1843 találat a(z) adó cimkére

Letéti számla kamata Kérdés

Egyéni ügyvéd szeretné megszüntetni a letéti számláját. Hogyan veheti fel a letéti számláján 20 év alatt összegyűlt lekötések kamatából származó összeget? A kamatokat minden évben bevételként leadózta. Jól gondoljuk-e, hogy felhalmozott összeget minden további adófizetés nélkül felveheti?

Eva vagy kata? Kérdés

Egyéni vállalkozó bevétele 12 millió forint. Ha evás akkor 12 millió forint után fizet 37 százalék adót, ha katás, akkor 12 millióból 21,26 áfát, amennyiben áfaalany indulástól kezdve. A járulékokat nem számolva az majdnem egyforma. katásként sokkal jobban járna? Az eva 4 440 000, a KATA 2 551200 forint. Eszerint érdemes lenne áttérni, évközben vagy csak év végén. Jól számoltam vagy mégsem? A kalkulátor nem számol a katánál áfával. Válaszukat előre is köszönöm.

Vámköteles-e az USA-ból érkező ajándékcsomag? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném megtudni, hogy amennyiben egy 10 tagú család az USA-ból karácsonyi ajándékcsomagot kap, az milyen esetben válik adó- és/vagy vámkötessé? Köszönöm válaszát!

Részesedéskivonás elszámolása és adókövetkezményei Cikk

Mikor árfolyamnyereségként, mikor árfolyamveszteségként kell elszámolni a vagyonkivonást, mikor növeli, mikor csökkenti a társasági adó alapját? A tőkeleszállítással, jogutód nélküli, jogutódlással (átalakulással) történő megszűnéssel történő részesedéskivonás következményeit ismertetjük.

Megadóztatják a profitot kimenekítőket, forgalmi típusú adót vezetnek be Romániában Cikk

Több adó- és járulékintézkedést jelentett be csütörtökön a román kormány; emelik a minimálbért, megadóztatnák a profitjukat Romániából külföldre menekítő multinacionális vállalatokat, forgalmi jellegűvé alakítják a közepes cégek adóját, emellett csökkentik a kötelező magánnyugdíj-járulékot.

Külföldi (szlovák) magánszeméllyel kötött megbízási szerződés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Pénzügyi, adózási, könyvviteli tevékenység elvégzésére Magyarországon bejegyzett kft. megbízási szerződést köt egy szlovák állampolgárságú magánszeméllyel, akinek az állandó tartózkodási helye Szlovákiában van. A megbízottnak Szlovákiában (e megbízási szerződésen kívül) határozatlan idejű (napi 8 órás) bejelentett munkaviszonya is van (munkavállalóként). Kérdésem, hogy mi a teendője a megbízónak, milyen bejelentési kötelezettség, adó- és járuléklevonási, illetve -befizetési kötelezettsége van? A megbízottra vonatkozóan ugyanez lenne a kérdésem, mit kell bejelentenie, igazolnia, hol adózik stb.? Mi lesz a könyvelés alapdokumentuma, hiszen magánszemélyként számlát nem tud kibocsátani? Kérem, az áfavonzatát is taglalni szíveskedjen. Még nincs eldöntve a munkavégzés helye, de a munka jellegéből adódóan Szlovákiában végezhető, mindenesetre a magyarországi munkavégzés időtartama sem egyben, sem megszakítva nem éri el a 183 napot. Kérném szíves visszajelzését mindkét eshetőségre, nevezetesen, ha Szlovákiában vagy, ha Magyarországon történő munkavégzéssel látja el a megbízást. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel.

Garázseladás utáni adózás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hungalu Garázsszövetkezet, mely több éve alakult, eladott egy tulajdonában lévő garázst. Milyen adófizetési kötelezettsége van?

Ciprusi cég jövedelmének adózása itthon Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar magánszemélyek Cipruson kívánnak céget alapítani. A cégből származó jövedelmeiket Magyarországra haza kívánják hozni. Kérdésem, hogy Cipruson milyen jövedelmet tudnak kivenni, milyen formában és mi az adókötelezettségük? Ha Magyarországra hazahozzák, akkor itthon milyen adó és járulék terheli a jövedelmüket ? Tisztelettel: Kirsztiánné Nagy Gabriella

Cafetéria keret családtagi egészségbiztosítás finanszírozására Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk egészségbiztosítási szolgáltatást szeretne nyújtani a dolgozók részére. Igény merült fel az iránt, hogy a biztosítást a kedvezményes áron kiterjesszék családtagjaikra is, melyre a szolgáltató lehetőséget is ad, sőt azt az információt kaptuk, hogy a dolgozók cafetéria keretüket felhasználhatják a családtagi egészségbiztosítás finanszírozására. Kérdésünk, hogy ha a dolgozó saját maga fizeti be családtagjára a biztosítási díjat, adómentes-e? Illetve cafetéria kerete terhére finanszírozhatja-e családtagja biztosítási díját, és ha igen, kinek, milyen feltételekkel igényelhetik (adómentes lesz-e)? Köszönöm előre is a választ!

Elektromos autó: így számolhatja el az otthoni töltés költségét Cikk

Hogyan lehet elszámolni az elektromos gépkocsi töltésének költségét, ha a vállalkozó a saját házában tölti az autóját? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Terítéken a Google-adó és az adóelkerülés megfékezése Cikk

Az adóelkerülésről és a Google-adóról tárgyaltak az uniós pénzügyminiszterek Luxemburgban. Egyetértettek abban, hogy a digitális cégeket is meg kell adóztatni – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Magyarország kitart az áfacsalókat eredményesen kiszűrő rendszere, az ekáer mellett – szögezte le az ülést követően Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Biztosító kártérítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő élethelyzetre vonatkozna: Egy társaság nyílt végű pénzügyi lízing konstrukcióban lízingel egy gépjárművet, melynél miután lejár a lízing futamideje, a cég a maradványértéken az ügyvezetőt (mint magánszemélyt) jelöli meg a gépjármű megvásárlójának. A gépjármű eredeti lízingkori beszerzési ára 9 millió forint körül volt, a maradványérték 2 millió forint körül, melyen tehát az ügyvezető megszerzi a gépjárművet. Az ügyvezető ugyanakkor jóváhagyja, hogy a gépjármű üzembentartója a cég legyen továbbra is, annak ellenére, hogy a tulajdonos ő marad. Ezzel az ily módon az ügyvezető tulajdonába, de a cég üzembentartói jogkörébe került gépjárművel karambol történik, melynek során az autó totálkáros lesz. A biztosító által fizetendő térítés hozzávetőleg 3,6–4 millió forint körül lesz. Ezt a térítést feltételezésem szerint az ügyvezető kell megkapja, hiszen az autó totálkárra tört. Viszont ha az ügyvezető kapja ezt, akkor keletkezik szja kötelezettsége a részére folyósított kártérítésből eredően? Válaszát előre is köszönöm.

Üzletrész adásvétele halasztott fizetéssel Kérdés

Egy cég üzletrészt ad el egy magánszemélynek 5 évre szóló halasztott fizetéssel. A cég hozzájárul a tulajdonváltozáshoz, a cégbírósági bejegyzés megtörténik. A magánszemély üzletrészét eladja egy másik magánszemélynek szintén 5 évre szóló halasztott fizetéssel. Ezen ügylet esetén sincs pénzmozgás, a cégbíróság szintén bejegyzi a tulajdonos személyének megváltozását. Kérdésem az, hogy első magánszemélynél mikor és hogyan kell megállapítani adófizetési kötelezettséget?

Regisztrációs adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő: külföldről behozott személygépkocsi esetében hogyan alakul a regisztrációs adó? A személygépkocsit magánszemély hozza be, a gépjármű 0 kilométeres, de az évjárata 2014-2015-ös. Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy a gépjármű korától, környezetvédelmi besorolásától, a motor üzemétől és hengerűrtalmától függ az adó, de esetleg van valami egyéb szankció, ami a nem magyar importőr által behozott gépkocsikat terheli? Vagy bármi egyéb, amivel számolni kell. Köszönettel.

Felhasználási szerződés Kérdés

Tisztelt dr. Radics Zsuzsanna! Az alábbi kérdésben kérném szíves segítségét. Egy kft. felhasználási szerződéssel grafikai munkák felhasználási jogát vásárolja meg. A szerző magánszemély. Nem adószámos magánszemély és nem is egyéni vállalkozó. 1. Ez nem tudom egyáltalán lehetséges-e, szabályos-e? 2. A kft.-nek van bármilyen adómegállapítási, -levonási kötelezettsége? 3. Számít-e ebben az esetben, hogy eléri-e a minimálbér 30 százalékát a jogdíj? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számvitel, adózás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Üzletrész

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Katáról átalányadóra

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close