53 találat a(z) alanyi mentesség cimkére

Áfa és a kata Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2016. évben a bt. kisadózó és áfaalany. 2017. évre alanyi mentességet választott. Kérdésem a számlázással kapcsolatos: ha 2017 januárjában állit ki számlát decemberi időszakról, akkor áfásan vagy áfa nélkül kell számlázmi? (Folyamatos teljesitésnél is ez lenne a kérdésem.)

Áfalevonás alanyi adómentesség választását megelőzően Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1. Egy könyvviteli szolgáltatást nyújtó betéti társaság értékhatár évközi átlépése miatt (2016. november) jelenleg normál szabályok szerint adózik. Év végével nagyobb mennyiségben vásárolt irodaszereket (toner, papír, dosszié stb.), illetve olyan tárgyi eszközt, melynek áfatartalma nem haladja meg a 10 ezer forintot. Ezek egyértelműen a gazdasági tevékenységéhez szükségesek. Levonásba helyezheti ezen számlák áfatartalmát, ha 2017-től ismét alanyi adómentességet szeretne választani? 2./ Fent nevezett Bt. éves nettó árbevétele nem haladja meg 2016-ban (előző években sem) a 8 millió forintot. Jogosult 2017-től ismét alanyi adómentességet választani? 3./ Amennyiben ismét választhat alanyi adómentességet: Időszakos elszámolású ügylet számlázásakor, amennyiben az elszámolási időszakot követően állítja ki a számlát és a fizetési határidő is az elszámolási időszakot követi (kevesebb, mint 60 nap), akkor a 2016. decemberi elszámolási időszakra vonatkozó 2017. januárban kiállított számlájában (mivel a teljesítési időpont is január) már nem tüntethet fel áthárított adót? Köszönettel:

Áfamentesség választása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy ha egy harmadik éve áfakörösen működő vállalkozás jövőre szeretne alanyi mentességet választani, akkor milyen feltételeknek kell megfelelnie? Elsősorban arra keresem a választ, hogy az áfamentességi határ megemelkedése miatt milyen összeghatárt kell figyeljen a vállalkozás a korábbi évi bevételében? 6 vagy 8 millió forintot?

Alanyi mentesség átlépése pénztárgéppel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. átlépte az alanyi adómentesség határát, de a pénztárgépes nyugtákat egy ideig még mentesként állította ki. Az lenne a kérdésem, hogy a napi záráson szereplő összegekre kell rászámolnia a 27 százalékos áfa összegét, és ezt kell bevallania és befizetnie? Vagy visszafelé kell számolni 21,26 százalékkal (tehát a nyugtákon szereplő összegek a "bruttó" bevételek lesznek)? Válaszát előre is köszönöm!

Áfa alanyi mentesség Kérdés

Tisztelt szerkesztőség! Egy könyvelői fórumon felvetődött, hogy ha egyéni vállalkozó a vállalkozása mellett, ingatlant is bérbe ad - bejelentetten magánszemélyként - akkor a bérbeadás bevétele is beleszámít az alanyi mentes értékhatárba. NAV állásfoglalást is mellékeltek, ahol az áfa alanyi mentességet személyhez kötik és nem vállalkozáshoz. De ha ez így van, akkor egy ingóság értékesítése is beleszámítana az értékhatárba, pedig azt egy bizonyos összegig nem is kell bevallani. Sőt, de nem akarok tovább menni, kérem szíves válaszukat. Köszönettel: Bertháné

Alanyi mentes vagy áfás számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Időszakos elszámolású ügyleteknél a teljesítés időpontja – ha a számla kiállítása és a fizetési határidő is követi az elszámolás időpontját – a fizetési határidő. Ez esetben a fizetési határidő alapján kell a bevételeket figyelni az alanyi mentesség értékhatáránál? Ha 2016 novemberében értékhatártúllépés miatt át kell lépjen a normál adózás alá, de a parlament megszavazza a 2017-es áfaváltozásokat, akkor 2017-től ismét választhatja az alanyi adómentességet, ha a bevétele nem haladta meg a 8 millió forintot? Ez esetben, ha 2017-es fizetési határidővel állít ki számlát, azt már ismét alanyi adómentes minőségében teheti meg? Köszönettel.

Alanyi mentes értékhatárnál milyen bevételeket kell figyelembe venni? Kérdés

Tisztelt Cím! Adott egy közhasznú egyesület, amelynek bevételei pályázatokból és támogatásokból állnak. Pályázati bevétel, amit a költségek fedezésére kapott 7 millió forint, kapott támogatások, adományok 8 millió forint. Ha esetleg vállalkozási tevékenységből is van bevétele 1 millió forint és ingatlan mentes bérbeadásból is 3 millió forint, hogyan vegyük figyelembe a 6 millió forintos határt? Azt gondolom, az adományok nem számítanak bele és a mentes ingatlan bérbeadás sem. Viszont mi van a pályázati pénzekkel? Nem találok róla semmit. A fentiekben megjelölt árbevételekből mit kell figyelembe venni a 6 millió forintos mentességnél? Hasonló problémám van mint egyéni vállalkozó, alanyi mentességet választottam, Előreláthatóan az árbevételem 5,8 m ft lesz. Viszont kaptam bértámogatást 800 e ft-ot egy munkavállaló után. A bértámogatást figyelembe kel venni a 6 M ft - nál? Ha kaphatnék a válasz mellé törvényi hivatkozást megköszönném. Köszönöm előre is!!

Ez vár a katásra, ha elveszti az alanyi mentességet Cikk

Ha 2016 decemberében átlépem a kata bevételi határt (6 millió forint), s ezzel kiesem az alanyi mentes áfakörből, akkor mikor választhatom újra az alanyi mentességet? További kérdésem, hogy milyen áfagyakoriságba esem, azaz mikor kell áfabevallást készítenem? Havonta, negyedévente? Olvasónk kérdéseire Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Katás adózás Kérdés

Kérdésem, hogy a katás egyéni vállalkozó adózónál a havi 50 000 forint milyen közterheket fed le? Ezzel az egyéni vállalkozó szja, áfa és járulék terhei is fedezve vannak? Áfás számlát kell kiállítani, ha nem alanyi mentességet választott? Továbbá ezzel biztositottá válik? Mi képezi a nyugdija alapját? A választ előre is köszönöm

Áfa alanyi mentességi értékhatár Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy egyéni vállalkozó áfa vonatkozásában alanyi adómentességet választott és a tevékenységét szünetelteti, abban a 6 millió forintos alanyi adómentes értékhatár számítása hogyan történik? Köszönettel Sz. Szilvia

Áfa alanyi mentesség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem végelszámolás alatt áll. A végelszámolás hamarosan lezárul, döntés született a tevékenység folytatásáról. Lehetősége van-e az ügyfélnek a végelszámolás lezárásakor, a jövőbeni tevékenységére az alanyi mentességet választani, amennyiben az egyéb feltételeknek megfelel? Az Art. 22. § (2) pont alapján a bejelentést az adóév utolsó napjáig kell megtenni, ez azonban végelszámolás esetén nem esik egybe a naptári évvel. Köszönöm segítségüket!

Ptk. szerinti díjkitűzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik könyvelt cégem, egy kata hatálya alá tartozó, alanyi mentes egyéni vállalkozás, amely lovassporttal (versenyszerű hajtással, díjugratással) foglalkozik, és az éves bevételét a fizető fél szerint a Ptk. szerinti díjkitűzés teszi ki (az említett tevékenységből származó versenydíjak). Másik könyvelt cégünknél évekkel ezelőtt a NAV arra a megállapításra jutott (sajnos nem láttam a jegyzőkönyvet, így ebből nem tudok ötletet meríteni), hogy ez kft. esetében egyéb bevétel, és nem képezi áfa alapját. Mivel a katás vállalkozás túllépte az alanyi mentesség értékhatárát, ezért most emiatt gondban vagyok. Be kell-e jelentkezni az áfa alá, és kell-e áfabevallást beadnunk akkor, ha ezen kívül más bevétele nem is volt a katás egyéni vállalkozásnak? Az áfatörvényben nem találtam erre vonatkozóan semmilyen kitételt, ezért teljesen tanácstalan vagyok. Előre is köszönöm a segítségüket!

Túl az alanyi mentességi határon: mi a teendő? Cikk

Olvasónk a következőket kérdezte: „Egy kft. jelenleg alanyi adómentes, de hamarosan nem EU-s tagállamból megszerzett export árbevétele meghaladja a 6 millió forintos értékhatárt. Ebben az esetben is be kell jelentkezni az áfa általános szabálya alá, vagy sem? Belföldi értékesítése nincs. Beszerzései is nem EU-s tagállamból származnak, az áru nem érinti Magyarország területét, közvetlenül küldik a vevőhöz Dubajba. Koreából történik a beszerzés, és Dubajba megy az áru.” Bartha Katalin okleveles adószakértő (InterTax Pro Kft.) válaszolt.

Csapda az alanyi mentesség értékhatárának túllépésekor Cikk

Lehet, hogy az alanyi mentesség értékhatárának túllépésekor már késő gondolkozni az ebből fakadó teendőkről – derül ki Bartha Katalin okleveles adószakértő (Intertax Pro Kft.) olvasói kérdésre adott válaszából.

Alanyi mentesség megszűnése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentességet választott az adózó.Most átlépte a 6 millió forintot 514 ezer forinttal. Mi a teendő? A szolgáltatást, amit számláz az általános iskolákban bevezetésre került erkölcstan tantárgyhoz kapcsolódó képzési terv, tanfolyam-szervezés, tanfolyami anyagok összeállítása. Szakmakód 856001 Teszor szerint 855913. Ez nem tartozik a tárgyi adómentes tevékenységek közé? Függetlenül az előbbi kérdésre adott választól a következő is nagyon érdekelne. Ha egy adózó alanyi mentességet választ, de a tevékenysége tárgyi adómentes, akkor mit kell tenni-e, hogy ne az alanyi mentesség vonatkozzon rá, hanem a tárgyi adómentesség? üdvözlettel: Welchner Gáborné D-S Donauland Kft

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Pénztárgép, számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Online pénztárgép

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Készpénzes számla pénztárgépes boltban?

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close