5 találat a(z) arányos cimkére

Kisadózók nyugdíjjogszerzése – mutatjuk a legfontosabb jogszabályi előírásokat Cikk

Cikkünkben áttekintjük, hogy a kisadózók társadalombiztosítási nyugellátásának megállapítása során a vonatkozó jogszabályi előírások alapján milyen mértékű szolgálati idő vehető figyelembe.

Követelések áfája: feladták a leckét a magyar jogalkotásnak Cikk

Jelen cikkben a követelések kezelésével kapcsolatos szabályokra vonatkozó közösségi ítélkezési gyakorlatról szeretnénk áttekintést adni, rávilágítva arra, hogy a Európai Bíróság Enzo Di Maura (C‑246/16.) ügyben hozott (viszonylag friss) ítélete érdekes kérdések elé állítja a jogalkotó- és jogalkalmazó szerveket.

Továbbszámlázás kalkuláció alapján Kérdés

Tisztelt Szakértő! "A" társaság tudomására jutott, hogy "B" társaság több éven keresztül ingyen használta az általa fizetett áramot. "B" társaság hajlandó ezt megtéríteni, azonban külön mérőóra hiányában a szóban forgó eszköz fogyasztása alapján "A" társaság elkészítette a kalkulációját annak az áramfogyasztásnak, melynek megtérítését "B" társaságtól kéri. A kérdés, hogy a számlákon szereplő pénzeszközök, tételek arányos része áfamentesen, vagy áfásan kerüljön kiszámlázásra? A két társaság között egyéb áfát érintő kapcsolat nincs (nincs bérbeadás, értékesítés stb.)?

Katás egyéni vállalkozó táppénzen Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban szeretném kérni a segítségét, hogy ha egy katás adóalany egyéni vállalkozó 30 napot meghaladóan táppénzen volt, viszont a tételes adót megfizette a kieső hónapra is, akkor az a hónap a havi 500 ezer forint/hó bevételbe, illetve az arányos áfabevételbe beszámítható-e. Táppénzt a kieső időszakra igényelt és kapott. Segítségét előre is köszönöm!

Iparűzési adó: így kell megosztani a telephelyek között Cikk

Az iparűzési adó alapjának települések közötti megosztása gyakran problémát okoz a vállalkozásoknak. Összefoglaltuk az eszközérték-arányos megosztás szabályait.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzletrész

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Erdőgazdálkodó adózása

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink