17 találat a(z) befektetési alap cimkére

Csökkent a befektetési alapok vagyona, a vegyes alapok a legvonzóbbak Cikk

A befektetési alapokban kezelt vagyon januárban 2,6 százalékkal, 125 milliárd forinttal csökkent. A hónap végén a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) tagjai 7650 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban – közölte a szervezet.

Értékpapírszámla jutalékból Kérdés

Megjelentek a biztosítók és a befektetési alapok legfrissebb statisztikai adatai Cikk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közzétette honlapján a biztosítók és a befektetési alapok legfrissebb statisztikai adatait.

Felbontott TBSZ adózása Kérdés

Bevallási határidő Esemény

Befektetési alapkezelő sikerdíjának könyvelése Kérdés

Befektetési alapok legfrissebb statisztikai adatai Cikk

Megjelentek a befektetési alapok legfrissebb statisztikai adatai – írja honlapján az MNB.

25 milliárd euró a koronavírus okozta gazdasági károk enyhítésére Cikk

Az Európai Unió tagországainak vezetői a koronavírus okozta gazdasági károk enyhítését biztosító, 25 milliárd euró értékű befektetési alap létrehozásában egyeztek meg, ennek számára az uniós bizottság 7,5 milliárd eurót szabadít fel – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden, a tagállami vezetők vészhelyzeti videokonferenciáját követően.

Bevallási határidő Esemény

Értékpapírok könyvelése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egyik cégem különböző befektetési alapokba fektette a pénzét. Megbízott egy vagyonkezelő céget, amelynek mi egy nagyobb összeget elutaltunk, és ő négyféle alapba fektette az eurónkat. Kérdéseim a következők lennének: 1.) Milyen módon kell ezeket a befektetési jegyeket nyilvántartani? Én, amikor a bankból elutaltuk például a 2 000 000 eurót, akkor a 379. Értékpapír-elszámolási számlára tettem, majd átvezettem a 375. Forgatási célú értékpapír-főkönyvi számra. Jól tettem? 2.) Milyen árfolyamon kell őket a könyveimben kimutatni beszerzéskor, hónap végén amikor a kimutatásokat küldik és az év végén? 3.) Minden hónap végén kapok egy elszámolást a befektetési alaptól, hogy milyen árfolyamon, hány darab jegy van a különböző alapokban. Természetesen nem egyezik azzal az értékkel, amellyel bekerült a könyvekbe, ezeket a különbségeket + és - melyik 87-es, illetve 97-es főkönyvi számlára kell könyvelni? 4.) A befektetési jegyek növekedését és csökkenését milyen módon és értékben kell nyilvántartani? 5.) Kell-e, és ha kell, akkor mikor számolunk értékvesztést rá? 6.) A számviteli politikánkban eddig nem szerepelt erről szó. Milyen módon kell megváltoztatnom a számviteli politikánkat, miről kell pontosan rendelkeznünk? Szívesen veszek minden információt a befektetési jegyekről, illetve alapokról, mert eddig még könyveléseim során nem kellett ilyen tételeket lekönyvelnem. Köszönettel: Andrea

Mínuszban a nyugdíjpénztári alapok többsége Cikk

Az állampapírpiac hanyatlása és a részvénypiac nem túl fényes teljesítménye az önkéntes és a magánnyugdíj-pénztárakra is hatott, a kevés kockázatot vállaló portfoliók az idei év vesztesei eddig – írja a Világgazdaság.

Bírság az OTP Alapkezelőnek Cikk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 35 millió forint bírságot szabott ki az OTP Alapkezelőre a társaságnál feltárt kockázat-, likviditás- és befektetéskezelési jogsértések miatt. A bírságösszeget az egyes szabálysértések súlya és az alapkezelő piaci részaránya alapozta meg. A feltárt hiányosságoknak nem volt negatív hatása a pénzügyi intézményrendszer tagjaira és a befektetőkre.

IFRS mikortól lesz kötelező alapkezelők részére? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az, hogy kockázati tőkealap-kezelő, illetve befektetésialap-kezelők részére kötelező lesz-e az IFRS alkalmazása, illetve, ha igen, akkor mikortól? Köszönöm!

Befektetési alap-befektetési alapkezelő-hipa adóalanyiság Kérdés

Tisztelt Szakértő! A befektetési alapból egyfelől költségtérítés címén, másfelől alapkezelési díj címén történik kifizetés az alapkezelő részvénytársaság részére. Költségtérítés címén a befektetési tevékenységgel felmerülő, jellemzően alvállalkozóknak fizetett (jogi tanácsadók, adótanácsadók stb.) terheket térít meg az alap, az alapkezelési szabályzatban rögzített módon. Alapkezelési díj címén pedig az alap eszközértékének bizonyos százalékát kapja meg az alapkezelő. Az alapkezelő az alapkezelési szabályzatban is meghatározott módon, nem saját, hanem az alap érdekében jár el, az alap javára/terhére köt ügyleteket. Kérdésem, hogy ezek alapján az alapkezelő a Htv. szerinti vállalkozónak számít-e, ezáltal a hipa alanya-e vagy sem? Ha igen, akkor az alaptól kapott bevétel közül melyik az, amelyik véleménye szerint árbevételnek számít és adóalapot képez? Ha véleménye szerint ezek a bevételek adóalapot képeznek, akkor közvetített szolgáltatásként levonhatók-e az alvállalkozóktól igénybe vett és változatlanul teljesített szolgáltatások költségei? Elképzelhető, hogy ez esetben a nyújtott szolgáltatások szinte teljes értéke/költsége ilyen módon közvetítettnek minősülne? Válaszát előre is köszönöm.

Adók bevallása Esemény

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Telefon elvétele munkahelyen

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Tevékenység bővítése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs