74 találat a(z) bérmunka cimkére

Bérmunka, közösségen belül nyújtott szolgáltatás áfája Kérdés

Családi gazdálkodó és a bérmunka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi gazdálkodó a gazdaság tevékenységéhez vásárolni szeretne egy kombájnt. Saját gazdaságában fogja használni, de szeretne bérmunkát is végezni annak érdekében, hogy a lízing törlesztéseket biztosan ki tudja gazdálkodni. Felmerült a kérdés, hogy ha ő bérmunkát végez, vagy ha a kombájnt bérbe adja abban az időszakban, amikor neki nincs rá szüksége, akkor ez a bevétel a családi gazdaság bevétele lesz-e vagy saját magánember külön adózó bevétele lesz-e. Mit tehet ebben az esetben a családi gazdálkodó, hogy a vásárolni kívánt kombájnt a lehető leghatékonyabban ki tudja használni? Milyen lehetőségei lehetnek adózási szempontból?

Bérmunka áfája Kérdés

Tisztelt Tanácsadó! A következő kérdésben kérünk szépen segítséget. Cégünk bérmunka konstrukcióban alumínium tömböket gyárt egy román cég számára, a tőlük érkező salakból. A salakot (alapanyag) nem vásároljuk meg, hanem leszállítja telephelyünkre a román cég, ebből mi tömböket állítunk elő, melyeket aztán visszaszállíttatunk a román céghez. Bérmunkadíjat számlázunk nekik. Felmerült, hogy esetleg helytelenül kezeljük az ügyletet áfa szempontjából. Kérjük szíves segítségüket az ügylet helyes áfabeli kezelésével kapcsolatban! Segítségüket előre is köszönjük! Tisztelettel: Molnár Tibor

Háromszögügylet Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő témában kérném szíves véleményét. Magyar közbenső szereplő áfa szempontjából hogyan adózik a következő ügylet során. Magyar vevő Belgiumból terméket szerez be, amit Lengyelországba ad el. A lengyel fél kiadja a terméket bérmunkára Ukrajnába. A termék Belgiumból közvetlenül Ukrajnába kerül (magyar fuvaroztat vevői minőségben), majd onnét Lengyelországba. Válaszát előre is köszönöm.

Ekáer, bérmunka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk, "A" Kft. több mint 2500 kg anyagot szállít be "B" Kft.-től bérmunka feldolgozás céljából. Mindkét kft. belföldi telephellyel és adószámmal rendelkező cég. Az anyag mindvégig a "B" Kft. tulajdona. A feldolgozás során a termék vámtarifaszámot vált. A beérkezett anyag feldolgozása során a keletkezett termék visszaszállításra kerül a "B" Kft.-hez. A számlán kifejezetten csak egy bérmunka-feldolgozási költség szerepel (szolgáltatás). Az árufuvarozás közúton történik. A szóban forgó anyagok nem tartoznak a kockázatos termékek közé. Kérdésem az, hogy az anyag beszállításához és a feldolgozott termék visszaszállításához kell-e ekáer-számot kérni? Tisztelettel kérem, hogy ne csak a jogszabályhelyet jelöljék be válaszadásuk során, hanem mindenki számára érthető egyértelmű indoklásukat is mellékelni szíveskedjenek. Köszönöm. Megjegyzés: A múlt hét péntekig az EKAER beljelenő felületen a belföldi- belföldi viszonylatban a szállítás okaként a bérmunka is kijelölhető volt. Ma már csak a termékértékesítés szerepel.

Ekáer-változás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A mai napon tapasztaltuk, hogy az ekáer jelentős változásokon esett át. Társaságunk saját alapanyából más gyártóval gyártat készterméket. Eddig volt lehetőség az ekáer-igénylésénél bérmunka kiválasztására, mely a mai napon nem választható. Ebben az esetben nem kell ekáer-számot kérni? Ellenőrzéskor, milyen dokumentumoknak kell a gépjármű vezetőnél lenni bérmunka esetén? Nagyon szépen köszönöm. Csata Szilvia

Bérmunka Kérdés

Másik cég a mi szerszámunkkal gyárt terméket. Az alapanyagot a cég biztosítja a termékhez, a dobozt, egyéb anyagot mi adjuk. A kész terméket mi értékesítjük. A gyártásért díjat fizettünk. A doboz és az egyéb anyag a mi tulajdonunk marad. A kifizetett díj bérmunkadíj-e?

Bérmunkában készült termék értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi Z Kft. vásáról jégkrémgyártáshoz anyagot, amit továbbad egy magyarországi cégnek, jégkrémbérgyártásra, de úgy, hogy az anyag az ő tulajdonában marad. A gyártás után visszakerül a megrendelő céghez a kész jégkrém. Kérdésem, hogy ezt szolgáltatásnak tudom-e elszámolni? A jégkrémet a megrendelő Z Kft. Ausztriába fogja értékesíteni. A termékértékesítésről a számlát áfa nélkül kell-e kiállítani az ausztriai vevőnek? Ha igen, akkor a jégkrémhez beszerzett anyag és a bérmunka-szolgáltatás áfája visszaigényelhető-e? Válaszát köszönöm.

Bérmunka teljesítési helye közösségi megrendelés esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét kérném közösségi bérmunka-szolgáltatásnyújtás témában. Vállalatunk osztrák megrendelő részére teljesít bérmunka szolgáltatást Magyarországon. Az eszközöket és anyagokat a bérmunkában történő összeszereléshez a bérmunka szolgáltatás megrendelője bocsát rendelkezésre, szállít Ausztriából Magyarországra. A bérmunkában történő összeszerelés Magyarországon történik, majd az elkészült félkész- és késztermékek egy része a bérmunka megrendelő részére Ausztriába visszaszállításra kerül másik része Magyarországon marad további feldolgozásra. A kérdésem az lenne, hogy számlázom helyesen a bérmunka-teljesítést ausztriai megbízónk részére? Mivel szolgáltatás, közösségi adóalany részére teljesítve a teljesítés helye a megrendelő telephelye = Ausztria, így attól függetlenül, hogy maga a termék fizikailag nem hagyja el Magyarországot így nem teljesül rá a közösségi áruforgalom a terméken végzett bérmunka szolgáltatást számlázhatom "közösségi szolgáltatásnyújtás" címen és áfa nélkül? Köszönöm előre a válaszát.

Bérmunkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőben szeretnék segítséget kérni: 1-es társaság munkavállalói bérmunkát végeznek a 2-es társaság telephelyén. A két társaság között szerződés van erről, és kapcsolt vállalkozásnak minősülnek. A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben az 1-es társaságnak telephelyként be kell-e jelentkezni a NAV és az önkormányzat felé, mert nem egy településen van a két társaság? A másik kérdés, hogy munkaügyi szempontból elég, ha a munkaköri leírásban szerepeltetik ezt, vagy kell hozzá más értesítő is? A munkavállalók csak erre a bérmunkára lettek felvéve. Válaszukat előre is köszönöm.

Bérmunka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy cég, ami öltönyöket árul, az anyagot a cég megvásárolja, de szabásra, varrásra kiadja bérmunkába egy másik cégnek. Kérdésem, hogy így a bérmunkáról kapott számla alvállalkózói díjként csökkentheti-e az iparűzési adó alapját? Válaszát előre is köszönöm.

Bérmunka végzése során más vállalkozás igénybevétele Kérdés

https://adozona.hu/kerdesek/2016_2_29_Bermunka_vagy_alvallalkozo_dky Sinka Júlia fenti szakértői véleményéhez kapcsolódóan kérdezem, bérmunkának vagy alvállalkozói teljesítménynek minősül, ha megrendelő saját megbízói felé történő bérmunka szolgáltatásnyújtása során (az anyag a megrendelő megbízójának tulajdonában áll) további vállalkozás munkáját veszi igénybe, mely így beépül a saját szolgáltatásába. Álláspontom szerint alvállalkozó (megrendelő-vállalkozó szerződéséből kitűnik), és semmiképpen sem bérmunka, annak okán, hogy a megmunkált anyag a megrendelő megbízójának tulajdonában áll. Előre is köszönöm szépen! Orosz Réka

Anyagköltség vagy bérmunka Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cég egyedi gépek gyártásával foglalkozik. A kérdésem: amikor egy szállítórendszer kiépítéséhez például tésztakocsikat rendel, akkor ezt anyagköltség közé sorolhatom és nem bérmunkához? S gondolom, amikor a gyártósorhoz hűtőpályákat rendel, az is anyagköltség?

EU-s szolgáltatás áfája Kérdés

Cégünk alapanyagot szállít ki EU tagországba, nem történik értékesítés a bérmunka szolgáltatás elvégzése után az alapanyag visszakerül Magyarországra. A bérmunkát végző nem épít be semmi anyagot, csak a szolgáltatást adja. Milyen áfavonzata van ennek a tevékenységnek, hol kell szerepeltetnem az áfa-bevallásban? Köszönettel.

Ekáer-áru értéke bérmunka esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk holland megrendelőnek készít fürdőruhákat, bérmunkában. Az ehhez szükséges alap- és kellékanyagokat, csomagolóanyagokat maradéktalanul a megrendelő bocsátja rendelkezésünkre. Ezek beszerzését (EU-s tagállamokból, Távol-Keletről stb.) kizárólag ők végzik, így nem rendelkezünk információkkal a beszerzési árakról, szállítási költségekről. A mi cégünk csak és kizárólag szabja, varrja, minőségileg ellenőrzi és csomagolja a fürdőruhákat. A termékek elkészítéséhez szükséges anyagokat a megrendelő a szezon kezdésekor beszállítja saját leányvállalata részére. Erre azért van szükség, mert így a szállításkor egy kézben tartva nyomon követhető a szállítmány útvonala, továbbá nem szeretné az üzleti titkait (árak, beszállítók stb.) egy harmadik fél tudtára adni. Az alapanyagok megmunkálása után a készterméket cégünknél veszi fel a szállítmányozó cég, és azt egyenesen Hollandiába viszi a megrendelő raktárába. Mivel a kiszállítás oka bérmunka, így kérdésként merült fel, hogy ebben az esetben helyes-e az az eljárás az ekáerszám-igénylési folyamatban, hogy a kiszállított áru értékeként a bérmunkadíj értékét tüntetjük fel, mivel egyéb adat nem áll a rendelkezésünkre.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

2020. évi helyi iparűzési adó

Szipszer Tamás

adószakértő

Több éve vásárolt kriptovaluta értékesítése 2022-ben

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs