74 találat a(z) bérmunka cimkére

Közösségi áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő: magyarországi kft. vagyunk, amely németországi anyavállalattal rendelkezik. Bérmunkával foglalkozunk. Néhány évvel ezelőtt anyavállalatunk termelő gépeket küldött ide Magyarországra, amiket azóta is használunk. A gépek itt vannak. Most az anyavállalat (Németország) úgy döntött, hogy kiszámlázza nekünk a gépek értékét. Ez meg is történt, itt vannak a számlák, a teljesítési idejük 2015. évi. A kérdésem az, hogy beállíthatom-e a levonható áfát is a bevallásba, ha valójában, amit kiszámláztak, nem most került ide? Köszönöm!

Közösségen belüli beszerzés áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő: cégünk bérmunkával foglalkozik, és anyavállalatunk néhány éve több termelőeszközt is rendelkezésünkre bocsátott itt, Magyarországon. Most ezeket a gépeket kiszámlázta felénk. A kérdés az, hogy mi alapján állíthatom be az áfa részét levonható adóba, ha most nincs róla szállítási, illetve egyéb papírom, hogy ide kerültek a gépek hozzánk. Használhatom a régi szállítóleveleket igazolásként, hogy ide kerültek Magyarországra, vagy mi a teendő ilyenkor? Köszönöm!

Szerszámköltség átterhelése, áfája Cikk

Speciális áfaelőíráskat kell alkalmazni, ha a bérmunkánál a megrendelő téríti meg a megrendelés teljesítéséhez szükséges szerszám beruházási költségeit.

Ekáer – bérmunka Kérdés

Cégünk egy belföldi vállalkozó részére bérmunkát végez. A bérmunka során új termék nem jön létre. A megbízó által átadott termék tisztítás után – a tisztítás miatt kisebb mennyiségben – kerül vissza a megrendelőhöz, és ezt a tevékenységet számlázzuk ki. A termék a kockázatos termékek körébe tartozik. Szállításkor be kell-e jelentenünk az ekáerbe? Értelmezhető ez úgy, hogy nem hoztunk létre terméket, így nem első értékesítés, amit nem kell bejelenteni? Köszönettel.

Bérmunka Kérdés

Tisztelt Ügyintéző! Kérem, legyen szíves az alábbi ügyben állásfoglalást adni: Egy vidéki, nem kecskeméti székhelyű cég 120, náluk bejelentett vidéki alkalmazottat foglalkoztat. Őket naponta viszi munkavégzésre Kecskemétre, a konzervgyárba, amellyel bérmunkára kötött szerződésük van. A konzervgyár területén és a gyár gépein végzik a különböző munkálatokat, például kukorica-morzsolás. Ilyenkor helyes-e, hogy a vidéki kft. bérmunkát számláz ki a konzervgyárnak? Válaszát előre is köszönjük: Tóth Mária ügyvezető

Bérmunka áfa Kérdés

Magyar kft. bérmunka szolgáltatást végez német anyavállalata felé. Alapanyagok érkeznek a német anyavállalattól, és más közösségi tagállamból is úgy, hogy az anyagok végig a német anyacég tulajdonában maradnak. A megmunkált termékek kiszállításra kerülnek a német anyacég német raktárába, de esetenként közvetlenül más tagállamba kerül kiszállításra mint végtermék. A német anyacég Magyarországon nem rendelkezik adószámmal. A magyar kft. a bérmunka szolgáltatást minden esetben mentesen számlázza anyacége felé. Helyesen jár-e el a magyar kft. és a német cég a fenti gazdasági események áfa adójogi megítélésével? A német cégnek kell-e Magyarországon adószámot kérnie azokra az esetekre, amikor nem Németországból érkezik az alapanyag, illetve ha nem Németországba történik közvetlenül a késztermékek kiszállítása? Válaszukat előre is köszönöm.

EKÁER – bérmunka fedezet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jól értelmezzük-e a törvényt, hogy ha csak bérmunkáról van szó (tréningruha varrása), akkor az EKÁER-ben meghatározott fedezetet nem kell nyújtani? Másik kérdésem pedig, hogy amennyiben a bérmunkához az alapanyag árukísérő okmánnyal érkezik, amin nem szerepel érték, akkor hogyan kell meghatározni az értéket? Köszönöm válaszát.

Bérmunka vagy termék értékesítés Kérdés

B és C vállalkozás magyar adóalanyok és egymással kapcsolt vállalkozások. B vállalkozás édesipari termék előállításával foglalkozik. B vállalkozás félkész terméket ad át C vállalkozásnak, amely késztermékké alakítja át oly módon, hogy a saját maga vásárolt anyaggal vonja be, majd lédiges (10 kg) csomagolásba visszaszállítja B vállalkozásnak, amely csomagolja (40 g) és gondoskodik a piacra jutásáról, értékesíti a készterméket. Kérdésem: Hogyan jár el helyesen a két vállalkozás: 1.) ha a félkész terméket B vállalkozás átszámlázza C vállalkozásnak, majd C vállalkozás a megmunkált termékről (10 kg lédiges csomagolású) B vállalkozásnak szintén számlát állít ki mint termékértékesítés? 2.) a B vállalkozás C vállalkozással bérmunkaszerződést köt és bérmunka szolgáltatást számláz B vállalkozás felé? Ebben az esetben a szolgáltatás díja tartalmazhat-e hozzáadott anyagköltséget, vagy minden anyagot a B vállalkozásnak kell biztosítania? Válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel: Fazekasné

Közvetlen vámjogi képviselő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. külföldre végez bérmunkát (varrás). A külföldi szlovák megrendelő biztosítja mindig az anyagot . Ezúttal Törökországnól érkezik az alapanyag Magyarországra. A mi cégünk közvetlen vámjogi képviselőt bíz meg. A határozat alapján a mi cégünk fizette meg az áfát a közvetlen képviselőnek. A kérdésünk az, hogyan jelenik meg mindez az áfabevallásunkban? Levonható és fizetendő adóba is betehetjük, és mely sorokba?

Bérgyártás, áfa, vám Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar vállalkozás más EU országokban levő vállalkozásoknak és ezenkívül Svájcban levő vállalkozásoknak végezne bérgyártási tevékenységet. Azaz a külföldi cégektől érkezik minden alapanyag, magyarországon történik az összeszerelés, majd a kész, összeszerelt termék visszakerül a kiindulási országba. Az alapanyagok nem kerülnek megvásárlásra a magyar cég részéről és a kész, összeszerelt terméket sem értékesíti a megrendelő felé, az anyagok végig a megrendelő tulajdonában maradnak. A magyar cég csak a szerelési szolgáltatást számlázza ki a megrendelő felé. Érdeklődni szeretnék, hogy ez esetben a szerelési, bérgyártási tevékenységre,mint szolgáltatásra fel kell e számolni az áfát? Ha igen, akkor a teljes 27 százalék áfa érvényes rá? Terheli-e az árumozgás kapcsán a szállítmányt akár EU-n belül, akár EU-n kívül vámkötelezettség, ha az elemek, termékek végig a megrendelő tulajdonában vannak, és a késztermék végül a kiindulási országba kerül visszaszállításra? Válaszát előre is köszönöm!

Közösségen kívüli beszerzés, közösségen belüli bérmunka áfája Kérdés

Társaságunk magyarországi megrendeléssel alapanyagot akar beszerezni Kínából. Az anyag Németországban kerülne be az unióba, ahol bérmunkát végezne rajta egy német vállalkozás. A megmunkálást követően kerülne bérfuvarozással a készlet telepünkre. A kínai szállító az anyagról és a német a bérmunkáról a mi nevünkre állítaná ki a számlát. Hogyan alakul az áfabevallási és áfafizetési kötelezettségünk a beszerzéssel, a bérmunkával és a fuvarral kapcsolatban?

Közösségi bérmunka magyar alapanyagból Kérdés

Egy közösségi tagállambeli "A" cég terméket vásárol magyarországi "B" cégtől, a terméket pedig a magyarországi "C" céghez szállítja bérmunkára. Majd "C" cég – a bérmunka elvégzése után – a készterméket kiviszi Magyarországról “D” külső fuvarozó igénybevételével. Hogyan kell számláznia "B" cégnek "A" cég felé? Élhet-e a közösségi értékesítésekhez kapcsolódó fordított áfa alkalmazásával abban az esetben, ha a termék nem kerül ki azonnal az országból, csak a "C" társaság által a terméken elvégzett bérmunkát követően? Milyen igazolást kell bekérnie “B” cégnek a bérmunkáztató “A” cégtől, illetve a bérmunkát végző “C” cégtől ahhoz, hogy igazolhassa a közösségi adómentes értékesítés alkalmazását?

Bérmunka - megbízási szerződés Kérdés

A családi gazdálkodónak van szabad kapacitása és a saját földjének learatása mellett a szomszéd gazdálkodó learatott szénáját bebálázza. Ez a bálázás kb 800000 forint, és az aratás ideje alatt történik, tehát kb 4-6 hét. Milyen szerződést kössön a két gazdálkodó egymással? Megbízási szerződést? Milyen fizetési kötelezettségek vannak utána? A családi gazdálkodó nem számlázhatja le ugye ezt a tevékenységet? Mint önálló tevékenységből származó jövedelem fogja elszámolni a bevételt?

Bérmunka Kérdés

Magyar adóalany által nyújtott szolgáltatás ( bérmunka: termék megmunkálása) EU-s adóalany részére.ÁFA tv 37§ (1) bek.alapján az igénybevevő az adófizetésre kötelezett, a magyar adóalanynál ÁFA hatályán kívüli tétel.Kérdésem: a fenti jogállás érdekében a megmunkált termék megrendelőnek történő kiszállítását igazoló fuvarokmányokkal kell e rendelkezni? Ilyen előírást a jelenlegi ÁFA tv-ben nem találok, míg a régi ÁFA tv. kifejezetten előírta.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs