905 találat a(z) áfakulcs cimkére
Állateledel áfája Kérdés
Tisztelt Szakértő! Társaságunk tevékenysége: hobbiállateledel-kereskedelem. A baromfihús áfakulcsa okoz némi fejtörést, ebben kérnénk a véleményét. "B" nagykereskedés megvásárolja a vágóhídról az élelmezési célra alkalmas csirkehúst ömlesztett formában, 5 százalékos áfakulccsal. A terméket becsomagolja, kiméri, majd azt "állateledel" címke felragasztásával értékesíti. Megvásároljuk, a bejövő számlán 5 százalékos a továbbhárított áfa kulcsa. Üzletünkben értékesítjük a terméket, amelyen kötelező feltüntetnünk, hogy kizárólag állateledel, emberi fogyasztásra nem alkalmas. Kérném véleményét, hogy milyen áfakulcsot kell alkalmazni a vágóhíd, "B" nagykereskedés és a mi kiskereskedésünk tekintetében.
Cukrászdai vendéglátás áfakulcsa Kérdés
Tisztelt Cím! Azzal a tiszteletteljes kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy legyenek szívesek megerősíteni az alábbi kérdés megválaszolásában. Adott egy cukrászdai üzem, amelynek van vendéglátó része is külön helyiségben asztalokkal, székekkel, felszolgálókkal. A 2017.01.01.-től hatályos áfaváltozások értelmében a vendéglátórészben értékesített - saját előállítású - cukrászdai késztermékek/sütemények helyben történő felszolgálása 18 százalékos adókulccsal adózik-e? Segítő válaszukat köszönöm.
Vendéglátás áfa Kérdés
Tisztelt Cím! Az alábbi kérdésben kérem segítségüket: Egy étterem a helyben történő vendéglátás mellett, vállal olyan tevékenységet, melynek keretében céges rendezvényeken biztosít vendéglátási szolgáltatást úgy, hogy az ételt úgy biztosítja, hogy az étteremben elkészít mindent, kiszállítja az ételt és a rendezvényi helyszínen biztosítja felszolgáló személyzettel a teljes vendéglátási szolgáltatást. Ebben az esetben a vendéglátós, a megbízó részére kiállíthat-e 18 százalékos áfa kulccsal étkezőhelyi vendéglátásról számlát? Előre is köszönöm válaszukat!
Bérelt konyhában közétkeztetés Kérdés
Egy bt. bérel egy konyhát és azt üzemelteti. A helyi önkormányzattal a közétkeztetésre szerződése van, óvoda-iskola. Az étel elszállítása 500 m-en belül történik.Ebben az esetben milyen százalékos az áfakulcs? A környékbeli vállalkozások dolgozói a kialakított ebédlőben étkeznek helyben, illetve ételhordóban elvitelre is vásárolnak, ebben az esetben milyen áfakulcsot alkalmazzunk?
Éttermi szolgáltatások áfája Kérdés
Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésekben szeretném a segítségét kérni: egy étterem vendéglátóipari tevékenységet végez, saját konyhájában meleg ételt állít elő és annak egy részét a saját éttermében szolgálja fel, egy részét pedig rendelés alapján elvitelre készíti. Úgy tudom, hogy a helyben fogyasztott ételek, italok esetében 18%-os, míg az elvitt ételek esetében továbbra is 27%-os áfakulcsot kell alkalmaznia. Kérdésem, hogy amennyiben catering szolgáltatást végez, tehát a megrendelő konyhájában (ami után bérleti díjat fizet) készíti el a meleg ételt és ott a helyszínen szolgálja fel, milyen áfakulcsot kell alkalmaznia? Egy másik vállalkozó kórházakban, egyetemeken büfét üzemeltet. Ebben az esetben érzésem szerint akár helyben, akár elvitelre vásárolnak a 27%-os áfakulcsot kell alkalmazni az ételek esetében, még akkor is, ha a helyszínen készítik (például virsli, meleg szendvics... stb), mivel itt úgy gondolom nem éttermi szolgáltatásról van szó és követhetetlen a helyszíni fogyasztás is. Előre is köszönöm a segítségét!
Felszolgálási díj, áfa 2017 Kérdés
Tisztelt Szakértő! Egyik cégünk éttermi vendéglátással foglalkozik. 2017.01.01-től e tevékenységre vonatkozóan kedvezményes áfakulcsot alkalmazhatunk az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom (SZJ 55.30.1-ből). Szeretném megkérdezni, hogy 2017. évtől az ételszolgáltatás, ha felszolgálással párosul, és az áraink a felszolgálási díjat tartalmazzák, a blokkon külön bontásban szerepel, akkor a felszolgálási díjat is 18 százalékos áfa kulcs terheli? Nagyon köszönöm!
Vendéglátás áfa Kérdés
Tisztelt Szakértő! 1.) A vállalkozás a működési engedély alapján meleg- és hidegétel, ital forgalmazására jogosult ételbárt, pizzériát üzemeltet. Ennek keretében pizzát, hamburgert, melegszendvicset, salátát, gépi és palackozott üdítő italt értékesít helyben, illetve elvitelre történő fogyasztásra. Felszolgáló nincs, a pultnál történik a kiszolgálás. Az egység rendelkezik ülő fogyasztásra alkalmas asztalokkal és székkel, egészségügyi helyiséggel, van takarítás. Szeretném megkérdezni, hogy a felsorolt termékek, valamint a helyben készített italkészítő automatából a sűrítményből szódavíz hozzáadásával készített szénsavas üdítő, limonádé, kávé helyben történő fogyasztására alkalmazható-e a 18%-os kedvezményes áfakulcs? 2.) A fenti egységben a felsorolt termékek – pizza, hamburger stb. – elvitelre történő értékesítése mint termékértékesítés milyen áfakulcs alapján történhet? 3.) Helyben fogyasztásnál Szép-kártyával fizet a vendég. Hogyan lehet elkülöníteni a 18% és 27%-os értékesítéseket? Szükséges kártyás bevételnél is külün-külön 18, illetve 27%-os pénztárgépi kód paraméterezés? 4.) Másik egységben, ahol cukrászda üzemel 2017. január 1-jétől, alkalmazható-e a kedvezményes 18%-os áfakulcs a helyben fogyasztott sütemények és tortaszeletek, valamint a helyben készített nem alkoholos italok felszolgálása esetében, illetve elvitel esetén alkalmazható-e a 18% áfakulcs? A cukrászda nem rendelkezik meleg konyhával. Szíves válaszadásukat megköszönöm. Tisztelettel: Strausz Tibor
Figyelem! Éjfél után 18 százalékos az éttermi fogyasztás áfája, de a 27 százalékkal számlázás sem gond Cikk
18 százalékos áfa terheli a szilveszteri éttermi étkezést, ha a vendég éjfél után már az újévben (2017. január 1-jén) fizet – közölte honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Az adóhatóság hozzáteszi ugyanakkor, hogy tekintettel ezen esemény sajátosságára, azonban nem kifogásolható, ha a szilveszteri éttermi szolgáltatásról 2017. január 1-jén történő fizetés esetén is 27 százalékos adómértéket alkalmaz a szolgáltató.
Pizzakiszállítás áfája Kérdés
Tisztelt Szakértő! Azt szeretném kérdezni, hogy eddig a pizzakiszállítás áfája 18 százalék volt. Most, hogy a helyben készített étel és nem alkoholos italok áfája 18 százalékra változott, és a kiszállított vagy elvitelre kért étel áfája 27 százalékos, a kiszállított pizza továbbra is maradt 18 százalékos áfás? Köszönöm szépen!
Vendéglátás áfája Kérdés
Tisztelt Szakértő! Cégünk egy "nassoldát" üzemeltet, aminek a lényege, hogy helyben készítünk nyers gyümölcsökből, zöldségekből desszerteket, italokat, illetve még teákat, kávét. Ezeket lehet helyben fogyasztani felszolgálás mellett, vagy elvinni. Az áfatörvény 2017. január 1-jétől hatályos módosítása szerint a helyben készített étel, ital helyben történő fogyasztása beletartozik-e a 18 százalékos áfakulcsba? Ami engem kicsit elbizonytalanít, az a melegkonyhás étkezésről írt NGM-tájékoztató, ezek az élelmiszerek nem főzéssel kerülnek előállításra. Köszönettel, F. Judit
Sport, szabadidős foglalkoztatás Kérdés
Tisztelt Szakértő! A nyári szünet ideje alatt testnevelő tanár és kosárlabda edző sporttábor keretében kosárlabda tanfolyamot kíván szervezni. A tevékenységet egyéni vállalkozóként kívánjuk végezni a 8551 TEÁOR alá tartozó – SPORT, SZABADIDŐS KÉPZÉS – tevékenység keretében. A 8551 TEÁOR alá tartozó tevékenység áfamentes-e a közérdekű tevékenységére tekintettel, vagy 27 százalékos áfakulcs alá tartozik ? Válaszát megköszönöm. Tisztelettel: Zsoldosné
Új építésű lakóingatlan értékesítése Kérdés
Projektcég lakóparkot épít. A lakóparkból az új építésű lakóingatlanokat társaságok részére is értékesíti. Kérdésünk: ebben az esetben is 5 százalékos az áfa? Köszönöm válaszát!
Szilveszteri áfakulcs Kérdés
Tisztelt Szakértő! Mi a teendő szilveszterkor, mikor a vendég szállodában fogyaszt az új évre átnyúlva? Amikor megkezdi az italfogyasztását még 2016-ot írunk és az alkoholmentes helyben készített italt 27 százalékos áfa terheli. Az éttermi PC kasszagép 2016.12.31-re van megnyitva, hiszen ekkor még ezt írjuk. A fogyasztást folyamatosan az asztalához ütjük az egész este folyamán. 2017.01.01-tól az említett italokból már a 18 százalékos áfakulcs illetné meg, azonban a gép még nem tudja értelmezni a 18 százalékos kulcsot, mert ahhoz, hogy azt érvényesíteni tudjam az italok bizonyos fajtájára, le kellene zárnom a gépet (napi, havi, és éves zárás), ami viszont azért nem kivitelezhető, mert nyitott tételeim vannak az asztalokon, így a zárást nem engedi a gép. Ha párhuzamos vinnék fel minden engedélyezett tételből 18 és 27-es áfást, akkor viszont a zárásom lenne valótlan, hiszen a 18 százalékos tételeket is a 2016.12.31-es bevételben jelenítené meg. Helyes megoldás, ha megvárom a szilveszteri bál végét, mindenkit lefizettetek a 27 százalékos áfával és zárás után állítom át a gépet 18 százalékos áfakulcsra? Az étel, miután eddig is 18 százalékos csomagba tartozott (szállodai csomag), nem releváns.
Vendéglátás áfája Kérdés
Ma jelent meg a cikkük http://adozona.hu/2017_es_valtozasok/Mennyi_az_annyi_Fejtoro_az_afakulcsokrol_ZAH865#utm_source=adozona.hu&utm_medium=email&utm_campaign=ado_daily&utm_content=201609_nodm_nosubscribed Azonban ez már nem aktuális, mert a szakmában voltak további egyeztetések a NAV-val és NGM-mel. Lásd http://turizmus.com/fokusz/forum-az-ettermi-afacsokkentesrol-1140682 Tisztelettel Nagy Péter NP Audit Tanácsadó Kft.
Mennyi az annyi? Fejtörő az áfakulcsokról Cikk
Hosszú kérdés-felelet szimulációs játék alapján dönthetik el a vendéglátósok 2017-től azt, hogy a felszolgált, eladott ételre és italra milyen áfakulcsot számíthatnak fel.