7 találat a(z) albetét cimkére

Társasházi ingatlan-telek értéke Kérdés

Ingatlanértékesítés 88. § Kérdés

Társasház – ingatlaneladás áfa Kérdés

Társasház adózása ingatlan értékesítése után Kérdés

Illetékkötelezettség, B400 adatlap Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk tulajdonjog-fenntartásos adásvétellel 1530/10 000 tulajdoni hányadú ingatlant vásárol, ami jelenleg egy osztatlan közös tulajdonú telket képvisel. Az osztatlan közös tulajdonú telken 11 lakásos társasház fog épülni, amelyből vállalkozásunk tulajdonát két lakás és három garázs fogja majd képviselni. A tulajdoni lapon a – társasház átadásakor, ami előreláthatólag 2019. 09. hó – kerül majd bejegyzésre az 1/1 tulajdoni hányad, ill. ekkor kerülnek majd megnyitásra a külön tulajdonú ingatlanok tulajdoni lapjai is mint albetétek. Kérdés: a B400 adatlapot miként töltsük ki? Mikor kell benyújtani a NAV felé? Az adásvételi szerződés aláírását követően vagy a társasház felépülését követően? A kérdés lényege abban áll, hogy amennyiben az adásvételi szerződés benyújtásával egyidejűleg kell benyújtani, úgy csak az osztatlan közös tulajdoni hányad szerepelhet a B400 nyomtatványban, mellyel nem érvényesíthető a lakások kapcsán érvényesíthető illetékkedvezmény (például: egyik lakás értéke kevesebb, mint 30 millió forint és új építésű). Köszönettel: Égei Emese

Társasházi tetőtér értékesítése szja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társasház a tetőteret értékesíteni kívánja. A vevő a vételár körülbelül 10 százalékát fizeti ki készpénzben, a fennmaradó összegből elvégzi a a társasház felújítását és a lift beépítését. Kérdésem, hogy a társasház magánszemély tulajdonosainak milyen szja-kötelezettségük keletkezik abban az esetben, ha osztatlan közös tulajdonként, illetve, ha albetétesítést követően történik az értékesítés? (Az albetétesítés az új ingatlanszerzésnek minősül-e?) A vevő által végzett felújítási munka csökkentheti a magánszemélyek ingatlanértékesítésének bevételét a személyi jövedelemadó megállapításakor? Véleményem szerint a felújítás a vételár természetben teljesített része. A vevő részéről a felújítás egy számlázandó összeg áfa felszámításával a társasház felé. Válaszukat előre is köszönöm.

Ingatlan átalakításakor, felújításakor ezektől függ az áfa Cikk

Ingatlan átalakításával, felújításával kapcsolatos kérdésekre várt választ olvasónk. Dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Többes jogviszony

Széles Imre

tb-szakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Nonprofit kft. iparűzési adója

Pölöskei Pálné

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Gyed melletti foglalkoztatás

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close