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Értékcsökkenési leírás helyesbítése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Alapítványi számlázás – gazdasági tevékenység?

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close