36 találat a(z) alkalmi munkavállalás cimkére

Alkalmi munkavállalás, álláskeresési járadék: így számítanak nyugdíjazáskor Cikk

Szolgálati időnek minősül-e az alkalmi munkavállalás, illetve az álláskeresési járadék folyósításának időtartama a nyugdíj megállapításánál, az így szerzett jövedelmet, juttatást figyelembe veszik-e a nyugdíjszámításnál? – kérdezte olvasónk. Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Alkalmi munkavállalás, álláskeresési juttatás Kérdés

Alkalmi munkavállalás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alkalmi munkavállalóként egy szakképzett munkavállaló heti 1-2 alkalommal napi 4 órát dolgozik 2500 forintos órabérezéssel. A fizetését minden nap a munka végeztével a jelenléti ív szerint elszámolva megkapja. Kérdésem: napi szinten nem haladja meg a kifizetett bér a garantált minimálbér 130 százalékát (szja-mentesség határa), viszont órákra levetítve meghaladja azt. Az szja-mentesség határát számolhatom-e a napi garantált minimálbérhez viszonyítva, vagy köteles vagyok a garantált minimum órabérhez kötni? Továbbá mi az alapja a társaságiadóalap-növelő tételnek szakképzett alkalmi munkavállaló részére kifizetett bér után: a szakképzett alkalmi munkavállalónak kifizetett munkabér minimálbér kétszeresét meghaladó része, vagy a szakképzett alkalmi munkavállalónak kifizetett munkabér garantált minimálbér kétszeresét meghaladó része? Válaszukat köszönöm!

Vasárnapi bérpótlék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk állattenyésztéssel foglalkozik, tehát tevékenységéből kifolyólag megszakítás nélküli munkarendben dolgoznak alkalmazottaink. A munkavállalóknak a munkáltató sajátos tevékenységére tekintettel nem jár vasárnapi munkavégzésre pótlék. Nyáron a szabadságolásokat alkalmi munkavállalók bevonásával tudjuk megoldani. Rájuk is ugyanúgy vonatkozik a pótlékmentesség? Ha éjjeliőrt helyettesíti alkalmi munkavállaló, rá milyen szabály vonatkozik? Válaszát előre is köszönöm. Gál Veronika

Éves keret az alkalmi munkavállalókra Kérdés

Tisztelt Szakértő! A Hatóság állásfoglalását kérem az alábbi ügyben. Gazdasági társaság egyszerűsített foglalkoztatás keretén belül alkalmi munkavállalókat foglalkoztat, de a főállású munkavállalói esetében is nagy a fluktuáció és a létszámváltozás. A gazdasági társaság 2016. 10. 25-én alakult, így az átlagos statisztikai létszám, az adott időszakra az alábbiak szerint alakult: 2016. 10. 25. – 12. 31: 3 fő, 2017. 01. 01. – 2017. 06. 30. 15 fő. Kérdés: a 2017-ben egy naptári napon legfeljebb foglalkoztatott munkavállalók létszáma vagyis éves kerete hány nap a gazdasági társaságnak?

Katás alkalmi munkavállalása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó lehet-e alkalmi munkavállaló más társaságnál ugyanolyan munkakörben, mint ami az egyéni vállalkozásában tevékenységként szerepel? Van-e valamilyen bejelentési kötelezettsége egyéni vállalkozóként ezzel kapcsolatban? Köszönöm válaszát!

Alkalmi munkavállallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alkalmi munka esetén, ha több munkáltatónál dolgozik ugyanaz a személy, akkor átlépheti-e azt a korlátot, amely arra vonatkozik, hogy egy naptári hónapon belül összesen legfeljebb 15 naptári napig foglalkoztatható? Tehát, ha "A cégnél" dolgozik például 15 napot, gond-e, ha "B cégnél" ugyanabban a hónapban dolgozik még például 5 napot? Köszönöm válaszát: Tálas Irén

Itt az alkalmi munkák fő szezonja, erre ügyeljen karácsonykor! Cikk

A karácsonyi ünnepek környékén is nagy segítséget jelenthetnek az idény-, illetve alkalmi munkavállalók. Ebben az időszakban megemelkedő forgalommal számolhatnak az üdülők, a vendéglátó, illetve kereskedelmi egységek. Erre tekintettel áttekintjük ennek az atipikus foglalkoztatási formának a legfontosabb szabályait, buktatóit.

Önkéntesek – Kft. Kérdés

Egy kft. karácsonyi vásárt kíván tartani (profitszerzés céljából). Kérdésem, hogy önkéntesek dolgozhatnak-e a vásáron? Azok a személyek lennének az önkéntesek, akiknek a termékeit felvásárolta a kft., hogy azokat árulja a vásáron. Az önkéntesek 1-1 napot vállalnak, fizetségben nem részesülnek. Ha lehetnek önkéntesek, akkor ezt jelenteni kell valahova? Ha nem alkalmazhat önkénteseket, akkor csak az alkalmi munkavállalás jön szóba, vagy van kedvezőbb forma is?

Alkalmi munkavállaló szabadságkiadásához kapcsolódóan Kérdés

T. Cím! A kérdésem: a szabadságmegváltás napjaira is kell fizetni a NAV felé a napi 1000 forintot?

Nyugdíjasnak megbízás vagy alkalmi munkavállalás? Cikk

Egyesületünknél a hímzőtanfolyam oktatójának nyugdíjas magánszemélyt kértek fel egy speciális hímzés megtanítására. A képzés mintegy 80-100 órában történik. Az oktatónak nincs vállalkozói igazolványa és egyéb számlaadásra sem képes. Alkalmi munkavállalási vagy megbízási szerződéssel helyes foglalkoztatni? Olvasónk kérdésére dr.Radics Zsuzsanna tb-szakértő válaszol.

Tanuló alkalmi munkavállalása Kérdés

Tisztelt szakértő! Olyan kérdésem lenne, hogy középiskolai tanulmányit folytató diák dolgozhat-e alkalmi munkavállalóként az év bármely szakában – szülői beleegyezéssel – hétvégenként, vagy csak iskolai szünetek idején? Természetesen a törvényi feltételek betartásával, és a 90 napos korlátot nem átlépve. Köszönettel.

Egyszerűsített, illetve alkalmi foglalkoztatás közterhei Kérdés

Kérdésem, hogy milyen közterhek terhelik az egyszerűsített foglalkoztatást, az alkalmi munkavállalói foglalkoztatást? Továbbá a 15 nap/hó és 90 nap/év az egy foglalkoztatóra vagy egy foglalkoztatottra vonatkozik? Vagyis egy személy több foglalkoztatónál lehet-e alkalmi munkavállaló? Milyen adóterhet jelent, ha egy személy alkalmi jövedelme meghaladja az évi 840 ezer forintot? Várom segítő válaszukat, ugyanis a korábbi kérdésemre az ügyvédnö nem erre válaszolt!

Letiltás munkavállalótól Kérdés

Tisztelt Szakértők! A kérdés a következő a munkáltató p értesítést kap a NAV-tól, hogy egyik munkavállalójától tiltson le egy meghatározott összeget, amiről a munkavállaló nem tud. A munkavállaló meg szeretné szüntetni a munkaviszonyát, mivel máshol kap ajánlatot. Ha például a hónap közepén szűnik meg a munkaviszonya, akkor is következő hónap elején kell a fél hónap nettó munkabérének a 33 százalékát elutalni a munkáltatónak a NAV által megadott végrehajtási számlára? Az elsőként beadott fizetési kérelem a NAV-hoz megállítja a végrehajtási folyamatot, vagyis a határozat jogerőre emelkedéséig nem kell fizetnie a munkáltatónak a NAV felé a munkavállaló bérének a 33 százalékát? Van más lehetőség is erre? Ha a munkavállaló másik munkáltatónál idénymunkát vagy alkalmi munkát vállal, akkor mikor kell ezután a másik munkáltatónál letiltani a béréből, ha a következő munkáltató is értesítést kap az adóhatóságtól? Ha a következő hónapokban a munkavállaló néhány napra a korábbi munkáltatójához visszatérne dolgozni, a tartozása még nem lenne kifizetve és a behajtás nem szünetelne, akkor a korábbi munkáltatónak továbbra is kellene letiltani az alkalmi napok munkabéréből is, azért mert korábban értesítette a NAV a letiltásról? Ha igen, akkor melyek a letiltás szabályai? Az öregségi nyugdíjminimum feletti összeg 33 százaléka? Köszönöm.

Regisztrált munkanélküli alkalmi munkavallalása Kérdés

Vállalhat-e a regisztrált munkanélküli alkalmi munkát az alatt az idő alatt, amíg támogatást kap, és utána? Benke Tamásné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Térburkolat, esővíz-elvezetés

Nagy Norbert

adószakértő

Lízingzárás könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close