1107 találat a(z) MNB cimkére

Tovább csökkent az alapkamat, óvatos az MNB Cikk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal, 7,25 százalékra mérsékelte a jegybanki alapkamatot mai ülésén, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben csökkentette.

102 millió forintra bírságolta az OTP Bank Nyrt.-t az MNB Cikk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) százkétmillió forintra bírságolta az OTP Bank Nyrt.-t. A hitelintézetnek az MNB kötelezése alapján 2024. november közepéig orvosolnia kell az általa elkövetett pénzforgalmi jogszabálysértések döntő részét – írja honlapján az MNB.

Devizás kölcsön passzív időbeli elhatárolásának árfolyama Kérdés

10 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az MNB az Union VIG Biztosítóra Cikk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 10 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az Union VIG Biztosítóra az ügyfelekkel való elektronikus kapcsolattartást érintő jogsértések miatt. A feltárt problémák nem veszélyeztetik a biztosító megbízható működését, ugyanakkor a felügyelet előírta azok mielőbbi kiküszöbölését – írja honlapján az MNB.

10 milliós forintos MNB-bírság piaci manipuláció miatt Cikk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 10 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki egy magánszemélyre a piaci visszaélésekről szóló uniós rendeletben foglalt piaci manipuláció miatt, és megtiltotta a jogszabály ismételt megsértését. A magánszemély egy tőzsdei részvény kereskedési volumenének lényeges megemelésével adott hamis, félrevezető jelzést a befektetőknek – írja honlapján az MNB.

Az MNB telefonszámait is klónozzák a kibercsalók, banki ügyintézőnek hazudják magukat Cikk

Az MNB több telefonszámának másolásával is telefonálnak ismét csalók magánszemélyeknek, akár a jegybank, akár valamelyik hitelintézet nevébe, közölte honlapján az MNB. Az MNB és a bankok nem keresnek meg ügyfeleket ilyen ürügyekkel. A megkárosított állampolgároknak célszerű a rendőrséghez fordulni.

Átutalásos csalások: ezekkel a korlátozásokkal védekeznek a bankok Cikk

Drámai mértékben megnövekedett az átutalásos csalások mértéke, amelyben az ügyfelet megtévesztve vonják be a visszaélésbe, így sokszor saját maga utalja el a lopott pénzt a bűnözőknek. A bankok legkésőbb szeptember 1-jén vezetik be a csalások visszaszorítására szolgáló átutalási limiteket, de néhány bank már előbb is lépett. Mivel az ügyfelek sokszor nem ismerik fel ezeket a visszaéléseket, a csalások megelőzésében most minden perc számít.

Zugváltót bírságolt meg az MNB Cikk

Az MNB 28 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a hévízi Ajsa-Kühne Kft.-re és azonnali hatállyal megtiltotta a felügyeleti engedély nélküli pénzváltási tevékenység folytatását. A cég korábban egy pénzügyi intézmény kiemelt közvetítőjeként működött, ám megbízási szerződésének megszűntével jogosulatlanul folytatta tevékenységét, olvasható a Magyar Nemzeti Ban (MNB) honlapján.

Riogatás a bankbetétekről terjedő hír – állítja az MNB Cikk

Az egyik közösségi médiafelületen terjedő álhírrel szemben banki betéteihez most és az önkormányzati választások után is mindenki korlátlanul, szabadon hozzáférhet. A bankbetét biztonságos, több piaci szereplő most 10 százalék feletti ajánlatokat is kínál, s a hitelintézeteknél számos egyéb kedvező megtakarítási forma is elérhető – közölte honlapján az MNB.

Engedély nélküli tevékenységet gyanít az MNB (Frissítve) Cikk

Az MNB engedély nélküli tevékenységek gyanújával vizsgálódik az olajkutam.com nevű portált működtető amerikai céggel szemben. Befektetési döntés előtt mindig érdemes áttekinteni az MNB honlapján elérhető legális piaci szereplők lajstromát, illetve a befektetői figyelmeztetések listáját is. Cikkünket frissítettük (2024.04.24.).

15 millió forintra bírságolta az Erste Befektetési Zrt.-t az MNB Cikk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 15 millió forint bírságot szabott ki az Erste Befektetési Zrt.-re az ügyfelek alkalmasságának értékelése, az ügyfélkommunikáció rögzítése, kiszervezések, javadalmazás, IT-sérülékenységvizsgálat és a panaszkezelés terén feltárt hiányosságok miatt – közölte a jegybank szerdán az MTI-vel.

MNB-felmérés: a lehetséges magyarországi kriptopiaci szereplőket kutatja Cikk

A kriptopiaci szereplők, így a kriptoeszköz-szolgáltatók szabályozott keretek között történő engedélyezéséről és felügyeléséről szóló uniós és magyarországi jogszabályok elfogadásával párhuzamosan a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felméri, hogy hány itthoni szereplő kíván elindulni e piacon. Magyarországon immár kb. 200 ezer ügyfél rendelkezik vagy kereskedik kriptoeszközzel. A hazai engedélyezés és felügyelés biztonságosabbá teheti ezt a tevékenységet is.

Csalókra figyelmeztet az MNB: a jegybank senkinek sem ajánl vírusirtó programot Cikk

Újabb csalási kísérletben igyekeznek csalók hitelesnek tűnni azzal, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nevét és logóját használják. Egy most terjedő e-mail-es csalásban bűnözők magánszemélyeket próbálnak meg rábírni arra, hogy egy „MNB által támogatott” víruskezelő programot töltsenek le. A jegybank nem készít és támogat víruskezelő programot, illetve annak használatát sem lakossági sem vállalati ügyfelek számára. Az így módon megkeresett vagy megkárosított állampolgároknak célszerű a rendőrséghez fordulni.

UniCredit Bank: hiányosságok a bejelentési gyakorlatnál és az IT szűrőrendszereknél Cikk

Az MNB összesen több mint 28 millió forint bírságot szabott ki az UniCredit Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenysége kapcsán feltárt hiányosságai miatt. A bank többek között számos pénzmosásgyanús ügyletet egyáltalán nem, vagy nem haladéktalanul jelentett be, ügyfél-átvilágítási gyakorlata nem volt megfelelő, s szűrőrendszere sem teljesen felelt meg a jogszabályoknak – írja honlapján az MNB.

A kriptopiac kockázataira figyelmeztet az MNB Cikk

A kriptopiaci szereplők – szolgáltatók, kereskedési platformok – által működtetett ökoszisztéma jelenleg még felügyelet, garanciális és kárviselési szabályok nélkül működik itthon. Alapvető fontosságú ezért, hogy a fogyasztók előzetesen tájékozódjanak arról: pontosan milyen kockázatai vannak az általuk igénybe veendő kriptoeszközöknek (például a Bitcoinnak), illetve kriptotőzsdéknek (például a Binance-nek). Az MNB eközben felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére – olvasható a jegybank portálján.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Garantált bérminimum vagy minimálbér

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Ingatlan-bérbeadás adózása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Mérlegbeszámoló tipusa

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink