18 találat a(z) bérbevevő cimkére

Bérleti díj beszámítása a vételárba Kérdés

Jövedelem piaci érték alatti bérleti díj miatt Kérdés

Tartós bérlet Kérdés

Ingatlanbérbeadás utalással fizetés esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély magánszemélyként ad bérbe ingatlant másik magánszemély számára. A bérbeadásról szerződés készült, mely tartalmazza, hogy a bérbevevő mely időpontokban és mennyi összeget köteles bérleti díj jogcímén fizetni a bérbeadó bankszámlájára. Kell-e a bérbeadónak más számviteli bizonylatok kiállítania a bérbeadásról, vagy a szerződés és az átutalást alátámasztó bankszámla-kivonatok elegendőek? Válaszát előre is köszönöm!

Bérbeadott autók utáni bírság kezelése Cikk

Kit terhel a bérbeadott autóra kivetett bírság, hogyan kell ezt könyvelni? Olvasói kérdésre Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló válaszolt.

Adószám nélkül ingatlan-bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély ingatlanját adná bérbe egyéni vállalkozónak anyagraktározásra. A bérleti szerződés megkötése után milyen teendői vannak a bérbeadónak és a bérbevevőnek? Mivel nincs adószáma, milyen bizonylatot állítson ki a bérbeadó, és ezt az egyéni vállalkozó elszámolhatja költségként? A bérbevevő egyéni vállalkozónak a 1908 bevallás melyik sorában kell vallani a bérbevételt és meg kell neki fizetni a levont 15 százalék szja-t vagy a bérbeadó fizeti? Köszönöm válaszát!

Bérelt ingatlan átalakításának átszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem egy ingatlant vett bérbe, melyen nagyobb összegű átalakításra volt szükség, többek között a villamos rendszer, a vizesblokk felújítására, illetve kőműves munkák (például válaszfal építése) elvégzésére. A bérleti szerződésben a bérbeadó hozzájárult ezen munkálatok elvégzéséhez. A felújítást, illetve átalakítást követően tételesen rögzítésre került, hogy mely munkálatok azok, amelyeket a bérbeadó elismer és viseli költségét, és melyek azok, amelyek a bérbevevő költségei maradnak. A megállapodás szerint úgy kerül rendezésre ennek összege, hogy a bérleti díjba számítják be havi 150 ezer forintonként. A kérdéseim: - A bérbevevő az elkészült felújítást annak elkészültekor köteles-e egy összegben kiszámlázni a bérbeadó felé, vagy megteheti, hogy például 2 éven keresztül csak a havi beszámításra kerülő összeget számlázza a bérbeadó felé? - Azok a tételek, amelyek nem kerülnek átszámlázásra (tehát végső soron a költségeit nem a bérbeadó viseli), elszámolhatóak egyéb szolgáltatásként, vagy köteles aktiválni azokat mint bérelt ingatlanon végzett beruházás? Válaszukat előre is köszönöm!

Maradványérték könyvelése nyílt végű pénzügyi lizingnél Kérdés

A nyílt végű pénzügyi lízing maradványértékének könyvelése hogyan történik a bérbevevőnél és a bérbeadónál? Ki állítja ki a végén a számlát, és ki fizeti be az áfát?

Bérelt ingatlanon végzett beruházás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. raktárt bérel, ahol a kereskedelmi (áfás) tevékenységéhez szükséges árukészletet tárolja. Ha a bérbeadó a nem lakóingatlan bérbeadását nem tette áfássá, abban az esetben is levonható a bérelt ingatlanon végzett beruházás áfája a bérbevevő részéről? Ha a bérbeadó végez felújítást a bérbe adott ingatlanon, ő is levonhatja az áfát? Mi a helyzet abban az esetben, ha a bérbeadó nem kér bérleti díjat (nem tette áfássá a bérbeadást), és a bérbevevő felújítja a raktárt? Ekkor is levonhatja a beruházás áfáját? Köszönöm válaszát.

Ingatlan-felújítás utáni áfa-visszaigénylés Kérdés

Tisztelt Hunyadné Szűts Veronika! További kérdés merült fel az ingatlan-felújítás áfa visszaigénylésével kapcsolatban. Ha az előző kérdésben említett fogászati tevékenységet folytató kft. a vásárolt lakóingatlant bérbeadja egy másik cégnek, akkor a bérbevevő cég a lakóingatlan felújításával kapcsolatos költségek utáni áfát visszaigényelheti-e? Ha igen, akkor a T201-es nyomtatványon a bérbevevőnek mit kell a NAV felé bejelenteni, hogy az áfát- visszaigényelhesse? Bognárné

Ki fizeti a cégautóadót? Kérdés

Egy vállalkozás 2016. novemberben 3 éves tartós bérleti szerződést kötött személygépkocsi bérletére. A szerződés alapján a bérbeadó fizeti a cégautóadót. Jogszerű-e, hogy nem a bérbevevő fizeti meg a cégautó adót?

Közösköltség Kérdés

Üdvözlöm, az alábbi kérdésben kérem segítségüket. Lakásszövetkezetetben (nem társasház) lévő lakóingatlant a magánszemély tulajdonos bérbead adóalanynak (kft.). A tulajdonos azzal fordult a lakásszövetkezethez, hogy a közösköltséget "számlázza" a bérbevevő nevére. Véleményünk szerint csak a tulajdonos nevére szólhatna a számla, bár az is kérdés, hogy számlázható-e közös költség, ha igen mikor? Válaszukat előre is köszönöm. W.Ildikó

Magánszemély bérbeadott autója utáni eho Kérdés

Magánszemély cég részére személygépkocsit ad bérbe. Keletkezik-e 27 százalék ehokötelezettség, és ezt a cég levonja a bérbeadótól, úgy mint az szja-t, vagy a cég terhe lesz?

Külföldi anyacégtől bérelt ingatlan Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi ügylet kapcsán kérném szíves tájékoztatását: Egy termelő tevékenységet folytató magyar székhelyű vállalkozás – amely 100 százalékos német tulajdonban van – a tevékenységének bővülése miatt új üzemcsarnok építésére kényszerül. Ehhez azonban nem áll rendelkezésére megfelelő tőke. Ezért a szükséges földterületet a német anyacég venné meg, fel is építi rá az üzemcsarnokot, amit utána hosszú távon bérbe ad a magyar leányvállalatának, és havonta számlázza felé a bérleti díjat. Hogyan, milyen feltételekkel történhet a bérleti díj számlázása a magyar leányvállalat felé? Konkrét kérdések: 1) Be kell-e jelentkeznie a német anyacégnek Magyarországon adóalanyként? Ha igen, akkor a számlát a magyar adószáma alatt állítja ki magyar áfával? 2) Az áfatörvényünk értelmében az ingatlan-bérbeadás főszabály szerint áfamentes, de választhatja-e rá az adókötelezettséget, mint bármely magyar vállalkozás? Ha igen, ezt mikor kell bejelentenie az adóhatóság felé? 3) Mivel a bérbeadó és a bérbevevő kapcsolt vállalkozások, kell-e transzferár-nyilvántartást vezetni a bérbeadás okán? 4) Mivel a német anyacég belföldi telephelye révén szerez Magyarországon rendszeres jövedelmet, keletkezik-e társaságiadó-fizetési kötelezettsége? 5) A német anyacégnek be kell-e jelentkeznie a telephely szerinti önkormányzathoz az iparűzési adó hatálya alá? 6) A fentieken túl milyen egyéb adózással kapcsolatos teendői lesznek a német anyagcégnek? Köszönettel: Herczeg Tibor

Kifizető-bérbevevő – adóelőleg-levonás és bevallás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kérdésem a következő: Mit tehet a kifizetővé vált vállalkozás, ha a bérbeadó nem adja meg az adatait ahhoz, hogy a bérleti díj utáni adóelőleget bevallja, és megfizesse a vállalkozás? Ha ezt megteheti a bérbeadó is, akkor kell-e valamilyen adatszolgáltatást tenni ez ügyben a bérbevevőnek a NAV felé? Ha igen, melyik nyomtatványon?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Meghiúsult ügylet előlegének rendezése

Bunna Erika

adótanácsadó

Szálláshely-szolgáltatás

Bunna Erika

adótanácsadó

Helyi iparűzési adó

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close