446 találat a(z) adószámos magánszemély cimkére

Kisadózó és adószámos magánszemély – bérleti díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Főállású kisadózó (alanyi mentes) fodrászszalont vesz bérbe. A bérleti díj egy részét továbbszámlázná a műkörmös részére. Katásként nem teheti meg, hogy bérleti díjról számlát ad. Megoldás lehetne az, hogy adószámos magánszemélyként bérli a szalont és számlázza tovább? Lehetséges, hogy csak magánszemélyként bérli és mint magánszemély bérleti szerződéssel adja tovább? (Ezt persze, majd az szja-bevallásában rendezi.) Legyen kedves nekem erre valami megoldás találni! Nagyon köszönöm a válaszát.

Adószámos magánszemély külföldre számláz 2. Kérdés

http://adozona.hu/kerdesek/2017_5_16_adoszamos_maganszemely_kulfoldre__uue#utm_source=dailypost&utm_medium=email&utm_campaign=notice Kedves Hunyadné Szűts Veronika! A fenti kérdésemre adott válaszát köszönöm szépen! Azt szeretném még kérdezni, hogy ha van szerződés a két fél között és a jövedelem alapján létrejön a biztosítási jogviszony, a nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékot (az ehóhoz hasonlóan) szintén a magánszemély fizeti "maga után"? Köszönettel Vágner Emília

Adószámos magánszemély cégautóadó fizetési kötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben az adószámos magánszemély útnyilvántartást vezet az önálló tevékenységéhez felmerült utazásaival kapcsolatban, akkor terheli-e cégautóadó-fizetési kötelezettség? (Az útnyilvántartásban kizárólag a jogszabályokban meghatározott normákat veszi figyelembe.)

Adószámos magánszemély szja-bevallása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném, ha segítene annak eldöntésében, hogy egy adószámos magánszemély, aki tételes költségelszámolást alkalmaz, a személyijövedelemadó-bevallás mely sorában tünteti fel a bevételét, illetve a jövedelmét? Ugyancsak szeretném megkérdezni, hogy a tárgyi eszközei utáni éves amortizációt teljes mértékben elszámolhatja a bevételeivel szemben? Köszönöm!

Adószámos magánszemélytől nem vontak előleget Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adószámos magánszemély (lektorálás, szerkesztés etc.) számlát ad munkájáról cégeknek. A cégek egy részétől megkapta az M30-ast, levonták tőle az szja-t, s van amelyik járulékot is számolt, levont, amennyiben elérte a minimálbér 30%-át az összeg. Viszont néhány cég a teljes összeget utalta, M30-ast sem állított ki. Ilyenkor mi a teendő a bevallás készítésekor? Szja-t meg kell fizetnie, de kell-e 27% eho-t is számolni és fizetni? Családi adó- és járulékkedvezményt érvényesíthet, ugye? Köszönöm válaszát előre is!

Személyi jövedelemadóból levonható-e? Kérdés

T.Szakértő! Kérem szives válaszukat a következőkre: 2017 évben adószámos magánszemély bevallásait önellenőriztük 2011-2016-ig. 27 százalékos ehót és cégautóadót visszamenőleg (több millió forintot 2017-ben önellenőrzési pótlékaival együtt fizetett meg. 2017-ben elszámolható költségek lesznek-e ezek az adófizetések,valamint a felszámitásra kerülő késedelmi pótlékokat költségként könyvelhetjük-e erre az évre? Kérem szives válaszukat. Üdvözlettel:Borosné

Adószámos magánszemély szja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adószámos magánszemély tehergépjárművet ad bérbe vállalkozásnak. Szeretné a szja-t és ehót ő fizetni. Van-e lehetőség rá, nyilatkozhat róla a számlán, és ha igen, mit kell a számlára írnia? Köszönettel.

Adószámos magánszemély járulékai Kérdés

Üdvözlöm! Adószámos magánszemély oktatási tevékenységet végez (munkahellyel nem rendelkezik), és számlázott magánszemélynek és cégnek egyaránt, a bevételek minden esetben számlánként is meghaladták a 33 300 forintot. A kiadott számláján nem került feltüntetésre levont járulék. A 15%-os szja-t az adóbevallásában bevallja, befizeti. A 2016-os bevételei után kötelezett járulékfizetésre is? Előleget nem fizetett be a 2016-os bevételei után. Hogyan járjon el utólagosan a 2016. évi bevételeivel, illetve a következőkben? Fizetnie kell a 10% nyugdíjjárulékot, a 7% egészségbiztosítási járulékot, a 27%-os szociális hozzájárulási adót is (2016)? Válaszát előre is köszönöm!

Adószámos magánszemélyből egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésben szeretném a segítségét kérni. Adott egy adószámos magánszemély (aki egyben őstermelő is). Egy pályázat miatt szükséges lenne, hogy a jelenleg adószámos magánszemélyként bejelentett tevékenységeit egyéni vállalkozói formában folytassa. A kérdésem az lenne, hogy fenntarthatja-e mindhárom adózási formát egy időben (őstermelőként is azonos tevékenységet végez), ha igen, milyen módon kell megkülönböztetnie a bevételeit, kiadásait adózási formák szerint? Illetve milyen módon lehet az adószámos magánszemélyes tevékenységet átalakítani egyéni vállalkozói formává? Megoldható-e a webes ügysegéden keresztül, vagy az önkormányzatnál, illetve az adóhivatalnál tudnak-e ebben segíteni? Előre is nagyon köszönöm a segítségét, válaszát!

Egyéni vállalkozók, őstermelők, adószámosok nyilatkozata az 1+1 százalékról Cikk

Idén február 27-éig kell szja-bevallást benyújtaniuk az egyéni vállalkozóknak, a mezőgazdasági őstermelőknek és az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyeknek, akik bevallásukkal egy időben, rendelkezhetnek a személyi jövedelemadó 1+1 százalékáról is.

Adószámos magánszemély közösségi partnernek számláz Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adószámos magánszemély lektorálást, fordítást végez egy román megbízónak (cég, közösségi adószámmal). A szolgáltatásnyújtáshoz kell-e közösségi adószámot kérnie és közösségi szolgáltatásnyújtásként számláznia? Erről áfabevallást havi bevallóként nyújt(ana) be? Csak A60 vagy 65-ös nyomtatványt is? Az adószámos magánszemély Magyarországon biztosított (gyeten van). Nem tudom, hogy egyáltalán felmerülhetne olyan, hogy a romániai cég vonjon adót kifizetőként, ha nem lenne biztosítása?! Köszönöm.

Nyelvtanár magánszemélynek számláz Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adószámos magánszemély nyelvoktatásról magánszemélynek állít ki számlát. A kérdésem: 1. Hogyan alakul a 15% szjaelőleg-fizetési kötelezettsége az adószámos magánszemélynek (negyedévente vagy havonta), ha a magánszemély nem kifizető? 2. Egyéni járulék (10+3+4%) -fizetési kötelezettség havonta vagy negyedévente van? 3. Valamilyen bevallást kell-e beadnia az adószámos magánszemélynek havonta vagy negyedévente (08-as?), vagy majd év végén az 53-as szja-bevallásban számol el a jövedelmeivel és a járulékaival? 4. Ha kifizetőtől származna a bevétele, úgy az a 22% szochót befizetné. Ha magánszemélytől származik a bevétele, akkor saját maga után kell befizetnie a 22% szochót? Vagy a 14% ehot? Vagy esetleg más mértékű közterhet? Köszönettel várom válaszát.

Közös tulajdonú ingatlan bérbeadása közösen Kérdés

Tisztelt Szakértő! A párommal 50-50%-ban vagyunk tulajdonosok 3 lakás vonatkozásában. Egy lakást ő ad bérbe, egyet én (adószámos magánszemélyenként, havonta számlázva, tulajdonosi „lemondó nyilatkozattal a másik fél javára ”, tételes költségelszámolással), de a harmadik lakást közösen szeretnénk bérbe adni, tehát most osztozni szeretnénk a bevételen és ezáltal az szjafizetésen is. Ez viszont megbonyolítja, hogy ki adjon számlát (főleg, ha cégnek/kifzetőnek kell kiállítani és a kifizető vonná le és fizetné be az szja-t). Elegendő csak valamelyikünknek számlát adni? Vagy megfelezve az összeget, mindketten állitsunk ki számlát? Utóbbi esetben ki vonná le az értékcsökkenést, ki tenné hozzá a rezsiköltségeket? Köszönöm válaszukat.

Adószámos magánszemély Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adószámos magánszemélyre vonatkozik a kérdésem. Ügyfelem, akinek eddig volt főállású munkaviszonya, ami szeptemberben megszűnt, rendelkezik adószámmal, amit eddig nem használt, vagy legalábbis nagyon régen, de nem töröltette a NAV-nál. Most főállású adószámos magánszemélyként van nyilvántartva. Amennyiben február 1-jétől EU-tagállamban lesz főállású munkaviszonya, mi a teendője, hogy a főállású adószámos magánszemélyből Magyarországon újra csak másodállású magánszemélyként legyen nyilvántartva? Milyen bejelentési kötelezettsége van? Válaszát előre is köszönöm.

Magánszemély bérbeadó és az áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném szíves segítségüket: adószámos magánszemély (áfa szempontjából alanyi adómentes) ingatlan-bérbeadásból szerez jövedelmet. Emellett a nyári hónapokban (szintén magánszemélyként) egyéb szálláshelyadási szolgáltatással is foglalkozik. Ezen tevékenységére vonatkozóan az átalányadózást választotta (max. 90 nap/éves szabály betartásával). A kérdésem konkrétan az lenne, hogy a 8 millió forintos áfa alanyi mentességi határ figyelésénél össze kell-e vonni a két tevékenységből származó jövedelmet? Ugyanis a fizető vendéglátásra vonatkozó bevételt (mivel átalányadó szerint adózik) nem is kell feltüntetni az szja bevallásban (plusz pl. egy jövedelemigazolás igénylésénél sem számít jövedelemnek a fizető vendéglátásból szerzett bevétel...). Válaszukat előre is megköszönve, tisztelettel maradok!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfa-csoport tagjának pénztárgépe

Bunna Erika

adótanácsadó

Biztosítás, hitelközvetítés bevétele

Bunna Erika

adótanácsadó

Számlahelyesbítés garázsszövetkezetnél

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31