hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ingatlan átalakításakor, felújításakor ezektől függ az áfa

  • adozona.hu

Ingatlan átalakításával, felújításával kapcsolatos kérdésekre várt választ olvasónk. Dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

Olvasónk a következőkben részletezte kérdését: Egy alanyi áfamentes cég kötött egy vállalkozási szerződést ingatlan-kivitelezési munkák elvégzésére. E szerződés szerint a megrendelő (két magánszemély) megbízta őt a megrendelő kizárólagos tulajdonát képező, 255 négyzetméter területű lakóházban 5 darab önálló lakás (önálló lakás albetét) kialakítására. A cég, mint vállalkozó kötelezettsége a szolgáltatás teljesítéséhez szükséges munkát a saját költségére megszervezni. A szolgáltatás ellenértékeként kikötött 61 millió forint vállalkozói díjat hogyan kell a cégnek kiszámláznia? Áfamentesen, mert esetleg nem számít bele a mentesség felső értékhatárába, vagy áfásan? Ha áfásan, akkor hány százalékos áfakulccsal? Befolyásolja-e esetleg ezt az a körülmény, hogy a szerződésben úgy állapodtak meg a felek, hogy a megrendelő a vállalkozói díjat az ingatlanon kialakításra kerülő 5 darab lakás közül 3 darab vállalkozóra történő átruházásával egyenlíti ki?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (áfatörvény) 10. § d) pontja alapján termékértékesítés az az eset, amikor az építési-szerelési munkával létrehozott, az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzendő ingatlan átadása történik a jogosultnak még abban az esetben is, ha a teljesítéshez szükséges anyagokat és egyéb termékeket a jogosult bocsátotta rendelkezésre. 

Az alkalmazás feltételei a következők:

♦ A vállalkozó építési-szerelési munkával ingatlant hoz létre. Nem szükséges, hogy a munka építési engedélyköteles legyen, elegendő, ha a szerződés jellegadó tartalmában építési-szerelési munkára irányul.
♦  A létrehozott ingatlan bejegyzendő az ingatlan-nyilvántartásba. Az adóhatóság korábbi gyakorlata alapján nemcsak az tekintendő ide tartozónak, ha az ingatlant be kell jegyezni az ingatlan-nyilvántartás fő lapjára, amely az ingatlan tulajdonjogában bekövetkező változások nyilvántartására szolgál, hanem azt az esetet is, ha az ingatlan-nyilvántartáshoz tartozó térképre kell bejegyezni az építményt. Szintén megfelel a 10. § d) pontjának a más földterületére épített felépítmény, így megfelel az az eset is, ha a telek az építtető tulajdonában van.
♦  A létrehozott ingatlan a jogosult részére átadásra kerül. A szabály vonatkozik a szerkezetkész, félkész, kulcsrakész állapotban történő átadásra is, illetve mindazon részmunkákra kiterjed, amelyeket az ingatlan szerződésszerű átadásához a vállalkozónak teljesítenie kell.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből választ kap az alanyi mentességgel és az áfakulccsal kapcsolatos kérdésekre!

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Termékimporthoz kapcsolódó fuvarköltség

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ekáerváltozás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Ingatlan-bérbeadás bérletidíj-előleg

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 február
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close