248 találat a(z) USA cimkére

Folytatódik az amerikai–EU nyilatkozatháború Cikk

Donald Trump amerikai elnök azzal fenyegette meg szombaton az Európai Uniót, hogy „adót fog kivetni az Európában gyártott autókra”, ha az unió tényleg megtorló intézkedéseket hoz válaszul arra, hogy az Egyesült Államok vámot készül bevezetni az acél és az alumínium importjára.

Leállt egy időre néhány amerikai reptéren a határvédelmi számítógépes rendszer Cikk

Hétfő este átmenetileg leállt egyes amerikai repülőtereken a vám- és határvédelmi pultok számítógépes rendszere.

USA: nyilvánosságra hozták az adóreformterv végleges változatát Cikk

Az amerikai kongresszus vezető republikánus politikusai nyilvánosságra hozták a jelentős adócsökkentéseket előirányzó reformtervük végleges változatát, és megszerezték két, ingadozó szenátor támogatását is, ami kulcsfontosságú a jövő hét elején szavazásra kerülő reformcsomag elfogadásához.

USA-ból örökség adó- és illetékterhei Kérdés

Magyarországi adózó USA-ból pénzösszeget örökölt. Rokonsági fok: nagyapa testvérének lánya. Az örökség után Magyarországon adózna. Milyen adó, illeték terheli az örökséget? Mi az adó, az illeték alapja: - az örökölt pénzösszeg vagy - a magyarországi bankszámlára befolyt pénzösszeg (ez a bankköltség miatt kevesebb, mint az örökölt összeg)? A pénzösszeg az elhunyt nyugdíj megtakarítása.

Amit még az adócsökkentésnél is fontosabbnak gondolnak az amerikaiak Cikk

Az Egyesült Államok lakosainak alig egyharmada támogatja Donald Trump elnök adócsökkentési elképzeléseit – derült ki egy szerdán közzétett közvélemény-kutatási jelentésből.

Háromszögügylet Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Háromszögügyletben kérném a segítségét. Adott egy magyar cég, mely weboldalon keresztül értékesítene. Az áru viszont közvetlenül a szerb (termék gyártója) cégtől menne a vásárló felé. A vásárlók többnyire magánszemélyek és jellemzően az USA-ba mennek a termékek. De az online értékesítés miatt igazából a világ bármelyik pontjára történhet értékesítés magánszemélynek és cégnek egyaránt. Hogyan kell ebben az esetben a magyar cégnek a számlát kiállítania a vevő felé? (Hogy ki végzi a szállítást, annak függvénye, hogy jár jobban a magyar és a szerb cég.) Nem szeretnének minden vevő országában adószámot kérni és áfát elszámolni. köszönettel.

USA-beli tulajdonos és ügyvezető járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném megerősítését abban, hogy USA-beli magánszemély, aki egyszemélyes kft. tulajdonosa és ügyvezetője a nemrég hatályba lépett HU-USA tb-egyezmény alapján biztosított-e Magyarországon? Magyar lakcíme NEM lesz, és évente maximum 1-2 napot tartózkodik Magyarországon. Ha kell járulékot fizetni a minimálbér után, akkor taj számot miként lehet neki igényelni belföldi tartózkodási hely hiányában, vagy esetleg van mód a 08-as bevallásban taj nélkül járulékfizetést vallani? Alkalmazható-e az 5 éves moratórium, ha a kft.-t határozatlan időre alapítja?

Bírálói szerint nem a középosztály segíti Trump adóreformja Cikk

Az elmúlt évtizedek legnagyobb adócsökkentési tervét vázolta fel szerdán Donald Trump amerikai elnök.

USA cég – további kérdések Kérdés

Tisztelt Pölöskei Pálné! Köszönöm a 2017. 09. 07-én feltett, USA-beli cég által alapított fióktelep beszámoló kötelezettségének leírását. Ha jól értettem válaszát, az USA székhelyű cégnek kell a telephely beszámolóját jóváhagyni, majd csak ezen beszámolót kell közzétenni Magyarországon. A vitát szakmán belül az okozza, hogy az USA cég beszámolóját közzé kell-e adni vagy sem. Információim szerint nem is készül beszámoló formátum, a nyilvánosság felé csak a bevételét kell közölni az USA cégnek. Ezért mint tulajdonos nagyon fontos, hogy Magyarországon sem kíván több adatot nyilvánosságra hozni. Válaszát előre is köszönöm. Krisztiánné Gabi

Általános forgalmi adó, szállítmányozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nemzetközi szállítmányozással foglalkozó társaság fuvarmegrendeléseit külföldi, illetve belföldi alvállalkozók igénybevételével végzi. Gondot jelent számunkra néhány befogadott, illetve kiállított számla áfabevallásban történő szerepeltetése, amelyben szeretnénk a segítségét kérni. 1. USA-ból történő áruszállítást osztrák cég számlázza részünkre. A vámolás Magyarországon történik, a fuvar díja beépül az import áfa alapjába. Helyesen járunk-e el, ha ezt a számlát nem szerepeltetjük az áfabevallásban és az A60-as bevallásban sem? 2. Mi az 1. pontban lévő fuvart továbbszámlázzuk a belföldi megrendelő részére. Helyes-e, hogy az áfamentesen számlázott fuvarszámlánkat nem szerepeltetjük az áfabevallásunkban? Válaszát megköszönöm! Tisztelettel: Simonné Mészáros Ibolya

Litvánia kiadja az adathalászt az Egyesült Államoknak Cikk

Egy litván bíróság pénteken döntött egy adathalász üzletember kiadásáról az Egyesült Államoknak, aki több mint 100 millió dollárt (mintegy 260 milliárd forintot) csalt ki a Google-től és a Facebook-tól kifinomult módszerekkel.

Amerikai szankció Oroszországgal szemben: az Európai Bizottság az európai cégek mellett Cikk

Az Európai Bizottság készen áll arra, hogy válaszlépéseket tegyen, miután az uniós biztosok testülete szerdai ülésén aggodalmát fejezte ki, hogy az amerikai képviselőház olyan új szankciókat bevezetését szavazta meg Oroszország ellen, amelyek súlyosan érinthetik az európai vállalatok érdekeit – közölte az Európai Bizottság sajtószolgálata.

Kata – számlázás az USA-ba Kérdés

Tisztelt Szakértő! Találtam az oldalukon több ezzel foglalkozó kérdést is a keresőt használva, kezd összeállni a kép, mégsem vagyok 100 százalékig biztos a dolgomban, és sokszor a könyvelők is ellentmondanak egymásnak. Jelenleg két amerikai céggel állok kapcsolatban, akik internetes vásárlók közvetítéséért százalékos jutalékot fizetnek. Tevékenységemet az interneten végzem, különböző weboldalakat üzemeltetek. A következő hónaptól várható folyamatos, havi jutalékfizetés az amerikai cégektől. Ezeknek a cégeknek nem szükséges számlát írnom, a jutalékot USD-ben átutalják magyarországi bankszámlára magánszemélyeknek is, azonban a magyar törvények szerint mivel rendszeres, jövedelemszerzésre irányuló tevékenység csak vállalkozás kereteiben végezhető, így másodállású katás egyéni vállalkozó lennék. Erre a tevékenységre mi a legpontosabb TEÁOR? Áfára alanyi mentességet kérnék, azonban az USA számla tudomásom szerint ebbe nem tartozik bele. Tehát havonta nullás áfabevallást kell készíteni akkor is, ha alanyi áfamentes vagyok? A számlán az áfatörvény hatályán kívüli szöveget elég magyarul írni vagy angolul is kell valami? Ha forintszámlára érkezik az USD-ben érkező tétel, akkor lehet a bank által forintra váltott összeget beírni a vállalkozás nyilvántartásába, vagy egyéb MNB-s árfolyamot kötelező használni? Válaszait előre is köszönöm!

USA: megszavazták a pénzügyi szabályozás lazításáról szóló törvényt Cikk

Az amerikai képviselőház csütörtökön megszavazta a pénzügyi szabályozás lazításáról szóló törvényjavaslatot.

Kiküldetés az USA-ba Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk végzi egy nemzetközi cég (BT) leányvállalatának bérszámfejtését. Ennek a cégnek az anyavállalata az USA-ban székel. 2017 május elsejétől „kölcsönkértek” egy dolgozót, a kint tapasztalható pillanatnyi munkaerőhiány miatt. A két egység közötti hivatalos levelezésből kiderül, hogy első körben hat hónapos időtartamról van szó (183 napba belefér), amit két hónappal meghosszabbíthatnak, ha addig nem rendeződik a kinti státusz betöltése helyi munkaerővel. A magyar leányvállalat feladata továbbra is a bérfizetés, amit meg kell emelni egy meghatározott havi összeggel (az amerikai központ kérésére) a kinti magasabb életviteli költségek kompenzálására. Minden ezzel kapcsolatosan felmerült költséget (azaz magát a bérköltséget is) a magyar leányvállalat ki fog számlázni az amerikai anyacégnek. Az érintett dolgozót úgy tájékoztatták, hogy ott kell fizetnie az szja-t. A bérszámfejtés továbbra is a mi feladatunk. Ezen tények és a kétoldalú kettős adóztatást kiküszöböléséről szóló 2010. évi XXII. törvény alapján kérdeznénk a következőket: - Milyen adó- és járulékfizetési kötelezettségek terhelik a magyarországi leányvállalatot? - Amennyiben ott kell fizetni szja-t, akkor annak kiszámítására milyen szabályokat kell figyelembe venni és hogyan szüneteltethető az itthoni fizetés? - A havi fix bérkompenzációt lehet-e úgy kezelni mint deviza napidíjat? - A cafeteria kifizetése legyen ezen idő alatt felfüggesztve? Tájékoztatásukat előre is köszönjük.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Aktív időbeli elhatárolás biztosításoknál

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Tanulószerződés esetén törvényes távollét

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Közvetítő által kiállított vevői számla

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs