342 találat a(z) adómentes cimkére

Munkavállalónak fizetett életbiztosítás megszünése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. 2017-ben befizette a munkavállaló kockázati életbiztosítását. Ez 2017-ben adómentes, 2018-ban egyéb jövedelemnek minősült. A cég megfizette az erre az évre jutó hónapok utáni adót, majd visszavásárolta a biztosítást. Az összeg meg is érkezett a kft. bankszámlájára, ami bevétel. Első kérdésem a cég oldaláról elegendő a tao megfizetése? A második, a magánszemélynek mi a teendője? Be kell-e vallani a 2018 előtti biztosítást, és kell-e utána fizetni valamit? Köszönettel várom válaszukat.

Lakáshitel-támogatás 2019 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy a lakáshitel-támogatásnak van-e havi maximálisan adható összege, ami adómentes? Köszönöm.

Adómentes juttatás 2019 Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2019-ben sportrendezvényre és kulturális szolgáltatásra adhat a kifizető juttatást magánszemély részére a minimálbér erejéig adómentesen. Egyéni vállalkozónak van 5 alkalmazottja, 3 fő igénybe akarja venni, 2 fő nem. Az igénybe vett értékek is különbözőek lesznek. Kérdésem: szabályos-e az eltérő összeg, és az, hogy van, aki semmit sem kap? A választ előre is köszönöm.

Munkáltató által kötött egészségbiztosítás Kérdés

2019. január 1-jétől a cafeteriakereten kívüli egészégbiztosítás, amit a munkáltató kötött a dolgozóira, továbbra is adómentes?

Lakáscélú támogatás (tulajdoni lap) Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk az egyik dolgozója számára – lakásvásárlása elősegítése érdekében – még az idei évben lakáscélú támogatást folyósítana. Az ingatlan a dolgozó nevére csak 2019 februárjában kerülne. Az adásvételi szerződés, hitelintézeti igazolás, méltányolható lakásigényről a nyilatkozat a 2018. évben rendelkezésre állna, azonban a tulajdoni lap csak a 2019. év elején. Adómentesnek számít a támogatás az előzőek alapján?

Lakáscélú támogatás adómentesen Kérdés

Cégünk egyik dolgozója lakást vásárol. A beruházó céggel előszerződést kötött 2017 májusában és az ebben foglaltak alapján 10% előleget fizetett. A beruházó a fennmaradó összeg kifizetését csak a végleges adásvételi szerződés megkötése után engedi. A végleges adásvételi szerződés megkötésére várhatóan 2019. áprilisban kerül sor. A használatbavételi engedély kiadása 2019. július. A fentebb felsoroltak alapján van lehetséges megoldása annak, hogy cégünk a dolgozónak még decemberig adómentesen munkáltatói lakáscélú támogatást folyósítana 5 millió Ft értékben, amelyet ő 2019. áprilisban használna fel?

Egészségbiztosítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott munkáltató 2018. évben egészségbiztosítási szerződést köt a dolgozóira. A szerződés időtartalma 2018-2019 évre szól. A kifizetés viszont egy összegben, még 2018-ban megtörténik a biztosító felé. 2018-ban kifizetett összeg havi lebontásra vetítve a biztosítási díj (12 hónap) nem haladja meg a minimálbér 30 százalékát így az adómentes lenne. A kérdés az lenne, hogy valóban adható-e a 2019 évre szóló biztosítás adómentesen 2018-ban? vagy sem? Segítségét előre is köszönöm!

Egyes magánegészségügyi szolgáltatások adómentességét javasolják Cikk

Prevenciós és ellátási célú egészségügyi szolgáltatásokkal bővítené az adómentes munkáltatói juttatások körét a legnagyobb hazai magánegészségügyi szolgáltatókat tömörítő Primus Egyesület kezdeményezése.

Adómentes tétel továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ingatlan bérbeadásakor egyes rezsiköltségeket továbbszámázunk a bérlőnek. A villanyszámlában szerepel néhány "adóalapon kívüli tétel" is: - Szénip. szerk.átal. tám. - Kapcs.term.szerk.-át. díj - Kedv. árú vill.en.-tám. A kérdés, hogy ezek továbbszámlázva is adómentesek maradnak-e, akkor is, ha egyébként a társaságunk áfakörös, és az ingatlanbérbeadásra is az adókötelessé tételt választottuk? Válaszát előre is köszönöm!

Tőketartalék kivonása Kérdés

Az ázsiós tőkeemelés keretében a tulajdonos által a tőketartalékba helyezett adózott összeg – ami beszámít az üzletrész bekerülési értékébe – hogyan vehető ki a cégből adómentesen (természetesen a kialakuló tulajdoni hányad arányában)? A törzstőke leszállításával – 3 millió forintról 4 millióra növekvő törzstőkét feltételezve és az arányossági követelményt figyelembe véve – sajnos csak viszonylag kis részt lehetne kivenni. Ötlet: ha a cég profitja engedi, később átmenetileg meg lehet emelni a törzstőkét, majd a minimum szintre leszállítani, így az eredménytartalék nagy része kivehető, de kérdés, hogy kell-e utána adózni?

Hollandiai rendezvényen történő értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kézműves söröket forgalmazó cég egy Hollandiában megrendezésre kerülő rendezvényen szeretné árusítani a söreit. Kérdésem az lenne, hogy külföldön hogyan kell teljesítenie a nyugtaadási kötelezettségét? Az értékesítés után – véleményem szerint – fel kell számolni a 27%-os áfát, mivel a közösségen belüli értékesítés feltételei az adómentes értékesítéshez nem valósulnak meg. Ön mit gondol erről? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Kaszab Éva

Adómentes lakáscélú támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég a munkavállalójának még idén, 2018-ban szeretne nyújtani 5 millió forint adómentes lakáscélú támogatást, a lakáshitele törlesztéséhez. A munkavállaló megfelel minden feltételnek (méltányolható lakásigény...stb.). A munkavállaló felesége társtulajdonos a lakásban és adóstárs a hitelszerződésnél. A feleség 3 éve már kapott az ő munkáltatójától ugyanerre a hitelügyletre 5 millió forint ugyanilyen támogatást. Kérdésem, hogy az 5 milliós korlát együtt számítandó házastársak esetén, vagy függetlenül ettől a férj is jogosult most a támogatásra?

Átalányadózó őstermelő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az őstermelő 2017. adóévre elfelejtette bevallani az őstermelésből származó bevételét, melyet most pótol. Egyéb helyen rendelkezik 36 órát meghaladó munkaviszonnyal. Közös őstermelői igazolvánnyal 2 családtag gazdálkodik. Az szja szerinti átalányadózást választották. Átalányadózás esetén is érvényes a 600 ezer forintos adómentesség? A 600 ezer forint mentesség külön-külön illeti meg a családtagokat? Üdvözlettel

Közösségi szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék segítséget kérni. Mi magyarországi kft. vagyunk és szerzői jogdíjakkal foglalkozunk (jogvédő iroda). Szeretném megkérdezni, ha a magyarországi partnerünk a művet külföldön (Németországban) fogja lejátszani, akkor a teljesítés helye alapján mi adómentesen számlázunk felé? Köszönöm

Napidij egyszerűsített foglalkoztatottnak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk buszos személyszállítással foglalkozik. Időnként szükség van helyettes sofőrökre, akiket egyszerűsített foglalkoztatás keretében jelentünk be. Kérdésem az lenne, hogy ezeknek a munkavállalóknak is fizethető adómentesen a 60 euró napidíj? Akik alkalmazásban állnak, a külföldi tartózkodásuk idejére ezt kapják. Válaszát előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Zrt. nyomdai részvényeinek eladása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Elhunyt taggal szembeni követelés

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs