hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nap kérdése: hogyan gyűjthet egyéni vállalkozó magánszemélyként pénzt szakmai rendezvényre?

  • adozona.hu

Egyéni vállalkozó magánszemélyként szakmai rendezvényt szervezne a kollégáinak; gyűjthet erre pénzt úgy, hogy az ne képezze a vállalkozás bevételét? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Olvasónk kérdése:

Magánszemély katás vállalkozóként ingatlanközvetítő. Szeretne egy szakmai rendezvényt szervezni a kollégáinak, oly módon, hogy kibérelnének egy rendezvényhelyszínt, ott lenne étel-ital felszolgálás, és erre nagyságrendileg 15–20 ezer forintot szeretne beszedni a résztvevőktől, amit egy az egyben a rendezvényhelyszínnek utalna át számla ellenében. Ezt nem mint katás vállalkozó (bár a tevékenysége miatt kapcsolódhat hozzá), hanem mint magánszemély szervezné, és csupán azért lenne szükség az ő magánbankszámláján gyűjteni a pénzt, mert a rendezvényes cég nem szeretne a 15–20 ezer forintokkal bajlódni, számlázni egyenként a résztvevőknek stb. Erre ők nem hajlandóak. 70–100 fő venne részt nagyságrendileg. Megteheti-e ezt magánszemélyként adó- és illetékmentesen? Az ingatlanközvetítő tevékenysége miatt nem fogják-e ezt összekötni a vállalkozásával – mármint amiatt, hogy más ingatlanközvetítőkkel lenne a találkozó?

Szakértőnk válasza:

A kérdés szerint tulajdonképpen a magánszemély összegyűjti a pénzt, de a számlát ő maga kapja majd meg. Ha a magánszemély maga nem nyújt szolgáltatást, és nem is köt ilyen szerződést a résztvevőkkel, melyben kitérnek a nyújtott szolgáltatás tartalmára, s valóban csupán technikailag gyűjti össze a pénzt a résztvevőktől, akkor nem keletkezik adóköteles bevétele.

Ha külön nyilvántartást vezetve összegyűjti a résztvevői díjakat, akkor az más nevében átvett pénzeszköznek minősül, ami nem bevétel az átvevőnél.

Ugyanakkor a rendezvényszervező cégnek minden résztvevő felé ki kellene állítania a számlát, mert valós tartalom szerint a szolgáltatást nem csak az érintett ingatlanközvetítő veszi igénybe, tehát a valóságban az igénybevevők köre szélesebb.

A kérdésre fókuszálva tehát: ha az ingatlanközvetítő csakis kizárólag a pénz összegyűjtésére vállalkozik, amit maradéktalanul tovább is utal a szervező cég felé, akkor nem keletkezik adóköteles bevétele.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Osztalékká vált osztalékelőleg

Szipszer Tamás

adószakértő

Őstermelő és egyéni vállalkozó iparűzési adó

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szekrényzár fordított áfával?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink