506 találat a(z) adóbevallás cimkére

1-jétől sokkal bonyolultabb adóbevallás – sürgős az informatikai fejlesztés Cikk

Komoly terhet rónak a befektetési szolgáltatókra – hívja fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Baker Tilly Hungária menedzsere. Augusztus elsejétől ugyanis jelentősen bonyolódik a befektetési szolgáltatókat is érintő ellenőrzött tőkepiaci ügyletek adóbevallási procedúrája, amely megfelelő informatikai háttér nélkül komoly fennakadásokhoz vezethet a szolgáltatóknál.

Fesztiválszervező által nyújtott étkezés adókötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk fesztiválszervezéssel foglalkozik, ennek során rendszeresen előfordul, hogy a külföldi fellépők a szerződésükben meghatározottaknak megfelelően a fellépti díjon túl különböző mennyiségű ital, étel esetleg virág stb. elhelyezését kérik az öltözőjükbe. Tehát az ő honoráriumuk X ezer euróból plusz a fent felsorolt élelmiszerből, egyebekből tevődik össze. Társaságunk nem a fellépő művészekkel, hanem különféle produkciós irodákkal áll szerződéses kapcsolatban, a felsoroltak is itt kerülnek meghatározásra Kérdésünk ezzel kapcsolatban, hogy terheli-e társaságunkat – ha igen, milyen mértékű – adó- és járulékbevallási, illetve fizetési kötelezettség? Köszönettel várom válaszukat. Tisztelettel: Szegő Árpád

Adók bevallása Esemény

Bevallás adókról, járulékokról Esemény

Adók bevallása Esemény

Bevallás adókról, járulékokról Esemény

Adók bevallása Esemény

Adók bevallása Esemény

Bevallás adókról, járulékokról Esemény

Ők nem lehetnek egyéni vállalkozók! Mutatjuk, mit kell tenniük Cikk

Változtak a bírósági végrehajtókra vonatkozó vállalkozói szabályok, amelyek szerint az önálló bírósági végrehajtóknak idén június végéig végrehajtói irodát kellett alapítaniuk, vagy be kellett lépniük tagként egy, már működő irodába. Ezt megelőzően meg kellett szüntetni az egyéni vállalkozást, amelyhez számos adminisztrációs és bevallási kötelezettség társul, amelyek teljesítéséhez nyújtunk támpontot cikkünkben.

Külföldi üzleti út II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Köszönöm válaszát azonos című kérdésemre, de maradtak még homályos pontok. 1. Tudna példát mondani az egyéb "elismert" költségre? Nekem egy jut eszembe, a szakmai kiállításra szóló belépő. Mi lehet még? 2. Konkrétan: a cég nevére kiállított szállás- és utazási költségek megtérítésén felül, 3 napos útra, napi 55 eurót kap az ügyvezető. Ebből összesen 45 euró igazolás nélkül elismerhető, 120 euró (a leírtak szerint forintosítva) adóköteles jövedelem lesz. DE: kinek kell adóznia utána, és mikor? A cég vallja és fizeti be, mint a béren felüli juttatásokat (1,9-es szorzó, szja, eho) a havi 08-as bevalláson, vagy a magánszemélynek kell az éves adóbevallásában bevallania, és csak szja-t fizet utána? Ismétlem: ez esetben NINCS szó munkaviszonyról, még biztosítási jogviszony sincs. Köszünettel.

Külföldi jövedelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély 2015-ben 180 napnál rövidebb ideig vállalt munkát külföldön (nem kiküldetésben). Ezt követően itthon is keletkezett bevétele. Kérdésem: az adóbevallásban fel kell-e tüntetni a kinti jövedelmet és a kint megfizetett adót? Ha igen, akkor magas szja-fizetési kötelezettsége kelezkezik. Köszönöm válaszát.

Kata megszűnése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha a katás egyéni vállalkozó árbevétele 08. hónapban eléri a 4 millió forintot, akkor mikor és milyen bevallást kell beadnia, illetve a 40 százalék adót mikor kell befizetnie? Válaszát előre is köszönöm!

Bt. indításával kapcsolatos információ Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék egy bt.-t alapítani. Már utánanéztem annak, hogy ez milyen költségekkel jár, illetve annak is, hogy katás, alanyi adómentes formát szeretnék választani (jó pár évig alatta fog maradni a bevételem a 6 millió forintnak). Jelenleg van főállásom, amellett szeretném indítani, így nem kéne járulékokat fizetnem az elején (csak akkor jelentkeznék be a cégbe kisadózóként, ha elkezdi a cég a működését). Célszerű lenne az idei év végén létrehozni a bt.-t, mert akkor jövőre már rendelkezne egy adóévvel, viszont csak jövő nyáron kezdeném el a tényleges tevékenységet. Mivel alanyi adómentes a cég, ezért nem kell áfabevallást készítenie. Gondolom, könyvelőt sem kellene addig fizetnem, mert az adóbevallás nullás lenne, nyártól pedig kisadózóként jelentkeznék be a cégbe a beltaggal együtt. Mivel így csak bevételi nyilvántartást kell vezetni, ezért könyvelőre a későbbiek során sem lenne szükség. Megoldható az, hogy így indítsam el a vállalkozást? Van ennek valami buktatója? Az alatt a fél év alatt, amíg a cég már megalakult, de még nem üzemel, milyen fizetési kötelezettségeim lennének, milyen költségek merülhetnek fel? A társasági adó és iparűzési adó ilyen esetekben hogyan kell kiszámítani? Ha nincs bevétele a cégnek, akkor nincs befizetési kötelezettség, ugye? A cégnek, ha jól tudom, kell, hogy legyen ügyvezetője. Ezt vállalhatom én a bt. kültagjaként úgy, hogy ezért nem kapok külön fizetést? Ezt megbízásos jogviszonyban kell tennem? Várom válaszukat! Segítségüket köszönöm!

Szabadalom adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély 2015. augusztis 31-éig egy szlovák cég alkalmazásában állt. A magánszemély egy új technológiát fejlesztett ki, amit szabadalmaztatott. Miután a magánszemély munkaviszonya megszűnt a szlovák cégnél, és a cég tovább alkalmazta a technológiát, hosszas egyeztetés után a szabadalom átvétele miatt a szlovák cég 10 millió forintot utalt a magánszemély bankszámlájára. A kifizetett összegből adót nem vont le, elszámolást nem adott. (10 millió forint volt a megállapodott összeg, ezt teljes mértékben ki is fizették neki.) Jelenleg a magánszemély egy magyar cég alkalmazásában áll, semmilyen jogviszony nincs közte és a volt szlovák munkáltatója között. Kérdésem az lenne, hogy terheli-e valamilyen bejelentési, bevallási, adófizetési kötelezettség a magánszemélyt? Köteles-e a szlovák cég adatot szolgáltatni az ügylettel kapcsolatban a szlovák, esetleg a magyar adóhatóságnak? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Erdélyi Andrea

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó csed mellett

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Apai gyed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Egyszerűsített foglalkoztatás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close