92 találat a(z) alanyi adómentesség cimkére

Alanyi adómentesség értékhatár Kérdés

Áfamentesség – jövedéki termék Kérdés

Vadásztársaság áfakötelezettsége Kérdés

Egyesület alanyi adómentessége Kérdés

Alanyi mentes katás külföldi szolgáltatásnyújtása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentességet választó katás egyéni vállalkozó olaszországi cégeknek folytat tanácsadó tevékenységet (marketing és reklámtanácsadás), és rendelkezik közösségi adószámmal. Hogyan alakul a számlázás, valamint az áfabevallás és -megfizetés, ha az egyik cégnek van közösségi adószáma, viszont a másik cégnek nincs? Jól gondolom, hogy a közösségi adószámmal rendelkező cégnek "Áfa területi hatályon kívül" besorolású számlát kell kiállítani, a számlát szerepeltetni kell a 2065. számú áfabevallásban és a 20A60 összesítő nyilatkozatban, de tényleges áfafizetési kötelezettség nem keletkezik, míg a másik cég esetében alanyi mentes minőségben kell kiállítani a számlát és sem az áfabevallásban, sem az összesítő nyilakozatban nem kell feltüntetni és szintén nem keletkezik áfafizetési kötelezettsége. Válaszát köszönöm!

Eva megszűnése miatti bevallások Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném megkérdezni, hogy egy korábban evás kft.-nek milyen bevallást kell kitölteni most? A kft.-nek 2019-ben nem volt semmi bevétele. A 1943-ast vagy valami mást is? A tao szerinti adózást választotta, és az alanyi adómentességet, még 2019 decemberében. Köszönöm a választ.

Volt evások, figyelem! Be kell jelenteni, hogyan akarnak áfázni Cikk

A volt evásoknak január 15-éig be kell jelenteniük az adóhatóságnak, ha alanyi adómentességet kívánnak választani, vagy az áfamegállapítás valamely különleges módját alkalmaznák. Ha ezt nem teszik meg, akkor az általános áfaszabályok vonatkoznak rájuk – hívja fel a figyelmet honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Alanyi adómentesség választása, határozott számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A társaság 2020. január 1-jével alanyi adómentességet szeretne választani. A havi jutalékáról szóló számlát, utólagosan (önszámlázás keretében) a szolgáltatást igénybe vevő adózó számlázza ki, határozott idejű számlaként, vagyis a teljesítési ideje a fizetési határidővel egyezik. Ennek megfelelően a 12. havi jutalék esetében a teljesítés ideje-fizetési határidő áthúzódik január hónapra. Kérdésem az, hogy ebben az esetben a 12. havi jutalék számlázásának áfásan vagy áfa nélkül kell megtörténnie? Köszönöm válaszukat!

Áttérés alanyi adómentességre: elvész-e a vissza nem igényelhető áfa? Cikk

Az alanyi adómentességre áttérést megelőző utolsó áfabevallásban, ha nem éri el az értékhatárt a visszaigénylés összege, kiutalásra kérhető-e a forgalmi adó összege, vagy elenyészik? Például havi áfabevallónak, ha 700 ezer forint negatív adója keletkezik a 2019-es decemberi bevallásában, visszakérheti-e, ha 2020 januártól alanyi adómentességre váltott? – kérdezte olvasónk. A válasz nem egyszerű; dr. Kelemen László adószakértő, jogász és dr. Bartha László adójogi szakjogász kollégánk közösen fogalmazták meg az alábbiakat.

Étkezés adókötelezettsége Kérdés

Az alapítvány létesítő okiratában szerepel a kórház dolgozói képzésének támogatása. A kórház dolgozói az alapítvánnyal nem állnak munkaviszonyban. A konferenciák, képzések tartalmaznak étkezési díjat is. Kérdés: az étkezés után kell adót fizetni? A részvételi díjat az alapítvány kiszámlázza az érintett résztvevők munkáltatójának. A számlában kell áfát számolni? (Az egészségügyi alapítvány alanyi mentességet választott.) A kórház országos konferenciát szervez kb. 100 fő résztvevővel. Az ezzel kapcsolatos étkezés adóköteles-e? Lehet ez reprezentációs költség?

Alanyi adómentesség Kérdés

Alanyi adómentesség értékhatárára vonatkozó kérdésemet Szarvas Imréné szakértő asszony megválaszolta, amit nagyon szépen köszönök. A 2017. évben elkövettem azt a hibát, hogy az alanyi adómentes értékhatárnál beszámítottam a terület alapú támogatás összegét. Az adóalany ügyfél nem őstermelő volt, hanem kataalany egyéni vállalkozó. A 2019. évben ellenőrzés alá vonta a NAV, és most kérdezi, hogy mikor lett áfaalany. Megválaszoltuk. Sajnos én mint könyvelő hibáztam, hogy 2017. 10. 05-én úgy ítéltem meg, hogy támogatással együtt értékhatárelérés van. Kérdésem, mire számíthatok most az ellenőrzés kapcsán, hogyan tudom védeni a döntésemet. Érheti-e az ügyfelemet kár, mert a 2018. évben már áfásan gazdálkodott?

Alanyi adómentességi határ számítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem állásfoglalását. A cég szakértői tevékenységet nyújt: – hatóságok számára, ekkor az áfa teljesítési időpontja az 57. § (2) alapján az ellenértéket megállapító jogerős határozatnak (végzésnek) vagy véglegessé vált döntésnek a szolgáltatás nyújtójával történő közlése, – más szervezetek részére nyújtott szolgáltatásnál az időszaki elszámolás miatt a fizetési határidő a teljesítési időpont. Az alanyi adómentességi határt átlépésénél milyen teljesítési időpontot kell figyelembe venni? Az áfatörvény szerinti teljesítési időpontot vagy az effektív teljesítési időpontot? Több olyan szakértői vizsgálat is volt, amely effektív 2017-ben valósult meg, de 2018-as teljesítési dátummal van számlázva. Válaszukat előre is köszönöm!

Alanyi áfamentesség 12 millióig: így változnak az adószabályok Cikk

Január 1-jétől változik az alanyi adómentesség választására jogosító felső értékhatár, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatójában összefoglalta a vonatkozó törvénymódosítást, kiemelve az átmeneti időszakra vonatkozó rendelkezéseket.

Svájci állampolgár áfaalanyisága Kérdés

Tisztelt Szakértő! Svájci állampolgár budapesti ingatlanát rövidtávú bérbeadással hasznosítja. Választhat-e erre a tevékenységre alanyi adómentességet, figyelembe véve az áfatörvény 187. paragrafusát? Köszönöm.

Katás egyéni vállalkozó – alanyi adómentesség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bevételi nyilvántartást vezető, alanyi adómentességet választó katás egyéni vállalkozó esetében a 2018. évi 8 millió forintos áfa összeghatárnál figyelembe kell-e venni a 2017. évben kiállított, de 2018. évben beérkezett összeget, vagy csak a 2018. évben kiállított számlák összegével kell számolni?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Pályázat kertében kifizetett pénznyeremény

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close