176 találat a(z) alkalmi munkavállaló cimkére

Munkavégzés ünnepnapon Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődni szeretnék, hogy a hatályos jogszabályok alapján alkalmi munkavállaló dolgozhat-e hétvégén egy ajándékboltban, és hogy az üzlet e napon hivatalosan nyitva lehet-e?

Alkalmi munkavállaló ünnepnapon Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy virágbolt minden nap nyitva van, vasárnapokon és ünnepnapon is. Május 1-je vasárnapra esik, ami egyben az anyák napja is. A nagy forgalomra tekintettel a tulajdonosnak ezen a napon segítségre lenne szüksége. Alkalmazhat-e május 1-jén alkalmi munkavállalót, és ha igen, milyen pótlékot kell neki fizetnie? Válaszát köszönöm.

Alkalmi munkavállaló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közúti árufuvarozással foglalkozunk, kizárólag 3,5 tonna össztömeg alatti kistehergépjárművel. Van olyan teherautónk, amit expressz szállítás céljából használunk (például Peugeot Partner). Ezek a munkáink alkalmi jellegűek, általában havonta 8-9 napot dolgozunk így. Fix állandó gépkocsivezetőt erre a munkára sajnos alkalmazni nem tudunk, ezért is történt eddig, hogy alkalmi munkavállalóként bejelentve foglalkoztattuk őket. A többi teherautón fix embereink dolgoznak, 8 órás szerződéssel, négyhavi munkaidőkeretben. A kérdésem az lenne, hogy az említett kisteherautón foglalkoztatott egy embert lehet-e 4 órás munkaidőben, ugyancsak 4 havi munkaidőkeretben foglalkoztatni. Dolgozhat-e a sofőr ez esetben is napi maximum 12 órát? Munkaviszonyban foglalkoztatott sofőrnek havi 100 000 forintig üzemanyag-megtakarítás számolható el, az e feletti rész adóköteles..., a kérdésem: 4 órában bejelentett sofőrre is ez igaz? Vagy csak 50 000 forint üzemanyag-megtakarítás számolható el? Válaszát köszönöm szépen. Üdvözlettel: Norbert

Egyszerűsített munkavállaló elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk árufuvarozással foglalkozik, különböző kategóriájú kis tehergépjárművekkel. Van egy munkavállalónk, akit egyszerűsített foglalkoztatás keretében, alkalmi munkára jelentünk be. Ennek oka, hogy sajnos családi problémák miatt hetente csak egy-egy napra tud autóra ülni, és expressz szállítás keretében munkát végezni. Ilyenkor például ráül egy kisteherautóra, kimegy Németországba, lerakodik, és hazajön. Egy ilyen fuvar két napot vesz igénybe a munkaidőt betartva, tehát két napra is van bejelentve. A kérdésem a következő. Első nap megkezdi a munkát délután 18.00-kor, azt befejezi másnap hajnali 02.00-kor, 11 óra pihenőt kivesz, és 13.00-kor visszaindul, majd megérkezik, és befejezi a munkát 21.00 órakor. Egybefüggő két napra jelentjük be, ami 16 órányi munkát tartalmazhat, az efeletti rész 100 százalék pótlékkal van elszámolva (ha van esetleg 16 óra feletti munkaideje), éjféltől hajnali kettő óráig elszámolunk neki 15 százalék éjszakai pótlékot, és esetleg, ha vasárnap kezdi meg a munkaidejét, azon óraszámokat pótlékoljuk 50 százalékkal. Helyes az eljárás? A második nap több időt tölt külföldön, mint 8 óra, ezért kifizetésre kerül még 40 euró napidíj is. Illetve cégünk számol el üzemanyag-megtakarítást is, ezért a munkanapokra arányosítva az adómentesen adható 100 ezer forintot is kifizetjük. Helyesen? Első nap 6 órát dolgozott, míg a második nap 10 órát, de volt közte 11 óra pihenő. Második nap pótlékolni kell a 8 óra feletti (2) óraszámot, vagy lehet átlagolni a két napra? Köszönettel, Norbert

Alkalmi munkavállaló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szives válaszukat kérem arra, hogy 2016. évben mennyi az alkalmi munkavállalók mentesitett keretösszege, vagyis ami adómentesen adható? Ezen kivűl még szeretném tudni, hogy ha személygépkocsi vezetésére alkalmazunk alkalmi munkavállalót, akkor a minimálbéres vagy a bérminimumos bérből kell megállapitanunk a mentesitett kereretösszeget? FEOR: 8416. Válaszukat köszönöm: Borosné

Alkalmi munkavállaló Kérdés

Közúti árufuvarozó cég alkalmi munkavállalójának adhatja-e a 3000 forintos belföldi napidíjat vagy a 60 euró külföldi napidíjat, illetve adhat-e üzemanyag-megtakarítást úgy, mint a főállású alkalmazottjának?

Alkalmi munkavállalói szerződés időtartama Kérdés

Tisztelt Szakértő! Több válaszukban olvastam, hogy az alkalmi munkára kötött szerződés hosszabb időre is szólhat, mint 5 nap egyfolytában. Miképpen lehetséges ez? Az efotörvény mellékletében szereplő minta alkalmazásával egy egész hónapot is le lehet fedni. A ledolgozott napok száma nem lehet 15 napnál több havonta, miért lehet a mintában 22 napnyi ledolgozott munkaóra? Szólhat egy szerződés akár egy évre is? Ha ilyen hosszabb időre szól a szerződés, kell-e jelenléti ívet vezetni mellé? Köszönettel várom válaszát.

Ezekre figyeljen, ha alkalmi munkavállalót foglalkoztat! Cikk

Az alkalmi munkavállalás olyan különleges munkaviszony, amely alapján az alkalmi munkavállaló nem lesz biztosított és a munka törvénykönyve szabályai is csak részben érvényesek rá. Összefoglaltuk a fontosabb szabályokat.

Alkalmi munkavállaló foglalkoztatásának adójogi korlátai Kérdés

Kérdésem, hogy, ha egy dolgozót alkalmi munkavállalóként foglalkoztat egy munkaadó, van-e annak valamilyen – elsősorban adójogi – korlátja, hogy, ha eléri az évi 90 napot, akkor a munkáltató részmunkaidőben foglalkoztassa tovább, ha szüksége van a dolgozóra?

Vasárnapi pótlék alkalmi munkavállalónak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy virágbolt kitelepül a hétvégére egy temető mellé. A kitelepülésen alkalmi munkavállalót fog foglalkoztatni eladóként. November 1-jére úgy tudom, jár a 100 százalék bérpótlék az ünnepnapra tekintettel. Kell-e fizetnie vasárnapi pótlékot is, és ha igen, akkor mennyit? Válaszát köszönöm!

Átalakulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bt. átalakult kft.-vé, az ezzel kapcsolatos munkaügyi teendőkről szeretnék kérdezni. Az átalakulás társasági jogi jogutódlás. A következő kérdésekre szeretnék válasz kapni: A jogutódlás napja a kft. cégbírósági bejegyzésének napja? A munkavállalókat T1041-es nyomtatványon bejelentem a jogelőd megnevezésével. Milyen tájékoztatási kötelezettsége van a jogutódnak és a jogelődnek a munkavállalók felé, és milyen határidővel? Munkaszerződés, kilépő papír, munkaszerződés-módosítás kell ebben az esetben? Ha hónapon belül megy végbe az átalakulás, a havi bevallást (08-as) hogyan kell beadni, mind a jogelődnek, mind a jogutódnak? A bt. (jogelőd) alkalmi munkavállalókat foglalkoztatott, az átalakulás napját még nem tudjuk. Ha az alkalmi munkavállalók bejelentése alatt történik meg az átalakulás, hogyan tudom azt módosítani? Ebben az esetben már a jogutód havi bevallásában jelölöm az alkalmi munkavállalók kifizetéseit? Várom mielőbbi válaszukat.

Bérpótlék munkaviszonyban és AM munkaánál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném segítségét kérni a következő esetekben a bérpótlékokra vonatkozóan: Vendéglátó üzletben havi munkaidőkeretben dolgoznak munkaviszonyban a dolgozók. Nyitvatartás 10-24 óráig. Ebben az esetben helyesen járunk el, ha 18-24 óráig 30 százalék pótlékot számítunk? És munkaidőkeretben kell-e vasárnapra, illetve fizetett ünnepre pótlékot fizetni, ha be van osztva a dolgozó? És mi van, ha ugyanitt alkalmi munkavállalót foglalkoztatunk, ugyanúgy jár a vasárnapi, illetve a fizetett ünnepekre a pótlék? Alkalmi munkavállalónak kell-e szabadságot adni, ha igen, hogyan lehet kiadni? Van aki 1-2 napot dolgozik, de van aki több hónapon át havi 10-15 napot. Utóbbi esetben például ledolgozott 4 hónap alatt 56 napot, erre "járna" 8 nap szabadság, akkor még 8 napot be kell jelenteni és kifizetni, tehát nem dolgozhat például 90 napot, csak a szabadsággal csökkentett időt? Válaszát előre is köszönöm. Bordás Anna

Alkalmi munkavállaló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alkalmi munkavállalóként június 29-étől foglalkoztatunk egy személyt. Kérdésem a következő: a 15 naptári nap június 29-étől kezdődik és július 17-e a vége, vagy július 01-jétől 21-éig. Hogyan számolom az 5 egymást követő naptári napot, maximum 15 napot? Válaszukat köszönöm.

Egyéni vállalkozó alkalmi munkavállalója Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésem lenne: Egyéni vállalkozó olyan tevékenységre venne fel alkalmi munkavállalót, amihez neki nem, de a munkavállalónak megvan a végzettsége. Ezt a tevékenységet be is jelentené az önkormányzat felé. Lehetséges alkalmi munkavállalói formában ez, vagy mindenképpen határozatlan idejű munkaviszonyban kell felvennie a munkavállalót. (Egyelőre hetente kétszer jönne csak, napi 8 órában.) Válaszát előre is köszönöm!

Alkalmi munkavállaló szabadsága Kérdés

Alkalmi munkavállalóknak is jár a szabadság? Ugyanazon személyek havonta többször 3-4 napot egybefüggően dolgoznak egy cégnél egyszerűsített foglalkoztatás keretében, határozott idejű, egyszerűsített munkaszerződéssel. Ha igen, akkor hogyan adható ki szabadság alkalmi munkavállaló részére, hiszen csak azokra a napokra jelentjük be, amikor dolgozik? Mit jelent ez a gyakorlatban?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Repoharak helyes pénzügyi elszámolása

Nagy Norbert

adószakértő

Csed/gyed ellátási alap

Széles Imre

tb-szakértő

Szolgálati nyugdíj melletti munkavégzés

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs