26 találat a(z) NAV-tájékoztató cimkére

NAV: harmadik országban feldolgozott vas- és acéltermékek származásának bizonyítása Cikk

A 2023. december 8-án a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által kiadott közlemény helyébe jelen közlemény lép – írja honlapján a NAV.

NAV-tájékoztató a 2024. adóévben alkalmazható adóegyezményekről Cikk

Adózói tájékoztatót tett közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Magyarország 2024. adóévben alkalmazható adóegyezményeiről.

Új NAV-tájékoztató Cikk

Tájékoztatót tett közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az ellentételezés nélkül nyújtott támogatásokról az éves beszámoló kiegészítő mellékletében teljesítendő adatszolgáltatással kapcsolatban.

NAV-tájékoztató az általános szabályok szerint adózó áfaalanyok közösségi ügyleteiről Cikk

Az általános szabályok szerint adózó áfaalanyok közösségi ügyleteiről szóló tájékoztatót tett közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) január 23-án.

NAV-tájékoztató az egyéni vállalkozók átalányadózásának alapvető szabályairól Cikk

Frissítette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az egyéni vállalkozók átalányadózásának alapvető szabályairól szóló információs füzetét.

NAV-tájékoztató a számla, nyugta kibocsátásának alapvető szabályairól Cikk

Frissítette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a számla, nyugta kibocsátásának alapvető szabályairól szóló információs füzetét.

Adózási kérdés jövedéki adóraktár szabadforgalomban folytatott kereskedelmi tevékenységéről Cikk

A jövedéki adóra vonatkozó általános rendelkezések megállapításáról szóló, a 2019. december 19-ei, 2020/262 európa tanácsi irányelv 2023. február 13-ától alkalmazandó rendelkezéseivel összhangban módosult a hazai jövedéki szabályozás, melynek következtében az adóraktár engedélyese jogosulttá válik másik tagállamban szabadforgalomba bocsátott, kereskedelmi céllal belföldre feladott jövedéki termék átvételére és szabadforgalomba bocsátott jövedéki termék, kereskedelmi céllal másik tagállamba történő feladására. Jövedéki termék belföldről szabadforgalomban végzett kereskedelmi célú beszerzését azonban adóraktár továbbra sem végezheti – ecseteli ma közzétett tájékoztatójában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

NAV-tájékoztató a személyi kedvezményhez szükséges orvosi igazolásról Cikk

.A személyi kedvezmény a személyi jövedelemadó összevont adóalapjából vehető igénybe. A háziorvosoknak, szakorvosoknak, a tavaly kiállított személyi kedvezményre jogosító igazolásokról 2023. január 31-éig kell elektronikusan adatot szolgáltatniuk a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV). A személyi kedvezményre való jogosultságot alátámasztó orvosi igazolást a magánszemélyeknek nem kell beküldeniük a NAV-hoz, azt csupán meg kell őrizniük az elévülési idő végéig, olvasható a NAV honlapján.

NAV-tájékoztató az állandó üzleti telephely fogalmának értelmezéséről az AEO-kérelem 18. rovata kapcsán Cikk

Az AEO-engedély iránti kérelem kitöltésekor az eAEO-STP-ben, a 18. rovatban meg kell adni az állandó üzleti telephelyre, röviden PBE-re vonatkozó adatokat. Annak megítéléséhez, hogy mi számít PBE-nek, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján közzétett ismertető segít.

NAV-tájékoztató a kisadózó vállalkozások teendőiről az új kata miatt Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatót tett közzé honlapján kisadózó vállalkozások tennivalóiról, amelyek az új katatörvény hatályba lépése miatt szükségesen.

NAV-tájékoztató a közösségi adószámok érvényességének lekérdezési lehetőségeiről Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztatót adott ki arról, hogy miként tud meggyőződni európai közösségi (EK) tagállami partnere közösségi adószámának érvényességéről és azonosító adatainak pontosságáról.

NAV-tájékoztató: az alkoholtartalmú italok kedvezményes jövedéki adójához szükséges független kisüzemi termelői tanúsítványról Cikk

2022. január 1-jétől az Európai Unió területén a független kisüzemi termelők a kis mennyiségben előállított sör és etil-alkohol mellett az egyéb alkoholtartalmú italokra is kedvezményes jövedékiadó-mértéket alkalmazhatnak. Az adókedvezményre való jogosultságot független kisüzemi termelői tanúsítvánnyal kell igazolni, olvasható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatójában.

Egyszerűsített végelszámolás befejezésének időpontja Kérdés

NAV-tájékoztató: év végéig ezek a juttatások még szochomentesek Cikk

A munkáltatónak 2021 decemberében sem kell szociális hozzájárulási adót fizetni a SZÉP-kártyára utalt béren kívüli juttatások, valamint a reprezentáció és üzleti ajándék után, olvasható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztatójában.

NAV-tájékoztató az egyéni vállalkozók átalányadózásában 2022-ben hatályba lépő változásokról Cikk

2022. január 1-jétől kedvezőbbek lesznek az átalányadózás szabályai, a költséghányadok számának csökkenésével egyszerűbb lesz kiszámítani az átalányban megállapított jövedelmet, aminek egy része adómentes lesz. Ezek a változások hatással lesznek az átalányadózó egyéni vállalkozó társadalombiztosítási járulékára és szociális hozzájárulási adójára is, olvasható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán megjelent tájékoztatóban.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kiva-tao áttérési különbözet

Pölöskei Pálné

adószakértő

Tőketartalék megszűntetése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Eredménytartalék

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink