192 találat a(z) ajándék cimkére

Az APEH válaszol: örökösödési illeték, ajándék hozzátartozónak, elévülés Cikk

Hogyan működik, az elévültetés? Egy munkavállalónak a jogosnál kevesebb táppénzt fizettek, s ez a munkaadó ellenőrzés során derült ki, a beteg időközben elhunyt. Most fizetnék ki az elmaradt összeget és késedelmi pótlékot, mi a teendő? Egy közeli hozzátartozó halála milyen fizetési kötelezettséget keletkeztet? Unokámnak lakást szeretnék vásárolni, aki nappali tagozatos egyetemista, milyen adó vonzata és kötelezettsége van, ha a vásárlásra szánt készpénzt először az ő bankszámlájára teszem valóban adómentes-e?

Az APEH válaszol: öröklés, ajándék, válás Cikk

Édesanyám halála után a bátyámmal örököltük a házat, az én részemet átadtam neki, s ez után az illetéket kifizettem, kell még fizetnem és mennyit? Ha a szüleim havonta 150 000 forint alatti összeget átutalnak részemre, ajándékozás címén, nem kell sem adót, sem illetéket fizetnünk? Örököltem másfélmillió forintot, kell-e adóznom utána? Válófélben vagyunk, közös ingatlant értékesítünk, mi ilyenkor a teendő?

Az APEH válaszol: lakásszerzési kedvezmény, öröklés, eladás Cikk

Milyen módon kell teljesíteni az illetékmentes (banki átutalással teljesített) ajándékkal kapcsolatban az APEH felé fennálló bejelentési kötelezettséget? A férjem meghalt, a közös tulajdonú ingatlanunkat szeretném eladni, kell szja-t fizetnem? Gyerekeim ingatlant örököltek, esetükben mi számít az eladáskor a szerzés időpontjának? Olvasói kérdések.

A hitel, az ingatlanvásárlás és az ajándék Cikk

Az eladott lakás, a banki hitel, az ajándékozás és egy új ingatlan vásárlása sokakat érint. Olvasó kérdésünk kapcsán megkerestük az adóhatóságot: melyek az irányadó jogszabályok.

Mit tehet, ha hallgatott az ajándékba kapott pénzről? Cikk

Magyar-amerikai állampolgár vagyok, az Egyesült Államokban élek életvitelszerűen, de van Magyarországon is bejelentett állandó lakcímem, az egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnem kell? Testvéremmel ingatlan részt örököltünk apukánk után szüleink házából, ha mind a ketten lemondunk anyukám javára, neki kell-e illetéket fizetni? Szüleimtől 2006-ban 20 millió forintot kaptam ajándékba, adózáskor ezt a jövedelmet nem tüntettem fel, mit tehetek?

Készpénzben vagy átutalással ajándékozzon? Cikk

Szüleimtől, nagyszüleimtől több alkalommal ajándékba kaptam pénzt, melyet bankszámlámra én helyeztem el, így terheli-e valamilyen illeték? Nyugdíj mellett alkalmi munkakönyvvel dolgozom, kell-e a jövedelmemből adóznom? Gyeden lévő kismama vagyok, alkalomszerűen besegíthetek-e a férjem vállalkozásába?

Az APEH válaszol: ajándék, számla, nyugdíj, külföldi munka Cikk

Ha ajándékba kapunk - szüleimtől - földterületet, ennek mi az adóvonzata? Ha valaki nyugdíj mellett dolgozik, mennyi lehet a vállalkozói kivétje, hogy ne vesszen el a nyugdíja? Egy szolgáltató nem köteles ingyenesen számlát kiállítani? A munkanélküli kiskönyvvel foglalkoztatott dolgozóknak kifizetett bér után szakképzési hozzájárulást kell-e fizetni a munkaadónak? Az olvasó kérdez, az APEH válaszol.

Az ajándékozás és az szja, tb-fizetési kötelezettség Cikk

Egy barátnőm ajándékba átutalt nekem egy nagyobb összeget, kell valamit fizetnem, bejelentenem? Az ajándékozási kapcsán az APEH szja, és/vagy tb-fizetési kötelezettséget nem állapíthat meg, lévén ez is egyfajta bevétel/jövedelem? Kell-e adózni az eladott ingatlan árából, ha igazolni tudom, hogy azt a pénzt lakásfelújításra fordítom? Az APEH válaszol.

Ajándékozási illeték, táppénz és bt. megszüntetése Cikk

Hogy lehet a legolcsóbban megúszni két betéti társaág egyidejű megszüntetését? Kell-e ajándákozási illetéket fizetnie a szülőnek, ha ingatlanból származó jövedelmét gyermekének adja? Mi alapján kapja a juttatásokat a táppénzen lévő kismama, ha egyéni vállalkozó? Olvasóink kérdéseire a hvg.hu adószakértője válaszol.

Illeték: kedvezmény cégbírósági eljárásnál, bírság ingatlanforgalmazóknak Cikk

Az illetékekről szóló törvény többszöri módosítással 1991 óta hatályos, újrakodifikálására – az áfatörvénnyel ellentétben – 2007-ben sem került sor. Így a törvény módosítása 2008. január elsejétől az adminisztráció egyszerűsítésétől az illeték tárgyának bővítéséig több területet fog át.

Banki átutalással, eladott ingatlan árából kapott ajándék illetékmentes? Cikk

Banki átutalással, eladott ingatlan árából kapott ajándék illetékmentes? Egyenesági öröklés után az örökösödési illetéken kívül milyen fizetési kötelezettségek terhelik az örököst? Kiegészítő tevékenységet végző vállalkozó vagyok, amennyiben a bevételem kevesebb, mint a kiadásom, akkor saját befizetéssel kell-e egyensúlyba hozni a kasszát? A bolti kiskereskedelmi áfa-számítást (részarányos) alkalmazva állapítjuk meg a fizetendő áfa mértékét, 2008-ban kötelező áttérni az általános szabályok szerinti áfa-számítási módra?

Könyvelési díjak és a pályázati pénz áfája Cikk

Evas betéti társaság számolhat-e el könyveléssel kapcsolatos költséget? Pályázaton nyert támogatás áfáját mikor kell az államnak visszafizetni? Illetékköteles az ajándékba kapott pénz? Bérbe adott lakás rezsije elszámolható-e? Evás vállalkozásnak tárgyi adómentes oktatási tevékenységre áfás számlát kell-e kiállítani, és hogy kell adót fizetni a bevétel után? Olvasóink kérdéseire az APEH válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Reprezentációs költség – önellenőrzés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Rokkantsági ellátás melletti munkavégzés

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szocho-kedvezmény

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

2019 október
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X