130 találat a(z) bérlet cimkére

Ügyvezető lakásában lévő székhely költségei Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. székhelye az ügyvezető lakásának egyik helyisége. A kft. bérleti díjat fizet az ügyvezető részére. A bérleti szerződés szerint a székhely helyiségére vonatkozó karbantartási/felújítási költség a bérlőt terheli. Az épületben egy db fűtési kazán van, ami a teljes lakás fűtéséről gondoskodik. Ennek karbantartásával kapcsolatban kiadás merült fel. Kérdésem, hogy ki és hogyan számolhatja el ezt a karbantartást, kinek a nevére szóljon a számla, hogyan alakul az áfa levonása, esetleg van-e áthárítási kötelezettség, költségmegosztási kötelezettség stb. Köszönöm szépen.

Bérlettérítés munkába járáshoz Kérdés

Amennyiben a 39/2010. kormányrendelet 2. § a) pont aa) alpontja alapján definiált munkába járáshoz kettő vagy több bérletet kell vásárolnia a dolgozónak, mert két vagy több közlekedési eszköz használatával tud csak eljutni a munkavégzés helyére, akkor a munkáltatónak meg kell-e térítenie mindegyik megvásárolt bérlet árának a 86 százalékát? Ha igen, akkor mindegyik bérlet térítése adómentes a munkáltatónak/munkavállalónak? Köszönettel: Zsuzsa

Munkába járásként elszámolható bérlet Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésben szeretnék segítséget kérni. Munkavállalóink között van olyan, aki munkába járásként szeretné téríttetni azt a bérletét, amin a viszonylat a település egyik végétől a település egy másik pontjáig szól. Tehát például Szentendre, Püspökmajori lakótelep és Szentendre, Volánbusz állomás viszonylatra vonatkozik. Igaz, hogy ezzel a járattal Budapestig lehet bejutni, de a dolgozó csak erre távolságra veszi meg a bérletét, mert HÉV-vel utazik tovább, ami számára ingyenes. A számlát a cég nevére kéri, tehát szabályosan jár el, csak a véleményem szerint ez nem számít helyközi viszonylatnak, még akkor sem, ha egy egyébként Budapestre tartó VOLÁNBUSZ járattal utazik. Ebben szeretnék segítséget kéni, hogy jogszerűen utasítom-e el ennek a számlának munkába járáskénti kifizetését. Köszönettel: Sz. Viktória

Felmondott bérlet a díjfizetés elmaradása miatt. Mi lesz a kártérítéssel? Cikk

Kevés kellemetlenebb dolog létezik a világon, mint a nem fizető bérlőt kirakni az ingatlanból. Ráadásul sem a korábbi Ptk., sem annak bírói gyakorlata nem rendezte egyértelműen, hogy ilyenkor milyen összegű kártérítés illeti meg a bérbeadót. A jelenlegi Ptk. ugyan már szabályozza, hogy mit követelhet a pórul járt bérbeadó, azonban a részletszabályok korántsem kidolgozottak, és sok vitára adhatnak okot – véli a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Így adhat adómentes színházjegyet, bérletet, sportbelépőt a cég Cikk

Félidőben a nyár, sokan csak augusztusban, szeptember elején veszik ki a szabadságukat. Hogyan támogathatják a cégek adómentesen munkavállalóik, személyesen közreműködő tagjaik vagy akár az ügyfeleik szabadidős szórakozását?

Gépbérlet áfája Kérdés

Tisztelt Adózóna! 1./ Ügyfelem 2016.05.03-2016.05.28-áig bérelt gépeket. A bérbeadó cég a számlát 2016.05.28-ai teljesítési nappal 2016.05.31-én állította ki, fizetési határidő 2016.06.05-e. "Egy darab" elszámolási időszakra is alkalmazni kell az áfatörvény 58. §-át, vagy megfelelő a fenti teljesítéssel kiállított számla? 2/ Az áfatörvény 58. §-a értelmezéséhez korábban többször olvastam, hogy akkor kell alkalmazni ha a felek írásban így állapodtak meg. Jelenleg a szerződésekben ki kell-e térni erre, vagy az ügylet jellegéből adódóan kell elbírálni, hogy ide tartozik-e az ügylet elszámolása vagy sem? Köszönettel: vbtax

Személygépkocsi külföldi bérlése Kérdés

Magyarországi kft. külföldi cégtől bérel személygépkocsit, a bérlet elején nagyobb összeget, kauciót kellett fizetnie, melyet a bérlet végén vagy visszakap, vagy amennyiben megvásárolja a személygépkocsit akkor a vételárba beszámítják. Ezen ügylet számviteli elszámolásával, kaució könyvelésével kapcsolatban szeretnék tájékoztatást kérni, illetve hogy tárgyi eszközként ki kell-e mutatni a bérlet ideje alatt? A havonta kiszámlázott összeg tartalmazza a bérleti díjat, cascót és egyéb adókat, ezek együttesen bérleti díjként könyvelendők vagy pedig megbontva? Az áfabevallásban csak a bérleti díjat kell szerepeltetni vagy a többi járulékos költséget is?

Ingatlan bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét kérem az alábbi gazdasági esemény lehetséges adóvonzatainak a megfejtésében. Ingatlanhasznosítással foglalkozó társaság tulajdonosai (házaspár), térítésmentesen a társaság használatába adják a saját (önálló) tulajdonukban lévő ingatlanjaikat. A társaság bérbe adja ezeket az ingatlanokat. A mérőórákat (víz, villany, gáz) a bérlő nevére íratják, a rezsiköltséget a bérlők fizetik. A társaság a bérleti díjról áfás számlát ad (erre be van jelentkezve). Lehet-e ennek bármilyen adó (egészségügyi hozzájárulás) vonzata a magánszemélyeknél? Segítségét előre is köszönöm. Kovács Sándorné

Egyéni vállalkozó – saját BKV-bérlet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó háziorvos kijár a betegekhez, de szemműtéte miatt BKV-bérletet venne. Elszámolhatja-e a bérletet költségként, ha igen, akkor kell-e fizetnie béren kívüli juttatás utáni szja-t és ehót? Válaszát előre is köszönöm!

Cégautó magáncélú használatakor figyeljen az áfára is! Cikk

Mitől függ, hogy a cégautó magáncélú használatakor miként kell kezelni az általános forgalmi adót? Számít-e, hogy a cég megtérítteti-e a magánhasználatot? Összefoglaltuk a törvényből adódó következtetéseket.

Éves bérlet elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. a munkavállalóinak béren kívüli juttatásként helyi utazási bérletet ad. Felmerült a kérdés, hogy éves bérlet vásárlásával egyszerűsödhet az adminisztráció. Ebben az esetben a mellékelt linkben szereplő bérlet is adható? A kedvezményes adózás a kombinált bérletre is vonatkozik? Mi a teendő ha év közben kilép a munkavállaló? http://www.bkk.hu/kedv-eves-budapest-es-mol-bubi-berlet/ Köszönettel.

Helyközi bérlet elszámolás egyéni vállalkozónál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó saját maga üzemeltet egy üzletet, amely nem a lakóhelyén van, hanem egy másik városban. Busszal jár be. Az lenne a kérdésem, hogy buszbérletet elszámolhatja-e, s ha igen, annak áfatartalma is levonásba helyezhető? Mi a helyzet abban az esetben, ha ugyanabban a városban van az egyéni vállalkozó lakhelye és az üzlete: helyibérlet elszámolható? Annak már lenne valamilyen adóvonzata is? Előre is köszönöm válaszát!

Bérleti díj után fizetendő eho Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy EU-ban foglalkoztatott és kint adózó és biztosított köztisztviselőtől bérelnénk Magyarországon ingatlant cégünk részére. A kérdésünk az lenne, hogy ebben az esetben a külföldi munkavállalónak a bérleti díj bevétele után szükséges-e ehót fizetnie, vagy az ehotörvény ezen pontja szerint nem kell itthonra fizetnie? : 5. § (3)35 A Tbj. 13. §-ában említett közösségi rendelet hatálya alá tartozó, másik tagállamban biztosított személy jövedelme után nem kell egészségügyi hozzájárulást fizetni. Az egészségügyihozzájárulás-fizetési kötelezettség alóli mentességet a természetes személy az illetékes külföldi hatóság által kiállított, a másik tagállamban fennálló biztosítást tanúsító igazolással igazolja. Köszönettel, Kutasi Anna

Bérleti díj kifizetése terménnyel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy mezőgazdasági őstermelő saját és bérelt földön is gazdálkodik. A termőföldet magánszemélyektől bérli tartós, 5 éven túli bérleti szerződéssel. A bérlők egy részének nem készpénzben, hanem terménnyel fizet. Kell-e ebben az esetben az átadott terményről számlát kiállítania az őstermelőnek, és egyszer költségként elszámolni a bérleti díjat, másrészt értékesítés árbevételeként elszámolni a terményt, vagy mivel pénzmozgás nem történik, nincs bizonylatkiállítási kötelezettség, és kapcsolódó könyvelési tétel? Köszönettel: Erdélyi Andrea

A kecske és a káposzta, azaz a lízing számviteli és adózási kérdései Cikk

A lízing – több okból – igen népszerű formája az áhított eszköz (leginkább a céges személygépkocsi) megszerzésének. Előfordul az is, hogy egy cég csak úgy tud javítani a fizetőképességén, hogy – az egyébként a tevékenységéhez szükséges – tárgyi eszközt eladja egy lízingcégnek, majd lízingbe veszi azt. A lízing sokféle adózási és számviteli kérdést is felvet. Ezekből válogattam az alábbiakban.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Csed alatt felgyűlt szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Sztrájkalap mértéke

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Alapítvány adó 1 százalék felhasználása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close