9 találat a(z) adóregisztráció cimkére

Vevői készlettel kapcsolatos állásfoglalás, tájékoztatás kérése 2021-től (angol cég) Kérdés

Előző kérdéssel kapcsolatos kérdés Kérdés

Webshop áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar kft .webshopon keresztül végez kereskedelmi tevékenységet. A vevőkört belföldi és külföldi magánszemélyek adják. A külföldre történő értékesítés havi volumene kb. 20 ezer EUR. Kérdésem, hogy helyes-e az az eljárás, ha a külföldi vevők felé magyar 27 százalékos áfás számlát ad a cég, vagy pedig adóregisztráció kellene a célországokba és az adott ország áfáját felszámítani?

Kinek, és hogyan kell bejelentkeznie az adóhatósághoz? Cikk

Adóköteles tevékenységet csak az állami adó- és vámhatósághoz bejelentkezett, adószámmal rendelkező adózó folytathat az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) alapján. Ebből következik, hogy az adózó – adóhatósági nyilvántartásba vétele érdekében – köteles az adóhatósághoz bejelentkezni. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) információs füzetben részletezi, mely esetekben, kinek, hogyan kell bejelentkeznie az adóhatósághoz.

Szlovák cég magyar adószámmal rendelkezik Kérdés

Van egy szlovák cég, mely nem rendelkezik Magyarországon telephellyel, de van magyarországi adószáma (adóregisztráció). Vásárolunk tőlük termékeket, azokat áfás számlával küldi. De értékesítenénk a részükre mondjuk élesztőt. Nekünk hogyan kell a számlát kiállítani, áfásan, vagy mivel a székhelye Szlovákiában van, akkor nettó módon áfamentesen? Unión belüli értékesítésként? Válaszukat előre is köszönöm.

Külföldi cég építési munkája Magyarországon Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretnénk a segítségüket kérni. Magyar áfás építőipari kft. megbízott egy szerb vállalkozót, hogy Magyarországban végezze el egy ingatlan építési-szerelési munkáit. A számlát áfamentesen kellene kiállítania (142. § (1) b pont, fordított adózás)? Kell, hogy legyen a szerb cégnek magyar adószáma, kötelező az adóregisztráció? Milyen teendők vannak a szerb vállalkozásnak, mi a magyarnak? Köszönjük szépen a segítséget!

Többszereplős ügylet Kérdés

Tisztelt Szakértő! A németországi beszállítónk leszállít egy alkatrészt B németországi beszállítónak, aki azt beépíti egy gépbe, s végül leszállítják egy C osztrák anyavállalatnak, aki továbbértékesíti azt D magyar leányvállalatának. A és B németországi cég is, valamint az osztrák anyavállalat is a magyar vállalatnak számláz. Melyik vállalatnak, milyen áfával kell számláznia, ha végül a beépített alkatrésszel együtt a gép magyarországra kerül. Kell-e valamelyik vállalatnak a másik országban adóregisztráció? Köszönöm válaszukat előre is! Üdv: Zsuzsa

Külföldi adóregisztrációk Kérdés

Tisztelt Szakértő, Magyar gazdasági társaság ügyfelem, több országban is rendelkezik áfaregisztrációval. Ilyen esetben a számlákat a magyar könyvelésben melyik ország jogszabályainak megfelelően kell lekönyvelni. Például egyik országban vannak olyan költségek, amelyek simán elszámolhatók adómentesen költségként, viszont Magyarországon adóköteles személyi jellegű ráfordításnak számítana. Ilyen esetben a magyar könyvelésben hogyan kell lekönyvelnem, és a magyar adót meg kell utána fizetnem? Ugyan ez lenne a kérdésem egy külföldi fióktelep esetében. A magyar beszámolóban szerepeltetnem kell a külföldi fióktelep adatait is, de a fióktelep könyvelését a magyar, vagy a külföldi jogszabályoknak megfelelően kell elvégeznem? Segítségét előre is köszönöm!!

Szokatlan eljárás adószám-felfüggesztésnél Cikk

Amennyiben az adóhatóság határozattal utasítja el az adószám megadását, nem a szokásos jogorvoslati eljárást vezeti be, fellebbezésről tehát szó nincsen. Ehelyett 15 napos kimentési kérelem terjeszthető elő. Ez a kérelem jogvesztő. Amennyiben a kérelemnek helyt adnak, akkor az adóhatóság a határozatot visszavonja, és az adószámot megállapítja. Mik lehetnek a kimentési indokok, mit kell az adózónak bizonyítania?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Lízing

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs