166 találat a(z) adomány cimkére

Adómentesen is támogathatók a sztrájkoló tanárok: mutatjuk, hogyan Cikk

Sajtóhírek szerint több magánszemély, alapítvány jelezte a sztrájkoló pedagógusoknak, hogy összegyűjtik a munkabeszüntetés idejére részükre meg nem fizetett pénzüket. Felmerül a kérdés, mit kell a közkasszába fizetni, ha az amúgy is kispénzű sztrájkolóval szimpatizáló magánszemélyek önkéntesen felajánlott összegekkel, társadalmi szervezetek juttatásokkal támogatják azokat, akiknek a fizetéséből a munkabeszüntetés időtartamára eső járandóságot levonják?

Alapítvány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy alapítvány (nem kiemelten közhasznú), mely egy szívbeteg kislány támogatása céljából jött létre. Az adó 1 százalékából összegyűjtöttek 8 millió forintot, melyből lakást szeretnének vásárolni a kislánynak. A kérdés az lenne, hogy mind az alapítvány, mind pedig a kislány oldaláról milyen adófizetési kötelezettségek merülnek fel? Szja-t, ehót kell-e fizetni? Köszönettel.

Támogatás, adomány elszámolása, adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfa alanyi adómentes, vállalkozói személyi jövedelemadózás (tételes bevétel-költségelszámolás) szerint adózó egyéni vállakozó vagyok. Kérem, segítsenek az alábbi esettel kapcssolatban a megfelelő adózási eljárás megtalálásában. Ingyenes, nyílt forráskódú szoftvereket teszek közzé az interneten, és szeretném megoldani, hogy akik letöltötték, és használják őket, felajánlhassanak valamekkora összeget, amivel támogatnak engem. A felajánlásért cserébe szolgáltatást vagy terméket nem nyújtok, a szoftvert bárki letöltheti az internetről enélkül is. A felajánlásokat a weboldalam látogatói a PayPal rendszeren keresztül tehetnék meg (ahonnan át tudom utalni a pénzt a vállalkozói bankszámlámra), és elsősorban külföldről számítok támogatásra. Az a kérdés, hogy ilyen esetben hogyan kell adózni? Előre is köszönöm válaszukat.

Alapítvány vállalkozási tevékenysége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném a segítségét kérni a következőkben. Alapítványunk egy adományboltot működtet (ahol az adományként kapott használt árut adjuk el). Ez az alapítvány vállalkozási tevékenysége az alapító okirat szerint. Viszont a vállalkozási tevékenységből származó bevétel 89 százaléka a teljes bevételnek. Ez hathat-e hátrányosan az alapítvány adózási megítélésére? Szabályos-e az alapítvány ilyenfajta működése? Mely gazdálkodási forma lenne a legmegfelelőbb erre a tevékenységre? A vállalkozási bevételből vásárolt adomány tekinthető-e a vállalkozási tevékenység költségének? Segítségét előre is köszönöm!

Egyéni vállalkozó adománya óvodának Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó esetében hogyan számolható el az óvodának adott adomány/támogatás?

Karitatív mézértékesítés Kérdés

Méztermelőkkel összefogva egy jótékonysági mézértékesítési programsorozat kidolgozásán dolgozunk: Az eladási ár meghatározott része rászoruló szervezetek támogatására kerül befizetésre. Másik része a költségeket (beszerzés, csomagolás, szállítás) fedezné. Az esetlegesen fennmaradó összegből a program továbbfejlesztését finanszíroznánk (feltételezhetően társasági adófizetés után). A program során az őstermelő méze kerül értékesítésre, de az őstermelő többnyire nem tud ezen jelen lenni. Adózási szempontból milyen formában (vállalkozás/ügynök, bizományos, gazdasági/nonprofit társaság, egyesület/alapítvány) érdemes a programot megvalósítania annak, aki a méz "beszerzésével" és értékesítésével foglalkozik? Kérdéseink háttere: Őstermelő áfafizetésre nem kötelezett. Termékét, ha nem maga értékesíti, akkor egy közbeiktatott félre lesz szükség. Feltételezzük, hogy innentől kezdve áfafizetésre kötelezett lesz a termék. El lehet ezt kerülni és így az áfakört? A bizományi értékesítés egy lehetséges irány? Megoldás lehet arra, hogy egyrészt az áfakörbe ne vonjuk be ezt a karitatív jellegű programot, másrészt, hogy az őstermelő végső soron saját nevével értékesítse közvetítőn keresztül a termékét, és ezzel együtt ne mézkereskedelemről legyen szó? Olyan megoldást/technikát keresünk, amivel az áfa, társasági adó nem viszi el a programban megtermelhető eredmény nagy részét. Melyek a program célját legkevésbé erodáló működési formák adózási szempontból? Köszönöm.

Egyházi jogi személynek nyújtott adomány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bevett egyház által alapított oktatási intézmény, amelynek gazdálkodási formája elsődlegesen közfeladatot ellátó belső egyházi jogi személy, állíthat-e ki támogató részére igazolást arról, hogy adománynak minősül a kifizetett összeg, amennyiben a támogatást tanulmányi verseny költségeinek finanszírozására kapja? Közhasznúsági minősítéssel nem rendelkezik az intézmény. Tao tv. 4. § 1/a értelmében egyházi jogi személynek törvényben meghatározott tevékenysége támogatására adható támogatás, a tanulmányi verseny ennek megfelel? Válaszát előre is köszönöm!

Személyi jövedelemadó, ehofizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság, egy vele semmiféle jogviszonyban nem álló magánszemélynek 500 ezer forint juttatást (adományt, támogatást) fizet. Milyen adókötelezettsége keletkezik a társaságnak? Van-e valamilyen kötelezettsége a magánszemélynek? (Mi 16 százalék szja-ra és 27 százalék ehora gondolunk, és a 1508-ason a 1508A-01-01-en jelentenénk, nem számolva magánszemély-kötelezettséggel). Köszönettel!

Adózás Kérdés

Gazdálkodó szervezet adományozhat-e egy másik gazdálkodó szervezetnek – tehát nem egyesületnek, nem alapítványnak – pénzt a működésére adó- és járulékmentesen?

Civil szervezet esete az áfával Cikk

Mi az? Áfaalany is meg nem is; van is adókötelezettsége, meg nem is; kell is számlát kibocsátani, meg nem is. Mi sem egyszerűbb: ez a civil szervezet. Nem tudja, mi a teendője, ha értékesít, ha szolgáltat, ha beszerez, ha adományt kap? Bizonytalan? Olvasson.

Adomány elszámolása Kérdés

Közhasznú szervezetnek adott adomány társaságiadó-elszámolásához minden esetben kötelező-e az írásbeli adományozási szerződés, vagy csak a tartós adományozás esetén? A nem tartós adományozás esetében elég-e az igazolás? A taotörvény 7. § (1) z) pontja alapján ez nem világos számomra.

Gyógyszeradomány adózása és elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gyógyszerforgalmazó vállalkozásként kórházak részére a 3/2009 EüM rendelet 9. § alapján gyógyszert adományozunk. A példa kedvéért legyen a termék beszerzési ára 50, piaci ára 100+5% áfa. Helyesen járunk-e el adózásilag és számvitelileg, ha az alábbi gyakorlatot folytatjuk: Az adományozott termékről piaci áron számlát állítunk ki (100+5% áfa), árbevételként és fizetendő áfaként könyveljük, az áfát a NAV részére megfizetjük, a számla végösszegét adomány, engedmény jogcímen -105 értékben csökkentjük (ezt rendkívüli ráfordításként könyveljük), így a számla végösszege 0 lesz. Követelésünk nem képződik, a kórház egyébként sem fizetne a termékért. Kapcsolódó tételként a terméket elábéval szemben könyvelve kivezetjük a készletből (50). A társasági adó alapját a rendkívüli ráfordításként elszámolt összeggel megemeljük. (105). Amennyiben a módszerünk nem helyes: Kell-e számlát kiállítani, és milyen tartalommal? Amennyiben nem nulla értékű a számla, elengedett követelésként vezetjük ki az összegét (növeljük-e ez esetben a taoalapot)? Milyen módon vezetjük ki a készletet, jár-e ez adóalap-korrekcióval együtt?

Advent, adománygyűjtés, adózás kedvezménnyel vagy anélkül Cikk

Itt az advent, jön a karácsony, sokan gondolnak adományozásra. Olvasónkat az érdekli, hogy mi a helyzet, ha gazdasági társaság szervez adománygyűjtő akciót, milyen adózási tudnivalókat kell figyelembe vennie. A kérdésre Pölöskei Pálné adószakértő válaszol.

Adomány a társaságiadó-bevallásban Kérdés

Ügyvédi iroda tartós adományozási szerződés keretében támogat egy közhasznú alapítványt. A társaságiadó-bevallásban mely sorokban kell feltüntetni az adományt, és hogyan lehet az utána járó kedvezményt érvényesíteni?

Adományok könyvelése Kérdés

Hogyan lehet tárgyi (szoftveres) adományt könyvelni – például, ha a Google Adwords adott a nonprofit szervezet részére egy 10 ezer dolláros havi keretet –, amelyet minden hónapban bizonyos mértékben felhasznál a szervezet. Ennek a könyvelése hogyan történik, mivel fizetési kötelezettség nem jár utána, tehát adományként kapjuk? Erről a felhasznált keretről minden hónapban pontos kimutatást kapunk számla formájában. Milyen főkönyvi számokra, és hogyan kell könyvelni? Ugyanígy a tárgyi eszköz és az egy éven belül felhasználandó eszközök könyvelése hogyan történik, ha adományként vagy jelentős kedvezménnyel kapja azokat a civil szervezet? Továbbá a kapott anyagok és a felhasználásuk könyvelése miként történik?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkaviszony értelmezése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Gépvásárlás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close