349 találat a(z) adózás cimkére

Egyszerűbb adózási és pályázati rendszer kiépítését javasolja az MKIK Cikk

A vállalkozások versenyképessége egyebek mellett a bürokrácia csökkentésével erősíthető, ezért erre tett javaslatot a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) – közölte a szervezet elnöke szombaton az M1 aktuális csatornán.

Távmunka külföldről Kérdés

Ingatlan bérbeadása Kérdés

Ennyiféle adó van most Magyarországon Cikk

Öt évvel ezelőtt még 60 adófajta volt Magyarországon, múlt év végére ez a szám 54-re redukálódott. A nemrégiben bevezetett új válságadók azonban megakasztották a folyamatot. Kérdés, hogy megfordul-e a tendencia. Erre keresi a választ a Jalsovszky Ügyvédi Iroda összefoglalója.

EU-támogatás örökölt részének adózása Kérdés

Házastársi közös tulajdonú ingatlan bérbeadása Kérdés

Ellvállalt munka/szolgáltatás eladása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lehetséges az, hogy egy bt. átadja/eladja a elvállalt munkát egy kft.-nek? A bt. korábban elvállalt egy munkát, meg is kezdte a szolgáltatás elvégzését. Időközben egy kft. is becsatlakozott a munka elvégzésébe, és a kft. fejezte be a projektet. A kft. szeretné leszámlázni a teljes szolgáltatás ellenértékét. Ha a fentiek kivitelezhetőek, akkor annak milyen adózási vonzata van a bt.-ben és a kft.-ben? Válaszát előre is köszönöm!

Csekély értékű ajándék átvételi nyilvántartás nélkül Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalatunknál évente többször is apróbb ajándékokat kapnak a dolgozók, amit legtöbbször nem átadás-átvétellel kapnak meg. Ilyen például a nőnapi virág, a húsvéti csokitojás, mikulás stb. Ilyen ünnepek alkalmával például kilépéskor egy kitett tálcáról minden munkavállaló elvehet egy darabot. Az épületben dolgozó szerződéses partnerek dolgozói (például takarítók) és munkaerő-kölcsönzött dolgozók is jogosultak ezekre az apróbb ajándékokra. Ezen felül évente egyszer minden munkavállaló kap egy nagyobb ajándékcsomagot, mely megfelel a kisértékű ajándék törvényi kritériumainak, és aszerint adózik. Kérdésem, hogyan kell adóznunk például a csokitojás után ebben az esetben, ha nem állapítható meg egyértelműen, kik kapták meg ezeket? Előre is köszönöm a válaszát!

Szja-bevallás és -fizetés: mi lesz a határidőkkel? Cikk

Várható a személyijövedelemadó-bevallás és -fizetés határidejének meghosszabbítása? – merül fel többekben a kérdés. A Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) honlapján válaszolt.

Biztosítási szerződés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás Allianz Életprogram biztosítást kötött. A szerződés a vállalkozás nevére szól, 10 évre, és a gyakoriság szerinti díja havi 50 ezer forint. Fő biztosított a vállalkozás ügyvezetője. A biztosítás a kötvény szerint bármilyen okból eredő halál esetére is szól. Kérdés: a vállalkozás és a magánszemély esetében kit és milyen adó- és járulékfizetési kötelezettség terhel? Várom szíves válaszukat. Tisztelettel: ügyvezető

Külföldi csapat sportolójának adózása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy külföldi (írországi) székhellyel rendelkező csapat hivatásos sportolójának mi a legjobb adózási forma, és a bruttó jövedelem hány százaléka a közteher? Éves bruttó jövedelme kb. 10 millió forint. A sportoló a szerződése alapján a csapat alkalmazottja, nem egyéni vállalkozó; illetve nappali tagozatos egyetemi hallgató, hazai lakcímmel. A csapat 4%-ot levon a bruttó bérből, "social charges" név alatt, a sportoló már enélkül kapja meg a havi fizetését. Ezen kívül, a sportoló igazoltan cöliákiás (gluténérzékeny), ami fogyatékosságnak számít, ez – amennyiben jól értesültem – adókedvezményre jogosítja fel. Előre is nagyon köszönöm válaszukat!

Életbiztosítás adózása Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Az alábbi kérdésben várom szakértői válaszukat. Az egyik ügyvédi irodám egy határozatlan idejű életbiztosítási elemet is tartalmazó balesetbiztosítást kötött az ügyvédi Iroda vezetőjére, és néhány munkavállalóra. Heti rendszerességgel több nap utaznak, mindenképpen szükségesnek érezte a kollégák testi épségét eképp is védeni. Az adott biztosítás egy kombinált termék, az alap életbiztosítás a következő biztosítási elemeket tartalmazza még: baleseti halál, baleseti rokkantság, baleseti műtét, és baleseti csonttörés és repedés. Kérdésem a következő: elszámolható-e költségként a cég nevére szóló biztosítás díja? Adóköteles-e az adott biztosítási díj? Ha igen, akkor mit kell a cégnek fizetnie? Illetve csak abban az esetben adóköteles, ha bekövetkezik a biztosítási esemény (például a dolgozót baleset éri, műteni kell és a biztosító részére ellátást fizet)? Ebben az esetben a cég vagy a dolgozó fog adózni? Válaszukat megköszönve Ötletmozaik Kft. Preilné

Biztosítás visszavásárlása Kérdés

Kedves Surányi Imréné! Biztosítás visszavásárlásával kapcsolatban feltett kérdésemre érkezett válaszával kapcsolatban annyi lenne a felvetésem, hogy a 2018. évben egyes meghatározott juttatásként kifizetett díjrész esetében akkor azért fizettünk adót, mert a magánszemély juttatásban részesült. Ha ennek a díjrésznek a magánszemély részére történő visszafizetésekor az egyéb jövedelem kifizetésére vonatkozó szabályokat alkalmazzuk, úgy ezen összeg után a cég kétszeresen adózik. Nincs esetleg arra lehetőség, hogy a már korábban leadózott díjrészt egyéb kötelezettségként tartsuk nyilván, amikor a biztosító társaság visszautalja a cégnek a pénzt, míg a többi, adómentesen kifizetett díjrészt a társaság bevételeként? (A visszafizetés címzettjén már sajnos nem tudunk változtatni,vagyis azt a cég fogja megkapni.) Korábbi kérdésem linkje a következő: https://adozona.hu/kerdesek/2020_1_20_Biztositas_visszavasarlasa_kqe Üdvözlettel: Kaszab Éva

Termőföld-értékesítés Kérdés

Magánszemély a 2012. évben kárpótlásként kapott termőföldjét 2017-ben értékesítette. A földet a köztes időben a saját családi gazdaságában hasznosította, ebből a családi gazdaságnak bevétele keletkezett, melyet az érvényes adóügyi szabályok szerint leadózott. A 2017-ben értékesített termőföld bevétele hogyan adózik? Válaszát előre is köszönöm!

Letölthető VálaszAdó adózási szaklapok 2020 Cikk

VálaszAdó digitális kiadványainkat kizárólag előfizetőink olvashatják.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkavállalótól levont költség könyvelése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bérleti díj számlázása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close