56 találat a(z) adómentesség cimkére

Katás vállalkozók adómentessége Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 61/2020. kormányrendelet 1. § 11. pontja szerint tényleges főtevékenységnek e rendelet alkalmazásában azt a tevékenységet kell érteni, amelyből az adózónak e rendelet hatálybalépését megelőző hat hónapban a legtöbb bevétele, de legalább bevételének 30 százaléka származott. Az Ön álláspontja szerint az adott mentesített tevékenység folytatására akkor is sor kerül, ha egyébként még bevételt nem ért el az adóalany, de ténylegesen, fizikailag és igazolhatóan megtörténik a tevékenység folytatása? Mire alapozza Ön ezt a véleményét? Üdvözlettel: Radnóti Ildikó

Négygyermekes anyák így vehetik igénybe a családi kedvezményt is Cikk

A négy- vagy többgyermekes anyák kedvezményére (anyakedvezmény) jogosultak járandóságaiból a kifizetők 2020. január 1-jétől már nem vonnak le adóelőleget, ha az esedékesség előtt rendelkezésükre áll a jogosult nyilatkozata arról, hogy a kedvezmény megilleti.

Helyiadó-mentesség Kérdés

Egyesület elmúlasztotta az adóév ötödik hónapjának utolsó napjáig a helyi adókról szóló törvény 3. § (3) bekezdése szerint bejelenteni a helyi önkormányzatnak adómentességét, miszerint a megelőző adóévben folytatott tevékenységéből származó jövedelme (nyeresége) után sem bel-, sem külföldön adófizetési kötelezettsége nem keletkezett. Az elmulasztott bejelentés szankció nélkül pótolható, vagy a határidő elmúlasztása jogvesztő, és az adómentesség fenállása ellenére is meg kell fizetnie az egyesületnek az építmény- és telekadót?

Négygyermekes anyák szja-kedvezménye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Három felnőtt gyermekem van, kettő sajnos a születést követő 1-3. napban elhunyt. Ha jól értelmezem a törvényt, jogosult leszek 2019. január 1-jétől az szja-kedvezményre. A gyermekeket saját háztartásban neveltük, családi pótlékot kaptunk utánuk. Elég-e a jogosultság igazolásához az elhunyt gyermekek születési és halotti anyakönyvi kivonata? Nem tudom bebizonyítani, hogy 1972. és 1976. években családi pótlék igénybevételére sor került-e. Ha emlékezetem nem csal, az élve született gyermekek után minden esetben fizették. Köszönettel: Mlinár Jánosné

Négygyermekes anyák: itt vannak a részletek az adómentességről Cikk

Fontos részletek derültek ki az Országgyűlés elé terjesztett adócsomagból a négy vagy több gyermekes anyák holtig tartó adómentességéről.

Itt az új adócsomag: megszűnik az eva, jön a négygyermekes anyák adómentessége Cikk

Élethosszig tartó személyijövedelemadó-mentességet kapnak a legalább négy gyermeket szült vagy örökbefogadott, és azokat a saját háztartásukban nevelő vagy felnevelt édesanyák munkával szerzett jövedelmeik után. Megszűnik az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) és a reklámadó is. Nő az egészségügyi szolgáltatási járulék összege. Új társaságiadó-alanyként jelenik meg a vagyonkezelőalapítvány forma – derül ki az Országgyűlésnek ma este benyújtott, az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslatból. .

PM: továbbra sincs egyezség az otthoni pálinkafőzés adómentességéről Cikk

Továbbra sincs egyezség az otthoni pálinkafőzés adómentességéről, noha azzal a tagállamok többsége egyetért – mondta Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek brüsszeli tanácskozását (Ecofin) követően.

Termékexport: a magyar áfatörvény is ellentétes az EU Bíróságának döntésével Cikk

Az Európai Unió Bírósága ítéletében megerősítette, hogy exportértékesítés esetén az adómentességnek nem feltétele a kiviteli vámeljárás lefolytatása – hívta fel a figyelmet a BDO Legal Jókay Ügyvédi Iroda.

Építményadó Kérdés

Az ingatlan nyilvántartásban „major” elnevezéssel bejegyzett ingatlan tulajdonosa az ingatlant mezőgazdasági terménytárolásra bérbe adja. Kérdés: Teljesül-e az ingatlanra az 1990. évi C. tv. 13. § h) pontja szerinti adómentesség feltétele?

Tállai: az otthoni pálinkafőzés adómentességéért harcol a kormány Cikk

Már májusban döntés születhet az Európai Unióban arról a kezdeményezésről, hogy adómentes legyen az otthoni pálinkafőzés, az elképzelés megvalósításához arra volna szükség, hogy megváltozzon az alkoholok ügyével foglalkozó uniós irányelv. A felvetést a magyar kormány is pártolja – írja a Magyar Nemzet szombati száma.

Sportrendezvényre bérlet juttatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalóknak a minimálbért meghaladó összeggel juttat a munkáltató sportrendezvényre belépőjegy bérletet (nem visszaváltható). Hogyan adózik juttatás a munkáltató és a munkavállaló szempontjából? Figyelembe vehető-e a minimálbér összegéig adómentesség?

Termőföld haszonbérbeadása örökösök esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz. Magánszemély, aki haszonbérleti szerződést kötött 2018-ban, idén elhunyt. Az örökösök kapják meg az idei haszonbérleti díjat, és folytatják tovább a bérbeadást. Az szja-törvény szerinti adómentességi feltételek az örökhagyó szerződésében fennálltak. Kérdés, hogy az örökösök "érvényesíthetik"-e az adómentességet? Vagy az örökhagyó halálával megszűnik 5 éven belül a szerződés, és így adókötelessé válik az örökösök haszonbérbe adásból származó jövedelme? Válaszukat előre is köszönöm. Üdv.: Kiss András

Közösségi területről beszerzett szolgáltatás adómentessége Kérdés

Egy Magyarországon működő, alapítványi fenntartású, köznevelési intézmény oktatási programot szerez be a közösség területéről, az oktatási tevékenységéhez, a közösségi adószáma megadásával. Keletkezik-e a köznevelési intézménynek belföldön adófizetési kötelezettsége, vagy a beszerzett szolgáltatás tárgyára való tekintettel adómentesség illeti meg? Tekintettel arra, hogy Magyarországon a közoktatás és az ahhoz szorosan kapcsolódó szolgáltatás adómentes, jól gondoljuk-e, hogy a közösségi, adómentesen számlázott – "reverse charge" – ügylet után az oktatási intézménynek nem keletkezik áfafizetési kötelezettsége, ebben az esetben adómentesség vonatkozik rá?

Hatalmas adómentességet javasol a családi mezőgazdasági vállalkozásoknak az agrárkamara Cikk

Három nagyobb, törvénymódosításokat kezdeményező csomagot készített elő a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – idézi az agroforum.hu a NAK mezőhegyesi rendezvényén elhangzottakat.

NKA támogatásból nyújtott nem pénzbeni juttatás a felsőoktatásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szíves tájékoztatását kérem abban, hogy felsőoktatási intézmény NKA támogatásból finanszírozott utazás, szállás, étkezés esetében élhet-e a személyi jövedelemadóról szóló törvény 1. sz. melléklet 8.22. pontjában rögzített adómentességgel? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Alapítványból adott támogatás

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close