599 találat a(z) adóbevallás cimkére

Uniós jövedelem magyarországi adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az adóbevallásban a kettős adóztatást kizáró egyezmény szerint belföldön az adó alól mentesített jövedelemként meg kell-e jelölni az olyan jövedelmet, mely az adózó családi bevallásában szerepel az EU másik tagállamában az alábbiak szerint: A másik országban családi jövedelemként adóztatható összeg kizárólag a házastárs jövedelme, tekintve, hogy a magyar adóalany külföldi egyéni vállalkozói tevékenysége folytán veszteséget realizált. Azonban erre vonatkozó egyéni bevallás nem, csak családi bevallást nyújtottak be a másik tagállamban. A bevallásban a nem magyar adóalany házastárs másik tagállamban munkaviszonyból származó jövedelme közös adóalapként szerepel. Ezen összeg vonatkozásában keletkezik-e a magyar adóalanynak bevallási kötelezettsége, tekintve, hogy a jövedelem a házastársa jövedelme a valóságban? Válaszukat előre is megköszönve maradok tisztelettel olvasójuk.

Munkáltatói adóelszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Melyik jogszabályban és hol szerepel, hogy 2017. évre már nem kell a munkáltatónak a munkavállalói részére adóbevallást készíteni? Válaszát előre is köszönöm!

Dán-magyar kettős adóztatás elkerülése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy munkavállaló, munkaviszonyban egy magyar kft.-nél. A munkavégzés kiküldetésben, Dániában történik. Ugyanez a munkavállaló közben szintén alkalmazásban van egy dán cégnél is, ahonnan származik jövedelme, mely ott teljesen adómentes, az értékhatár alatt van (állításuk szerint náluk van ilyen). Munkaszerződése, határozott idejű, 6 hónapra szól, augusztus 1-jén kezdődött. A magyar cégtől kapott jövedelme után Magyarországon mindent megfizet. Jól gondolom-e, hogy a dán jövedelmének adózása kapcsán a kulcs az időbeliség? Igaz-e tehát, hogy mivel tárgyévben kevesebb mint 183 napot tartózkodik Dániában, az onnan szerzett jövedelme Magyarországon is adómentes, és csak tájékoztató adatként kell szerepelnie az szja-bevallásában? Válaszát köszönöm.

Rövidül és ki is bővül 2018-tól a jövedelemadóról szóló törvény Cikk

Megszűnik a munkavállalók személyi jövedelemadójának munkáltatói megállapítása, ugyanakkor a személyi jövedelemadóról szóló törvénybe számos új rendelkezést átültetnének a jogalkotók az adózás rendjéről szóló törvény jelenleg hatályos passzusaiból.

Így készül az adóbevallás jövőre Cikk

Továbbfejleszti rendszerét az adóhatóság, így jövőre már az őstermelők és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyek helyett is a hivatal készíti el a személyijövedelemadó-bevallást, ezzel véget ér az adóbevallás kora Magyarországon – mondta Tállai András a Magyar Időknek.

Szén jövedékiadó-bevallása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lignitet értékesített egy kft. egy jogi személy felhasználónak. A felszámított jövedéki adó bevallásához nem találom a NAV-nyomtatványt. Nagyon köszönöm a segítséget. Csuhainé

Angliai cégből kapott adómentes tiszteletdíj bevallása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném a segítségét kérni. Ügyfelem az édesanyjával alapított Angliában egy céget. Az ottani szabályok szerint 10 ezer fontig adómentesen kapnak onnan igazgatói tiszteletdíjat. Ezt fel is vették. Mind az ügyfelem, mind az édesanyja életvitelszerűen Magyarországon élnek. A kérdés az, hogy az Angliában felvett adómentes igazgatói tiszteletdíjat a magyarországi adóbevallásba be kell-e állítani? Ha igen, akkor melyik sorba? És ha igen, akkor keletkezik-e Magyarországon adófizetési kötelezettsége ez után a jövedelem után? Köszönjük szépen a válaszát!

Bevallás a környezetterhelési díjelőlegről Esemény

Év közbeni nyugdíjazás és nyugdíjpénztári adókedvezmény Kérdés

Ha év közben megyek nyugdíjba, akkor a következő évben beadandó adóbevallásban igényelhetem-e a maximális nyugdíjpénztári adókedvezményt, amennyiben az adóm elegendő erre, vagy időarányosan kapom azt?

Külföldről származó jutalék adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar magánszemély külföldi cégnek (holland) segített magyarországi gépeladásaiban, így a külföldi cég a magánszemély számlájára – szóbeli megállapodásuk alapján – jutalékot utalt. Ez a tevékenysége nem rendszeres, adószámot nem kért hozzá. A megállapodásról semmilyen irat nincs a birtokában, és valószínűleg nem is fog kapni. Kérdésem, hogy ez a jutalék milyen jövedelemnek számít, illetve a magánszemélynek adózni kell-e utána, amennyiben igen, milyen adók és járulékok terhelik a jövedelmet, illetve mikor kell bevallani, megfizetni? Köszönöm válaszát.

Élettársak, elvált szülők családi kedvezménye Cikk

A jogosulatlanul igénybe vett családi kedvezmény súlyos következménnyel járhat, ezért nem árt a jogosultságra vonatkozó előírások felidézése, különösen azok számára, akik élettársi kapcsolatban vagy elvált szülőként nevelnek saját, közös, vagy nem közös gyermekeket.

Adók bevallása Esemény

Bevallás adókról, járulékokról Esemény

Adók bevallása Esemény

Bevallás adókról, járulékokról Esemény

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadó

Adózóna szakértő

kérdések és válaszok

Munkaköri leírás aláírása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Közszolgálati tisztségviselő / közigazgatási alapvizsga

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 május
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs