190 találat a(z) adomány cimkére

Egészségpénztári adomány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egészségpénztáron keresztül lehet-e a dolgozónak adományt adni? A munkáltatónak valóban adómentes? A dolgozó negyedévente fizeti meg a tárgynegyedévben kifizetett adomány x 0,82x0,15 szja és adomány x 0,82 x0,22 ehót. Majd az adóbevallásában igényelheti vissza a maximum 750 000 x 0,2 adókedvezményt. A támogatottak köre rugalmasan választható. Valóban nincs a támogatásnak maximumösszege? Köszönöm válaszát. Üdvözlettel: Grizák Gyuláné

Hogyan adózik a vállalkozás által adott támogatás? Cikk

Év végén gyakran merül fel, hogy a vállalkozások hogyan, milyen formában adhatnak támogatásokat, adományokat és ennek mi az adóvonzata. A jelen cikkben az alapítványok adózását, az adott támogatások, adományok adózásának általános szabályait tekintjük át.

Természetben nyújtott adomány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk (kft.) 2016-ban természetbeni adományt adott át egy kiemelkedően közhasznú társaságnak. A közhasznú társaság az adományról az igazolást kiállította, melyben számszerűsítette annak értékét. Az általunk átadott árukészlet után, beszerzéskor társaságunk az áfát visszaigényelte, mivel továbbértékesítési céllal szerezte be az árut. A raktárban azonban a csomagolás sérülése miatt már nem tudjuk kiskereskedő partnereinknek továbbértékesíteni a kapott termékeket, ezért döntöttünk az adományozás mellett. Kérdéseim: milyen bizonylattal tudom a készletből kivezetni az eladományozott árukészletet 2016 december 31-én? Mi a helyes elszámolása a könyvekben és a társaságiadó-bevallásban az ilyen típusú adománynak? (Társaságunk év közbeni készletnyilvántartást nem vezet, a készletet év végén tételes leltárral állapítja meg). Kell-e az adomány után áfát vagy más jellegű adót fizetnünk? Válaszukat előre is köszönöm.

Szolgáltatási szerződés által végzett munka díjazása támogatói adománnyal Kérdés

Tisztelt Szakértő! A bt. szálláshely-szolgáltatást végez. A vendégek fogadására, takarításra megbízási szerződést köt. A bt. a megállapodás szerinti díjat utalhatja-e támogatói adományként a megbízott önkéntes nyugdíjpénztárába? Ha igen, az szja-t és ehót a 08-as bevallásban kell bevallani? Ha igen, a bevallás melyik sorában?

Jogi személy önkéntes nyugdíjpénztárba befizetett támogatói adományának felső határa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jogi személy támogatói adományának van felső korlátja? Az adomány célja a tagi jogviszonyban lévő ügyvezető támogatása. Köszönöm válaszát! Horváthné

Így adhat támogatást cég magánszemélynek Cikk

Egy kft. egy konkrét személynek szeretne támogatást nyújtani. A juttatást rokkant személy kapná. Hogyan oldható ez meg? Olvasói kérdésre Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló válaszolt.

Szeretetvendégség Kérdés

Cégünk, amely vendéglátással foglalkozik, az adventi ünnepség alatt, amit az önkormányzat rendez egy városnak, szeretetvendégséget ajánlott fel. Meleg ételt és italt oszt a város lakóinak. Az önkormányzattal nincs szerződése. Önállóan ajánlotta fel. Bevétele nem keletkezik belőle, de költsége igen. Kérdésem, hogy ez társasági adónál adóalap-növelő lesz-e, valamint az szja-nál és az ehónál keletkezik-e fizetendő adó? Válaszát előre is köszönöm!

Egyesület adományozása Kérdés

Közhasznú minősítéssel nem rendelkező egyesület gazdasági társaságtól adományt kap a működési költségek fedezésére. Hogyan kell ezt elszámolni az egyesületnél, és milyen adókedvezményt tud érvényesíteni az adományt nyújtó társaság? Felmerül-e áfafizetési kötelezettség? Az egyesület alanyi adómentes. Köszönöm válaszukat!

Alapítvány vállalkozási tevékenysége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közhasznú alapítvány alapító okiratban meghatározott cél szerinti tevékenységei a következők: rászorulók – elsősorban családok – pénzbeli és nem pénzbeli támogatása, érdekvédelme, adományok gyűjtése segítséget kérők részére, egészségvédelem, tanácsadás, állami feladatokban részvállalás,környezetvédelem. Abban az esetben, ha az alapítványnak felajánlott ruhákat, játékokat, könyveket értékesítenénk az alapítvány által erre a célra bérelt üzlethelyiségben, és a befolyó összeget szintén a cél szerinti tevékenységekre költenénk, akkor jól értem, hogy nem azt kell vizsgálni, hogy a befolyt összeget mire fordítom, hanem azt, hogy maga a tevékenység vállalkozási tevékenységnek minősül, jövedelemszerzés a célja, üzletszerűen folytatjuk a tevékenységet? Azaz ez az alapítvány vállalkozási tevékenysége, így adózni kell utána a közhasznú alapítványra vonatkozó szabályok szerint, kivéve, ha ez a bevétel nem haladja meg az összes bevétel 15%-át? Tehát, ha begyűjtöm, és eladom, akkor vállalkozási tevékenység, de ha begyűjtöm, és utána továbbadom rászorulóknak, akkor már nem? Illetve, ha valóban vállalkozási tevékenység, akkor az adományként kapott ruhákat, játékokat hogyan veszem készletre, hogyan határozom meg az elábét? Megtisztelő válaszukat várom! Köszönöm!

Adománykupon értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott cég adományozni szeretne, olyan formában, hogy megvásárolható lenne tőlük egy úgynevezett adománykupon, amelyet, ha megvásárol a vevő, azt az összeget továbbítja a cég meghatározott alapítványnak. Ezzel kapcsolatban a kérdéseim, hogy ezt bevételként kell kezelni? Milyen adó- és járulékterhek vannak? Köszönöm a válaszát.

Egyesületi klubnapon értékesített kávé, üdítő kezelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy egyesületünk. Az egyesület a társasjátékok népszerűsítésével foglalkozik, ezért heti rendszerességgel klubnapokat tart. A játékosok becsületkasszába dobhatják azt a jelképes összeget, amivel támogatják az egyesületet, ezt adományként, támogatásként kezeljük. A klubnapok időtartama elég hosszú, ezért az egyesület tart kávét, üdítőt, csomagolt élelmiszert (csoki, keksz, chips). Ezekért a játékosok fizetnek. Kérdésem arra irányul, hogy ezt az összeget miként kezeljük. Szükséges-e pénztárgép, illetve nyugta, vagy kezelhető adományként, támogatásként ugyanúgy, ahogy a tagdíj is, amit a klubnapon fizetnek a játékosok? Válaszát megköszönve: Répás Anita

Alapítványi bevétel Kérdés

1./ Az alapítvány adományként üdítő italt kap. Ezt az alapítvány a saját rendezvényén értékesíteni kívánja. Hogyan számolja el az ebből keletkezett bevételt? Kell-e bizonylatot kiállítania? 2./ Az alapítvány jótékonysági bált rendez, a résztvevőktől kapott bevételt hogyan számolja el? Kell-e bármilyen bizonylat, ha az adományozó nem vesz figyelembe adókedvezményt?

Egyesület, alapítvány gründolása és adózása Cikk

Mielőtt valamilyen nemes cél érdekében alapítvány vagy egyesület létrehozásáról határozunk, tisztában kell lennünk ezek alapvető működésével és adózási következményeivel.

Támogatás vagy adomány esetleg más Kérdés

Cégünk székhelye közigazgatási határon található, ahol nem megoldott a gyalogos közlekedés. Egyeztetések folynak a helyi önkormányzat képviselőivel a beruházás megkezdéséről. Ahhoz, hogy a beruházás megvalósuljon, cégünk x millió forintot ajánl fel. Kérdésem az lenne, hogy ha az önkormányzatnak utaljuk az összeget, akkor támogatási szerződéssel tehetjük ezt, és könyveinkben ezek a tételek egyéb ráfordítás címén szerepelnek, áfát nem érintve? Tao-emeléssel kell számolni, szükséges-e a juttatásban részesülő nyilatkozata? (Tao tv. 3. számú melléklet). Másik lehetőségként felmerült alapítvány bevonása, mely adománygyűjtést szervezne a cél megvalósítására. Ebben az esetben több mindent kell vizsgálni? (Például: közhasznú a szervezet minősítése vagy sem?) Milyen adminisztrációval járna ez az adományt adó szervezetnél? Mire kell figyelni? Feladatunk-e az adományt gyűjtő alapítvány vizsgálata, hogy helyesen jár-e el az adomány gyűjtése kapcsán? Adózás szempontjából az adózás előtti eredményünk csökkenthető-e? Közhasznú státuszáról nyilatkozatot kötelezően ki kell állítania, hiszen itt kérdéses lehet az is, hogy adománynak vagy támogatásnak minősül? Támogatás esetében is szükséges a szervezet nyilatkozata? Adózási oldalról ráfordításként elszámolható, nem adóalapot növelő tétel? Kérem, szíves segítségüket a három variáció megítélésében, esetleg ha van javaslatuk, ötletük szívesen fogadom!

Nonprofit kft. – kapott adomány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérem szíves tájékoztatását. Önkormányzati tulajdonban lévő közhasznú nonprofit kft. szervezi a helyi falunapi rendezvényt (önkormányzattal kötött feladatátadási szerződés szerint). Egy bt. nagyobb pénzösszeggel szeretné támogatni ezt a rendezvényt, ezzel kapcsolatban szeretném kérdezni, hogy a közhasznú nonprofit kft. ebben az esetben adhat-e ki adományigazolást? Adományigazoláson mely esetben kell feltüntetni azt, hogy ezen adomány nélkül is nyereséges a társaság? Előre is köszönöm szíves válaszát!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlanfelújítás áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szállás számla utólagos kiállítása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ügyvezetés jogviszonya

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close