12 találat a(z) BKV-bérlet cimkére

BKV-bérlet elszámolása Kérdés

Egyéni vállalkozó: BKV-bérlet elszámolása Kérdés

Munkába járás térítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vecsési székhelyű munkáltató a dolgozójának munkába járáshoz bérleteket térít. A dolgozó budapesti lakos. BKV-bérlet és egy Volánbusz-bérlet szükséges a munkába járásához. Mi minősül helyinek és mi helyközinek ez esetben? Melyik bérlet, a BKV vagy a vecsési volánbuszos bérlet adható a munkáltató és a munkavállaló szempontjából adómentesen? Köszönettel várom válaszukat.

2017-re adott BKV-bérlet adóvonzatai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk most rendeli meg a dolgozóknak a BKV-bérletet 2017-re. Azt olvastam, hogy jövőre a helyi utazási bérlet nem minősül béren kívüli juttatásnak. Kérdésem: adhatunk-e továbbra is bérletet december hónapban, az idei évre vonatkozó szabályokkal?

BKV-bérlet Kérdés

Budapesten a BKV-bérlet számla ellenében történő megtérítése esetén a számla áfatartalma visszaigényelhető-e? Ha a dolgozó nem hoz számlát a BKV-bérletről, hanem a cég cafetéria keretében térít neki havi 9500 forintot, és azt leadózza, akkor nem kell számla? Ha van számla, akkor nem kell cafetériaként leadózni?

BKV-bérlet áfalevonási jog Kérdés

Tisztelt Szakértő! A dolgozónak béren kívüli juttatásként adott helyi utazási bérlet áfája miért nem helyezhető levonásba, ha a dolgozó a cég nevére szóló számlát kér róla? Az áfatörvény mely paragrafusa tiltja a levonást? A 35,7 százalékos adóterhet a vállalkozás megfizeti. Válaszát előre is köszönöm!

Elveszett BKV-bérlet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Intézményünk egyik munkavállalója elveszítette a 2014.12. havi bérletszelvényét, melynek árát béren kívüli juttatás formájában még annak a hónapnak az elején megtérítettünk számára. A kifizetéshez leadta a számlát, mely mögé lemásoltuk a bérletszelvényt (mondván, hogy majd annak lejárata után leadja az eredeti példányt). A már mások által feltett kérdések között próbáltam választ találni arra, hogy ilyen esetben mi a munkáltató és a dolgozó teendője, de sajnos nem találtam. Ezért kérdezném, hogy mikor járok el helyesen? Visszafizettessem a kollégával a részére kifizetett összeget, és a járulékokat is ennek megfelelően számoljam majd el, vagy elég egy jegyzőkönyvet felvenni róla, és a kiadási pénztárbizonylat mellé csatolni? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Andrea

Jövő évi BKV- vagy helyi bérlet adózása, elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! "Mikor vegyem meg a jövő évi BKV vagy helyi bérletet?" címmel olvastam az interneten egy iránymutatást, ami még 2009-2011. évi adózás szempontjából közelítette meg a kérdésemet, bár most már a 2015. évi bérletek megvásárlása az aktuális. Próbáltam az interneten különböző honlapokon utánanézni, valamint szakmabeli ismerőseimet is kérdeztem, de leginkább összezavarodtam, minthogy megerősítést nyertem volna. Kérdésem a 2015. évi BKV-bérletek megvásárlásakor keletkező adóterhek és a bérlet árának elszámolásához kapcsolódik. Véleményem szerint a 2014-ben (vagy általánosságban fogalmazva a tárgyévben) megvásárolt bérletek adózási szempontból a tárgyévet (2014-et) terhelik, a bérletek ára, mint személyi jellegű költség azonban időbeli elhatárolásként már a következő évet (időszakot). Így, ha 2015-ben a dolgozóinknak szeretnénk adni béren kívüli juttatást, akkor azt az elhatárolásban szereplő költséget figyelembe véve kell kalkulálnunk. Mivel az olvasott és hallott vélemények elbizonytalanítottak, ezért kérem ki szakértő véleményét! Köszönettel, Andrea

BKV-bérlet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben a munkáltató december hó folyamán 2015. évre vonatkozó éves bérletet kíván venni a munkavállalók részére, mely időszakban merül fel a természetbeni juttatás utáni szja- és ehofizetési kötelezettség? Köszönöm.

Munkába járás, bérlet térítése Kérdés

Tisztelt Adózóna! A következő kérdésben kérjük szíves állásfoglalásukat: budapesti székhelyű cég milyen feltételekkel adhat adómentesen BKV-bérletet a munkavállalónak, aki szintén budapesti lakos, egy távolabbi kerületben lakik? A Budapesten kívül élőknek kötelező a városhatárig bérletet biztosítani, de adható-e nekik is adómentesen a budapesti bérlet? Az a zavaró számunkra, hogy a cafetéria-rendszerben is felsorolják a helyi bérletet, mint adható, de adófizetésre kötelezett elemet. Üdvözlettel: Fix Kft.

Olcsóbb lesz a BKV-bérlet Cikk

Csaknem tíz százalékkal csökkennek a Budapesti Közlekedési Központ bérleteinek árai, miután a Fővárosi Közgyűlés egyhangúlag, 33 igen szavazattal elfogadta az erről szóló előterjesztést csütörtökön.

BKV-bérlet avagy hogyan úszhatjuk meg adózás nélkül a cafetériát Cikk

Egyetlen kiskaput hagytak a jogszabályok a 2010-től megadóztatott cafeteria elemekre. A kiskapu egyszerűen működik: helyi utazási bérletet 2009-ben kell megvenni és odaadni a dolgozónak, és az akkor is adómentes lesz akkor is, ha a juttatás egyébként a már adóztatandó időszakba nyúlik bele.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Előtársaság ügyvezető

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Egyéni vállalkozó kkv-besorolása

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs