100 találat a(z) 5 százalékos áfa cimkére

5% áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az 5%-os lakásépítési áfával kapcsolatos: 2018 november 1. előtt kapott építési engedélyt egy kivitelezés. Azonban az építés nem kezdődött el: tervmódosítás miatt újra kellett engedélyeztetni, ami 2018 november 1-je után történt meg. Az építtető nem magánszemély, hanem beruházó. Az ismert, hogy 2023 dec. 31-éig akkor alkalmazható az 5%-os áfa, ha 2018. nov. 1-jéig megtörtént a jogerős engedélyeztetés. Ez esetben az első engedélyeztetés alapján lehet 5%-os áfával szerződést kötni, vagy a tervmódosítás miatt történt második engedélyeztetés lesz mérvadó és ez esetben már csak 2019 dec. 31-éig történő értékesítésre lehet az 5%-os áfát alkalmazni?

Áfa – lakásértékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Újépítésű, többlakásos társasházban a projekt utolsó lakásának értékesítésére a vállalkozás a vevővel 5%-os áfával szerződést kötött. A vevő a lakás tulajdonjogát és a birtokbavételt a teljes vételár megfizetésével szerzi meg. A vevő több részletben előleg fizetésére kötelezett. A megfizetett előlegek 5% áfa felszámításával kerültek számlázásra. A vevő azonban a vételár teljes kiegyenlítésével a szerződésben foglaltakkal ellentétben késedelembe esett, így a tulajdonjog az ingatlan első használatbavételétől számított 2 évet követően száll át a vevőre. Kérdés, hogy a lakás értékesítésére a teljes vételárra 5%-os vagy 27%-os áfa vonatkozik-e? Esetleg az előlegfizetéskor az 5% és az utolsó részletre a 27%-os áfafizetési kötelezettség keletkezik? Üdvözlettel és köszönettel.

E-book áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem általános iskolás gyermekek tanulását segítő könyvet állított össze, amelyet kétféle módon kíván értékesíteni. Egyrészt nyomtatott könyv formátumban, másrészt viszont az internetről letölthető e-book formájában. A cég kiadói joggal rendelkezik. Az áfatörvény 82. § (2) bekezdése értelmében a törvény 3. számú mellékletében felsorolt termékek esetében az áfa mértéke az adóalap 5%-a. Itt azonban csak a 4901 és a 4903 vámtarifaszámú könyv szerepel. Viszont már 2018. ősz óta lehet olvasni az interneten cikkeket, melyek szerint az e-bookokra is kiterjesztik a kedvezményes, 5%-os áfakulcsot. Illetve olvastam olyan cikket is, hogy ha ugyanaz a kiadvány elérhető könyv formátumban és e-bookként is, akkor mindkettőre alkalmazható a kedvezményes adókulcs. Tehát ez ügyben szeretném megkérdezni, hogy alkalmazhatjuk-e az e-bookra is a 5%-os áfamértéket? Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm.

2019. december 31-éig szerkezetkész társasház áfája Kérdés

Kérdésünk a következő lenne: a pénzügyminiszter úr tavaly októberben bejelentette, hogy a 2019. december 31-éig szerkezetkészre megépített társasházaknál az 5 százalékos áfa használható 2020. december 31-éig abban az esetben, ha a készültséget a NAV-nál ezt bejelentik 2019. december 31-éig, de ez a kijelentés nem jelent meg a közlönyben. Ezt követően tettek egy újabb bejelentést 2018. november 7-én, ami arról szólt, hogy a 2018. november 1. előtt kiadott építési engedélyekre vonatkozólag használható az 5 százalékos áfa 2023. december 31-éig, ez a közlönyben meg is jelent. A kérdés az, hogy az első bejelentés tartalma megmaradt-e, vagy az törölték a második bejelentésükkel? Köszönettel: NLN Kft.

Céges ingatlan értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. tulajdonosa megvásárolná a cég ingatlanán épült családi házat. Az ingatlan lakóingatlannak minősül. Az ingatlan első felében kereskedelmi egység épült raktárral, a hátsó részben családi ház. Ingatlan értékesítésére nem választott áfakört, de új ingatlan esetén, ha két éven belüli a használatba vételi engedély, akkor áfaköteles és a kedvezményes 5 százalék? Ha ez az ingatlan nem lakóingatlannak minősített, akkor a rajta lévő családi házat hogyan tudjuk eladni? Segítségüket előre is köszönöm. Üdvözlettel: Vargáné

Lakásbővítés áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy 40 négyzetméteres ingatlant kibővítenek 100 négyzetméteresre, annak áfája 5 vagy 27 százalékos?

Általános forgalmi adó Kérdés

Tisztelt Tanácsadó! Társaságunkat magyar adószámmal rendelkező lengyel állampolgár magánszemély építtető új családi ház építésével bízta meg. A kiállítandó számlák áfatartalmának megállapítása érdekében kértünk a NAV-tól állásfoglalást, de válasz még nem érkezett, pedig nagyon fontos lenne számunkra. Kérdésünk, hogy az 5%-os áfa alkalmazható-e az ő esetében idén december 31. napjáig? Az egyszerű bejelentési dokumentáció 2018. december 8-án kelt, a kivitelezés pedig 2019. július 30-án kezdődne. Segítségüket és válaszukat előre is köszönöm! Üdvözlettel: Berecz István

5 százalékos lakásáfa generálkivitelező esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Beruházó cég a lakóingatlan-építést generálkivitelezőre bízta. Viszont egyes anyagok (például ablakok) számlái a beruházó nevére szólnak, nem a generálkivitelezőére. Az 5 százalékos értékesítéshez szükséges végleges építési engedély 2018. november előtti. Más építtető cégektől azt az információt kapta, hogy ha nem minden számla a generálkivitelező nevére szól, hanem mint beruházó közvetlenül is fogad be számlákat, akkor elveszíti az 5 százalékos áfával számlázás lehetőségét. Ebben kérném véleményét, hogy ez valóban fennáll-e, illetve ha igen, akkor milyen törvényi hivatkozás alapján. Válaszát előre is köszönöm.

Csirkesütő – GPS pénztárgép Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy csirkesütő autó (mozgóbolt) GPS pénztárgéppel ellátva, mely normál esetben 27%-os áfagyűjtőt köteles használni. A kérdésem a következő: ugyanezt az autót meghívják egy zárt rendezvényre (belépődíjas vagy cégrendezvényre), ahol a rendező biztosít WC-t, kézmosási lehetőséget, illetve asztalt, széket az étel elfogyasztásához. Az ételt helyben fogyasztják el a rendezvényre kilátogató személyek és dolgozók. Ilyen esetben elég-e az 5 százalékos áfagyűjtőt használnom a pénztárgépen vagy nem? Köszönöm a választ.

Társasház értékesítése Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! Egy építési telken, ami a kivitelező tulajdona, társasházat épített és most értékesíteni szeretné. A lakásokat a telekkel együtt kiszámlázhatja-e 5%-os áfával? Az építési engedélyeket az elmúlt évben megkapták. Amennyiben külön számlázzák a telek hányadot és külön a lakóingatlant, az egész akkor is mehet 5%-os áfával? Válaszukat köszönöm.

Építési telek értékesítése 5 százalékos adómértékkel Kérdés

Az adásvételi szerződés tárgya, hogy az építési vállalkozó telekhányadot és felépülő társasházi lakást értékesít. A telekhányad értékesítésével egyidejűleg a lakás kivitelezésére, illetve a kivitelezés befejezésére a vevő az építési vállalkozóval vállalkozási szerződést köt. A társasházi lakás kulcsrakész átadásáig a felépítményen az építési vállalkozó marad birtokban. A vevő azt vállalja, hogy az ingatlanhányadot, mint építési telket vásárolja meg, és 4 éven belül megépíti a szerződésben körülírt lakást. A konkrét eset kapcsán kérem egyértelmű válaszukat arra vonatkozóan, hogy az építési vállalkozó helyesen jár-e el akkor, ha a lakóingatlan értékesítésére vonatkozó 5 százalékos adómértéket alkalmazza az építési telek tulajdoni hányadára is. (Az adásvételi szerződés a telekhányadot és a lakásértékesítést is tartalmazza.)

5 százalékos kedvezményes áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Generálkivitelezőként a héten adjuk be a terveket 2 új ikerlakás építéséhez.A leendő lakásvásárlónak év végéig (2019. 12. 20.) készítek egy felmérést és elszámolást, emellett szerkezetkészen adom át a lakást, egy elszámoló számlával, 5 százalékos áfatartalommal. Ha nem tudom befejezni év végére, utána a befejező munkákra már a 27 százalékos áfával kell számolnom? Vagy év végéig lakhatási engedéllyel kell átadnom, hogy az 5 százalékos áfát érvényesíteni lehessen? Ha az illető év vége után maga szeretné befejezni, akkor is a 27 százalékos áfával kell számolnia? Gondolom, ez esetben már nem élhet az áfa 22 százalékos visszaigénylésével. Válaszukat előre is köszönöm!

5 százalékos áfa alkalmazása engedélymódosítás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk kilenc lakásos épületet épít, amelyre a jogerős építési engedélyt 2017-ben megkapta. Az építkezés 2018-ban elkezdődött. Az egyik lakásnál azonban olyan módosításra lenne szükség, ami építésiengedély-köteles. Ha az erre a lakásra kiadandó jogerős építésiengedély-módosítás 2019. évi dátumú, akkor felmerül a kérdés, hogy ennek a lakásnak az eladásánál alkalmazható-e az 5 százalékos áfakulcs, amennyiben erre az egyetlen lakásra (i) nem teljesül az áfatörvény azon rendelkezés, hogy a lakóingatlan építésére 2018. november 1. napján van végleges építési engedély és az elkészült lakás használatba vételére 2020 január 1. napja után kerül sor? Előre is köszönöm a választ.

Lakásáfa: mikor alkalmazható az 5 százalékos áfakulcs? Cikk

Mikor alkalmazhatja az 5 százalékos áfát az építőipari cég: ha megkapja a használatba vételi engedélyt, vagy amikor a számlát kiállítja? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

Ingatlan áfája Kérdés

Építőipari cég 2018. november 1. után kapott építési engedélyt. Az ingatlan 2019-ben elkészül. Kérdésem, hogy az 5 százalékos áfát mikor alkalmazhatja: ha megkapja a használatba vételi engedélyt, vagy amikor a számlát kiállítja, vagy az ingatlan árát is meg kell-e kapnia a vevőtől?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szoftvervásárlás Ausztriában

Kelemen László

adószakértő, jogász

Előlegszámla lejelentése a NAV felé

Kelemen László

adószakértő, jogász

Személy- vagy tehergépkocsi

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close