hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Felértékelődik a takarékoskodás

  • adozona.hu

A bizonytalan gazdasági helyzet ellenére a megtakarítások szerepe felértékelődik a magyar lakosság körében – mondta az OTP Bank Megtakarítási termék- és szolgáltatás menedzsment területének vezetője mai sajtótájékoztatóján.

Fabriczki Rita a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai alapján ismertette: idén az év első hét hónapjában a lakossági megtakarítások összege elérte a 33 513 milliárd forintot, ez az előző év azonos időszakához képest 9,68 százalékos növekedés.   Az idén elért robusztus növekedésnek az értékpapírok voltak a nyertesei – emelte ki.

A megtakarításokat érintő szociális hozzájárulási adó (szocho) július 1-jei bevezetése kicsit megbolygatta a megtakarítási piacot, a befektetők felismerték, hogy még ki tudják használni a szochomentes lehetőségeket. Így az új rendelkezés bevezetését megelőző egy hónapban a teljes megtakarítási piac 701 milliárd forinttal nőtt.

Az OTP azt tapasztalja, hogy az ügyfelek egyrészt keresik a biztonságos, könnyen hozzáférhető megtakarítási formákat, ahol akár rendszeresen is félre tudnak tenni, másrészt azon lehetőségek után érdeklődnek, ahol megtakarításaikra adókedvezményt tudnak elérni. Ezekre az ügyféligényekre és a piaci helyzetre reagálva az OTP Bank a tartós befektetési számlát (tbsz) helyezi előtérbe, valamint egy új szolgáltatást indított a kis összegű rendszeres megtakarítások  támogatására. A bank július elején indult Persely elnevezésű szolgáltatását már több mint 65 ezren vették igénybe – közölte Fabriczki Rita.

A tartós befektetési számlával 3 év után adókedvezmény, 5 év után adómentesség érhető el. Július-augusztusban az OTP-nél négyszer-ötször annyi tbsz-t, mint az előző év azonos időszakában. Az OTP Bank számos, kifejezetten tbsz-re alkalmas terméket, egyebek közt befektetési alapokat működtet.

Gáti László, az OTP Alapkezelő marketing- és kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a makrogazdasági és tőkepiaci helyzet a kötvény alapoknak és a kamatozó típusú megtakarításoknak kedvez. Rámutatott, idén szeptember végéig csaknem 950 milliárd forint érkezett az OTP Értékpapír Alapba. Ezen belül csak 400 milliárd forintot az OTP Optima Alapban helyeztek el. Hozzátette, hogy a szeptember 11-étől jegyezhető új OTP Ökotrend Alapba eddig már csaknem 1 milliárd forintot helyeztek el a befektetők.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzletrész értékesítése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Árfolyam kiva elszámoló bevallásban

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Nyugdíjas tag jövedelme

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31