156 találat a(z) alvállalkozó cimkére

Építőipari kivitelező cég alvállalkozója Kérdés

Generálkivitelező (építőipari kivitelezői nyilvántartás) Kérdés

Fordított áfa Kérdés

Piaci ár meghatározása Kérdés

Külföldi adóalany magyarországi bejelentkezés szabályai Kérdés

Építőipari kivitelezés Szerbiában Kérdés

Projektcég Kérdés

Bérelt ingatlanon végzett felújítás Cikk

Sokszor előfordul, hogy a vállalkozás által bérelt ingatlan nem teljesen felel meg a bérlő elképzelésinek, így az átalakítást, felújítást végez a bérleményen. Ilyenkor a költségek kit terhelnek, és hogyan lehet könyvelni a felmerült felújítási költségeket? Olvasói kérdésre Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

Romániai alvállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi tervező vállalkozás, magyarországi ingatlanon dolgozik. Egy román tervezőirodát von be alvállalkozóként. Az ügyletről milyen számlát kellene kiállítania a román félnek? Milyen áfatartalomma? Van-e különbség aközött, ha az alvállalkozó csak egyszer, vagy huzamosabb/tartósabb ideig végzi a szolgáltatást a magyar cég irányába? Köszönettel

Árbevétel-elszámolás teljesítési fok szerint vagy időbeli elhatárolás Kérdés

Tisztelt Szakértő, Ingatlantervezési tevékenységet végző társaság, időnként több évet átívelő tervezési munkálatokra köt szerződést, melyhez bizonyos időpontokban – nem igazán határozható meg az addig elvégzett munka mértéke, inkább csak időarányos elszámolás, ami vélhetően bizonyos, már elvégzett résztevékenységeket foglal magában – számlát állít ki, és ez alapján bevételt számol el a könyveiben (tervezés, művezetés, bejelentési terv, engedélyezési terv, műszaki ellenőrzés stb.). A bevételével szemben bérköltség illetve egyéb közvetett költségek (irodabérlet, fenntartás stb.) merülnek fel, ritkán alvállalkozót is igénybe vesz. A ki nem számlázott alvállalkozói költségeket év végével leltározzuk, és készletre vesszük. De mi a helyzet a több évet érintő árbevétellel? Szükséges, lehetséges-e elhatárolni – a tervezési időszakra vonatkozó időszak napjainak számlával arányosan esetleg? A fent említett költségeket az adott projektre vetítve nem igazán lehet meghatározni, hiszen folyamatosan több megrendelésen dolgoznak. A 2020-as Sztv.-változás mennyiben – teljesítési fok szerinti árbevétel elhatárolás – alkalmazható, alkalmazandó erre? A teljesítési fokot mi alapján lehet meghatározni? Több példát láttam, ahol a ténylegesen elszámolt költségeket és a tervezett összköltséget arányosították ehhez, de itt a ténylegesen elszámolt költség nem igazán határozható meg. Köszönettel!

Ellvállalt munka/szolgáltatás eladása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lehetséges az, hogy egy bt. átadja/eladja a elvállalt munkát egy kft.-nek? A bt. korábban elvállalt egy munkát, meg is kezdte a szolgáltatás elvégzését. Időközben egy kft. is becsatlakozott a munka elvégzésébe, és a kft. fejezte be a projektet. A kft. szeretné leszámlázni a teljes szolgáltatás ellenértékét. Ha a fentiek kivitelezhetőek, akkor annak milyen adózási vonzata van a bt.-ben és a kft.-ben? Válaszát előre is köszönöm!

Ingatlannal kapcsolatos szolgáltatásnyújtás EU-n belül Kérdés

Magyarországi székhelyű cég Franciaországban ingatlanban végez építési-szerelési munkálatokat, melyhez alvállalkozót vesz igénybe. Kérdésem: be kell-e jelentkeznie Franciaországban, ha igen, csak áfa tekintetében, vagy a bevételét is ott adózza le, és elszámolhatja-e vele szemben az alvállalkozói teljesitést?

Áfa visszaigénylése egyesületnél Kérdés

Tisztelt Cím! Egy áfakörös egyesület 10 000 ezer forint állami támogatást kapott egy rendezvény megszervezésére és megvalósítására. A szervezési feladatokat egy alvállalkozóval csináltatná 8000 ezer+áfa értékben. A rendezvényre az egyesület jegyeket árusítana, amelyből árbevétele származik majd. Az egyesület előleget fizetett az alvállalkozónak. Az lenne a kérdésem, hogy az előleg áfáját levonásba helyezheti-e? Illetve majd a végszámla kiállításakor van-e valami figyelendő feladat? Annak az áfáját is levonásba lehet helyezni?

Külföldön végzett ingatlanfelújítás, magyar alvállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk építészeti tervezéssel foglalkozik, belföldi áfaalany. Tervező alvállalkozóként veszünk részt egy Ukrajnában fekvő ingatlan építésim felújítási munkáiban. Építési-szerelési munkát nem végzünk. Megbízónk, a fővállalkozó, magyarországi adóalany. Kérdésem, hogy ebben az esetben jogosultak vagyunk-e a tervezési díjat áfamentesen számlázni a belföldi fővállalkozónak, az ingatlan fekvése miatt, mint az áfatörvény területi hatályán kívül végzett szolgáltatást? Ha mi is foglalkoztatunk további tervezési alvállalkozókat – ugyanennek a szerződésnek a keretében –, őket is így lehet-e minősíteni? Az alvállalkozói szerződésen, az elvégzett munka dokumentációján és az azt elfogadó igazoláson kívül milyen igazolások, nyilatkozatok szükségesek a számla kibocsátásához? Köszönettel.

Diplomáciai képviseletnek nyújtott szolgáltatás fővállalkozón keresztül Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az általános forgalmi adó felszámításának megítélésében kérném segítségüket. Ügyfelem a koppenhágai magyar nagykövetség képeinek restaurálására szerződött. A képeket elhozzák a koppenhágai nagykövetségről belföldi ügyfelem műhelyébe, ott történik a restaurálás, majd innen fogják visszaszállítani. Belföldi adóalany ügyfelem, nem közvetlenül a nagykövetséggel szerződött, hanem egy fővállalkozóval, aki szintén belföldi adóalany. A fővállalkozó az áfatörvény 107. paragrafusára hivatkozva nulla százalékos általános forgalmi adóval várja kiszámlázni szolgáltatásunkat. Alvállalkozóként is mentesülünk az áfa felszámítása és fizetése alól a fentebb leírt ügylet tekintetében, vagy ebben az esetben, mivel belföldi adóalannyal kötöttük a szerződés, az általános szabályok szerinti 27 százalékos áfa felszámítása indokolt? Segítségüket előre is köszönöm. Üdvözlettel:

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyugdíjba vonulás

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Osztalék kifizetése ingatlannal

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close