322 találat a(z) ajándék cimkére

Ajándék vagy termékminta Kérdés

Tisztelt Szakértők! Segitségüket kérném az alábbi témában: Fogorvosi rendelőt üzemeltető fogorvos vásárol fogkefét, fogkrémet, amit ha kell, az ügyfél elhasznál, illetve odaad javasolt termékként illetve próbára, vagy gyermekeknek kedveskedve. Ebben az esetben merült fel kérdésként, hogy tekinthetjük-e ezt a költséget elszámolhatónak, vállalkozás érdekében felmerült költségnek, illetve kell-e utána adót, járulékot fizetni, esetleg természetbeni juttatás vagy egyéb kategória felmerülhet-e ezen esetekben? Kérem segitő iránymutatásukat. Köszönettel: Kövesdi Anita

Ajándékutalvány megőrzése Cikk

Az ajándékutalványt, mint szigorú számadású nyomtatványt beváltásuk után 8 évig meg kell őrizni (tudomásom szerint). Mi a teendő internetes beváltás esetén, amikor csak a kódját adja meg a vásárló? Mit, hogyan kell megőrizni? Hasonló problémát vet fel az e-mailben vagy sms-ben elküldött ajándékutalvány kódja. Beváltáskor csak a kódjára van szükség akár üzletben, akár interneten keresztül történik. Ebben az esetben mi a teendő? Olvasói kérdésre Szolnoki Béla adószakértő válaszolt.

Ajándékba kapott üzletrész értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy házaspár 50-50%-ban tulajdonosai a kft.-nek. A cég saját tőkéje 20 millió, a jóváhagyott osztalék 4 millió, a tagi kölcsön 2 millió forint. Az osztalék és a tagi kölcsön is 50-50%-os a felek közt. Az apa betegsége miatt gondolniuk kell a cég további sorsára. Egy gyermekük van, aki az egyik örökös, a másik örökös a házastárs, aki egyben a cég másik tagja. 1. megoldás Az apa az üzletrészét 50-50%-ban elajándékozza a gyermekének és a házastársának. Az szja-törvény 67. § (9) bekezdés ak) 2. pontja értelmében az ajándékozási szerződés napjára meg kell határozni az üzletrész szokásos piaci értékét . A szokásos piaci érték az ajándékozott üzletrészre jutó saját tőke, növelve a jóváhagyott osztalékrésszel? Vagy még a tagi kölcsön rá eső részével is kell növelni az értéket? Az ajándékozási szerződésben elég az üzletrész névértéke, és az szja-törvény alapján elégséges igazolás a szokásos piaci értékre vonatkozóan a szerződés napjára taggyűlés által jóváhagyott mérleg? Kérdésem még, hogy ha kiveszik a jóváhagyott osztalékot és a tagi kölcsönt, amit az üzletrésszel ajándékba kaptak, akkor a magánszemélyek hogyan adóznak? 2. megoldás Ha megvárják az öröklés útját, akkor mi lesz a szokásos piaci érték, kiemelve kérdezem a jóváhagyott osztalék és a tagi kölcsön sorsát? Ha a megörökölt jóváhagyott osztalékot, tagi kölcsönt kiveszik, akkor hogyan adóznak? Várom – ha lehet, jogszabályi hivatkozással – szíves válaszukat. Üdvözlettel:Kisfaludyné

Jövedéki termék ajándékozása Kérdés

Cégünk kis- és nagykereskedelemmel is foglalkozik kávéautomaták és töltőanyagok területén. A karácsonyi akció keretében bizonyos mennyiségű áru vásárlása esetén olasz karácsonyi kuglófot és bort ad ajándékba az ügyfeleknek. A panettonet közvetlenül Olaszországból vettük, a bort egy magyarországi értékesítőtől szereztük be, aki a jövedéki adó megfizetését teljesítette. A promóció keretében a panettonet és a bort feltüntetjük a számlán, és értékükkel azonos összegben kedvezményt számolunk el, így összevontan 0 értékkel kerülnek számlázásra. Kérdések: • mivel bor és panettone a promócióban csak megfelelő mennyiségű termék vásárlása esetén kerül ellenérték nélkül számlázásra, minősülhet-e ez a tevékenység jövedéki termék kereskedelmének? • helyesen járunk-e el akkor, ha a promócióhoz beszerzett bor és panettone előzetesen felszámított áfáját levonásba helyezzük? • ha ugyanezeket a termékeket egy nyílt nap keretében valamennyi résztvevő számára ajándékba is adtuk (anélkül, hogy vásárlást elvártunk volna a résztvevőtől), milyen adó- és járulékfizetési kötelezettségekkel kell számolnunk? Az ajándék átadásáról nem készült dokumentum, a részvevők regisztrációs lapot írtak alá. Ebben az esetben is levonásba helyezhető-e a beszerzéshez kapcsolódó előzetesen felszámított áfa, vagy ha ez már a beszerzéskor megtörtént, fizetendő áfába kellene-e beállítani az ajándékként átadott termékek piaci értéke alapján számított áfát?

Ajándekozási illeték külföld Kérdés

Tisztelt Szakértő! Keletkezik-e illetékfizetési kötelezettsége annak a magyar adórezidens magánszemélynek, aki Ausztriában kap készpénzt ajándékba és azt egy osztrákban bankban helyezi el? Illetve bármilyen közteherfizetési kötelezettsége keletkezik-e, ha a saját osztrák bankszámlájáról magyarországi bankszámlájára utalja át az összeget? Válaszát előre is köszönöm!

Elismerés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyesület európai szakmai versenyen díjat elért magánszemélynek ad ajándékot, elismerést, az egyesület szakmai rendezvényén. Milyen adók terhelik a juttatást? Válaszát köszönöm!

Ajándékozás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Óvodának ajándékoznánk 1 db számitástechnikai eszközt. Kell-e számlát adni, ha ajándék, milyen dokumentáció szükséges, hogy az óvoda nyilvántartásba tudja venni? Előre is köszönöm válaszukat.

Lakáseladás adója Kérdés

Tisztelt Adózóna! 2006-ban vásároltam lakást 10 millió forintért. Ma eladnám 20 millióért. Kérdésem: kell-e adóznom az eladás után, ha az eladás után a befolyt összeget átadom (azt nem tudom, hogyan adom oda, ajándékként?) a saját gyermekemnek, hogy ő vásároljon rajta saját magának egy lakást, telket, házat? Köszönettel.

Ajándékátadás adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kereskedelmi vállalkozásunk partnereinek bizonyos értékhatárú rendelés felett ajándékot biztosít. Az ajándékok az értékesítésről kiállított számlán nem szerepelnek, azokról külön "üzletiajándék-nyilvántartást" vezetünk (szállítói számla száma a beszerzésről, bruttó összeg, ajandékban részesülő partner, átadás időpontja) és szállítólevél kíséretével adjuk át. (A számlán feltüntetni a továbbiakban sem kívánjuk... a beszerzők külön kérésére...) Az üzleti ajándékok beszerzésekor az áfát nem vonjuk le, a bruttó bekerülési értéket egyes meghatározott juttatásként (mint üzleti ajándék) 49,98% adó (szja és eho) vonzattal minden hónapban a '08-as bevalláson leadózzuk. Kérdésem az lenne, hogy helyesen járunk-e el, az átadás-átvétel történhet-e szállítólevélen, vagy máshogyan kellene bizonylatolni az ingyenes ajándék átadását? Helyes-e, hogy az átadás időpontját vesszük figyelembe, amikor azt vizsgáljuk, melyik hónap '08-as bevallásában szerepeljen? Mi a helyzet abban az esetben, ha vállalkozásunk olyan üzleti ajándékot nyújt, amelyet szállítójától korábban ő is ingyenesen (számlán 0 forint) kapott? Piaci érték után kell adózni vagy esetleg nem is kell? Csak a teljesség kedvéért: amennyiben a számlán az ajándékot teljes értékben tüntetnénk fel, és külön soron szerepelne kedvezményként, akkor az áfa is levonható lenne beszerzéskor, illetve ajándékként sem kellene adózni? Akkor sem, ha 1 forintért van kiszámlázva és -1 forint a kedvezmény? Köszönöm!

Tárgynyeremény adózása és járulékai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás rendezvényén kisorsolt egy ajándékot. Kérdésünk az lenne, van-e értékhatár adózás szempontjából, illetve milyen adót és járulékot kell utána fizetni? A járulék alapja az eszköz bruttó vagy nettó értéke? Köszönettel.

Saját ajándékutalvány elszámolása Kérdés

Egy könyvkiadással és könyveladással foglalkozó kft. ingyenesen bocsát ki ajándékutalványokat (könyvutalványokat) 1000 forint értékben olyan iskolai osztályfőnökök részére, akik egy pályázat kapcsán regisztrálnak 3 tanulócsoportot. Ha 6 tanulócsoportot regisztrálnak, akkor 2 db 1000 forintos utalványt kapnak ingyen, és így tovább. Ezek az utalványok a kft. saját üzleteiben lesznek beválthatók ingyenesen könyvvásárlásra az osztályfőnökök által. Kérdésem a következő: - Technikailag kell-e sorszámozni, felvenni szigorú számadásúnak a könyvutalványokat? - Számviteli és adózási (áfa, szja, tao stb.) elszámolásuk hogyan történik? - Van-e egyéb technikai kritérium, amire oda kell figyelniük? Gyors válaszukat várva, tisztelettel: Krasznai Andor

Illetékfizetés készpénz ajándékozása után Kérdés

Édesapám 2 millió forint készpénzt ajándékozna nekem. Kell-e utána illetéket fizetni, a megajándékozottnak van-e még egyéb fizetni való utána?

Ingatlanajándékozás kft. tulajdonosa részére Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. a tulajdonában levő, használaton kívüli ingatlanát szeretné elajándékozni az egyik tulajdonosa részére. Szeretném megkérdezni: 1.) hogy tiltja-e ezt valami? 2.) milyen adókötelezettségek terhelik az ajándékozó céget? 3.) milyen adó, illetve illetékkötelezettsége lesz a megajándékozott magánszemélynek? Mi lesz az illeték alapja? Válaszát köszönöm.

Ajándék, ingyen étel falunapon, fesztiválon Cikk

A nyár a fesztiválok, falunapok kiemelt időszaka. Ezeken a rendezvényeken általában nincs belépődíj, így a programokat a nagyközönség ingyen élvezheti. Sok esetben ingyenesen ételt és italt is biztosítanak a szervezők a megjelenő nézőknek, közreműködőknek. Az ilyen juttatások adómentességének feltételeiről közölt információkat a NAV.

Távozó kollégának ajándék Kérdés

Tisztelt Adózóna! A munkáltató távozó munkatársának 19 ezer forint értékben ajándékot (golyóstollat díszdobozban) ad. Milyen adó- és járulékkötelezettségek keletkeznek a munkáltatónál e juttatással összefüggésben? Köszönettel!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

NTAK adatszolgáltatás számlázás esetén

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Megbízási díj

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink