259 találat a(z) adóhatóság cimkére

Frissítse internetes böngészőit! Mától csak így érhetők el a NAV szolgáltatásai Cikk

Informatikai biztonsági okok miatt mától nem érik el a NAV rendszerét az elavult böngészőverziókat használók – figyelmeztet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Online számlaadat-szolgáltatás: a számlakibocsátóra vonatkozó általános szabályok Cikk

Tekintettel arra, hogy az adóhatóság által meghirdetett moratórium 2020. szeptember végével véget ér, így érdemes összefoglalni a számlaadat-szolgáltatással kapcsolatos szabályokat. Háromrészes cikksorozatunk első részében a számlakibocsátóra vonatkozó általános szabályokat ismertetjük, majd egyes – az adóhatóság tájékoztatójában is vizsgált – speciális, kisvállalkozásokra vonatkozó szabályokat elemezzük. Végül a harmadik cikkben a számlabefogadóra vonatkozó rendelkezéseket fogjuk taglalni.

NAV-tájékoztatás az adóhatóság fizetési értesítéséről Cikk

Szeptember 1-jén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztatást tett közzé honlapján.

Nem jelentette be azonnal a munkavállalót: adóellenőrzést kapott Cikk

Olvasónk vendéglátóegységet nyitott és rögtön az első napokban adóellenőrzésbe futott bele. Nem úszta meg bírság nélkül. Mit tehet? Jogos volt a bírság és annak mértéke? A kérdésre Verbai Tamás jogász válaszolt.

Elektronikus keresetkimutatás kérhető a NAV-tól az online hitelkérelmezéshez Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) online keresetkimutatása megkönnyíti a személyes ügyintézés nélküli hitelkérelmezést. A szolgáltatás igénybevételének lehetőségéről mindenki érdeklődjön hitelnyújtójánál! – hívja fel a figyelmet honlapján megjelent közleményben az adóhatóság.

Mennyi lehet az annyi? A szokásos piaci ár alkalmazásánál az adózó javára döntött a Kúria Cikk

A szokásos piaci árat egyoldalú eljárás keretében megállapító határozatban megadott tartományban kijelölt szokásos piaci ár esetén a tartományon kívül alkalmazott ellenértéknél nemcsak a hozzá legközelebb eső szélső értékre, hanem a tartomány bármely elemére történhet korrekció – mondta ki Kfv.I.35.504/2018/6.számú határozatában a Kúria.

Közreműködőket keres a NAV Cikk

Közreműködőket keres az adóhatóság: a vállalkozások és a kereskedők egy egyszerű regisztrációval bekerülhetnek abba a nyilvántartásba, ahonnan a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kiválasztja a végrehajtási eljárásaiban közreműködő szervezeteket, kereskedőket – közölte a NAV az MTI-vel csütörtökön.

Az adózótól ellopott pénz nem alap a vagyongyarapodás becslésére – mondta ki a Kúria Cikk

A felperestől 2009. augusztus 17-én 12 millió forint készpénzt loptak el. Az elsőfokú adóhatóság 2009. évre szja és százalékos eho adónemekben bevallások utólagos vizsgálatára irányuló ellenőrzést folytatott le a felperesnél. Az ellopott készpénzt egyéb jövedelemként vonták adózás alá.

Nyugtaadás elmulasztása miatti boltlezárási ügyben döntött a Kúria Cikk

A felperesnél az adóhatóság ellenőrei számla-nyugtaadási és online pénztárgéppel kapcsolatos kötelezettségek teljesítésének ellenőrzésére irányuló vizsgálatot folytattak, melynek során a nyugtakibocsátási kötelezettség elmulasztása és a kasszaellenőrzés folytán fellelt többletösszeg miatt mulasztási bírságot szabtak ki és elrendelték az üzlet lezárását 12 napra. Ezt megelőzően felperessel szemben már két alkalommal állapítottak meg ugyanilyen okokból jogszabálysértést és alkalmaztak jogkövetkezményeket. A Kúria sajtótitkársága tájékoztatót adott ki az ügyről.

Microsoft-botrány: a NAV is érintett az amerikai tőzsdefelügyelet szerint Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) és az Oktatáskutató és Fejlesztési Intézet (OFI) is érintett a Microsoft (MS) magyarországi vesztegetési ügyleteiben – derül ki az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletének (U.S. Securities and Exchange Commission - SEC) most nyilvánosságra hozott jelentéséből, amelyet a napi.hu részletesen ismertet.

Razziázik a NAV: strandokon és fürdőkben cirkálnak az ellenőrök Cikk

Több megye strandjain és fürdőinél működő vállalkozásokat ellenőriz a következő hetekben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), és egyes helyeken a napozáshoz, a fürdéshez szükséges kellékeket kínáló kereskedőknél is kopogtatni fognak az ellenőrök – írja a Magyar Nemzet.

Zárolta Gérard Depardieu bankszámláit az orosz adóhatóság Cikk

Zárolta Gérard Depardieu francia filmsztár egyéni vállalkozóként nyitott novoszibirszki bankszámláit az orosz adóhatóság – jelentette csütörtökön az Interfax hírügynökség.

Ingatlannal rendelkező kft. üzletrész-értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! X Kft. (mely tulajdonosa egy szlovák gazdasági társaság) tulajdonában lévő eszközök 60 százaléka 3,5 tonna feletti gépjárműpark, 40 százaléka egy építési telek, melyeket 2015-ben és 2016-ban vásárolt, a vagyonszerzési illetékeket megfizette. Az illetéktörvény 102. § (1) bekezdése szerint, belföldi ingatlannal rendelkező gazdasági társaság fogalmi meghatározása szerint az ingatlanvagyon a mérlegben kimutatott eszközök 75 százalékát érje el. Jelen estben ezt a szintet nem éri el. Az X Kft.-ben az üzletrész 100 százaléka tulajdont cserélne, az új tulajdonos magyar magánszemély lenne. Az illetéktörvény 18. § (2) h) és (4) c) szerint a 75 százalék üzletrész átruházásakor történik a vagyonszerzési illeték újbóli kiszabása. Az üzletrész új tulajdonosa felé az ingatlan vonatkozásában a vagyonszerzési illetéket újra kiszabja az adóhatóság? Milyen egyéb adófizetési teherre lehet számítani az ügylet kapcsán? Válaszukat előre is köszönettel.

Ingatlanvagyonnal rendelkező társaság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy ingatlanvagyonnal rendelkező társaság magánszemély tulajdonosai (80%, 20%) eladják üzletrészeiket két egymástól független (nem kapcsolt minőség) kínai magánszemélynek (60%, 40%). A társaság jegyzett tőkéje 3 millió forint, saját tőkéje 100 millió forint, a teljes vételár (100% üzletrész) 20 millió forint. Az eladókat a tulajdoni hányaduk arányában a 20 millió forint és 3 millió forint különbözete után 15% szja és 19,5% szocho terheli? A vevőknek keletkezik-e illetékfizetési kötelezettsége? A harmadik országbeli vevőt terheli-e szja fizetési kötelezettség? Az üzletrész vételár vonatkozásában van-e az adóhatóságnak értékmegállapítási jogosultsága (felülvizsgálat) mint például az ingatlan piaci értéke esetén? Válaszát előre is köszönöm!

A katalanyiság megszűnéséről döntött a Kúria Cikk

Tájékoztatót tett közzé a Kúria Kfv.V.35.193/2018/6-os számú ügyben hozott döntéséről a testület honlapja: A kisadózó vállalkozások tételes adóalanyiságú felperesi társaságban a kisadózó tag tagi jogviszonya megszűnt, a vállalkozás tevékenységében más bejelentett kisadózó nem működött közre, és új kisadózó bejelentésére a felperes részéről nem került sor.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Sportlövészet oktatás áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

Őcsg

Lepsényi Mária

adószakértő

Őstermelő

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31