385 találat a(z) bér cimkére

Keresetek, árak, termelés, hiány: GKI-előrejelzés 2018-ra Cikk

A magyar gazdaság idén várhatóan a 2017. évihez hasonló, 4 százalék közeli ütemben bővül. Ez érdemben meghaladja az EU 2,5 százalék alatti átlagát, de a régióban a közepesek közé tartozik. A beruházások tavalyi 20 százalékos növekedése idén mintegy a felére lassul, a fogyasztás 4 százalék feletti emelkedése 2018-ban lényegében fennmarad. Az export bővülésének üteme viszont közeledik az importéhoz. Emelkednek a beérkező EU-transzferek. Az infláció kissé gyorsul – írja előrejelzésében a GKI.

Átlagosan 15 százalékkal keresnek többet a fizikai dolgozók, mint egy éve Cikk

A középvezetők körében csupán 4,5 százalékos volt az átlagos béremelkedés.

Figyelmeztető sztrájk lesz a Bosch hatvani gyárában Cikk

A vállalat által meghatározott mértékűnél magasabb béremelést követelnek, ezért szerdára kétórás figyelmeztető sztrájkot hirdettek a Bosch hatvani üzemének szakszervezetei – közölte a cégcsoport kommunikációs igazgatója kedden az MTI-vel.

Egyszerüsitett foglalkoztatás 2018 Kérdés

Szeretném megkérdezni, hogy 2018-ban a minimálbér alapján egyszerüsitett foglalkoztatásban napi 8 órára mennyi bért lehet kifizetni, hogy az adómentes legyen?

Aláírták az idei MÁV-bérmegállapodást Cikk

Aláírta a MÁV-csoport a szakszervezetekkel a megállapodást a 2017-ben kötött, 3 évre szóló bérmegállapodás 2018. évi, átlagosan 12 százalékos bérfejlesztés végrehajtásának részleteiről – közölte a Vasutasok Szakszervezete pénteken az MTI-vel.

Ösztöndíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tanulószerződéssel foglalkoztatottak egy része már múlt években is nálunk tanult, így a kötelező emelések miatt a jelenlegi ösztöndíjuk magasabb, mint a 2018. évtől minimálisan adandó járandóság, amire fel kellene emelni az ösztöndíj összegét januártól. Ebben az esetben is kötelező valamilyen szintű emelés? Természetesen a sikeres félévi eredmény esetén februártól újabb emelésre számíthatnak. Még egy kérdésem lenne. Egyik tanulónk 2018.01.08-án felbontotta a velünk megkötött szerződését. A téli szünet miatt eddig az ideig ebben az évben csak egy napot kellett volna gyakorlaton lennie, de ekkor sem jött be, és igazolni sem tudta távolmaradását. Lehet úgy bérszámfejteni neki, hogy a kifizetendő ösztöndíj 0 forint, hiszen nincs egy nap ledolgozott napja sem? Válaszát előre is köszönöm!

Katás bt. végelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy bt., aminek a végelszámolása 2017.09.21-én elkezdődött. A bt. 2017.09.20-ig a kata hatálya alá tartozott, 2017.09.21-től a tao hatálya alá tartozik. A bt. kültagjának nincs 36 órát meghaladó munkaviszonya, így 2017.09.20-2017.11.30-ig 161 ezer forint után a bérszámfejtést megcsináltam, a 08-as bevallást beadtam. Eladtuk a tárgyi eszközeit, így a folyószámláján a fizetendő áfa is megjelent. Ami kötelezettség a NAV felé, az kb. 200 ezer forint, a pénztárában 205 ezer forint van. Mit lehet itt tenni, hogy a végelszámolással szűnjön meg a cég? A kültagnak kötelező bért fizetni vagy csak a járulékokat kell megfizetni kötelezően? Ekkor csökkenne a tartozása. Köszönöm a válaszát.

Béremelés a felsőoktatásban Cikk

2018. január 1-jétől újabb 5 százalékkal emelkedik az állami fenntartású felsőoktatási intézményekben foglalkoztatott oktatók, kutatók, tanárok garantált illetménye, egyetemi tanári illetményminimum havi bruttó 554 400 forintra nő – közölte az EMMI a kormányportálon.

Akik több pénzt kapnak januártól Cikk

Januártól nő a rendőrök illetménye, továbbá átlagosan 12 százalékkal nő a vasutasok, a postai alkalmazottak, a regionális közlekedési társaságoknál és a víziközműcégeknél dolgozók bére is.

Új rendelet egészségügyi dolgozók illetmény-, illetve bérnöveléséről Cikk

Új kormányrendeletet hirdettek ki tegnap egyes egészségügyi dolgozók illetmény-, illetve bérnöveléséről.

Betegszabadság számítása Kérdés

Tisztelt Szakértő, a kérdésem az lenne, hogy a betegszabadság alapjául szolgáló bérbe beletartóznak a pótlékok is, vagy csak az alapbér? Jelenleg rendelkezem egy 200 000 forintos bruttó alapbérrel, amire minden hónapban megkapom a megfelelő műszakpótlékot, vasárnapi pótlékot stb. Munkáltatóm szerint csak az alapbér válik a 15 nap betegszabadság alapja. Ha a pótlékok is beleszámítanak, akkor egy novemberi betegség esetén, mely hónapok pótlékait kell még figyelembe venni? Köszönöm!

Béremelési hullám, érdekes fordulatok a munkaerőpiacon Cikk

A gazdaság válság óta a legnagyobb béremelési hullám figyelhető meg a magyar gazdaságban. Elemzések szerint a bérek növekedése mögött két tényező áll: a munkaerőhiány és a minimálbér, valamint a garantált bérminimum emelése. Ha az adatok mögé nézünk, akkor érdekes fordulat látszik a kiscégek körében – derül ki a Policy Agenda elemzéséből.

Felszálló ágon a magyar gazdaság, nőnek a beruházások és a bérek Cikk

Javította a magyar gazdasági növekedésre vonatkozó idei és a jövő évi várakozását a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) az Economic Outlook című, ma megjelent legfrissebb kiadványában közöltek szerint. A nemzetközi szervezet a magyarországi bérek erőteljes növekedésére és a beruházások felfutására számít, amely a tavaly novemberi hatéves bérmegállapodásnak és adócsökkentésnek köszönhető – emelte ki a jelentésből a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Szakképzettség munkakör betöltéséhez Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az alábbiakban kérném a segítségüket: munkáltató előírhatja-e az adott munkakörhöz szakképzettség meglétét? Alkalmazhatja-e ugyanabban a munkakörben a szakképzettséggel rendelkező, illetve a szakképzettséggel nem rendelkező munkavállalót ugyanazon a feor számon, csak más bérrel, tekintettel arra, hogy egyik munkavállalónak van erre irányuló végzettsége, a másiknak pedig nincs? Köszönettel!

Óriási béremelésre számíthatnak az országgyűlési köztisztviselők: Cikk

Átlagosan 45 százalékkal növekedhet az Országgyűlés Hivatalánál dolgozó köztisztviselők bére a tervezett életpályamodell bevezetésével – mondta Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője, az életpályamodell bevezetéséről szóló, a parlamentnek szerdán benyújtott előterjesztés társszerzője az MTI-nek.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Üzleti ajándék számlázása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

5% áfa előregyártott lakóépület esetén

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs