361 találat a(z) béren kívüli juttatás cimkére

Béren kívüli juttatás bevallása (készpénzfizetés decemberben) Kérdés

Cégünk a 2018. év folyamán havonta fizetett készpénzt, mint béren kívüli juttatást, 8 ezer forintot. A december havi bérlapon kimutatott és január 5-én, a december havi bérrel együtt kifizetett 8 ezer forintot a 2019. január havi 08-as bevallásban hogyan kell bevallani? Mivel a kifizetés január hónapban történt, így a január havi 08-as bevallásban kell szerepelnie a béren kívüli juttatásnak, de már nincs 2019.01.01-től eho. Mi a helyes megoldás, kitöltés?

Munkáltató által munkavállaló részére adott juttatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkahely munkavállalója részére egészségügyi képalkotó vizsgálat díját fizette ki 2019. januárban. A munkavállalót februárban arról tájékoztatták, hogy a februári béréből az említett juttatás adóját az új cafeteriaszabályok alapján levonják. Jogos-e a bérből való levonás, illetve a munkavállaló kifogásolhatja-e a bérből való levonást, ha igen, mi a módja ennek? Előre is köszönöm a válaszát.

Kivaalapba nem tartozó jövedelmek, tételek – 2. rész Cikk

Sorozatunk második részében további speciális juttatások, kifizetések kiva alapjába tartozásának kérdését vizsgáljuk meg: saját jogú nyugdíjas béren kívüli és egyes meghatározott juttatása, egyszerűsített foglalkoztatás céljára létesített munkaviszony alapján kifizetett bér, ekho adózási mód szerint kezelt kifizetések.

Kerékpár vásárlása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk két kerékpárt vásárolna a telephelyek közötti mozgás elősegítésére. A számlát a társaság nevére állíttattuk ki az eladóval. A társaságnál az alkalmazottak részére nincs SZÉP-kártya juttatás. Személyhez kötve béren kívüli juttatások szerint adózik avagy a tárgyi eszközök közé vehető nyilvántartásba? Hogyan járna jobban a cég? Kérem számviteli és adózási oldalról is tájékoztatásukat. Köszönettel: Tomayerné

Kiva, egyes meghatározott juttatás szabályai 2019-től Kérdés

Tisztelt Szakértő! A NAV tájékoztatója szerint a kivaalapba belekerült 2019-től a béren kívüli juttatás, illetve a béren kívüli juttatásnak nem minősülő egyes meghatározott juttatás. Ezt a változást ezek szerint kizárólag 2019-től (és nem visszamenőlegesen) kell alkalmazni, jól értem? A telefon és reprezentáció után eddig fizetett szja-t továbbra is fizetni kell? A kivaalapot a kiszámolt összeg 1,18-szorosával kell növelni, vagy szimplán az adózandó összeggel, szorzó nélkül? Köszönöm válaszát!

Béren kívüli juttatás Kérdés

Kedves Szakértő! A tehergépkocsi-vezetőknél az üzemanyag-megtakarítás, valamint a 3000 forintos napidíj béren kívüli juttatásnak minősül-e, és kell -e utána fizetni szociális hozzájárulást, valamint kivát? Köszönjük a választ.

Ekkora béremelésre számít idén a Pénzügyminisztérium Cikk

Visszajelzések alapján általában 10 százalék körüli, vagy azt picit meghaladó bérnövelésre törekszenek idén a vállalatoknál – mondta Marczinkó Zoltán, a Pénzügyminisztérium munkaerőpiacért és vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára ma az M1 aktuális csatornán.

Letiltás Kérdés

Cégünk nem veszi el a dolgozóitól a tavalyi évben még béren kívüli juttatásként adott 100 ezer forint készpénzjuttatást. Idén felbruttósítja és továbbra is nettó módon ugyanahhoz az összeghez juttatja étkezési támogatás jogcímen. Letiltás alapját képezi ez a juttatás?

Cafeteria 2019 – lehet-e eltérő juttatásokat adni a munkatársaknak? Cikk

Az idei évtől nem kötelező cafeteriaszabályzatot készíteni az adótörvény szerint, így bármennyi juttatásban megállapodhat a munkáltató, akár egyénenként eltérő mértékben? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda szakértőnk válaszolt.

Üzleti partner, alvállalkozó utazás- és szállásköltsége Kérdés

Belföldi vállalkozás („A” vállalkozás) Budapesten, de más európai városokban is olyan szolgáltatást nyújt, amihez több külső szakértő személyes jelenlétére van szükség (például tanúsítás). Ezek a szakértők vagy a saját vállalkozásukban tevékenykednek, vagy nagyobb cégek munkavállalói. A munkát (szakértői, alvállalkozói) úgy vállalják el, hogy a megbízási díjuk mellett a megbízó ("A" vállalkozó) fizeti a repülőjegyet, szállásdíjat az érkező szakértőknek. Ennek több oka is van, egyrészt a helyismeret, tapasztalat. Jogszerűen számolja-e el ezeket költségként számvitelileg az említett vállalkozás, illetve jogszerű-e, hogy emiatt nem emeli meg a társaságiadó-alapját, és nem fizet semmilyen reprezentációval, béren kívüli juttatással összefüggő adót? Értelemszerűen a tevékenység és az abban résztvevők személye megfelelően dokumentált, és az elszámolt tételekben étel-ital, magáncélú kiadás nem szerepel. Ha nem „A” vállalkozás szervezné ezeket az utakat, akkor valószínűleg nem tudná ezeket a szakértőket igénybe venni. Válaszát előre is köszönöm.

Kivaalap 2019 Kérdés

Idézet az Adózóna cikkből: Előírás 2019-től A 2019. évtől kezdve a járulékalapon kívül (ideértve tagok esetében a járulékalap 112,5 százalékát is) kivaalapot képező személyi jellegű kifizetésnek minősül ♦ az szja-törvény szerinti béren kívüli juttatás (szja-törvény 71. §) ♦ az szja-törvény szerinti béren kívüli juttatásnak nem minősülő egyes meghatározott juttatás (szja-törvény 70. §). Kérdés: Tehát a béren kívüli és egyes meghatározott juttatás a kivás cég esetében kivaalapot képez és NEM SZOCHO-t. Az egyes meghatározott juttatás esetében érvényes az 1,18-as szorzó?

2018. decemberi bér kifizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy ha a 2018. december havi munkabér 2019. január hónap elején kerül számfejtésre és kifizetésre, akkor a béren kívüli juttatások után még a 2018. évi szabályok alapján, illetve már a 2019. évi jogszabályok alapján kell-e az adókötelezettséget megállapítani? Köszönöm szépen!

Differenciált cafetéria 2019 Kérdés

Differenciált mértékben adható-e cafetéria 2019-ben? Amennyiben nettó értékben azonos összegű a caferéria összege. A differenciálást a béren kivüli juttatások adóvonzata, illetve az egyes meghatározott juttatások adóvonzata közötti különbözet okozza. Az adótörvény ezen differenciált juttatást megengedi-e? Köszönöm.

Cafeteria 2019 és CSÉB Kérdés

Tisztelt Szakértő! CSÉB esetén, ha az egy munkavállalóra jutó ellenérték nem állapítható meg (a kedvezményezett a munkavállaló, díjfizető a cég), akkor jövőre továbbra is egyes meghatározott juttatásként adózik a biztosítás díja? Illetve ha valaki jövőre a cafeteria keretére jutó összeget készpénzben kéri kifizetni (természetesen a bérjövedelemre vonatkozó adó- és járulékterhek mellett), ebben az esetben az így kifizetett összeg letiltási alapot képez-e? (2018-ban természetesen még nem, hiszen az adható 100 ezer forint béren kívüli juttatásnak minősül, azonban ez a besorolás jövőre megszűnik.) Válaszát köszönöm.

Szja 2019: ez lett a vége! Cikk

Az egyes adótörvények uniós kötelezettségekhez kapcsolódó, valamint egyes törvények adóigazgatási tárgyú módosításáról szóló T/2931. számú törvényjavaslat elfogadásával véglegeződtek a személyi jövedelemadó törvény (szja tv.) jövő évi szabályai. Összefoglaltuk a legfontosabbakat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Várandós kismama külföldi ellátása, biztosítása

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Gázolaj jövedéki adója

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Vagyonszerzési illeték

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close