166 találat a(z) adomány cimkére

Adománykupon értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott cég adományozni szeretne, olyan formában, hogy megvásárolható lenne tőlük egy úgynevezett adománykupon, amelyet, ha megvásárol a vevő, azt az összeget továbbítja a cég meghatározott alapítványnak. Ezzel kapcsolatban a kérdéseim, hogy ezt bevételként kell kezelni? Milyen adó- és járulékterhek vannak? Köszönöm a válaszát.

Egyesületi klubnapon értékesített kávé, üdítő kezelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy egyesületünk. Az egyesület a társasjátékok népszerűsítésével foglalkozik, ezért heti rendszerességgel klubnapokat tart. A játékosok becsületkasszába dobhatják azt a jelképes összeget, amivel támogatják az egyesületet, ezt adományként, támogatásként kezeljük. A klubnapok időtartama elég hosszú, ezért az egyesület tart kávét, üdítőt, csomagolt élelmiszert (csoki, keksz, chips). Ezekért a játékosok fizetnek. Kérdésem arra irányul, hogy ezt az összeget miként kezeljük. Szükséges-e pénztárgép, illetve nyugta, vagy kezelhető adományként, támogatásként ugyanúgy, ahogy a tagdíj is, amit a klubnapon fizetnek a játékosok? Válaszát megköszönve: Répás Anita

Alapítványi bevétel Kérdés

1./ Az alapítvány adományként üdítő italt kap. Ezt az alapítvány a saját rendezvényén értékesíteni kívánja. Hogyan számolja el az ebből keletkezett bevételt? Kell-e bizonylatot kiállítania? 2./ Az alapítvány jótékonysági bált rendez, a résztvevőktől kapott bevételt hogyan számolja el? Kell-e bármilyen bizonylat, ha az adományozó nem vesz figyelembe adókedvezményt?

Egyesület, alapítvány gründolása és adózása Cikk

Mielőtt valamilyen nemes cél érdekében alapítvány vagy egyesület létrehozásáról határozunk, tisztában kell lennünk ezek alapvető működésével és adózási következményeivel.

Támogatás vagy adomány esetleg más Kérdés

Cégünk székhelye közigazgatási határon található, ahol nem megoldott a gyalogos közlekedés. Egyeztetések folynak a helyi önkormányzat képviselőivel a beruházás megkezdéséről. Ahhoz, hogy a beruházás megvalósuljon, cégünk x millió forintot ajánl fel. Kérdésem az lenne, hogy ha az önkormányzatnak utaljuk az összeget, akkor támogatási szerződéssel tehetjük ezt, és könyveinkben ezek a tételek egyéb ráfordítás címén szerepelnek, áfát nem érintve? Tao-emeléssel kell számolni, szükséges-e a juttatásban részesülő nyilatkozata? (Tao tv. 3. számú melléklet). Másik lehetőségként felmerült alapítvány bevonása, mely adománygyűjtést szervezne a cél megvalósítására. Ebben az esetben több mindent kell vizsgálni? (Például: közhasznú a szervezet minősítése vagy sem?) Milyen adminisztrációval járna ez az adományt adó szervezetnél? Mire kell figyelni? Feladatunk-e az adományt gyűjtő alapítvány vizsgálata, hogy helyesen jár-e el az adomány gyűjtése kapcsán? Adózás szempontjából az adózás előtti eredményünk csökkenthető-e? Közhasznú státuszáról nyilatkozatot kötelezően ki kell állítania, hiszen itt kérdéses lehet az is, hogy adománynak vagy támogatásnak minősül? Támogatás esetében is szükséges a szervezet nyilatkozata? Adózási oldalról ráfordításként elszámolható, nem adóalapot növelő tétel? Kérem, szíves segítségüket a három variáció megítélésében, esetleg ha van javaslatuk, ötletük szívesen fogadom!

Nonprofit kft. – kapott adomány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérem szíves tájékoztatását. Önkormányzati tulajdonban lévő közhasznú nonprofit kft. szervezi a helyi falunapi rendezvényt (önkormányzattal kötött feladatátadási szerződés szerint). Egy bt. nagyobb pénzösszeggel szeretné támogatni ezt a rendezvényt, ezzel kapcsolatban szeretném kérdezni, hogy a közhasznú nonprofit kft. ebben az esetben adhat-e ki adományigazolást? Adományigazoláson mely esetben kell feltüntetni azt, hogy ezen adomány nélkül is nyereséges a társaság? Előre is köszönöm szíves válaszát!

Adománybolt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban szeretném a segítségét kérni,hogy egy gazdasági társaság keretében szeretne az ügyfél egy adományboltot üzemeltetni. A kérdés az lenne, hogy milyen adózási módban lehet ezt végezni? Az adományozott dolgokról kell-e valamilyen nyilvántartást vezetni? A befolyt összeget mire lehet felhasználni? Lehet-e támogatásra fordítani? Mi lehet a különbség, ha nonprofit gazdasági társaságként csinálja? Ha lehet, mind számvitelileg, mind adózásilag szeretném, ha kifejtené válaszát. Segítségét előre is köszönöm.

Szolgáltatás adományba Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hogyan lehet megoldani szabályosan az alábbi gazdasági eseményt? Egyesület egy rendezvényt hoz létre. Támogatói nem pénzt adnak, hanem egy-egy fellépő tiszteletdíját fizetik ki, de nem az egyesületnek szeretnék, hanem közvetlenül a fellépőnek számla ellenében. A fellépő arra vállalkozik, hogy az egyesület által megrendezésre kerülő rendezvényen fellép. A fellépő a támogatónak fog számlázni. Ez így helyes? Vagy az egyesületnek kell szerződnie a fellépővel? Milyen "jogon" tartózkodik majd ott a rendezvényen a fellépő, amennyiben a támogatóval kell szerződnie, és nem az egyesülettel? Az egyesület miről állít ki a támogatónak igazolást? A fellépés értékéről? A támogató (ha egyéni vállalkozó, ha cég) rendelkezni fog egy fellépésről számlával, ami az igazolás alapján azért lett megrendelve, hogy azt rögtön adományként továbbadja? Ebben az esetben a vállalkozók azt (bármivel is foglalkoznak) leírhatják költségként? Köszönöm!

Adomány áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közhasznú egyházi alapítvány adományként MP3 lejátszókat kap EU-n kivüli 3. országból, amelyet hanganyag rögzítése után szintén adományként ad tovább fogyatékkal előknek. Kérdezném, hogy a vámoláskor az adományként kapott lejátszók után kell-e áfát fizetni, ha igen, milyen érték alapján történik az áfa megállapítása, s amennyiben áfafizetési kötelezettség merül fel, lehetőség van-e ennek az áfának a levonására, visszaigénylésére, tekintettel arra, hogy a lejátszók szintén adományként kerülnek továbbadásra? Köszönettel: Juhászné Tomozi Katalin

Káoszos lehet a társaságok adózása a törvénymódosítások nyomán Cikk

Nem egyértelműek a 2016. június 7-én elfogadott adótörvénycsomag – társasági adózást (tao) érintő – egyes módosításai, s bizonytalan a végrehajthatóságuk.

Támogatás adókedvezménye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk a helyi mentőállomás modernizálásához műszaki cikk megvásárlásával és átadásával járul hozzá. Az átadott eszköz értéke után igényelhető-e valamilyen adókedvezmény?

Adomány vagy támogatás? Kérdés

Tisztelt Magos Zoltánné! A 2016. 05. 27-én megjelent fenti című cikkében részletezi az Adomány és a Támogatás közötti különbségeket. De mint olyan sokan mások is, elegánsan kikerülte a Tao tv. 4. paragrafus 1/a) pontja azon szakaszát, mely szerint adománynak minősül "továbbá a közérdekű kötelezettségvállalás céljára az adóévben visszafizetési kötelezettség nélkül adott támogatás, juttatás...stb.". Megpróbáltam már utána nézni a jogszabályokban, mit jelent az, hogy "közérdekű kötelezettségvállalás". Konkrét meghatározást sehol sem találtam. A leghasználhatóbb megfogalmazást a Ptk.6:589 paragrafusában találtam. Kérem segítsen ennek értelmezésében! Ezt olvastam a Magyar Igazságügyi Akadémia által közzétett Ptk magyarázatban: "A cél elsősorban akkor minősül közérdekűnek, ha a vagyon felhasználása a társadalom vagy annak szélesebb része érdekét szolgálja. Nem kizárt azonban egy vagy néhány kedvezményezett számára közérdekű kötelezettségvállalás címén anyagi támogatást biztosítani, ha ez valamely alkotmányos alapjogának érvényre juttatására vagy valamely közérdekű tevékenységének előmozdítására irányul. Az én olvasatomban, a közérdekű cél lehet pl. valamely közhasznú tevékenység/ közfeladat teljesítése. Így nem csak közhasznú szervezetnek lehet Adományt adni! Várom Válaszát! Köszönettel! Polonkai Zsuzsamma

Adomány vagy támogatás? Mutatjuk, mi a különbség, és miért fontos ez Cikk

A vállalkozások jelentős része nyújt támogatást civil szervezetek részére. Fontos tisztában lenni azzal, hogy mi a különbség támogatás és az adomány között, és hogyan rendelkezik a törvény ezek elszámolhatóságáról.

Adomány házvásárláshoz Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közhasznú alapítvány adománygyűjtést tervez a falu egyik sok gyermekes lakója számára, hogy házat tudjon a család vásárolni. Kérdésünk, hogy az összegyűjtött pénzbeli adomány átadásakor keletkezik szja-, eho- vagy bármilyen más adófizetési kötelezettség? Válaszát előre is köszönjük.

Adomány elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! NEM közhasznú szervezetnek (2015-ben bejegyzett, a közhasznúsági státuszt még nem kérhette meg) nyújtott pénzbeli adományt miként számolhatnak el egyéni vállalkozók, illetve kft.-k? Válaszukat előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás vállalkozónak adott 500 ezer Ft

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close