94 találat a(z) 5 százalékos áfa cimkére

Általános forgalmi adó Kérdés

Tisztelt Tanácsadó! Társaságunkat magyar adószámmal rendelkező lengyel állampolgár magánszemély építtető új családi ház építésével bízta meg. A kiállítandó számlák áfatartalmának megállapítása érdekében kértünk a NAV-tól állásfoglalást, de válasz még nem érkezett, pedig nagyon fontos lenne számunkra. Kérdésünk, hogy az 5%-os áfa alkalmazható-e az ő esetében idén december 31. napjáig? Az egyszerű bejelentési dokumentáció 2018. december 8-án kelt, a kivitelezés pedig 2019. július 30-án kezdődne. Segítségüket és válaszukat előre is köszönöm! Üdvözlettel: Berecz István

5 százalékos lakásáfa generálkivitelező esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Beruházó cég a lakóingatlan-építést generálkivitelezőre bízta. Viszont egyes anyagok (például ablakok) számlái a beruházó nevére szólnak, nem a generálkivitelezőére. Az 5 százalékos értékesítéshez szükséges végleges építési engedély 2018. november előtti. Más építtető cégektől azt az információt kapta, hogy ha nem minden számla a generálkivitelező nevére szól, hanem mint beruházó közvetlenül is fogad be számlákat, akkor elveszíti az 5 százalékos áfával számlázás lehetőségét. Ebben kérném véleményét, hogy ez valóban fennáll-e, illetve ha igen, akkor milyen törvényi hivatkozás alapján. Válaszát előre is köszönöm.

Csirkesütő – GPS pénztárgép Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy csirkesütő autó (mozgóbolt) GPS pénztárgéppel ellátva, mely normál esetben 27%-os áfagyűjtőt köteles használni. A kérdésem a következő: ugyanezt az autót meghívják egy zárt rendezvényre (belépődíjas vagy cégrendezvényre), ahol a rendező biztosít WC-t, kézmosási lehetőséget, illetve asztalt, széket az étel elfogyasztásához. Az ételt helyben fogyasztják el a rendezvényre kilátogató személyek és dolgozók. Ilyen esetben elég-e az 5 százalékos áfagyűjtőt használnom a pénztárgépen vagy nem? Köszönöm a választ.

Társasház értékesítése Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! Egy építési telken, ami a kivitelező tulajdona, társasházat épített és most értékesíteni szeretné. A lakásokat a telekkel együtt kiszámlázhatja-e 5%-os áfával? Az építési engedélyeket az elmúlt évben megkapták. Amennyiben külön számlázzák a telek hányadot és külön a lakóingatlant, az egész akkor is mehet 5%-os áfával? Válaszukat köszönöm.

Építési telek értékesítése 5 százalékos adómértékkel Kérdés

Az adásvételi szerződés tárgya, hogy az építési vállalkozó telekhányadot és felépülő társasházi lakást értékesít. A telekhányad értékesítésével egyidejűleg a lakás kivitelezésére, illetve a kivitelezés befejezésére a vevő az építési vállalkozóval vállalkozási szerződést köt. A társasházi lakás kulcsrakész átadásáig a felépítményen az építési vállalkozó marad birtokban. A vevő azt vállalja, hogy az ingatlanhányadot, mint építési telket vásárolja meg, és 4 éven belül megépíti a szerződésben körülírt lakást. A konkrét eset kapcsán kérem egyértelmű válaszukat arra vonatkozóan, hogy az építési vállalkozó helyesen jár-e el akkor, ha a lakóingatlan értékesítésére vonatkozó 5 százalékos adómértéket alkalmazza az építési telek tulajdoni hányadára is. (Az adásvételi szerződés a telekhányadot és a lakásértékesítést is tartalmazza.)

5 százalékos kedvezményes áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Generálkivitelezőként a héten adjuk be a terveket 2 új ikerlakás építéséhez.A leendő lakásvásárlónak év végéig (2019. 12. 20.) készítek egy felmérést és elszámolást, emellett szerkezetkészen adom át a lakást, egy elszámoló számlával, 5 százalékos áfatartalommal. Ha nem tudom befejezni év végére, utána a befejező munkákra már a 27 százalékos áfával kell számolnom? Vagy év végéig lakhatási engedéllyel kell átadnom, hogy az 5 százalékos áfát érvényesíteni lehessen? Ha az illető év vége után maga szeretné befejezni, akkor is a 27 százalékos áfával kell számolnia? Gondolom, ez esetben már nem élhet az áfa 22 százalékos visszaigénylésével. Válaszukat előre is köszönöm!

5 százalékos áfa alkalmazása engedélymódosítás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk kilenc lakásos épületet épít, amelyre a jogerős építési engedélyt 2017-ben megkapta. Az építkezés 2018-ban elkezdődött. Az egyik lakásnál azonban olyan módosításra lenne szükség, ami építésiengedély-köteles. Ha az erre a lakásra kiadandó jogerős építésiengedély-módosítás 2019. évi dátumú, akkor felmerül a kérdés, hogy ennek a lakásnak az eladásánál alkalmazható-e az 5 százalékos áfakulcs, amennyiben erre az egyetlen lakásra (i) nem teljesül az áfatörvény azon rendelkezés, hogy a lakóingatlan építésére 2018. november 1. napján van végleges építési engedély és az elkészült lakás használatba vételére 2020 január 1. napja után kerül sor? Előre is köszönöm a választ.

Lakásáfa: mikor alkalmazható az 5 százalékos áfakulcs? Cikk

Mikor alkalmazhatja az 5 százalékos áfát az építőipari cég: ha megkapja a használatba vételi engedélyt, vagy amikor a számlát kiállítja? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

Ingatlan áfája Kérdés

Építőipari cég 2018. november 1. után kapott építési engedélyt. Az ingatlan 2019-ben elkészül. Kérdésem, hogy az 5 százalékos áfát mikor alkalmazhatja: ha megkapja a használatba vételi engedélyt, vagy amikor a számlát kiállítja, vagy az ingatlan árát is meg kell-e kapnia a vevőtől?

Jogosulatlan áfakulcshasználat Kérdés

Mi a teendő, ha a pénztárgépben jogosulatlanul használták az 5 százalékos adókulcsot, mert jogosulatlanul jelentették be a melegkonyhás tevékenységet? Most töröltették velük ezt a tevékenységet, de pár hónapig 5 százalékos áfát ütöttek a pénztárgépbe.

5 százalékos áfa az építőiparban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy építőipari generálkivitelező cég tulajdonosa vagyok. Jövőre a saját házunkat is szeretném felépíteni. A könyvelőm szerint abban az esetben építhetek magamnak generálban 5 százalékos áfával, ha a saját házamon is produkálok hasznot a saját cégemnek. Igaza van a könyvelőmnek? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!.

Kifőzde Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozásunk pecsenyesütőként és kifőzdeként (túlnyomórészt) működik. A vendégek a meleg ételt falnál körbefutó asztalokon tudják székeken elfogyasztani. Igaz, hogy csak 4 szék van. Az asztalon szalvéta található. Mosdó nem biztosított. A vendégeknek a kiszolgáló pultnál kiadják az ételt, természetesen tálcán, evőeszközökkel együtt. Rendszeresen takarítás kíséri az étkeztetés befejezését. Az asztalt minden egyes étkeztetés után letakarítják. A bevétel 85 százaléka helyben készült ételekből tevődik össze. A bevétel maradék része elvitelre készült értékesítésből áll 27 százalékos áfát alkalmazva. TEÁOR-számunk megfelel a 55.30 1-es TEÁOR kódnak. Alkalmazhatjuk-e a 5 százalékos kedvezményes adómértéket? TEÁOR számaink: 561002 Pecsenyesütő és más húsalapú készítmény 561005 Falatozó (büfé), melegkonyhás büfé 561007 Sörözői vendéglátás (melegkonyhás) 561003 Palacsinta-, lángos-, pizzasütés 561006 Falatoző (büfé) hidegkonyhás büfészolgáltatás Köszönettel: Reinhardt Éva

Lakóingatlan értékesítése 5%-os áfatartalommal Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy ingatlanberuházással és -üzemeltetéssel foglalkozó cég saját területén, saját maga részére generálkivitelező által építtetett egy "irodaegység" megnevezésű ingatlant. A kivitelezés során a beruházó cég, igaz nagyon kevés értékben, de saját maga is szerzett be építési anyagokat a beruházáshoz. Az építkezés áfatartalmát jogosult volt levonásba helyezni, melyet le is vont. A használatbavételi engedély még nem került kiadásra. Mindeközben arra jutott a cég vezetése, hogy nincs szüksége az irodaegységre, inkább értékesíti. Könyvelésében átvezette a beruházásokról a készletekre a befejezetlen beruházást. Az építésügyi hatóságnál kérelmezte, hogy az építési engedélyt "irodaegységről" "lakás-ra" változtassák. Kérdésem: eladhatja-e a beruházó cég a félkész ingatlant, amely építési engedélyén már lakás van, 5%-os áfával (a félkész lakás minden fizikális paramétere megfelel az áfatörvény által írt 5%-os áfás értékesítés feltételeinek)? Nem kizáró ok-e az a tény az 5%-os áfa használatára, hogy az építkezéshez a beruházó cég vásárolt anyagot a generál kivitelező megléte mellett (melyet a generálkivitelező épített be)? Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm. Belcsug Angéla

5%-os lakásáfa vége – kinek kerül többe? Cikk

Az elmúlt napokban fokozódó hullámokat vetett, hogy a kormánynak nem áll szándékában meghosszabbítani az 5%-os, kedvezményes lakásáfa 2019. december 31-én lejáró időszakát. Míg a kedvezmény megvonása értelemszerűen nagyban befolyásolja a jövőbeni lakásépítések rentabilitását, addig annak nagyon komoly hatásai lehetnek a már folyamatban lévő projektekre is. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda szerint bár kézenfekvőnek tűnik emiatt előre hozni a teljes vételár megfizetését, az előrefizetésnek gyakorlati és jogi korlátai is lehetnek.

Ingatlan – 5 százalékos áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. a saját tulajdonában lévő telekre családi házat épít, melyet magánszemélynek értékesít majd. A hasznos alapterület megfelel a törvényben leírtaknak. Az anyagot az építkezéshez maga szerzi be, az egyes építési munkákra pedig több vállalkozóval is szerződik, akikkel a fordított adózás szabályait alkalmazza. Az elkészült ingatlant értékesítheti 5 százalékos áfakulccsal, vagy mindenképpen generálkivitelezőt kellene ehhez megbíznia a munkára? Válaszát köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingyenesen kapott tárgyi eszköz

Nagy Norbert

adószakértő

AM áfába belépés

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close