1851 találat a(z) adó cimkére

Szellemi tulajdon hasznosítása Kérdés

Egy magánszemély élelmiszeripari technológiát dolgozott ki, melyet egy cégben hasznosítanak. A hasznosítás után a cég a magánszemélynek a szerződés alapján forgalomarányosan díjat fizet, melyet adóévente állapítanak meg, de a tényleges kifizetés éven túli (több év után) határidőben valósul meg szerződés szerint. A kérdés: - a cég a magánszemélynek kifizetett díjat elszámolhatja-e az érintett adóévben a költségei között? - a cég a kifizetendő összeg után milyen adókat köteles elszámolni, illetve levonni az oltalom alá nem helyezett szellemi tulajdon hasznosítása után? - a cég mikor köteles az fizetendő adókat levonni és bevallani? - a magánszemély milyen adókat, járulékot köteles fizetni amennyiben a szellemi tulajdon nincs oltalom alá helyezve?

Szinte az összes adótörvény módosult Cikk

Megjelentek a 193. számú Magyar Közlönyben a november 14-én elfogadott adótörvény-módosítások.

Törzstőke rendezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társas vállalkozás tagja részére adott kölcsönt. Ezt a kölcsönt nem kérné visszafizetni, hanem a jegyzett tőke leszállításával egyidejű tőkeemeléssel kivánná rendezni. Kérdés, hogy ez lehetséges megoldás-e és van-e adó- vagy illetékvonzata? Tisztelettel: irodavezető

Munkaviszony megszünésekor megtartható munkaeszköz adózása Kérdés

Tisztelt Hölgyem vagy Uram! Kérem szíves segítségét azzal a kérdéssel kapcsolatban, ha a munkavállaló munkaviszonya közös megegyezéssel szűnik meg, akkor az általa megtartható tárgyi eszköz értéke miképpen adózik? Ebben az esetben, ha a megtartható eszköz laptop, telefon, az utolsó munkában töltött napra kiszámolt nettó érték a munkabér részét képezi, vagy egyéb juttatásként adózik? Illetve ezzel egyidejűleg a tárgyi eszköz levonásba helyezett áfája visszafizetendőnek minősül? Vagy milyen más módon keletkeztethet adókötelezettséget az ügylet? Köszönöm szépen a segítséget előre is.

Védőital-e a tea? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy gazdasági társaság többek között szünetmentes berendezések szervizelését, szerelését látja el. A szerviz feladatok elvégzése több esetben hideg területeken történik. A társaság vezetése úgy döntött, hogy a téli időszakban teát ad a dolgozóknak. Tekinthető-e a tea védőitalnak? Van-e adó- és járulékterhe? Előre is köszönöm válaszukat. Tisztelettel: Szalainé

Fércműnek nevezte a kormány adó- és járulékjavaslatai a román államfő Cikk

Élesen bírálta a bukaresti szociálliberális kormánytöbbség gazdaságpolitikáját csütörtökön a jobboldali Klaus Iohannis államfő, felszólítva a kormányt, hogy tegyen le a tervezett járulék- és adóintézkedésekről, amelyek jövő évtől a munkavállalókra hárítanának minden tb-járulékot.

Krónika: adó- és vámtörvényekről tárgyalt az Országgyűlés Cikk

Az innovatív, közép-magyarországi vállalatok támogathatóságáról, a nemzetközi vámegyezményről az uniós vámjogról, az adóigazgatásról és az adózás rendjéről, továbbá a sportvállalkozások adókönnyítéséről is tárgyalt ma az Országgyűlés.

Adótörvényekről is tárgyal ma az Országgyűlés Cikk

Az Országgyűlés ma tíz előterjesztés, köztük az adózást érintő több indítvány általános vitájával folytatja hétfőn kezdődött ülését.

Letéti számla kamata Kérdés

Egyéni ügyvéd szeretné megszüntetni a letéti számláját. Hogyan veheti fel a letéti számláján 20 év alatt összegyűlt lekötések kamatából származó összeget? A kamatokat minden évben bevételként leadózta. Jól gondoljuk-e, hogy felhalmozott összeget minden további adófizetés nélkül felveheti?

Eva vagy kata? Kérdés

Egyéni vállalkozó bevétele 12 millió forint. Ha evás akkor 12 millió forint után fizet 37 százalék adót, ha katás, akkor 12 millióból 21,26 áfát, amennyiben áfaalany indulástól kezdve. A járulékokat nem számolva az majdnem egyforma. katásként sokkal jobban járna? Az eva 4 440 000, a KATA 2 551200 forint. Eszerint érdemes lenne áttérni, évközben vagy csak év végén. Jól számoltam vagy mégsem? A kalkulátor nem számol a katánál áfával. Válaszukat előre is köszönöm.

Vámköteles-e az USA-ból érkező ajándékcsomag? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném megtudni, hogy amennyiben egy 10 tagú család az USA-ból karácsonyi ajándékcsomagot kap, az milyen esetben válik adó- és/vagy vámkötessé? Köszönöm válaszát!

Részesedéskivonás elszámolása és adókövetkezményei Cikk

Mikor árfolyamnyereségként, mikor árfolyamveszteségként kell elszámolni a vagyonkivonást, mikor növeli, mikor csökkenti a társasági adó alapját? A tőkeleszállítással, jogutód nélküli, jogutódlással (átalakulással) történő megszűnéssel történő részesedéskivonás következményeit ismertetjük.

Megadóztatják a profitot kimenekítőket, forgalmi típusú adót vezetnek be Romániában Cikk

Több adó- és járulékintézkedést jelentett be csütörtökön a román kormány; emelik a minimálbért, megadóztatnák a profitjukat Romániából külföldre menekítő multinacionális vállalatokat, forgalmi jellegűvé alakítják a közepes cégek adóját, emellett csökkentik a kötelező magánnyugdíj-járulékot.

Külföldi (szlovák) magánszeméllyel kötött megbízási szerződés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Pénzügyi, adózási, könyvviteli tevékenység elvégzésére Magyarországon bejegyzett kft. megbízási szerződést köt egy szlovák állampolgárságú magánszeméllyel, akinek az állandó tartózkodási helye Szlovákiában van. A megbízottnak Szlovákiában (e megbízási szerződésen kívül) határozatlan idejű (napi 8 órás) bejelentett munkaviszonya is van (munkavállalóként). Kérdésem, hogy mi a teendője a megbízónak, milyen bejelentési kötelezettség, adó- és járuléklevonási, illetve -befizetési kötelezettsége van? A megbízottra vonatkozóan ugyanez lenne a kérdésem, mit kell bejelentenie, igazolnia, hol adózik stb.? Mi lesz a könyvelés alapdokumentuma, hiszen magánszemélyként számlát nem tud kibocsátani? Kérem, az áfavonzatát is taglalni szíveskedjen. Még nincs eldöntve a munkavégzés helye, de a munka jellegéből adódóan Szlovákiában végezhető, mindenesetre a magyarországi munkavégzés időtartama sem egyben, sem megszakítva nem éri el a 183 napot. Kérném szíves visszajelzését mindkét eshetőségre, nevezetesen, ha Szlovákiában vagy, ha Magyarországon történő munkavégzéssel látja el a megbízást. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel.

Garázseladás utáni adózás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hungalu Garázsszövetkezet, mely több éve alakult, eladott egy tulajdonában lévő garázst. Milyen adófizetési kötelezettsége van?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szoftvervásárlás Ausztriában

Kelemen László

adószakértő, jogász

Előlegszámla lejelentése a NAV felé

Kelemen László

adószakértő, jogász

Személy- vagy tehergépkocsi

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close