80 találat a(z) bérmunka cimkére

Külföldi személy magyarországi munkavállalása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Külföldi munkavállaló foglalkoztatásával kapcsolatban szeretnék választ kapni, amit előre is köszönök. Tekintettel a szakmunkáshiányra, romániai állampolgárt szeretnénk foglalkoztatni. Két megoldásra gondoltunk. Az egyik szerint ő otthon kiváltja az egyéni vállalkozói igazolványt, s bérmunkaként elvégzi a forgácsolási munkák egy részét. A másik megoldás, hogy a különböző engedélyek birtokában munkaviszony keretében alkalmazzuk. A kérdésem, mi szükséges ahhoz, hogy munkaviszonyban alkalmazhassuk, hol, melyik hatóságnál kell kezdenünk az engedélyek beszerzését, a bejelentést? Tisztelettel: Boskó Lászlóné

Bérmunka vagy alvállalkozó? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég alvállalkozói szerződés keretében részfeladatot (például horganyzás) ad ki egy másik cégnek. A horganyzáshoz szükséges anyagot, munkaeszközt az alvállalkozó biztosítja. Helyesen gondoljuk-e, hogy ez alvállalkozói munka? Általánosságban is kérdés, hogy amennyiben egy cég konkrét részfeladatot ad ki alvállalkozói szerződés keretében, akkor az alvállalkozóként számolható-e el? A bérmunka és az alvállalkozás megkülönböztetésének fontos kritériumait szeretnénk kérdezni, mivel jogszabályt erre nem találunk.

Közösségi értékesítés? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar adóalany (A) csomagoló anyagot gyárt, s azt értékesíti egy osztrák adóalanynak (B). Eddig kiszállította az országból az osztrák adóalany részére a gyártott termékeket, a csomagolóanyagot. Azonban az osztrák adóalany most egy másik magyar céggel bérmunkát végeztet (C), amihez szüksége van ilyen csomagoló anyagra. Az osztrák partner kérése, hogy ügyfelünk, a magyar adóalany (A) egyből a másik magyar adóalany telephelyére (C-hez) szállítsa a csomagoló anyagot, mert (C) azt egy bérmunkához felhasználja, s a terméket ebben a csomagoló anyagban szállítja ki Ausztriába. Kérdésünk, hogy ebben az esetben (A)-(B) közötti értékesítésre alkalmazhatjuk-e a közösségi termékértékesítés mentes szabályát úgy, hogy a kiszállítás később történik meg, és azt nem ügyfelünk végzi? Vagy ez az értékesítés adóköteles, és az osztrák félnek adóregisztrációs eljárást követően van lehetősége visszaigényelni az áfát? Segítségüket köszönöm!

Árufuvarozás traktorral. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó traktorral szeretne közúton gabonát szállítani bérmunkában. Van-e rá lehetősége?

Bérmunka uniós cégnek, de magyarországi leszállítással Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk („A” Kft.) bérmunkát végez uniós adószámmal rendelkező, német GmbH részére. A megmunkáláshoz szükséges anyagot a német megrendelő biztosítja. A megmunkált terméket fuvarozó elszállítja egy magyar székhelyű, magyar adószámmal rendelkező vállalkozáshoz, „B” Kft.-hez. „B” Kft. tovább munkálja a terméket. A német GmbH nem rendelkezik Magyarországon se székhellyel, se telephellyel, ugyanakkor rendelkezik magyar adószámmal. Kérdés az, hogy „A” Kft. a német GmbH részére az elvégzett munkáról egyenes vagy fordított áfás számlát kell, hogy kiállítson? Köszönettel: Dénes Katalin

Bérmunka osztrák cégnek horvát alapanyagból Kérdés

Tisztelt Adózóna, magyar cég bérmunkát végez ausztriai cég számára, melyhez az anyagok egy részét Horvátországból kapja. A beérkezett anyagok végig az osztrák cég tulajdonában maradnak, az alapanyagokat félkész termékké való megmunkálás után (bérmunka) a magyar cég Ausztriába szállítja és saját tevékenységét szolgáltatásként áfa nélkül számlázza ki. A kérdés a horvát alapanyagra vonatkozik: a megmunkálás miatt kell-e az osztrák cégnek magyarországi adószámmal rendelkeznie? A magyar cég csak bérmunkát végez, minden alapanyag és segédanyag a szolgáltatást igénybevevő osztrák cég tulajdonában van. Válaszukat előre is köszönöm

Közösségi áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő: magyarországi kft. vagyunk, amely németországi anyavállalattal rendelkezik. Bérmunkával foglalkozunk. Néhány évvel ezelőtt anyavállalatunk termelő gépeket küldött ide Magyarországra, amiket azóta is használunk. A gépek itt vannak. Most az anyavállalat (Németország) úgy döntött, hogy kiszámlázza nekünk a gépek értékét. Ez meg is történt, itt vannak a számlák, a teljesítési idejük 2015. évi. A kérdésem az, hogy beállíthatom-e a levonható áfát is a bevallásba, ha valójában, amit kiszámláztak, nem most került ide? Köszönöm!

Közösségen belüli beszerzés áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő: cégünk bérmunkával foglalkozik, és anyavállalatunk néhány éve több termelőeszközt is rendelkezésünkre bocsátott itt, Magyarországon. Most ezeket a gépeket kiszámlázta felénk. A kérdés az, hogy mi alapján állíthatom be az áfa részét levonható adóba, ha most nincs róla szállítási, illetve egyéb papírom, hogy ide kerültek a gépek hozzánk. Használhatom a régi szállítóleveleket igazolásként, hogy ide kerültek Magyarországra, vagy mi a teendő ilyenkor? Köszönöm!

Szerszámköltség átterhelése, áfája Cikk

Speciális áfaelőíráskat kell alkalmazni, ha a bérmunkánál a megrendelő téríti meg a megrendelés teljesítéséhez szükséges szerszám beruházási költségeit.

Ekáer – bérmunka Kérdés

Cégünk egy belföldi vállalkozó részére bérmunkát végez. A bérmunka során új termék nem jön létre. A megbízó által átadott termék tisztítás után – a tisztítás miatt kisebb mennyiségben – kerül vissza a megrendelőhöz, és ezt a tevékenységet számlázzuk ki. A termék a kockázatos termékek körébe tartozik. Szállításkor be kell-e jelentenünk az ekáerbe? Értelmezhető ez úgy, hogy nem hoztunk létre terméket, így nem első értékesítés, amit nem kell bejelenteni? Köszönettel.

Bérmunka Kérdés

Tisztelt Ügyintéző! Kérem, legyen szíves az alábbi ügyben állásfoglalást adni: Egy vidéki, nem kecskeméti székhelyű cég 120, náluk bejelentett vidéki alkalmazottat foglalkoztat. Őket naponta viszi munkavégzésre Kecskemétre, a konzervgyárba, amellyel bérmunkára kötött szerződésük van. A konzervgyár területén és a gyár gépein végzik a különböző munkálatokat, például kukorica-morzsolás. Ilyenkor helyes-e, hogy a vidéki kft. bérmunkát számláz ki a konzervgyárnak? Válaszát előre is köszönjük: Tóth Mária ügyvezető

Bérmunka áfa Kérdés

Magyar kft. bérmunka szolgáltatást végez német anyavállalata felé. Alapanyagok érkeznek a német anyavállalattól, és más közösségi tagállamból is úgy, hogy az anyagok végig a német anyacég tulajdonában maradnak. A megmunkált termékek kiszállításra kerülnek a német anyacég német raktárába, de esetenként közvetlenül más tagállamba kerül kiszállításra mint végtermék. A német anyacég Magyarországon nem rendelkezik adószámmal. A magyar kft. a bérmunka szolgáltatást minden esetben mentesen számlázza anyacége felé. Helyesen jár-e el a magyar kft. és a német cég a fenti gazdasági események áfa adójogi megítélésével? A német cégnek kell-e Magyarországon adószámot kérnie azokra az esetekre, amikor nem Németországból érkezik az alapanyag, illetve ha nem Németországba történik közvetlenül a késztermékek kiszállítása? Válaszukat előre is köszönöm.

EKÁER – bérmunka fedezet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jól értelmezzük-e a törvényt, hogy ha csak bérmunkáról van szó (tréningruha varrása), akkor az EKÁER-ben meghatározott fedezetet nem kell nyújtani? Másik kérdésem pedig, hogy amennyiben a bérmunkához az alapanyag árukísérő okmánnyal érkezik, amin nem szerepel érték, akkor hogyan kell meghatározni az értéket? Köszönöm válaszát.

Bérmunka vagy termék értékesítés Kérdés

B és C vállalkozás magyar adóalanyok és egymással kapcsolt vállalkozások. B vállalkozás édesipari termék előállításával foglalkozik. B vállalkozás félkész terméket ad át C vállalkozásnak, amely késztermékké alakítja át oly módon, hogy a saját maga vásárolt anyaggal vonja be, majd lédiges (10 kg) csomagolásba visszaszállítja B vállalkozásnak, amely csomagolja (40 g) és gondoskodik a piacra jutásáról, értékesíti a készterméket. Kérdésem: Hogyan jár el helyesen a két vállalkozás: 1.) ha a félkész terméket B vállalkozás átszámlázza C vállalkozásnak, majd C vállalkozás a megmunkált termékről (10 kg lédiges csomagolású) B vállalkozásnak szintén számlát állít ki mint termékértékesítés? 2.) a B vállalkozás C vállalkozással bérmunkaszerződést köt és bérmunka szolgáltatást számláz B vállalkozás felé? Ebben az esetben a szolgáltatás díja tartalmazhat-e hozzáadott anyagköltséget, vagy minden anyagot a B vállalkozásnak kell biztosítania? Válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel: Fazekasné

Közvetlen vámjogi képviselő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. külföldre végez bérmunkát (varrás). A külföldi szlovák megrendelő biztosítja mindig az anyagot . Ezúttal Törökországnól érkezik az alapanyag Magyarországra. A mi cégünk közvetlen vámjogi képviselőt bíz meg. A határozat alapján a mi cégünk fizette meg az áfát a közvetlen képviselőnek. A kérdésünk az, hogyan jelenik meg mindez az áfabevallásunkban? Levonható és fizetendő adóba is betehetjük, és mely sorokba?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

2023 HIPA

Szipszer Tamás

adószakértő

Főfoglalkozású átalányadózóból katás

Szipszer Tamás

adószakértő

Osztalékfizetés katából visszatért bt.

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs