464 találat a(z) bejelentési kötelezettség cimkére

Fúrt kút Kérdés

1928-ban gyűrűs kutat csináltatott nagyapám, amikor megvette Tatán a 440 négyszögöl ingatlant, és építkezett rá. Ebből a kútból ittunk, mostunk stb. 1968-ban hozták be az utcánkba a vizet, de a kutat megtartottuk, hisz locsolásra jól jön. Úgy gondolom, hogy nekem nem kell engedélyt kérnem a kút fennmaradásához, mivel én vagyok a harmadik nemzedék, amelyiket ellátja. Kérem, igazolják vissza, hogy nem tévedek. Köszönöm.

Egyszerűsített végelszámolás befejezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. egyszerűsített végelszámolásának befejező dátuma 2019.03.31. A törvényben úgy van írva, hogy egyidejűleg kell minden bevallást, taggyűlésit, vagyonfelosztási javaslatot és zárómérleget beküldeni 60 napon belül. Jól gondolom, hogy akkor a NAV-nak a 19T201T bevalláson a végelszámolási záró dátumot (03.31-ét) is csak 60 napon belül kell benyújtani? Csak azért mert amikor bejelentettem a végelszámolás kezdetét, azt a taggyűlési jegyzőkönyv dátumától számított 8 napon belül be kellett jelenteni a NAV-nak. Nem szeretném, ha esetleg elkerülte volna a figyelmemet, hogy a végén is van ilyen határidő a bejelentésre. Köszönöm a segítségét.

Egyszemélyes kft. tagja és a nyugdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. tagja, aki eddig munkaviszonyban volt, nyugdíjba megy. Az lenne a kérdésem, hogy milyen formában a legcélszerűbb tovább foglalkoztatni? Azt megteheti, hogy például kedden még munkaviszonyban van, szerdától pedig nyugdíjas munkavállalóként tevékenykedik tovább (csak szja-kötelezettség mellett). Ha igen, akkor T1041-en kijelentem, és utána más bejelentési kötelezettségem nincs? Köszönöm szépen a segítséget: Bujdosó Gyula

Kereskedelmi tevékenység minősítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy pénztárgépköteles tevékenység 96.04 keretében, egy egyéni vállalkozó, a szolgáltatási árba illetve a bérlet árakba beépítve adna vizet, üdítőt vagy protein szeletet. Ezekről számlát állítunk ki minden esetben pénztárgép használata helyett. Ezt a tevékenységet az egyéni vállalkozó telephelyén végezné, tehát véleményem szerint ez nem minősül üzletben végzett kereskedelmi tevékenységnek, mivel nem az áru értékesítése a fő tevékenysége az egyéni vállalkozónak, hanem a 96.04-es szolgáltatás. Kérem, szíves véleményét ezzel kapcsolatban. Valamint, hogy van-e más bejelentési kötelezettség a kiegészítő termékekkel kapcsolatosan a hatóságok felé? Köszönöm

Külföldi bankszámla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ezúton szeretném a segítségüket és állásfoglalásukat kérni. Cégünk rendelkezik deviza bankszámlával, amelynek nagyon magasak a költségei, ezért körbenéztünk a magyarországi és egyes európai uniós országbeli bankoknál is, és elkértük a kondíciós listáikat. Ekkor szembesültünk azzal, hogy egyes külföldi bankokban a havi összköltség akár a tizede is lehet a magyarországi bankok mindennemű költségének. Ezért szeretném Önöket megkérdezni, hogy a külföldi (EU-ország) bankszámla nyitásával és fenntartásával kapcsolatban cégünknek milyen kötelezettségei lennének (bejelentési és adózási)? Előre is köszönöm megtisztelő válaszukat!

Új bejelentési kötelezettség januártól Cikk

Januártól új bejelentési kötelezettség vonatkozik a stratégiailag fontos iparágakban történő külföldi befektetésekre. 2019. január 1-jén lép hatályba a Magyarország biztonsági érdekét sértő külföldi befektetések ellenőrzéséről szóló új törvény, amely előzetes bejelentési kötelezettséget ír elő a törvényben nevesített szenzitív szektorbeli tevékenységet folytató magyar társaságokban történő külföldi befektetésekre. A bejelentés alapján eljáró miniszter azt vizsgálja, hogy „a befektetés sérti-e Magyarország biztonsági érdekét.” A bejelentésköteles körbe tartozó befektetések csak miniszteri tudomásulvétel esetén valósulhatnak meg – írja az Advocatus, a DLA Piper jogi blogja.

Megbízási jogviszonyosokat mikor, mely időszakra kell bejelenteni? Cikk

Noha a címben megfogalmazott kérdésekre a válaszokat a vonatkozó jogszabályok pontosan megadják, ennek ellenére nagy a „játéktér”, és alapvetően minden a felek akaratától függ. Ez csak látszólagos ellentmondás, hiszen a megbízásos jogviszony esetében az időszak, a díjazás, az elszámolás és kifizetés időpontja vonatkozásában a megbízó és a megbízott megállapodása és döntése a mérvadó, és ezek a paraméterek határozzák meg a társadalombiztosítással összefüggő kötelezettségeket.

Bejelentési kötelezettség Kérdés

Egyszemélyes kft. tagja az ügyvezetést mint társas vállalkozó látta el 36 órás munkaviszony mellett. Amikor a 36 órás munkaviszonya megszűnt, a cég vezetését munkaviszonyban látta el teljes munkaidőben, megfizetve a járulékokat maga után. Majd 2016-ban külföldön kapott munkát, azóta ott is él. Magyarországon a külföldi jogviszony kezdete óta nincsen bejelentve mint biztosított. Ezen felül a cégnek magánszemélyként lakást adott bérbe, és emiatt a 08-as bevallást beküldtük, azonban ez az ingatlan-bérbeadás is megszűnt. Kérdésem, hogy van-e ezek után 08-as bevallás beküldési kötelezettség, és bármilyen egyéb bejelentési kötelezettség? Segítségét előre is köszönöm!

Fantázianév Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik vállalkozóm kétféle tevékenységet vett fel, amire egy fantázianevet bejelentettem. Most felvett egy harmadik tevékenységet. Eddig rendben. Csak ő erre kitalált egy új fantázianevet, amit egy újsághirdetésben láttam. Velem nem beszélte ezt meg, és bejelentve sincs. Bevétele még nem volt ebből a tevékenységből. Kérdésem az, hogy egy egyéni vállalkozó szerepelhet kétféle fantázianéven? Nekem kissé aggályos. Köszönöm válaszát!

Uniós állampolgár foglalkoztatása megbízási szerződéssel Kérdés

A magyar kft. szlovák állampolgárral (magánszemély) kíván megbízási szerződést kötni Szlovákiában elvégzendő feladatok ellátása céljából. Kérdés, hogy a magyar cégnek milyen adózási, járulékfizetési kötelezettségei keletkeznek az ügylet kapcsán, ha a megbízási díjat kifizeti? Milyen bejelentési kötelezettségei keletkeznek a társaságnak és a szlovák állampolgárnak Magyarországon?

Ha átdolgozta pénzmosás elleni szabályzatát, azt be is kell jelentenie Cikk

Tájékoztatót tett közzé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Központi Irányítás Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Iroda a Pmt. és a Kit. hatálybalépésekor (2017. június 26.) már működő könyvviteli (könyvelői), adószakértői, okleveles adószakértői, adótanácsadói tevékenységet megbízási, illetve vállalkozási jogviszony alapján végző, valamint az ingatlanügylettel kapcsolatos tevékenységet végző szolgáltatók által elkészítendő belső szabályzat kialakításához.

Kötelező szakmai gyakorlat Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő témában kérném a segítségét. Egy étterem diákok számára biztosít lehetőségét a kötelező szakmai gyakorlat teljesítésére. (A kötelező szakmai gyakorlat esetén mind nyári, mind évközi szakmai gyakorlat előfordul.) A cég minden esetben köt együttműködési szerződést a gyakorlati képzést szervező iskolákkal, intézményekkel. A tanulók között található középiskolás, OKJ-s képzésben részt vevő és felsőfokú tanulmányokat folytató is. Szeretnék érdeklődni, hogy ebben az esetben van-e bejelentési kötelezettsége a cégnek a szakmai gyakorlatot folytató szakközépiskolás, a felsőfokú intézménybe járó és az OKJ-s tanuló esetén a NAV felé a 18T1041-es nyomtatványon? Kell-e bármilyen juttatást fizetni a diákoknak? Illetve milyen összegű adófizetési kötelezettség terheli a különböző diákok jövedelmét? Segítségét előre is köszönöm!

Súlyos bírságra számíthatnak a Magyarország biztonsági érdekeit sértő külföldi befektetők Cikk

Elfogadta az Országgyűlés a Magyarország biztonsági érdekét sértő külföldi befektetések ellenőrzéséről szóló törvényt, amelynek értelmében 2019. január 1-jétől külföldi befektetők meghatározott köre a stratégiailag kiemelt jelentőségű ágazatokban csak az illetékes miniszternek történő bejelentés megtételét és a bejelentés miniszter által történő visszaigazolását követően szerezhet tulajdonrészt, illetve befolyást magyarországi székhelyű gazdasági társaságban. A bejelentési kötelezettség elmulasztása milliós bírságot vonhat maga után – összegzi a szabályozást az act legal | Bán és Karika Ügyvédi Társulás.

Ajándék pénz az anyavállalattól: van-e illeték, be kell-e jelenteni? Cikk

Kell-e ajándékozási illetéket fizetni a külföldi anyavállalattól kapott pénzeszköz után és be kell-e jelenteni a NAV-nak? – kérdezte az Adózóna olvasója. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Eltérő üzleti év bejelentése és kötelezettségei Kérdés

Az eltérő üzleti év vonatkozásában bejelentési és egyéb kötelezettséggel kapcsolatban 2018. 8. 23-án megjelent, Kocsis Zoltán által adott szakértői válasz nem ad számomra megfelelő segítséget. https://adozona.hu/kerdesek/2018_8_14_Eltero_uzleti_ev_bejelentese_pyh Biztos, hogy van bejelentési kötelezettség az adóhatóság felé? A változásbejelentő nem tartalmaz ilyen sort, lehetőséget. Akkor hogyan? Az adómegállapításra, -bevallásra és -fizetési kötelezettségre vonatkozó Art. 6. számú mellékletet nem találtam (csak 3 melléklet van). Lehetne esetleg az eredeti kérdező által feltett konkrét kérdésekre is válaszolni?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Adószámos magánszemélynek, egyéni vállalkozónak GDPR-szabályzat

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Munkáltatói felmondás év végén

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs