322 találat a(z) ajándék cimkére

Édességcsomag adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyházi fenntartású közoktatási intézmény saját tanulóinak édességekből összeállított, 1000 forintot meg nem haladó értékű mikuláscsomagot ajándékozott. Adhatja-e adómentesen, ha nem, minek minősül, egyes meghatározott vagy béren kívüli juttatásnak, vagy más adózás vonatkozik rá? Köszönöm.

Üzletpolitikai célból adott reklámcélú ajándék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Következő kérdéssel kapcsolatban kérném állásfoglalását. Egyik ügyfelem mélygarázst üzemeltet. Decemberben kettő napig – üzletpolitikai célból – egy 3500 forint értékű, a cég logóját tartalmazó logikai játékot kapott mindenki, aki a garázs szolgáltatását igénybe vette. Ezt az ajándékot a garázsból való távozáskor, fizetés után adták oda a vendégeknek a cég dolgozói. Kérdésem az lenne, hogy a néhány nappal előre, a garázs több falán kihelyezett tájékoztató nyilvános meghirdetésnek minősül-e? Ezek alapján alkalmazhatjuk-e az szja-törvény 1. melléklet 8.14/a szakaszát, mely adómentesnek minősíti az ilyen jellegű, magánszemélyeknek juttatott reklámcélú ajándékot? Várom mielőbbi szíves válaszát. Tisztelettel és köszönettel: Havasi Györgyi

Nem tetszik az ajándék? Próbálkozzon a cserével! Cikk

Bár törvény szerint nem lenne kötelező, a boltok általában visszaveszik a hibátlan árut, ha még megvan a számla – nyilatkozta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára az M1 Híradójának.

Minden, amit a céges ajándék adózásáról tudni kell Cikk

Év végén különösen, de bármilyen ünnepi alkalommal okoz fejtörést a sikeres cégek vezetésének, hogyan kedveskedjenek munkatársaiknak, ügyfeleiknek lehetőleg adómentes, vagy kedvezményes adózású ajándékokkal. Ismertetjük az idevágó legfontosabb szabályokat.

Nyereményakciók, kisorsolt ajándék után így kell adót fizetni Cikk

Piackutatásnál és karácsony előtt is gyakori, hogy a cégek ajándékot sorsolnak ki a kérdéseikre jól válaszolók között. Kinek és mennyi adót kell ezért fizetni? Olvasói kérdésre Juhász Tibor okleveles nemzetközi igazságügyi és adószakértő válaszolt.

Ajándékozás Kérdés

Egyéni vállalkozó a vállalkozásban lévő tárgyi eszközeit szeretné az őstermelést folytató fiának ajándékozás címén átadni. Mindkét személy áfakörös. Kérdésem ezzel kapcsolatban: a szerződésben szereplő érték képezi a számla alapját, áfásan vezethető ki a vállalkozásból, milyen illeték-, illetve egyéb adóvonzata van? Köszönettel: Bényi Józsefné

Üzleti ajándék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Implantátumokat forgalmazó magyarországi cég az implantátumokat megveszi egy osztrák közösségi adószámmal rendelkező cégtől. Mivel a magyarországi cég is rendelkezik közösségi adószámmal, az áfabevallásban beállítja a fizetendő és a levonható áfába ezen tételeket. Az értékesítés Magyarországon történik 27 százalékos áfakulccsal. Most, hogy közeledik az év vége, a magyar forgalmazó szeretne ajándékozni az implantátumokból a vásárló cégeknek. Ez milyen adófizetési kötelezettséggel jár, valamint a számlán fel kell-e tüntetni ezen tételeket? Amennyiben igen, mi a helyes számlakiállítás és adómegfizetés? Köszönöm válaszukat!

Erzsébet-utalvány nem munkavállalók részére Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem az volna, hogy egy cég ajándékozhat-e "ajándék Erzsébet-utalványt" olyanok részére, akik nem a cég munkavállalói, hanem teljesen kívülállóak? Válaszukat előre köszönöm!

Szakmai nap elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szakmai napot szeretnénk rendezni, étel-ital kínálattal, és nem fizetnek díjat a részvevők. Reprezentációként elszámolható a költség? A résztvevőknek kelll-e aláírniuk a részvételt? Év végi ajándékozás is felmerült. Szaloncukrot és bonbont szeretnénk ajándékozni munkavállalóinknak. Csekély értékű ajándékként vagy ez is reprezentációként adható? Szintén kérdés itt is, hogy az átvételt alá kell írják? Köszönettel.

Üzletrész ajándékozása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi ügyben kérném a segitségét. Adott egy ingatlannal rendelkezö kft., a jegyzett tőke 6 millió forint, a saját tőke 64 millió forint. Egy házaspár a tulajdonos, és az üzletrészüket szeretnék elajándékozni a gyereküknek 100 százalékban. A kérdésem: illeték az nincs, de szja és eho keletkezik-e a szülőknél a saját tőke/jegyzett tőke különbözetére? A gyereknél pedig ha kiveszi a cégből a piaci értéken 100 millió forintos ingatlant, aminek a könyv szerinti értéke 60 millió forint, akkor mi után adózik? Köszönöm.

Közeledik a karácsony – így adható csekély értékű ajándék Cikk

Év vége közeledtével egyre gyakrabban fordul elő, hogy egyes cégek ajándékot adnak magánszemélyeknek: dolgozóiknak vagy másnak. A csekély értékű ajándék juttatásáról a juttatónak nyilvántartást kell vezetnie, melyből ki kell derülnie, hogy kinek a részére, milyen összegben, hány alkalommal történt a juttatás.

Kaparós sorsjegy ajándékként Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk azoknak a dolgozóknak, akik 25 éve már itt vannak, kaparós sorsjegyet szeretne ajándékozni 25 ezer forint értékben. Hogyan tudjuk ezt számvitelileg elszámolni, illetve milyen adóterheket von maga után? Nem továbbértékesítés a cél, hanem kvázi jutalom az itt töltött időért. Köszönöm!

Ingatlan ajándékozása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó szántót és rajta álló gazdasági épületet vásárolt magánszemélytől 2015-ben. 100 százalékban adóköteles tevékenységhez használja, felújítja, a felújítás áfáját levonja. Az ingatlanértékesítést nem teszi áfakötelessé. 2017. évtől alanyi mentessé válik, és ez év szeptemberében elajándékozza a feleségének az 1/2 részt. Áfafizetési kötelezettsége mi módon keletkezik? Alkalmazható-e az áfatörvény 86. § (1) j) pontja és adómentes lesz-e az ajándékozás? Álláspontunk szerint a felújítás során levonásba helyezett áfa 50 százalékának az aktiválástól számított 240 hónapból az értékesítés hónapjára és a hátralévő hónapokra eső részét kellene visszafizetni a 2017. szeptemberi bevallásban bevallva, a maradék 50 százalékot pedig az alanyi mentessé válás miatt minden év decemberében korrigálni (amíg alanyi mentes, és le nem telik a 240 hónap). A NAV ügyfélszolgálat szerint (1819) az áfatörvény 11. §, 68. § és egy belső osztáyvezetői utasítás szerint, mely alapján jelen esetben 86. § j) bekezdés nem alkalmazható, a jelenlegi piaci érték 50 százaléka után kell az áfát 27 százalékkal megfizetni, és a korábban levont áfát nem kell korrigálni. Köszönöm szépen!

Katás egyéni vállalkozó térítés nélkül kap eszközt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás, alanyi mentes egyéni vállalkozó ajándékba kap eszközt (TEAOR 8690 ebből adódóan tárgyi adómentes). Mi a teendő ezzel könyvelésileg, esetleg bevallás szempontjából?

Kulturális juttatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk több alkalommal vásárol színházjegyet darabonként 4-5 ezer forint értékben. Ezen jegyekből az alkalmazottaknak, hozzátartozójuknak, illetve üzleti partnereknek juttatnak. Az 50 ezer forint/fő mentes határt nem éri el a juttatás. Kérdésem, hogy ezen juttatási forma megfelel-e a mentességhez (értem ezt azon, hogy a jegyek száma az év során több mint a dolgozói-tagi létszám), a jegyek átadásának bizonylatolása hogyan történjen, illetve ha az üzleti partnernek ajándékba adják, akkor ott is érvényesül-e az 50 ezer forint mentesség? Szíves válaszukat megköszönve!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ügyvezetés – Megbízási jogviszony

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Részesedés csökkenése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink