15 találat a(z) alapítványi támogatás cimkére

Lemondás megbízási díról Kérdés

Megjelent a szeptemberi VálaszAdó Cikk

Augusztus elején még bízni lehetett abban, hogy a koronavírus-járvány csillapodása után újraindul az élet. Mire kiadványunkat olvassák, már szinte biztos, hogy itt a második hullám, az azzal járó újabb szabályváltozások garmadájával. Az Adózóna szakértői folyamatosan igyekeznek gyors és alapos információkhoz juttatni az olvasókat mind a frissen kihirdetett előírásokról, mind a július 1-jével hatályba lépett jogszabályváltozások kapcsán felmerülő gyakorlati problémákról és megoldásukról.

Alapítványi támogatások számviteli elszámolása Cikk

Írásunk az alapítványokat támogató társaságiadó-alanyok és a támogatást fogadó alapítványok szempontjából vizsgálja a támogatás számviteli elszámolását.

Óvodai szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alapítványhoz a szülők támogatásként befizetnek havi fix összeget, ezt az alapítvány továbbutalja egy óvodának a működéséhez. Az alapítvány állíthat ki számlát vagy igazolást a szülők részére, hogy a szülők munkáltatója azt adómentesen meg tudja téríteni a dolgozója részére mint óvodai szolgáltatást? Az óvoda költségvetési támogatást is kap a gyerekek után. Válaszukat előre is köszönöm!

Alapítványi kifizetés Kérdés

Nem közhasznú alapítvány, de közhasznú tevékenységként szociális segélyt nyújt. Rá vonatkozik az szja-törvény 1. melléklet 3.3 pontja, hogy a minimálbér 50 százalékát meg nem haladó pénzben adott juttatás adómentes? Ha nem vonatkozik, vagy magasabb az összeg, akkor milyen adóvonzata van a kifizetésnek?

Magánszemély támogatása Kérdés

Jó napot! Tisztelt Szakértő! Csoportos létszámleépítés során elveszítettem a munkahelyem. Ez a Vértesi Erőmű Zrt. volt. A céget uniós határozat alapján zárták be.SA33861 számú határozat alapján. Háromféle támogatást lehetett elnyerni: jövedelempótló, lakhatási és vállalkozóvá válási. Magam az utóbbit választottam, a feltételeknek – miszerint a felmondási idő letelte után lehet vállalkozást indítani, működtetni kell, majd hat hónap eltelte után nyújthatom be az igényt – megfeleltem. A támogatást megkaptam, azonban nem a cégem fizette ki, hanem a Bányászokért Üdülési Alapítvány, és egyéb jövedelemnek minősítette ,amiből levonták az adót. Kérdésem, hogy jogos volt e? Köszönöm. Kovács Imre

Alapítványi támogatás elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem segítségét a következő kérdésben. Egy közhasznú alapítvány alapított egy szakképző iskolát, mint alapítványi iskolát. Ennek az alapítványnak egy kft. adhat-e úgy alapítványi támogatást háromoldalú megállapodás alapján, hogy az összeget egyenesen az alapítványi iskolának utalja, nem pedig az alapítványnak, mondván, az alapítvány úgyis továbbutalja majd azt az általa alapított és fenntartott szakiskolának? Ebben az esetben az alapítvány kiállíthatja-e a támogatási igazolást a kft. részére? Meg kell-e ezzel az összeggel emelni a társaságiadó-alapot a kft.-nél? Köszönöm válaszát. Papné

Óvodai alapítvány támogatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. ügyvezetője gyermeke magánóvodai ellátásáról alapítványi támogatás címen fog számlát kapni szeptembertől. Kérdésem az lenne, hogy a kft.-jében ezt elszámolhatja-e valamilyen módon, és ha igen, akkor milyen adóvonzata van ennek? Válaszát előre is köszönöm!

Alapítványi támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy alapítvány részére adott támogatás (tudomásom szerint) akkor lehet adóalap-csökkentő tétel a társasági adóban, ha az alapítvány igazolni tudja, hogy a kapott támogatás nélkül sem lenne veszteséges. Kérdésem arra vonatkozik, hogy az alapítvány milyen időszakát kell vizsgálja annak eldöntésekor, hogy adhat-e ki ilyen igazolást a támogatók részére? A tavalyi évet? Vagy készíthet közbenső mérleget, és ez már feljogosítja erre? Válaszát köszönöm.

Alapítványi közhasznú támogatás Kérdés

Jár-e adójóváírás az alapítványnak felajánlott közhasznú támogatásért magánszemély, illetve cég esetében? Várom válaszát.

Támogatás alapítványnál Kérdés

Ez volt egy kérdés 2013-ban (nem én tettem fel, de nekem is aktuális), kérem, hogy működésre kapott támogatásra vonatkozóan a 2014. éves szabályok szerint szíveskedjenek megválaszolni. A szervezet pályázatot nyert, mely kétéves, 2012.03.01-2014.02.28. időszakban. Előleg érkezett 2012. évben, félidőben 2013-ban lesz az első elszámolás. Három mérlegképes könyvelő vitatkozása okán kérdésem, hogy a 2012. év végi zárásnál a pályázathoz tartozó költségeket hogyan kell könyvelni? A három könyvelő három véleménye 1. időbeli elhatárolás, mind az előleg, mind a költség esetében. 2. a költségeket át kell vezetni a 2. számlaosztályba. 3. előleg az előlegen marad, a költség pedig elszámolásra kerül tárgyévben. Fentiek alapján úgy látom, ma sem egyértelmű ezen terület könyvelése, szívesen vennék erről egy részletes, hosszabb cikket is. Tovább bonyolította vitánkat az is, hogy valaki véleménye szerint nem mindegy, hogy úgynevezett nonprofit vagy vállalkozási elszámolásról beszélünk (mindegyik kettős könyvvitelű). Válaszukat nagyon várom és előre köszönöm.

Alapítványi támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság alkalmazottjának gyermeke közhasznú szervezet által fenntartott alapítványi iskolába jár, amellyel támogatási szerződést köt a cég, havi 40 ezer forint támogatásról. Milyen adó, és egyéb kötelezettségek terhelik a céget? Köszönettel! kgyk

Alapítánytól kapott támogatás gyerektáborra Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gyermekem nyári táborozásához egy nem közhasznú alapítvány támogatásban részesít. Legyen szíves tájékoztatni, hogy a kapott támogatással kapcsolatban keletkezik-e adófizetési, illetve bevallási kötelezettségem! Segítségét előre is köszönöm.

Külföldi közhasznú szervezet támogatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a Tao. tv. 7. § (1) bekezdés z) pontja szerinti adóalap-csökkentés akkor is alkalmazható-e, ha nem belföldi (romániai székhelyű alapítvány) az adományban részesülő szervezet?

Amatőr művészeti alapítvány, egyesület támogatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2014. évben amatőr művészeti tevékenységet folytató egyesület vagy alapitvány részére nyújtott támogatásból a támogatást nyújtó szervezet milyen adókedvezményt érvényesithet? Köszönöm szépen válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szabadságátvitel a következő évre megállapodás alapján

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Kölcsön rendezése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close