407 találat a(z) bejelentési kötelezettség cimkére

Külföldi munka Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem: magyar cég Németországban kapott munkát, ezért magyar munkavállalókat szeretne kivinni. Ilyenkor ez kiküldetésnek számít-e, hiszen folyamatosan kint fognak dolgozni, és kint fognak lakni, vagy ez egy teljesen más körbe tartozik, hiszen nem csak pár hetet dolgoznak. Milyen bejelentési kötelezettség van, és milyen adózás vonatkozik rá?

Tevékenység helye: be kell-e jelenteni az alkalmi munkavégzést? Cikk

Munkavállalónk alkalmanként nem a munkaszerződésben megjelölt helyen dolgozik. A cégnek nincs a másik helyen telephelye. Ez szabályos lehet, vagy be kell jegyeztetni a másik telephelyet? – kérdezte olvasónk. Dr. Verbai Tamás, a HÍD Adószakértő és Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója válaszolt.

Papírhulladék-eladás tevékenységi kör Kérdés

Tisztelt Szakértő! Termelésből, csomagolásból marad kartonpapír, melyet tömörítve értékesítünk egy direkt papírhulladék-felvásárlással foglalkozó vállalkozónak. Érdeklődnék, hogy szükséges-e ezt tevékenységként bejelenteni az adóhatósághoz? A cég kft.-ként működik, és alanya az általános forgalmi adónak. Válaszát előre is köszönöm.

Román állampolgár (18 éven aluli) magyarországi munkavállalási lehetősége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Román állampolgár, aki 18 éven aluli, a nyári iskolai szünidőben Magyarországon munkát vállalna. Mint munkáltatónak mi a teendőm? Milyen dokumentumokat kell kérni tőle, és milyen feltételeknek kell megfelelnie, rendelkeznie kell-e magyarországi adószámmal, lakcímmel stb.? Hová kell bejelentem, hogyan kezdjem el az ügyintézést? Üdvözlettel: Hné Anikó

Mikrogazdálkodói beszámolói kötelezettség alóli kilépés Kérdés

Kedves Szakértő! Eltelt a három adóév, a cég könyvelését csak átvettem, szeretnénk kilépni a mikrogazdálkodóibeszámoló-beadási kötelezettség hatálya alól. Kérdés: be kell-e ezt valahol jelenteni? Vagy csak annyit kell tenni, hogy most már a normál egyszerűsített éves beszámolót adjuk be? A számviteli politikában való közlésen kívül van-e az áttéréssel kapcsolatban valamilyen számviteli vagy egyéb kötelezettség? Köszönettel.

Külföldi bankszámlaszám Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mikortól és milyen nyomtatványon kell bejelenteni, ha van külföldi bankszámlaszáma egy kft.-nek? Segítségét köszönöm: Ildi

Evás cég vásárlása Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Evás céget vásároltunk, és 100 százalékban új tulajdonos lett, tehát – ha jól értelmezem –automatikusan megszűnt az evaalanyiság. Kérdésem az lenne, hogy van-e valamilyen bejelentési kötelezettség a NAV felé még ezzel kapcsolatosan? A törzsadatokban még nincs jelölve hogy áfa- és társasági adóalany a cég, és az adószámunk is 3-43-mal végződik. Köszönöm szépen.

Ügyvezető díjazás nélkül Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Idén alakult "A" Kft.-nek tulajdonosa egy másik, "B" Kft. Az ügyvezető tagja a "B" Kft.-nek, és onnan is kapja a munkabérét, "A" Kft.-ben az ügyvezetési feladatokat díjazás nélkül látja el, mint megbízásos. "A" Kft.-ben nincs más alkalmazott. Van-e bármilyen bejelentési vagy bevallási kötelezettség (1708, T1041)? Segítségét előre is köszönve: Ildikó

Készpénzfizetési korlát külföldi cég (adózó) befizetésekor Kérdés

Tisztelt Szakértő! A http://adozona.hu/adozas_rendje/Ki_adhat_kinek_milliokat_keszpenzben_YWRO91 linken olvasható cikküket továbbgondolva kérdezem, hogy ha külföldi adózó fizet be a pénztárunkba ellenértékként valutát, arra is vonatkozik-e a készpénzfizetési korlát, valamint a bejelentési kötelezettség? Köszönettel: Polácsek György

Ők foglalkoztatnak bejelentés nélkül alkalmazottat Cikk

A NAV ismét nyilvánosságra hozta azon adózók adatait, akik (amelyek) tekintetében jogerős és végrehajtható közigazgatási vagy bírósági határozat megállapította, hogy nem tettek eleget a munkaviszony létesítésével összefüggő bejelentési kötelezettségüknek.

Üzletrész adásvétele magánszemélyek között Kérdés

Az ingatlannal rendelkező kft.-nek két magánszemély tagja van, részesedésük 50-50%. Az egyik magánszemély tag eladja az üzletrészét a másik magánszemélynek, illetve annak közeli hozzátartozójának. Milyen bejelentési kötelezettsége van, és milyen határidővel a magánszemélyeknek, illetve az ingatlannal rendelkező kft.-nek a NAV felé? Az ingatlan forgalmi értékét hogyan kell meghatározni? Köszönöm válaszukat.

Tételes átalányadózó fizetővendéglátásban Kérdés

Kell-e online pénztárgépet használni vagy nyugtaadás helyett számlaadást választva a PTGSZLAA nyomtatványon a NAV felé jelenteni a tételes átalányadózást választó fizetővendéglátást (ÖVTJ 552006 üdülési, egyéb átmeneti-szálláshelyadás m.n.s.) végző magánszemélynek? Hiszen a tételes átalányadózás lényege, hogy a mértéke nem függ a bevétel mértékétől.

Öt kérdés, öt válasz az egészségügyi szolgáltatási járulékról Cikk

Számos kérdés merül fel nap mint nap azzal kapcsolatban, hogy kinek, mikor és hogyan kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie például, ha ellátás nélküli munkanélküli, külföldön dolgozik vagy fizetés nélküli szabadságot vesz igénybe.

Készpénzkifizetés bejelentési kötelezettsége kapcsolt viszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. ügyvezető tagjának szeretné visszafizetni – a korábban a cégbe befizetett – tagi kölcsön összegét. Ha ez több mint egymillió forint készpénzben, kell-e jelenteni az adóhivatal felé? Köszönettel, Királyné Anikó

Egyszemélyes kft. munkaviszonyban II. Kérdés

Már feltettem ezt a kérdést, de valószínűleg nem voltam egyértelmű. Azt szeretném tudni, hogy ha egyszemélyes kft.-ben a társasági szerződésben az van meghatározva, hogy az ügyvezetői feladatokat az ügyvezető munkaviszonyban látja el, hogyan kell számfejtenem. Az ügyvezetőnek nincsen máshol sem munkaviszonya, sem tagi jogviszonya. A következőképpen kell-e eljárni. A saját kft.-jébe alkalmazottként bejelenteni, és a járulékokat a munkabér (bruttó 180 000 Ft) után megfizetni, és ez alapján válik biztosítottá. Így a fizetendő járulék kevesebb, mintha tagi jövedelemként fizetné meg a garantált bérminimum utáni járulékokat. Jól van ez így? A másik kérdésem, hogy nem kell-e ugyanebbe a kft.-be egy másik jogviszonnyal is bejelenteni mint heti 36 órás munkaviszony melletti tagot, ahol nem vesz ki jövedelmet, és így járulékot sem kell fizetnie, mert már az alkalmazotti státusza után biztosított. Válaszát előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tagi kölcsön rendezése pótbefizetéssel

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Használt gépjármű értékesítésének illetékmentessége

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close