38 találat a(z) alkatrész cimkére

Anyagköltség vagy szolgáltatás? Cikk

Anyagköltségként vagy szolgáltatásként kell könyvelni a legyártatott alkatrészt? – kérdezte az Adózóna olvasója. Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

Anyagköltség vagy szolgáltatás? Kérdés

Áfa levonása használtautó-kereskedésben alkatrész, szolgáltatás után Cikk

Használtautó-kereskedő az értékesítendő személygépkocsikhoz alkatrészeket vásárol, szerelői szolgáltatásokat vesz igénybe. Levonásba helyezhetie-e ezek áfáját? Olvasói kérdésre Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

Használtcikk-kereskedelem Kérdés

Tisztelt Kneitner Lea! Az alábbi kérdés válaszával kapcsolatban írok: https://adozona.hu/kerdesek/2020_2_19_Hasznalcikk_kereskedelem_qff Lehet, hogy félreérthető voltam, de a kérdésem arra irányult legfőképp, hogy azok a számítógépek, amelyek egyben felvásárláskor elérik az 50 000 forint egyedi értéket, de alkatrészenként alatta maradnak ennek az összegnek, és felvásárláskor tudjuk már, hogy szétszerelésre kerülnek ezek a gépek, azokra is vonatkozik-e Ön szerint az egyedi nyilvántartási kötelezettség, vagy ha alkatrészenként kerülnek feltüntetésre a felvásárlási jegyen, akkor megfelelő lehet-e rá a globális nyilvántartás is? Ezek alkatrészként kerülnek értékesítésre, vagy beszerelésre más gépekbe. Köszönöm válaszát!

Tárgyi eszköz Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk egy személygépkocsinak az üzembetartója, tárgyieszköz-nyilvántartásában nem szerepel. A személygépkocsi meghibásodott és a javítása érdekében egy bontott motort vásároltak. Kérdésem, hogy a bontott motor beszerzésére fordított összeget a tárgyi eszközök között kell nyilvántartani vagy költségként elszámolható-e.

Használt gépkocsi értékesítéséhez kapcsolódó beszerzések áfa levonhatósága Kérdés

Tisztelt Szakértő! A használt gépkocsit értékesítő kft. 2020. jan. 01-vel kilépett a különbözeti áfa alól és az általános szabályok szerint kiván adózni. A magánszemélyektől és más viszonteladóktól vásárolt személygépkocsit az áfatörvény 87. §-a alapján (mivel azok áfát nem hárítottak át) adómentesen értékesíti. Kérdéseim a 2019.12.04-én megválaszolt kérdéshez kapcsolódóan az alábbiak: – a társaság tevékenységéhez kapcsolódó belföldi és közösségi adószámmal rendelkező partnerek hírdetési, könyvelési stb. díjak számlájában átháritott áfa levonható-e? – az adómentesen értékesített autók javításához beszerzett alkatrészek és javítási díj számlák áfája nem levonható-e? – a fentiekben említett szakértői válaszban benne van az áfatörvény 223. § (3) a) pontjára való hivatkozás, mely szerint leltárt kell készíteni. Azt, hogy ez a leltár mi célt szolgál, szeretnénk tudni. Válaszukat előre is köszönöm.

Cégautó, kávékapszula Kérdés

Tisztelt Adózóna! A tulajdonomban lévő kft. készpénzre (vagyis banki utalással) megvásárolt egy személygépkocsit. Kérdésem az lenne, hogy a számlából az áfa levonásba helyezhető-e? Gondolom, a cégautóadót meg kell utána fizetni. A tulajdonos és alkalmazott nemcsak céges ügyekben hanem magáncélra is használja az autót. Tovább kell számlázni a tulajdonosnak és az alkalmazottnak a magáncélra eső költségeket? Az autóval kapcsolatos költségek karbantartás, szerviz, alkatrészek, javítás áfája levonható lesz? Üzemanyag számla áfája levonható? Másik kérdésem az lenne, hogyha vásárolunk egy kávéfőzőt és hozzá a kávékapszulákat, akkor ezeknek az áfája levonható-e vagy sem? Válaszukat előre is köszönöm

Számítógép beszerzése alkatrészenként Kérdés

Vállalkozás részére a számítógépet alkatrészenként vásárolja meg a cég egy hónapon belül, több részletben, külön számlázva, majd a tulajdonos összeszereli a gépet, és azt használatba veszik. Kérdésem, hogy ebben az esetben mi a helyes kontírozás, könyvelés?

Készletről beruházás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2017-es évben több videokártyát vásároltunk, amelyeket abban az évben nem építtettünk be számítógépekbe, így készleten, a 2-es számlaosztályban mutattuk ki a főkönyvben és a beszámolóban. 2018-ban építtettük be az alkatrészeket a szíámtógépekbe, növelve azok értékét. Mi a helyes számviteli elszámolása ezeknek a készletről beépített alkatrészeknek? Köszönettel: Tóthné Gombár Ágnes

Személyi jövedelemadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy egyéni vállalkozó, aki két éve kinullázta értékcsökkenéssel tárgyi eszközét. Ehhez vásárolt alkatrészt, amit csak a géppel tud használni. Növelheti-e a nulla bruttó értékű tárgyi eszközét az újonnan vásárolt alkatrészekkel és ezekre később, a további években számolhat-e el értékcsökkenést? Ha ugyanez az eset, csak a tárgyi eszköz még nincs a tulajdonában, mert bérli (később megveszi) és vesz hozzá tartozó alkatrészt, kell-e és hogyan szerepeltetni ezt a könyveiben? Csak az alkatrészre számolhat-e el ez esetben értékcsökkenést? Köszönöm válaszát.

Személygépkocsi-javítás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az Adózónán 2018.01.01 dátummal megjelent "Költségelszámolás és áfa" személygépkocsi-javításhoz kapcsolódó áfakérdést (https://adozona.hu/kerdesek/2017_12_29_koltsegelszamolas_es_AFA_dfh) kiegészítve kérném válaszát arra, mi a helyes áfaelszámolás akkor, ha a személygépkocsi-javításhoz az alkatrészt a szerviz szerzi be, szereli be. Ebben az esetben én a gépjármű komplett javítását rendelem meg, mely tartalmazza majd a szerviz által beszerzett anyag költségét és a szerviz által teljesített szolgáltatási díjat is. Ebben az esetben az áfatörvény 124. §-ának (4) bekezdését kizárólag a számla szolgáltatási részére lehet alkalmazni, vagy a számla teljes végösszegére? A főszolgáltatás (50%-a levonható) áfabeli sorsát osztja a mellékkötelem áfamegítélése (anyag javításhoz)? Válaszát, segítségét megköszönve.

Környezetvédelmi termékdíj Kérdés

Ha egy kft. külföldről klímát vásárol és azt utána szétszedve alkatrészenként értékesíti, akkor mikor merül fel a termékdíj-fizetési kötelezettsége a gépre és a csomagolóanyagra, és milyen arányban? A fizetésnél a készleteladás időpontját választotta. Válaszukat előre is köszönöm.

Személygépkocsi-alkatrészek áfájának visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Használt gépkocsik értékesítésével foglalkozó vállalkozás az eladandó használt személygépkocsikhoz vásárolt alkatrészek áfáját visszaigényelheti-e? A vállalkozás külön autóalkatrészek forgalmazásával nem foglalkozik. Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Áfaelszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság személyszállítással (nem taxi) foglalkozik. Ehhez használ több személygépkocsinak minősülő kisbuszt és nagy buszt is. A járművek szervizelését saját maguk végzik, amihez alkatrészeket vásárolnak. Előfordul, hogy nagyobb mennyiségben vásárolnak, olyan anyagokat (például olaj, szélvédőmosó, tömítőgyűrűk, alvázkezelők stb., más általános alkatrész), amelyek minden típushoz használhatók, de majd csak később használják fel, előre nem is tudnák megmondani, hogy melyik járműhöz fog kapcsolódni. Erre az esetre lenne-e valamilyen javaslatuk, hogyan történjen az áfamegosztás, milyen arányszám alapján, hiszen a kisbuszhoz felhasznált alkatrész áfája nem levonható? Válaszát előre is köszönöm!

Személygépjármű alkatrészének áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdést tettem fel, melyre választ is kaptam az alábbiak szerint: http://adozona.hu/kerdesek/2018_5_30_szemelygepjarmu_javitasi_anyagana_yjj Lehet, hogy nem sikerült egyértelműen megfogalmaznom a kérdésemet, mert a kérdésemben arra is szerettem volna kitérni, hogy a szereléshez felhasznált alkatrészek áfájának levonhatóságával mi a helyzet, tehát levonásba helyezhetőek-e ezek? Tehát egy sima áfás vállalkozásról van szó, melyben céges személygépjárműhöz kapcsolódóan merül fel alkatrész (vagy hasonló: autógumi, akármi) költség. A szolgáltatás (szerelés) áfájára vonatkozó kérdésemre viszont maradéktalanul választ kaptam, ezt ezúton is köszönöm szépen. Várom további válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Áfa levonhatósága

Bunna Erika

adótanácsadó

Rokkantnyugdíjas ügyvezető

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close