348 találat a(z) adózás cimkére

Üzletrész-értékesítés Kérdés

A kérdésem a következő lenne. Van egy kft. két tulajdonossal (50-50 %), az egyik tulajdonos ki akar lépni, és eladja az üzletrészét a kft.-nek, tehát nem a másik tulajdonosnak, mivel neki nincs pénze, mint magánszemélynek. Tehát a kft. vásárolja meg az üzletrészt, 1500 ezer forint jegyzett tőkét 30 000 ezer forintért, amit a kft. részletekben fizet ki öt év alatt. A kérdésem az lenne, hogyan tudom ezt lekönyvelni szabályosan? Azt tudom, hogy a kft.-nek egy éven belül valamit kezdenie kell az üzletrésszel, el kell adni az üzletrészét, vagy a jelenlegi tagra átírni. Szeretnék segítséget kérni egyszer ennek könyvelési tételiben, valamint abban, hogy a jelenlegi tulajdonos hogyan fog adózni a térítésmentesen átvett üzletrész után. Köszönöm a segítséget.

Kamatkedvezményes kölcsön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Dolgozónk részére 1 millió forint kölcsönt adtunk kamatmentesen 10 hónap futamidőre 07. hóban. A törlesztőrészletet 08. hóban kezdtük vonni, így december 31-én még 500 ezer forint tartozása van dolgozónknak. A kérdésem az lenne, hogyan helyes a kamatkedvezmény adójának számítása? 1.) (500 000 x 6,35 %) x 1,19 x 16 % szja és 27 % eho 2.) Minden hónapban meg kell állapítani a kamatkedvezményt? Azaz augusztus 31-én fennáll 900 ezer forint tartozás, és erre számolom az adókat (900 000 Ft x 6,35)/360 x 120 (4 hónap december 31-éig)? Majd 09. 30-án a 800 ezer forint tartozásra, és így tovább december 31-ig? Az így kiszámolt összeget vallom be 2016. 01. 12-éig? Válaszát köszönöm.

Kártérítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kártérítéssel kapcsolatos a kérdésem. Egy kiadó nem kérte az örökösök beleegyezését egy irodalmi mű megjelentetéséhez, amellyel megsértette a leszármazottak örökösi szerzői jogait. Az örökösök ügyvédi felszólításban kártérítést kértek a kiadótól, amely 2015. december hónapban át is utalta a kért kártérítés összegét. A kiadó székhelye Romániában van. Van-e adó- és járulékvonzata a kapott kártérítés összegének? Válaszukat köszönöm.

Letölthető Válaszadó adózási szaklapok 2016 Cikk

Válaszadó digitális kiadványainkat kizárólag előfizetőink olvashatják.

Felújításra szoruló telephely (iroda és bemutató terem) Kérdés

Kft. bérelt telephelyet újítana fel. 1. kérdés: hogyan adózik a magánszemélyként adózó állampolgár, aki bérbe adja az ingatlant (mivel nem kap pénzt, bérleti díjat, csak az ingatlantulajdonát a kft. felújítja)? 2. kérdés: a kft. levonhatja-e az adóalapjából a felújítási költségeket? Természetesen megállapodást kötnek az alábbiak szerint: a kft. felújítja az ingatlant saját költségére, az ingatlantulajdonos a felújítást elfogadja, és további minimum 2 évre köteles bérleti díj fizetése nélkül az ingatlant, mint telephelyet rendelkezésre bocsátani a kft.-nek. Fő kérdés tehát, hogy ilyen konstellációban ki, hogyan adózza le a fenti CSERÉT? Köszönettel várom válaszukat.

Lakástakarék-pénztár életpálya-levonás Kérdés

Egy kft. Fundamenta pénzügyi kiegészítő szolgáltatást végez. Minden hónapban a kapott jutalékból 50 ezer forint életpálya-levonás történik, amit a cég alkalmazottja 5 év után megkap. Kérdésem: a cégnek kell-e bármilyen adót ezután levonnia? Béren kívüli juttatásnak minősül-e?

Támogatás elszámolása Kérdés

Mezőgazdasági egyéni vállalkozó 2015. 10. 06-án indította el a tevékenységét. Mint fiatal gazda, az MVH-tól támogatást igényelt, és kapott 2015.11.26.-án. A támogatást a fiatal mezőgazdasági termelők indulásához kapta működési tevékenységre; a pályázat szerint a működési időszak 2016.01.01-től indul. Kérdésem, hogy a 2015. évre ezt, mint bevételt el kell számolni (vele szemben csak 2016. évben lesznek költségek), vagy hogy kell szerepeltetni a bevallásban? Indokolatlan lenne leadózni olyan támogatást, amit működési költségre kapott. Föld- és állatvásárlásra kell fordítania az összeget, és ennek a kivitelezése nem egyszerű dolog, még nem történt meg. Ebben kérném segítségüket.

Pótbefizetés visszafizetése tulajdonosváltozás esetén II. Kérdés

Tisztelt Lepsényi Mária! Köszönettel vettük kérdésünkre (Pótbefizetés visszafizetése tulajdonosváltozás esetén) részben adott válaszát, de a kérdésünk további részére nem kaptunk választ. Ismételten megerősítjük, hogy a pótbefizetést társaság adta, és magánszemély fogja visszakapni. Várjuk válaszát. Köszönettel.

Haszonbérleti szerződés felesben Kérdés

A földtulajdonos feles haszonbérbe adja a földjét. Ebben az esetben kié a földalapú támogatás? Hogyan kell ebben az esetben adózni?

Gyógyszeradomány adózása és elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gyógyszerforgalmazó vállalkozásként kórházak részére a 3/2009 EüM rendelet 9. § alapján gyógyszert adományozunk. A példa kedvéért legyen a termék beszerzési ára 50, piaci ára 100+5% áfa. Helyesen járunk-e el adózásilag és számvitelileg, ha az alábbi gyakorlatot folytatjuk: Az adományozott termékről piaci áron számlát állítunk ki (100+5% áfa), árbevételként és fizetendő áfaként könyveljük, az áfát a NAV részére megfizetjük, a számla végösszegét adomány, engedmény jogcímen -105 értékben csökkentjük (ezt rendkívüli ráfordításként könyveljük), így a számla végösszege 0 lesz. Követelésünk nem képződik, a kórház egyébként sem fizetne a termékért. Kapcsolódó tételként a terméket elábéval szemben könyvelve kivezetjük a készletből (50). A társasági adó alapját a rendkívüli ráfordításként elszámolt összeggel megemeljük. (105). Amennyiben a módszerünk nem helyes: Kell-e számlát kiállítani, és milyen tartalommal? Amennyiben nem nulla értékű a számla, elengedett követelésként vezetjük ki az összegét (növeljük-e ez esetben a taoalapot)? Milyen módon vezetjük ki a készletet, jár-e ez adóalap-korrekcióval együtt?

Kft. belépne a kivába Kérdés

Kedves Szakértő! Egy kft. most határozta el, hogy belépne a kivába 2016. január 1-jével. A mostani évet rendesen lezárnánk, és az új évet már, mint kivás cég indítanánk. Ezzel kapcsolatban milyen számviteli, adózási, bevallási feladatokat kell elvégezni? Kérjük szíves válaszukat.

Vásárlási utalvány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mi a teendője annak a kft.-nek, amely üzleti partnerétől Sodexo vásárlási utalványt kap ajándékba? Mit tehet ő ezzel, vásárolhat érte a kft.-nek, fizethet vele egy másik cégnek, vagy szétoszthatja a dolgozóknak? Milyen adó- és járulékvonzata van? Köszönettel, várom válaszát.

Karácsony ide vagy oda, ők sem ússzák meg az adózást Cikk

Reneszánszukat élik a kézzel készített ajándékok, így karácsony tájékán is egyre többen próbálnak kiegészítő jövedelemhez jutni kézimunkák készítéséből és árusításából. Tudni kell, hogy az így szerzett jövedelem is adóköteles; cikkünkben fogódzót nyújtunk a vonatkozó adózási szabályok megismeréséhez.

Magyar diák lett a világelső Cikk

Magyar diák érte el a világ legjobb eredményét az ACCA adózási vizsgáján. 28 vizsgázó szerezte meg a Pénzügyi és Számviteli Szakemberek Nemzetközi Szervezetének minősítését és vált az ACCA legújabb tagjává. Ezzel a szervezetnek hazánkban már 436 tagja van, köztük elismert pénzügyi és gazdasági vezetőkkel. Külön díjazták a legjobb tanulmányi eredményt elérő diákokat.

Adózás: így bízhatja a NAV-ra Cikk

Az adóhatóság szolgáltató jellegének erősítését, illetve az adózói terhek csökkentését célozza Art. a személyi jövedelemadó bevallási kötelezettségek teljesítésével kapcsolatos új szabályokat tartalmazó 2016. évi adótörvényeket módosító törvényjavaslat – írja a blogjában Hegedüs Sándor, az RSM DTM adóág üzletvezető partnere.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mikor mehetek nyugdíjba?

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Személyi kedvezmény igénybevétele

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close